Το βράδυ που ο Παναθηναϊκός ήθελε τον Αλμέιδα και η ΑΕΚ τον… Γιοβάνοβιτς
Οι συνήθειες δεν είναι πάντα καλές. Και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ μόλις το επιβεβαίωσαν...
Νύχτα με εννέα γκολ παθητικό, αποκλείεται να έφερνε τέσσερα εισιτήρια Φλεβάρη στον ελληνικό λογαριασμό. Αναπόφευκτα κάποιοι θα πλήρωναν τοις μετρητοίς. Προέκυψε στην ΑΕΚ που είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει την καλύτερη φετινή εκδοχή του –ταλαιπωρημένου- Άγιαξ και στον Παναθηναϊκό που αποτέλεσε και την μεγαλύτερη απογοήτευση μιας και η δική του αποστολή είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Η φάση των ομίλων στα κύπελλα Ευρώπης όμως δεν περιλαμβάνει ένα επεισόδιο, αλλά έξι. Και οι δύο που πλέον «μένουν Ελλάδα» μπορεί να ήπιαν από το πικρό ποτήρι σε ματς που αρκούσε έστω ο βαθμός της ισοπαλίας, δεν αποκλείστηκαν όμως χθες.
Το βράδυ που ο Παναθηναϊκός ήθελε τον Αλμέιδα και η ΑΕΚ τον… Γιοβάνοβιτς
Η ΑΕΚ ξεκίνησε την φετινή της διαδρομή με ένα σπουδαίο –και μάλλον ανέλπιστο- «διπλό» στο Μπράιτον το ίδιο βράδυ που ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τρεις βαθμούς στο πολύ δύσκολο τεστ με τη Βιγιαρεάλ. Ακολούθησαν δύο ισοπαλίες στην πρώτη εκδοχή των χθεσινών ζευγαριών: 5 Οκτώβρη λοιπόν και οι δύο τους είχαν τους βαθμούς (4) που έμελλε να αποχαιρετήσουν το Europa League. Δεν έχασαν λοιπόν ένα παιχνίδι στην τελευταία στροφή. Έχασαν το τέταρτο στη σειρά.
Στην Ολλανδία ο Ματίας Αλμέιδα το είχε προαναγγείλει: «Είναι βαρετό να παίζεις για την ισοπαλία» εξήγησε από την παραμονή του ματς και επιβεβαίωσε τις προθέσεις του στο χορτάρι. Η ομάδα του συνέχισε να εκπροσωπεί αυτό το στιλ ποδοσφαίρου με τα μεγάλα «ρίσκα» που είναι ωραίο στο μάτι, αλλά και που μπορεί να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα».
Σήμερα όλοι συζητούν για την κακή απόδοση του Γιώργου Αθανασιάδη και την ευθύνη που έχει στα δύο από τα τρία γκολ των Ολλανδών. Κανείς όμως δεν λέει ότι ο Έλληνας πορτιέρο βρέθηκε δύο-τρεις φορές μόνος του σε… μισό γήπεδο με τρεις Ολλανδούς λες και δεν υπήρχε άμυνα, ούτε ότι τελικά κράτησε το σκορ σε επίπεδα κανονικά. Και το κυριότερο; Κανείς δεν λέει ότι ο Αργεντινός προπονητής για πολλοστή φορά δεν έδειξε διάθεση να προσαρμοστεί στα «πραγματικά» δεδομένα. Είναι άλλο τι θέλεις στο ποδόσφαιρο και άλλο τι πραγματικά μπορεί.
Ο Φαν Σιπ και τα νομίσματα που έχουν δύο όψεις
Ο Τζον Φαν Σιπ προφανώς μας ξέρει καλά. Εδώ στα μέρη μας ήταν άλλωστε μέχρι πρότινος. Ξέρει την ΑΕΚ, τις συνήθειες της, τον τρόπο της. Έφτανε μόνο να την τραβήξει μακριά από την περιοχή της σε μια συνθήκη βολικά και για την δική του «εύθραυστη» άμυνα. Η πρωταθλήτρια είχε δύο ευκαιρίες, μιας και ο Λιβάι Γκαρσία ισοφάρισε στο 11΄ το γκολ-δώρο του Τσούμπα Άκπομ. Τις ξόδεψε όμως με τον ίδιο τρόπο…
Από τη στιγμή λοιπόν που στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας βρήκε μόνο έναν βαθμό και επιμένοντας σταθερά στην ίδια ποδοσφαιρική ιδέα, την πάτησε.
Τα νομίσματα όμως έχουν δύο όψεις. Και σε αυτή την περίπτωση το άλλο μισό της ιστορίας θέλησε να το πει ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς. Εκείνος δίχως να έχει απέναντι του τον Άγιαξ και την «Αρίνα» του, αλλά την ταλαιπωρημένη Μακάμπι Χάιφα που γυρίζει σαν νομάς εδώ και μήνες, επένδυσε στον κυνισμό του «ένας βαθμός φτάνει».
Το πρώτο ημίχρονο στη Λεωφόρο ήταν ακριβώς όπως έπρεπε προκειμένου οι Ισραηλινοί με την πάντα απαραίτητη τύχη σε τέτοιου τύπου απόπειρες, να φέρουν το ματς στα μέτρα τους: 0-1 από το 20΄ (έπειτα από ένα ακόμη τραγικό λάθος τερματοφύλακα). Όταν οι Πράσινοι θυμήθηκαν ότι είναι καλύτερη ομάδα από τους απέναντι, αποδείχθηκε πως ήταν αργά. Το 0-2 του Τσέρι στο 74΄ολοκλήρωσε τη σεμνή τελετή μια ώρα αρχύτερα.
Χθες ο Παναθηναϊκός ήθελε λίγο από το θάρρος και την ποδοσφαιρική «τρέλα» του Αλμέιδα. Να μπει από νωρίς δυνατά για να νικήσει και όχι για να κρατήσει τον βαθμό της ισοπαλίας. Να πιέσει, να εκμεταλλευτεί την περίσταση. Όταν το κατάλαβε ήταν αργά.
Αντίθετα η ΑΕΚ ήθελε λιγάκι από τον «κυνισμό» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Να σταθεί πιο σοβαρά πίσω από τη μπάλα, να μην «τσιμπήσει» το δόλωμα του Φαν Σιπ, να κατανοήσει ότι ο Άγιαξ δεν είναι ο… Παναιτωλικός που την περιμένει την Δευτέρα στο Αγρίνιο. Νομίζω όμως ότι και απόψε να έπαιζε ξανά στην Ολλανδία, το ίδιο «σενάριο» θα ακολουθούσε…
Ο συντελεστής δυσκολίας στον όμιλο των Κιτρινόμαυρων ήταν υψηλός. Και κατέληξε φυσιολογικά. Η Μπράιτον, η Μαρσέιγ και η φανέλα του Άγιαξ δεν είναι από… ράφι που εύκολα μπορείς να τα φέρεις βόλτα. Ο όμιλος του Παναθηναϊκού όμως κάνει τον «αποκλεισμό» του ακόμη πιο ηχηρό: Η 13η της La Liga (Βιγιαρεάλ) , η 13η της Ligue 1 (Ρεν) και η 4η του Ισραήλ του έκλεισαν τα σύνορα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις