Λιθουανία: Ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με την αγορά ενός ακόμη συστήματος NASAMS
Η Λιθουανία αγοράζει ένα ακόμη σύστημα NASAMS, το πιο ευρέως διαδεδομένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η Λιθουανία θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της με την απόκτηση ενός συστήματος NASAMS (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) μεσαίου βεληνεκούς έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Αμυνας στο Βίλνιους.
Προβλέπεται και ο εκσυγχρονισμός των NASAMS που απέκτησε το 2017
Η σύμβαση που υπεγράφη με τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence & Aerospace προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό των NASAMS που απέκτησε η Λιθουανία το 2017. Η παράδοση του νέου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας αναμένεται το 2026.
Το NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System) είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Λιθουανία έχει ενταχθεί από το 2004.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας.
Εχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Αύξηση και για το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ επίσης ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη ότι αυξάνει τον προϋπολογισμό του 2024 για τις στρατιωτικές δαπάνες στα 2,03 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση κατά 12%, και για τις μη στρατιωτικές δαπάνες στα 438,1 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 18,2%.
Αυξάνοντας και διευρύνοντας τη χρήση της χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη, επιτρέπεται στους συμμάχους ν’ αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή του.
Ο προϋπολογισμός για τις μη στρατιωτικές δαπάνες αφορά κεφάλαια για το διοικητικό προσωπικό, τα λειτουργικά έξοδα και τον σχεδιασμό προγραμμάτων.
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των αρχηγείων της Συμμαχίας και το κόστος αποστολών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις