Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Σεισμός» στο Ισραήλ από το «λάθος» των IDF - Σκότωσαν τρεις άοπλους ομήρους στη Γάζα

Live: «Σεισμός» στο Ισραήλ από το «λάθος» των IDF – Σκότωσαν τρεις άοπλους ομήρους στη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Πολλαπλασιάζονται οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Επίθεση σε συνεργείο του Al Jazeera, ένας νεκρός

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών και τραυματισμένων Παλαιστινίων, εν μέσω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνολικά 18.897 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται σε 1.147.

Ισραηλινή επίθεση με drone έγινε σε συνεργείο του Al Jazeera, με έναν νεκρό και ένα τραυματία. Ο Γουαέλ Νταντού διευθυντής των δημοσιογράφων επί του πεδίου και ανταποκριτής, επέζησε και περιγράφει την επίθεση. Ανοίγει για πρώτη φορά το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ μετά τις 7 Οκτωβρίου, ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Οι IDF «σκότωσαν κατά λάθος» τρεις ομήρους, όπως παραδέχθηκαν σε ανακοίνωσή τους. Ξεσηκωμός στο Ισραήλ με διαδηλώσεις και οργή ενάντια στον στρατό, που εκτέλεσε για ακόμα μια φορά αμάχους και αποδείχθηκαν -ξανά- Ισραηλινοί.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:30 Δείτε τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

04:20 Η συγκλονιστική μαρτυρία του Γουαλέντ Νταντού «Τους ζήτησα να γυρίσουν πίσω για να πάρουν τον Σαμίρ Αμπουντάκα»

Ο ανταποκριτής και διευθυντής ειδήσεων είπε ότι το περιστατικό συνέβη όταν επέστρεφαν σε ένα ασθενοφόρο της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας, αφού είχαν τελειώσει τα γυρίσματα σε μια περιοχή του Χαν Γιουνίς που ήταν δύσκολα προσβάσιμη.

«Ξαφνικά, κάτι συνέβη, ένα μεγάλο πράγμα, δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν, ένιωσα μόνο ότι κάτι μεγάλο συνέβη και με έσπρωξε στο έδαφος, το κράνος έπεσε και το ίδιο και το μικρόφωνο», δήλωσε ο Νταντού στο Al Jazeera ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου πριν μάθει για τον θάνατο του συναδέλφου του.

«Είδα ότι υπήρχε μια έντονη αιμορραγία από τον ώμο και το χέρι μου και συνειδητοποίησα ότι αν μείνω, θα αιμορραγώ εκεί σε αυτό το σημείο και κανείς δεν θα με φτάσει».
Ο Νταντού, ο οποίος νωρίτερα στη σύγκρουση είχε χάσει τη γυναίκα του, την κόρη του, τον γιο του και τον εγγονό του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Khan Younis στα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε ότι πίεσε τον εαυτό του να περπατήσει και τελικά κατάφερε να φτάσει στο προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Είπε όμως ότι δεν ήταν σε θέση να κατευθυνθούν στο σημείο όπου βρισκόταν η Ντάκα για να τον σώσουν εκείνη τη στιγμή.

«Τους ζήτησα να γυρίσουν πίσω για να πάρουν τον Σαμίρ Αμπουντάκα, τον συνάδελφό μας εικονολήπτη, του οποίου τη φωνή άκουγα και ούρλιαζε», είπε ο Νταντού. «Αλλά το προσωπικό του ασθενοφόρου είπε ότι πρέπει να φύγουμε αμέσως και να στείλουμε άλλο όχημα στην τοποθεσία για να μην στοχοποιηθούμε».

03:55 Αξιωματούχος των Χούθι: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Παλαιστινιακό σκοπό πατά τις αμερικανικές και ισραηλινές απειλές

Οποιαδήποτε εχθρική κίνηση κατά της Υεμένης θα έχει ολέθριες συνέπειες και μεγάλο κόστος, δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην τηλεόραση Al Mayadeen ο Ali al-Qahoum, μέλος του πολιτικού γραφείου της ομάδας Aνσάρ Αλλάχ των Χούθι.

«Οι Χούθι δεν θα εγκαταλείψουν την παλαιστινιακή υπόθεση, ανεξάρτητα από τις απειλές των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή της Δύσης», είπε, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Η Υεμένη είναι έτοιμη με όλες τις αμυντικές επιλογές να απαντήσει σε οποιαδήποτε αμερικανική, ισραηλινή ή δυτική εχθρική κίνηση», είπε.

03:30 Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα βόρεια της Γάζας

Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρετίζουν την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι το συνοριακό πέρασμα στο Κερέμ Σαλόμ θα ανοίξει για την άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric λέει ότι «η γρήγορη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα αυξήσει τη ροή της βοήθειας» και «μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη διανομή αυτής της βοήθειας σε όλη τη Γάζα».

Ο Dujarric λέει επίσης ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα ανέφεραν την Παρασκευή ότι η ανθρωπιστική δυστυχία των Παλαιστινίων στη Γάζα έχει επιδεινωθεί από τις πλημμύρες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή.

03:05 Συγκλονιστικό ρεπορτάζ του CNN από το νοσοκομείο εκστρατείας των εμιράτων στην νότια Γάζα

Σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ των έξι λεπτών, το CNN δίνει ένα «παράθυρο στην κόλαση» από την νότια Γάζα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η περιγραφή του αμερικανικού δικτύου οι τρεις δημοσιογράφοι «επισκέφθηκαν ένα νοσοκομείο εκστρατείας των Εμιράτων που έχει δημιουργηθεί στο νότο και είδαν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών του Ισραήλ στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας».

Μάλιστα ακούγονται οι βομβαρδισμοί και δέκα λεπτά μετά καταφθάνουν νεκροί και τραυματίες.

02:40 Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ σηκώνει το πλακάτ που γράφει «σταματήστε τη γενοκτονία» στη Γενική Συνέλευση

Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ σηκώνει πλακάτ που αναγράφει «Σταματήστε την γενοκτονία» από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης

02:15 Διάσταση απόψεων μεταξύ μεταξύ BBC και Al Jazeera για τα γεγονότα γύρω από τον θάνατο του φωτορεπόρτερ Σαμίρ Αμπουντάκα

Το BBC ισχυρίζεται ότι οι ιατρικές ομάδες δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τον φωτορεπόρτερ του Al Jazeera Σαμίρ Αμπουντάκα λόγω «συντριμμιών που μπλόκαραν το δρόμο».

Το Al Jazeera, καθώς και ιατρικές ομάδες, δήλωσαν ότι ο στρατός του Ισραήλ εμπόδιζε οποιονδήποτε να φτάσει στον Αμπουντάκα ή σε οποιονδήποτε τραυματία στην περιοχή νότια της Γάζας. Τρεις εργαζόμενοι της Πολιτικής Άμυνας σκοτώθηκαν από το IOF ενώ προσπαθούσαν να τους προσεγγίσουν

01:50 Οι πρώτες δηλώσεις του δημοσιογράφου που επέζησε μετά το αεροπορικό πλήγμα εναντίον αμάχων και δημοσιογράφων του Al Jazeera σε σχολείο

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Wael Dahdouh μιλάει για το τι συνέβη με τον ίδιο και τον Samer Abu Daqqa μετά τον σημερινό στόχο των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε τις ιατρικές ομάδες να φτάσουν στον Abu Daqqa, αφήνοντάς τον να αιμορραγεί για πάνω από 5 ώρες μέχρι να πεθάνει.

01:25 Διαμαρτυρίες αναγκάζουν την ισραηλινή αστυνομία να κλείσει δρόμους γύρω από το υπουργείο Άμυνας

Η διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ, που αντανακλά την οργή των οικογενειών των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα μετά την ανακοίνωση του θανάτου τριών αιχμαλώτων από τα χέρια των ισραηλινών στρατευμάτων, ανάγκασε την αστυνομία να αποκλείσει τους περισσότερους δρόμους γύρω από το υπουργείο Άμυνας.

01:01 Ο γιος του Σαμίρ Αμπουντάκα δηλώνει περήφανος για την κληρονομιά του πατέρα του

Μιλώντας στους συναδέλφους μας στο Al Jazeera Arabic από τις Βρυξέλλες, ο Γιαζάν είπε ότι ο πατέρας του ήταν αφοσιωμένος στη δημοσιογραφία.

«Ήταν δημοσιογράφος. Δεν ήταν μαχητής – απλά ένας δημοσιογράφος που μετέφερε το μήνυμα στον κόσμο για τα εγκλήματα της κατοχής στη Γάζα», δήλωσε ο Yazan, τονίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός τον δολοφόνησε.

«Τι έκανε; Κρατούσε όπλο; Κρατούσε ρουκέτα; Κρατούσε μόνο μια κάμερα για να δείξει στον κόσμο τι κάνουν οι Ισραηλινοί».

Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του ήταν αγαπητός σε όλους. «Το χαμόγελό του ήταν πάντα εκεί έξω για όσους τον αγαπούσαν. Μας αντιμετώπιζε και τους δύο ως φίλους και ως παιδιά».

00:36 Συλλυπητήρια από τις ΗΠΑ για τον φόνο του Παλαιστίνιου φωτορεπόρτερ και καμεραμάν Σαμίρ Αμπουντάκα

«Θέλω απλώς να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στο Al Jazeera και στην οικογένεια και τους οικείους του Σαμίρ Αμπού Ντάκα, ο οποίος βρισκόταν επί τόπου κάνοντας απαραίτητο και σημαντικό έργο όχι μόνο για τους τηλεθεατές σας αλλά και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το Al Jazeera δήλωσε ότι ο Σαμίρ Αμπού Ντάκα, ένας εικονολήπτης, και ο επικεφαλής του γραφείου της Γάζας Wael Al-Dahdouh τραυματίστηκαν σε ένα σχολείο στο Khan Younis, όπου χτυπήθηκαν από «θραύσματα από ισραηλινή πυραυλική επίθεση».

Σε μια μεταγενέστερη ανακοίνωση που καταδίκασε τον ισραηλινό στρατό, το Al Jazeera απέδωσε τους τραυματισμούς σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

«Μετά τον τραυματισμό του Σαμίρ, τον άφησαν να αιμορραγεί μέχρι θανάτου για πάνω από 5 ώρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ασθενοφόρα και διασώστες να τον προσεγγίσουν, αρνούμενες την αναγκαία επείγουσα θεραπεία», κατήγγειλε το δίκτυο του Κατάρ που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στον πόλεμο.

00:11 Η Ερυθρά Ημισέληνος επιχειρεί να υποστηρίξει ψυχολογικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους

Ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο επισκέφθηκαν Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ και στην έδρα της PRCS στη Χαν Γιουνίς.

Οι ομάδες προσπάθησαν να παράσχουν στους ασθενείς ψυχολογικές πρώτες βοήθειες για να τους «ανακουφίσουν από το άγχος τους εν μέσω των συνεχών βομβαρδισμών», αναφέρει η PRCS.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

00:01 Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέπληξαν το Ισραήλ για επιθέσεις κατά του λιβανέζικου στρατού

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέπληξαν το Ισραήλ για τις επιθέσεις κατά του λιβανέζικου στρατού τους τελευταίους δύο μήνες.

«Οι Ισραηλινοί έχουν πλήξει θέσεις των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων περισσότερες από 34 φορές από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων με πυρά από φορητά όπλα και πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα», ανέφερε το CNN.

Το CNN επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ που δήλωσαν ότι τα πλήγματα είναι «απαράδεκτα».

23:52 Πληθαίνουν οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ – Εκατοντάδες έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Άμυνας

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον Χαμντά Σαλούτ του Al Jazeera, ζητώντας να γίνουν περισσότερα από την ισραηλινή κυβέρνηση για να πάρουν πίσω τους ομήρους.

Η δολοφονία τριών ομήρων από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα σήμερα, σε μια ενέργεια που ο στρατός χαρακτηρίζει λάθος, έχει οξύνει την οργή του κινήματος των οικογενειών των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι η ελευθερία των συγγενών τους δεν έχει τεθεί ως προτεραιότητα.

Οι ίδιοι λένε ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα και όχι η ήττα της Χαμάς.

Δείτε βίντεο:

23:43 Πρώην όμηρος: «Μας κρατούσαν μαζί με τα παιδιά μου και μας συμπεριφέρονταν με σεβασμό»

Οι New York Times αναφέρουν ότι η πρώην όμηρος στη Γάζα, Τσεν Γκολντστάιν – Άλμογκ δήλωσε ότι η ίδια και τα παιδιά της κρατούνταν μαζί, ότι τους συμπεριφέρονταν με σεβασμό και ότι δεν υπέστησαν σωματική βλάβη.

Η ίδια είπε όμως ότι κατά τη διάρκεια διαφόρων μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, συνάντησε άλλους ομήρους που έτυχαν κακής μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών που δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

23:33 Ανιψιά της Σιρίν Αμπού Άκλεχ: «Καμία λογοδοσία για τη δολοφονία δημοσιογράφων»

Η ανιψιά της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, της δημοσιογράφου που είχε δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη πέρσι, εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Σαμίρ Αμπουντάκα, εικονολήπτη του Al Jazeera.

«Είθε να αναπαυθείς εν ειρήνη Σαμίρ. Δεν μου έχουν μείνει λόγια. Αυτός είναι ένας πολύ οικείος πόνος», έγραψε η Λίνα Αμπού Άκλεχ σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, βετεράνος ανταποκρίτρια του Al Jazeera, ήταν πολίτης των ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις να θεωρηθεί το Ισραήλ υπεύθυνο για τη δολοφονία της.

23:23 Το Al Jazeera καταδικάζει τη δολοφονία του Σαμίρ Αμπουντάκα από τις ισραηλινές δυνάμεις

Η ανακοίνωση του Al Jazeera για τη δολοφονία του εικονολήπτη Σαμίρ Αμπουντάκα:

«Το δίκτυο Al Jazeera Media Network καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε σχολείο της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του εικονολήπτη Σαμίρ Αμπουντάκα.

Το Δίκτυο θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για τη συστηματική στοχοποίηση και δολοφονία δημοσιογράφων του Al Jazeera και των οικογενειών τους. Στη σημερινή βομβιστική επίθεση στη Χαν Γιουνίς, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ενός σχολείου όπου άμαχοι αναζητούσαν καταφύγιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αδιακρίτως θύματα. Μετά τον τραυματισμό του Σαμίρ, τον άφησαν να αιμορραγεί μέχρι θανάτου για πάνω από 5 ώρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ασθενοφόρα και διασώστες να τον προσεγγίσουν, αρνούμενες την αναγκαία επείγουσα θεραπεία.

Το Al Jazeera Media Network εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια στη Γάζα και στο Βέλγιο του εκλιπόντος συναδέλφου Σαμίρ Αμπουντάκα.

Με τη δολοφονία του Σαμίρ Αμπουντάκα ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν στη Γάζα ξεπέρασε τους 90.

Το Al Jazeera καλεί τη διεθνή κοινότητα, τις οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβουν άμεσα δράση για να καταστήσουν την ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις σφαγής και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

23:13 Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ μπλόκαραν μεγάλη διασταύρωση στην πόλη

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο των τριών ομήρων από πυρά των IDF έχουν αποκλείσει μεγάλη διασταύρωση του Τελ Αβίβ.

23:05 Συγκλονιστικό: Ο γιος του νεκρού εικονολήπτη του είχε αφιερώσει τραγούδι πριν από δύο χρόνια

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο γιος του Σαμίρ Αμπουντάκα είναι ο νεαρός καλλιτέχνης Ζαΐν. O νεαρός, που ζει στο Βέλγιο, είχε αφιερώσει ένα τραγούδι στον πατέρα του, με το οποίο εξέφραζε τον πόνο του για το ότι οι δυο τους ήταν μακριά.

Ο Ζαΐν, ο οποίος έχει εκατοντάδες χιλιάδες followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποστάρει συχνά μουσική και στίχους για ό,τι συμβαίνει αυτό το διάστημα στη Γάζα.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι χωρίς σύγκριση», λέει σε ένα πρόσφατο βίντεο. «Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον», τονίζει.

Δείτε το τραγούδι που είχε γράψει για τον πατέρα του:

23:01 Συγκέντρωση διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ μετά τον θάνατο ομήρων στη Γάζα από φίλια πυρά

Δεκάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν μπροστά από το στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση των IDF για τον θάνατο τριών ομήρων στη Γάζα από φίλια πυρά.

Οι διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πολλών άλλων ομήρων και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με το ynet, οι οικογένειες των ομήρων θα προχωρήσουν σε ειδική δήλωση αύριο το μεσημέρι στις 12:00.

22:52 Al Arabiya: Επαφές ΗΠΑ – Αιγύπτου για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya επικαλείται πηγές ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους για την «ανάγκη καθορισμού ενός χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα».

22:43 IDF: «Οι στρατιώτες ενημερώθηκαν να επιδεικνύουν πρόσθετη προσοχή»

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ενημερώθηκαν να «επιδεικνύουν πρόσθετη προσοχή» όταν συναντούν ανθρώπους με πολιτικά ρούχα, δήλωσε την Παρασκευή ο στρατιωτικός εκπρόσωπος αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους, μετά την ανακοίνωση των IDF ότι σκότωσαν «κατά λάθος» τρεις Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα.

Οι δηλώσεις του Κονρίκους, όπως αναφέρει το CNN, έρχονται αφού ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι «τα διδάγματα και οι σχετικές οδηγίες σχετικά με τον εντοπισμό ομήρων σε ζώνες μάχης κοινοποιήθηκαν αμέσως σε όλες τις δυνάμεις των IDF σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Κονρίκους υποστήριξε ότι «σχεδόν όλες οι ομάδες με RPG» και άλλα άτομα που επιτίθενται στις δυνάμεις των IDF στη Γάζα «ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα».

«Αυτό που έχουμε πει στα στρατεύματά μας είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν έναν ακόμη έλεγχο ασφαλείας πριν ασχοληθούν δυναμικά με οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίζουν στο πεδίο της μάχης», είπε.

«Αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα στρατεύματά μας», δικαιολογήθηκε ο Κονρίκους.

Ο Τζόναθαν Κονρίκους.

22:34 Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: «Η ΠΑ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη Δυτική Όχθη παρά τις ισραηλινές προσπάθειες για την κατάρρευσή της – μπορεί να κάνει το ίδιο και στη Γάζα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαράν διαβεβαιώνει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε θέση να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, αλλά ότι οι συζητήσεις σχετικά με την προσπάθεια αυτή δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Όσλο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη Δυτική Όχθη παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις ισραηλινές προσπάθειες κατάρρευσής της.

Ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται αλλού όταν μιλάμε για την ανάγκη αναζωογόνησης της ΠΑ, είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών. «Είναι σε θέση να επωμιστεί τις ευθύνες, εάν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», κατέληξε.

22:24 Τριαντάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς

Τριαντάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά των IDF σε σημείο ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς.

Σύμφωνα με τις IDF, ο Παλαιστίνιος άρπαξε ένα μαχαίρι και πλησίασε τις ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί.

Το θύμα, ο Χάμζα Μπασκάρ, ήταν κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού Ασκάρ κοντά στη Ναμπλούς.

Ο Χαμζάρ Μπασκάρ.

22:14 Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητάει το μεγαλύτερο συνδικάτο Υγείας στην Αμερική

Το 1199SEIU, το μεγαλύτερο συνδικάτο Υγείας της Αμερικής, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «ως εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από την επιδεινούμενη υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

«Απορρίπτουμε την άποψη ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς, πολυκατοικίες γεμάτες οικογένειες και ο θάνατος 11.000 και πλέον Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών είναι αποδεκτές παράπλευρες απώλειες», πρόσθεσε το συνδικάτο.

Το 1199SEIU είναι το τελευταίο χρονικά μεγάλο συνδικάτο που ζητάει κατάπαυση του πυρός, με τις ηγεσίες μεγάλων συνδικάτων όπως από τα UAW, United Electrical Workers και American Postal Workers Union να εμφανίζονται μαζί με μέλη του Κογκρέσου απαιτώντας άμεση αποκλιμάκωση.

22:05 Γκάλαντ: «Δύσκολες ώρες, το λάθος πληγώνει κάθε Ισραηλινό»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σχολίασε τον τραγικό θάνατο των ομήρων Γιοτάμ Χαΐμ (28), Σάμερ Ταλάλκα (24) και Άλον Σαμρίζ (26), οι οποίοι πυροβολήθηκαν κατά λάθος από τις IDF στη Σουτζάιγια.

Ο Γκάλαντ δήλωσε: «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η καρδιά και οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των τριών απαχθέντων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από πυρά των IDF στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές, το λάθος πληγώνει κάθε Ισραηλινό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, πρέπει να δείξουμε υπομονή και να συνεχίσουμε να ενεργούμε για τους απαχθέντες, τους στρατιώτες μας και τους πολίτες μας. Μίλησα με τον αρχηγό του επιτελείου σήμερα το βράδυ για να μάθω τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού και να διασφαλίσω την άμεση άντληση διδαγμάτων».

Οι τρεις νεκροί όμηροι από πυρά των IDF.

21:55 Ο τρίτος όμηρος που σκοτώθηκε από τις IDF ονομάζεται Άλον Σαμρίζ

Ο τρίτος όμηρος που σκοτώθηκε από τις IDF ονομάζεται Άλον Σαμρίζ, με την οικογένειά του να δίνει την συγκατάθεσή της για να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.

Ο ίδιος είχε απαχθεί από το κιμπούτς Κφαρ Αζά στις 7 Οκτωβρίου.

21:50 «Αβάσταχτη τραγωδία» λέει ο Νετανιάχου για τους νεκρούς ομήρους από πυρά των IDF

«Ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ θα θρηνήσει σήμερα το απόγευμα. Η καρδιά μου είναι με τις θλιμμένες οικογένειες στη δύσκολη στιγμή τους», έγραψε, ανάμεσα σε άλλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για τους νεκρούς ομήρους από πυρά των IDF στη Σουτζάιγια στη βόρεια Γάζα.

«Ακόμα και αυτό το δύσκολο βράδυ, θα δέσουμε τις πληγές μας, θα πάρουμε τα μαθήματα και θα συνεχίσουμε με την υπέρτατη προσπάθεια να επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες στα σπίτια τους με ασφάλεια», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:46 «Αυτή η γενοκτονία πρέπει να τελειώσει τώρα»

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Αμερικανο-Εβραίων στις ΗΠΑ που διεκδικούν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Στην όγδοη νύχτα της Χακουκά, Εβραίοι ακτιβιστές και σύμμαχοί τους βγήκαν στους δρόμους οκτώ αμερικανικών πόλεων την Πέμπτη.

Δείτε σχετικές αναρτήσεις και φωτογραφίες:

21:40 Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΑΕ για τη Γάζα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντικείμενο τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις του το συντομότερο δυνατό και να συνεχιστούν με αποφασιστικότητα τα βήματα που έχουν γίνει για να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «για να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου θα πρέπει να εφαρμοστούν με σχολαστικότητα και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας προς την Παλαιστίνη θα πρέπει να συνεχιστούν σε πνεύμα ενότητας».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Τουρκίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

21:38 Μέλος του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας: «Βλέπουμε έναν από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Χαν Γιουνίς»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, Φρανκ Γκάρντνερ που μίλησε με μέλος του ΟΗΕ στη Ράφα στη νότια Γάζα για την κατάσταση που επικρατεί, σήμερα: «Βλέπουμε έναν από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Χαν Γιουνίς».

Πηγή φωτογραφίας: BBC

21:29 Γκαντζ για τους νεκρούς ομήρους: «Ραγίζει η καρδιά – ο πόνος που συνοδεύει τη μάχη αυξάνεται»

Ο υπουργός και μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, σχολίασε τον τραγικό θάνατο των τριών ομήρων, οι οποίοι πυροβολήθηκαν κατά λάθος από τις IDF στη γειτονιά Σουτζάιγια.

Ο Γκαντζ έγραψε στο X ότι «η καρδιά ραγίζει όταν μαθαίνει για την τραγωδία απόψε. Θέλω να αγκαλιάσω τις οικογένειες – ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ κλαίει μαζί σας. Ενθαρρύνω όλες τις οικογένειες των ομήρων, αλλά και τους στρατιώτες που βρίσκονται στα βάθη της επικράτειας και εκτελούν μια σύνθετη και σημαντική αποστολή, που όμοιά της δεν έχουμε γνωρίσει από την ίδρυση του κράτους».

Η ανάρτηση του Γκαντζ:

21:19 Δεν είναι σαφές αν οι όμηροι διέφυγαν ή εγκαταλείφθηκαν πριν «σκοτωθούν κατά λάθος» από τις IDF

Δεν είναι σαφές αν οι τρεις όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα είχαν διαφύγει από την αιχμαλωσία ή είχαν εγκαταλειφθεί πριν πυροβοληθούν κατά λάθος από τις IDF.

Ρεπορτάζ στα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι τρεις όμηροι είχαν δραπετεύσει από την επιτήρηση της Χαμάς νωρίτερα σήμερα το πρωί και είχαν κατευθυνθεί προς τα ισραηλινά στρατεύματα.

Ωστόσο, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν είχαν διαφύγει από τους απαγωγείς τους ή είχαν εγκαταλειφθεί.

Οι τρεις όμηροι φορούσαν ρούχα παρόμοια με αυτά των ντόπιων και αναγνωρίστηκαν από τις IDF ως μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με το Israel Hayom.

«[Οι όμηροι] φάνηκαν [στις IDF] να είναι τρομοκράτες επειδή δεν υπήρχε καλή οπτική επαφή μαζί τους και θα μπορούσαν να φορούν ρούχα που ανήκαν σε ντόπιους», αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Η ανάρτηση των IDF στα αγγλικά για τραγικό περιστατικό:

21:10 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Σοκαριστική αύξηση των επιθέσεων σε αμάχους στην Τζενίν»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι ομάδες της οργάνωσης γίνονται μάρτυρες «μιας σοκαριστικής αύξησης των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον αμάχων στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης».

«Οι επιθέσεις κατά υγειονομικών εγκαταστάσεων έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά και γίνονται συστηματικά», ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι φέτος ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:01 Αιγύπτιος αξιωματούχος: 106 φορτηγά με βοήθεια, εκ των οποίων 5 με καύσιμα, εισήλθαν στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα

Μια αυτοκινητοπομπή 106 φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα σήμερα Παρασκευή, επιβεβαίωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο CNN.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν και πέντε φορτηγά που μετέφεραν καύσιμα.

Συνολικά 445 άτομα έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 441 ξένοι υπήκοοι και τέσσερις τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο σημερινός αριθμός των φορτηγών συμπίπτει με τον ημερήσιο μέσο όρο που έχει επιτραπεί την τελευταία εβδομάδα.

20:51 Αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε τα κεντρικά της Ερυθράς Ημισελήνου στη Δυτική Όχθη

Αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού με επικεφαλής την Μιριάνα Σπόλιαριτς, πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής της οργάνωσης, επισκέφθηκε τα κεντρικά της Ερυθράς Ημισελήνου στη Δυτική Όχθη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:42 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια καλωσορίζει το άνοιγμα του Κερέμ Σαλόμ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς με ανάρτησή του καλωσόρισε το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ μετά από απόφαση του Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:32 Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και «σκότωσαν κατά λάθος» τρεις ομήρους στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι οι IDF σκότωσαν «σκότωσαν κατά λάθος» τρεις ομήρους στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, αυτό έγινε σε μάχες στη Σουτζάιγια στη βόρεια Γάζα.

«Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό, οι IDF φέρουν την ευθύνη», είπε ο Χαγκάρι.

«Πρόκειται για μια περιοχή όπου οι στρατιώτες συνάντησαν πολλούς τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων και βομβιστές αυτοκτονίας», πρόσθεσε.

Η σχετική ανάρτηση των IDF:

Τα ονόματα των ομήρων:

  • Γιοτάμ Χαΐμ, είχε απαχθεί από το Κφαρ Αζά
  • Σάμερ Τατάλκα, είχε απαχθεί από το Νιρ Αμ
  • Ο τρίτος δεν κατονομάστηκε μετά από αίτημα της οικογένειάς του

Οι δύο από τους ομήρους που σκότωσαν «κατά λάθος» οι IDF, Γιοτάμ Χαΐμ και Σάμερ Τατάλκα.

20:22 Νεκρός ο εικονολήπτης του Al Jazeera – Υπέκυψε στα τραύματά του

Νεκρός είναι ο εικονολήπτης του Al Jazeera, Σαμίρ Αμπουντάκα που είχε τραυματιστεί νωρίτερα στη Χαν Γιουνίς, μαζί με τον γνωστό δημοσιογράφο Ουαέλ αλ-Νταντού.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο Μοχάμεντ Μοαουάντ, ανώτερο στέλεχος του Al Jazeera.

Ο εικονολήπτης υπέκυψε στα τραύματά του αφού δεν είχε δεχθεί ιατρική βοήθεια για ώρες μετά τον τραυματισμό του, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εμποδίζουν ασθενοφόρο να τον πλησιάσει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:20 Μαζικές διαδηλώσεις σε Υεμένη και Ιορδανία σε αλληλεγγύη στη Γάζα

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε Σαναά και Αμμάν, πρωτεύουσες της Υεμένης και της Ιορδανίας αντίστοιχα, σε συμπαράσταση για τη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες:

Τεράστια ήταν η διαδήλωση αλληλεγγύης στην Υεμένη για την Παλαιστίνη.

«Σταματήστε τη γενοκτονία», στιγμιότυπο από τη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Ιορδανία.

20:15 Έγραψες για τη Γάζα; Δεν θα βραβευτείς

Η Μάσα Γκέσεν, πιο σωστά το Μάσα Γκέσεν, αφού προτιμά την αντωνυμία they/them, είναι το είδος στοχαστή που συνήθως τιμάται στη Δυτική Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:10 Ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει «ικανοποιημένος» από την απόφαση του Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι η απόφαση για το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ είναι «ένα ζωτικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ότι σημαντικά περισσότερη σωτήρια βοήθεια μπορεί να φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα».

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είχαν υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια μέσω ενός δεύτερου συνοριακού περάσματος.

Η σχετική ανάρτηση του Κάμερον:

20:00 Η Lufthansa ανακοίνωσε την επανέναρξη των δρομολογίων για Βηρυτό, Τελ Αβίβ

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα πετάξει και πάλι προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ, μετά την αναστολή των πτήσεων κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα.

Το δρομολόγιό της στο Τελ Αβίβ θα ξεκινήσει και πάλι στις 8 Ιανουαρίου, ενώ το δρομολόγιό της στη Βηρυτό ξεκινάει και πάλι από σήμερα, όπως αναφέρει.

19:52 Παιδιά ψάχνουν για ό,τι έχει απομείνει στα ερείπια στη Ράφα

Το Quds News Network, δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, έχει αναρτήσει φωτογραφίες με παιδιά να ψάχνουν στα ερείπια κτιρίων για ό,τι έχει απομείνει και μπορεί να διασωθεί.

19:48 Νέα ισραηλινή επίθεση στη Ράφα – Αναφορές για 25 νεκρούς μετά από χτύπημα σε σπίτι

Σύμφωνα με αναφορές από τη Λωρίδα της Γάζας, 25 άτομα σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Την είδηση αναμεταδίδει και το ισραηλινό ynet.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ράφα έχουν συγκεντρωθεί εκτοπισμένοι από ολόκληρη τη Λωρίδα εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, όμως, όπως επισημαίνουν Παλαιστίνιοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν υπάρχει ασφάλεια σε κανένα σημείο του πολιορκημένου θύλακα.

19:43 Καζάνι που βράζει η Ερυθρά Θάλασσα – Νέες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα που δείχνουν με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:34 Το Κατάρ φιλοξενεί φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα για τη στήριξη των Παλαιστινίων

Φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου φιλοξενεί το Κατάρ για την στήριξη των Παλαιστινίων.

Ο αγώνας διεξάγεται στο στάδιο «Education City» έξω από την Ντόχα μεταξύ μιας ομάδας που εκπροσωπεί την Παλαιστίνη και μιας άλλης που εκπροσωπεί το Κατάρ, με χιλιάδες θεατές.

Ανάμεσα σε αυτούς που αγωνίζονται είναι γνωστοί ποδοσφαιριστές, όπως ο Χάβι Μαρτίνεθ που κατέκτησε το Μουντιάλ του 2010 με την Ισπανία.

Ανάρτηση για το παιχνίδι έχει κάνει και η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, η οποία αποτελεί χορηγό και σε ευρωπαϊκές ομάδες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:25 Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι ο επικεφαλής της ήταν στο Ιράκ και τη Συρία αυτή την εβδομάδα

Το προαναγγελθέν ταξίδι του διοικητή Έρικ Κουρίλα την Τετάρτη και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μετά από δεκάδες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων σε Ιράκ και Συρία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι ο Κουρίλα συναντήθηκε με Ιρακινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, για να συζητήσουν «τις τρέχουσες περιφερειακές και τοπικές ανησυχίες για την ασφάλεια με ιδιαίτερη έμφαση στις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων».

Στη Συρία, ταξίδεψε σε «πολλές βάσεις» για να συζητήσει τον πόλεμο κατά του ISIL (ISIS), δήλωσε η CENTCOM.

19:17 Ιορδανός ΥΠΕΞ: Η ισραηλινή κατοχή «εδραιώνεται»

Ο Άιμαν Σαφάντι δήλωσε ότι αν οι συμφωνίες του Όσλο της δεκαετίας του 1990 εφαρμόζονταν, τότε η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική. Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «αθέτησε τις δεσμεύσεις του».

«Οι συμφωνίες του Όσλο έγιναν με βάση τη φόρμουλα ‘γη έναντι ειρήνης’. Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται πλέον στη φόρμουλα», δήλωσε από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στη Νορβηγία.

Οι συμφωνίες, είπε, προορίζονταν για μια «σύντομη μετάβαση σε ένα παλαιστινιακό κράτος».

Αντ’ αυτού, η ισραηλινή κατοχή «εδραιώνεται», είπε στους δημοσιογράφους.

«Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η επίθεση, να σταματήσουν οι σκοτωμοί, να σταματήσει η καταστροφή», τόνισε.

19:09 Κι άλλη εταιρεία εξετάζει να σταματήσει τα δρομολόγια μέσω Ερυθράς Θάλασσας

Η γερμανική εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd δηλώνει ότι εξετάζει αν θα διακόψει τα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η δανέζικη Maersk το έχει πράξει ήδη λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που έχουν αυξηθεί.

19:03 Σαουδάραβες, Ιρανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν «ανησυχία» για την κατάσταση στη Γάζα

Κορυφαίοι διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Κίνα ολοκλήρωσαν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση στο Πεκίνο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των κορυφαίων περιφερειακών δυνάμεων τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Οι αξιωματούχοι των τριών χωρών «εξέφρασαν την ανησυχία τους» για την κατάσταση στη Γάζα και για το πώς η σύγκρουση θα επηρεάσει «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την «επείγουσα ανάγκη» για την παύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και τη σημασία της παροχής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι οι διπλωμάτες εξέτασαν τα «θετικά αποτελέσματα» των βελτιωμένων δεσμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Τονίζεται ακόμη ότι οι υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα στη διαμεσολάβηση για τη συμφιλίωση και αμφότεροι δεσμεύτηκαν να τηρήσουν τις συμφωνίες.

18:54 Ασθενοφόρο κατάφερε να φτάσει στον «σοβαρά τραυματισμένο» εικονολήπτη Σάμερ Αμπουντάκα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, λέει ότι το ασθενοφόρο έπρεπε να λάβει προηγουμένως «έγκριση» από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν φτάσει στον Σαμίρ Αμπουντάκα, τον εικονολήπτη του Al Jazeera που τραυματίστηκε στη Χαν Γιουνίς.

Ο Αμπουντάκα «υπέφερε για περισσότερες από δύο ώρες» και «αιμορραγούσε στο έδαφος», καθώς οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούσαν να τον προσεγγίσουν αμέσως, δήλωσε ο Αμπού Αζούμ.

Η ιατρική του κατάσταση παραμένει ασαφής προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον Ουαέλ αλ-Νταντού του Al Jazeera, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε στην επίθεση, ο Αμπουντάκα ήταν «σοβαρά τραυματισμένος».

Ο Σάμερ Αμπουντάκα.

18:45 Αμερικανός δημοσιογράφος: «Το Ισραήλ συστηματικά σκοτώνει Παλαιστίνιους δημοσιογράφους»

Ο Τζέρεμι Σκάχιλ, Αμερικανός δημοσιογράφος και συνιδρυτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου The Intercept, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει δημοσιογράφους που δεν μπορεί να ελέγξει και τους λογοκρίνει για να μην αναφέρονται στις θηριωδίες του στη Γάζα, ενώ το κατηγορεί ότι «συστηματικά σκοτώνει Παλαιστίνιους δημοσιογράφους»

Η σχετική ανάρτηση:


Ο ισραηλινός στρατός είχε επιτρέψει σε ορισμένους δημοσιογράφους από τη Δύση να ενσωματωθούν στις δυνάμεις του υπό τον όρο ότι θα του επιτρεπόταν να ελέγχει όλο το υλικό πριν από την οποιαδήποτε δημοσίευση.

18:35 Τουλάχιστον 18.897 οι νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη – Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά έφτασαν τις 18.897, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 55.000.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

18:30 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, Ουαέλ αλ-Νταντού και ο εικονολήπτης του Σαμίρ Αμπουντάκα τραυματίστηκαν στη Χαν Γιουνίς μετά από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους
  • Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι η «στοχοποίηση» των δύο εργαζόμενων του Al Jazeera «εντάσσεται στο πλαίσιο του εκφοβισμού» των δημοσιογράφων
  • Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς τόνισε την επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ
  • Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στον νότιο Λίβανο, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μη βοηθούν τη Χεζμπολάχ
  • Το Ισραήλ ενέκρινε το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας απευθείας από ισραηλινό έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας

18:20 ΗΠΑ και ΠΟΥ καλωσορίζουν το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ – «Σημαντικό βήμα»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ, χαιρέτισε την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα».


Μέχρι στιγμής, από την έναρξη του πολέμου, η βοήθεια προς τη Γάζα εισερχόταν μόνο από το πέρασμα της Ράφα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε επίσης την απόφαση και δήλωσε ότι πρόκειται για «καλά νέα».

18:12 Την επίθεση με ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ έκαναν οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβαν τη ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών στην περιοχή της Ιερουσαλήμ ως απάντηση «στις ισραηλινές σφαγές αμάχων».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το σύστημα αεράμυνας Iron Dome είχε αποκρούσει ρουκέτες.

18:08 Κι άλλος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος νεκρός

Άλλος ένας δημοσιογράφος από την Παλαιστίνη σκοτώθηκε στη Γάζα. Το όνομά του ήταν Χαμίς Χουσαΐν, ενώ ήταν ο μόνος που κάλυπτε τα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Σύμφωνα με την καταγραφή της κυβέρνησης στη Γάζα, πρόκειται για τον 88ο δημοσιογράφο ή εργαζόμενο σε ΜΜΕ που χάνει τη ζωή του στη Γάζα.

Ο Χαμίς Χουσαΐν.

18:02 Πέντε ισραηλινές ταινίες που εξερευνούν το Παλαιστινιακό ζήτημα

Πολλοί Iσραηλινοί σκηνοθέτες έχουν γυρίσει την κάμερα στην ίδια τους την κοινωνία, αποκαλύπτοντας τις δικές τους σκοτεινές αλήθειες για το κράτος τους και την ιστορία του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:57 Η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk διακόπτει τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας

Η δανέζικη Maersk, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι διακόπτει όλες τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.


Η ανακοίνωση αυτή έρχεται καθώς οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:48 Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει στόχο να εξαλείψει τον παλαιστινιακό λαό

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νορβηγία, ο Ριάντ αλ-Μαλίκι είπε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει στόχο να «εξαλείψει την παρουσία των Παλαιστινίων» στον θύλακα και να «εξαλείψει τον παλαιστινιακό λαό».

Ο πόλεμος στοχεύει επίσης να «καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Ζήτησε άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσπαθήσουμε να ανοικοδομήσουμε το σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει εντελώς», πρόσθεσε.

17:39 Η Χεζμπολάχ έκανε 509 επιθέσεις στο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και μετά

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη οργάνωση πραγματοποίησε 509 επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου και μετά στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας drones, πυραύλους και πυροβολικό.

Σύμφωνα με την ένοπλη οργάνωση από τον Λίβανο, οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι οι επιχειρήσεις της κατά του Ισραήλ γίνονται για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει θέσεις της Χεζμπολάχ καθώς και χωριά στο νότιο Λίβανο τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους.

17:30 Ανοίγει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ – Για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου θα περνάει απευθείας βοήθεια από το Ισραήλ στη Γάζα

Για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου θα επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στη Γάζα από το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το υπουργικό συμβούλιο «ενέκρινε προσωρινά την εκφόρτωση των φορτηγών στην πλευρά της Γάζας στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ αντί της επιστροφής τους στη Ράφα» στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, ανέφερε το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Το Κερέμ Σαλόμ είναι ένα από τα δύο ισραηλινά περάσματα όπου τις τελευταίες ημέρες ελέγχονται φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν επιτρέπεται η απευθείας είσοδος στη Γάζα. Αντί γι’ αυτό στέλνονται πίσω στη Ράφα.

Πού βρίσκεται το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση των απαχθέντων μας, το Ισραήλ ανέλαβε να παραδώσει τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας που θα φτάνει τα 200 φορτηγά την ημέρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Από το πέρασμα της Ράφα είναι σε θέση να διέλθουν μόνο 100 φορτηγά την ημέρα», τονίζεται, ενώ ο έλεγχος τους γινόταν στο Κερέμ Σαλόμ.

«Μέχρι σήμερα, τα φορτηγά αυτά έπρεπε να επιστρέψουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, γεγονός που δημιούργησε συμφόρηση και εμπόδισε την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι μόνο η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο θα παραδίδεται στη Λωρίδα της Γάζας με αυτόν τον τρόπο.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν την αναβάθμιση του συνοριακού περάσματος της Ράφα το συντομότερο δυνατό, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να μεταφέρεται μέσω αυτού μόνο υπό την προϋπόθεση ισραηλινής επιθεώρησης ασφαλείας», προστίθεται.

17:21 Βίντεο από τις επιθέσεις των IDF σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιθέσεις αεροσκάφους και ελικοπτέρου σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

17:18 Μπαράζ ρίψεων ρουκετών στην Ιερουσαλήμ

Οι σειρήνες που ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα είχαν να κάνουν με μπαράζ ρίψεων ρουκετών στην Ιερουσαλήμ και στις διπλανές κοινότητες, ανάμεσά τους τους και την Μπετ Σεμές, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημίες.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Μέσο, ισχυροί κρότοι ακούγονται από το κέντρο της Ιερουσαλήμ.

17:12 Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αμερική: «Φτάνουμε σε οριακό σημείο»

Οικογένειες Αμερικανών ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς προειδοποίησαν ότι ο χρόνος τελειώνει για να φέρουν τους αγαπημένους τους στην πατρίδα, προειδοποιώντας ότι «φτάνουμε σε οριακό σημείο».

Οι οικογένειες των Σάγκι Ντέκελ-Τσεν, Ιτάι Τσεν, Ίνταν Αλεξάντερ και Ομέρ Νετούρα, που παραχώρησαν συνέντευξη στον Μπρετ Μπάιερ του Fox News, περιέγραψαν την κατάσταση ως «τρομερή», σημειώνοντας ότι «τους κρατούν κάτω από το έδαφος, χωρίς φαγητό».

«Μετά από 67 ημέρες, δεν έχουμε χρόνο. Δεν έχουν χρόνο. Κάθε μέρα που περνάει, οι πιθανότητες να επιστρέψουν οι Αμερικανοί πολίτες στην πατρίδα τους δεν είναι καλές», δήλωσε ο πατέρας του Ιτάι, Ρούμπι ο οποίος κρατούσε μια κλεψύδρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο Άντι Αλεξάντερ, πατέρας του Ίνταν Αλεξάντερ, δήλωσε: «Οι όμηροι πρέπει να επιστραφούν. Πρόκειται για μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να συμβεί πρώτα».

Οι οικογένειες ευχαρίστησαν επιπλέον τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για τη συνεχή υποστήριξή τους. Ο Τζόναθαν Ντέκελ-Τσεν δήλωσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνηση στο σύνολό της υπήρξαν καταπληκτικοί συνεργάτες στον αγώνα για την επιστροφή όλων των αγαπημένων μας προσώπων».

17:02 Σειρήνες ακούγονται στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος.

17:00 Ο Μπέρνι Σάντερς κατέθεσε ψήφισμα για τη διερεύνηση της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ με βάση τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο γνωστός προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κατέθεσε ψήφισμα με στόχο τη διερεύνηση της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, με την αιτιολογία ότι η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ενισχύει αυτό που περιγράφει ως «αδιάκριτους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η βίαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε ο Σάντερς.

«Αλλά οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι ανήθικοι, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Κογκρέσο πρέπει να απαιτήσει απαντήσεις για τη διεξαγωγή αυτής της εκστρατείας. Μια δίκαιη αιτία πολέμου δεν δικαιολογεί τις φρικαλεότητες κατά τη διεξαγωγή του πολέμου αυτού», τόνισε.

Ο Σάντερς παρουσίασε τη νομοθεσία του βάσει του άρθρου 502B(c) του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας, το οποίο απαγορεύει τη βοήθεια ασφαλείας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση «η οποία επιδίδεται σε ένα συνεχές μοτίβο σοβαρών παραβιάσεων των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

16:51 Νέα επίθεση των IDF στην Τζαμπάλια

Σε νέα επίθεση σε κατοικία οικογένειας στην Τζαμπάλια προχώρησαν οι IDF στη βόρεια Γάζα.

Δείτε βίντεο:

16:42 Τα νεότερα για τον τραυματισμό των δύο δημοσιογράφων του Al Jazeera

  • Ο επικεφαλής του γραφείου της Γάζας για το Al Jazeera, Ουαέλ αλ-Νταντού και ο εικονολήπτης του Σαμίρ Αμπουντάκα τραυματίστηκαν στη Χαν Γιουνίς μετά από ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος
  • Ο αλ-Νταντού τραυματίστηκε από θραύσματα στο άνω μέρος του βραχίονα του, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ και τα τραύματά του θεωρούνται ελαφρά
  • Ο Αμπουντάκα υπέστη επίσης τραύματα από θραύσματα, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο σχολείο Φαράνα, καθώς οι νοσοκόμοι δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουαέλ αλ-Νταντού είχε χάσει πολλά μέλη της οικογένειάς του μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού στη Γάζα, ωστόσο συνεχίζει το ρεπορτάζ για το Al Jazeera, επιδεικνύοντας τεράστιο ψυχικό σθένος.

Ο Ουάελ αλ-Ουαντού μετά τον τραυματισμό του.

16:32 Σειρήνες ακούγονται σε Σούφα και Στούλα

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στη Σούφα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ το ίδιο συμβαίνει στην ισραηλινή κοινότητα Στούλα στο βόρειο Ισραήλ.

16:26 CPJ: Δεκάδες οι νεκροί δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε ΜΜΕ λόγω του πολέμου

Τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Το παρατηρητήριο των μέσων ενημέρωσης αναφέρει ότι 11 δημοσιογράφοι έχουν επίσης αναφερθεί ως τραυματίες, τρεις έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι και 19 έχουν αναφερθεί ως συλληφθέντες. Οι δημοσιογράφοι έχουν επίσης υποστεί πολλαπλές επιθέσεις, απειλές, κυβερνοεπιθέσεις, λογοκρισία και δολοφονίες μελών της οικογένειάς τους.

Τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι του Al Jazeera έχουν χάσει συγγενείς τους σε ισραηλινές επιθέσεις.

«Η CPJ τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες που κάνουν σημαντικό έργο σε περιόδους κρίσης και δεν πρέπει να στοχοποιούνται από εμπόλεμες πλευρές», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι δημοσιογράφοι σε όλη την περιοχή κάνουν μεγάλες θυσίες για να καλύψουν αυτή τη σπαρακτική σύγκρουση. Εκείνοι στη Γάζα, ειδικότερα, έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν ένα πρωτοφανές τίμημα και αντιμετωπίζουν εκθετικές απειλές. Πολλοί έχουν χάσει συναδέλφους, οικογένειες και εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης και έχουν φύγει αναζητώντας ασφάλεια όταν δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο ή έξοδος», σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί δημοσιογράφοι είναι πολλοί παραπάνω (τουλάχιστον 87 μέχρι τις 13/12).

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δηλώνει «βαθύτατα σοκαρισμένη» από τον τραυματισμό των Ουαέλ αλ-Νταντού και Σαμίρ Αμπουντάκα.

«Καταδικάζουμε την επίθεση και επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας ότι οι ζωές των δημοσιογράφων πρέπει να διασφαλίζονται», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ.

16:16 Ο πρόεδρος της ΠΑ τόνισε στον Σάλιβαν την επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζακ Σάλιβαν, ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε την ανάγκη να ανοίξουν όλα τα περάσματα στη Γάζα για να επιτραπεί η επείγουσα παράδοση τροφίμων, βοήθειας και νερού στον πολιορκημένο θύλακα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν και να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι η Γάζα αποτελεί «αναπόσπαστο τμήμα» του κράτους της Παλαιστίνης και κάθε προσπάθεια απομόνωσής της είναι «απαράδεκτη», επαναφέροντας τη λύση των δύο κρατών που περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τη Γάζα.

Η συνάντηση έγινε μετά την επίσκεψη του Σάλιβαν στο Ισραήλ, όπου συζήτησε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την κατάσταση στη Γάζα και τα σχέδια του Ισραήλ να προχωρήσει σε μια λιγότερο έντονη στρατιωτική επιχείρηση.

16:06 Μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ την τελευταία ώρα, με τον Benny Gantz να προειδοποιεί ότι «αν ο κόσμος δεν απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, θα το κάνει το Ισραήλ».

15:56 Οι τραυματιοφορείς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τραυματίες στη Χάν Γιουνίς

Τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φτάσουν στην περιοχή κοντά στο σχολείο, στη Χαν Γιουνίς, που νωρίτερα έγινε στόχος από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Όπως μεταδίδει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, οι τραυματιοφορείς αδυνατούν να φτάσουν στο σημείο και να απομακρύνουν τα θύματα, καθώς οι βομβαρδισμοί και οι πυροβολισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο εικονολήπτης Samer Abudaqa.

15:45 Νέος θάνατος Ισραηλινού στρατιώτη

Τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη σε μάχες στη βόρεια Γάζα ανακοίνωσαν οι IDF. Πρόκειτα για τον αρχιλοχία Tomer Shlomo Myara από τη Νετάνια.

Ο εκλιπών ήταν 28 ετών και υπηρετούσε στο Τάγμα Μηχανικού 710.

15:37 Νεότερα για τους δημοσιογράφους που τραυματίστηκαν στη Χαν Γιουνίς

Οι δημοσιογράφοι Wael al-Dahdouh και Samer Abudaqa του Al Jazeera τραυματίστηκαν από πύραυλο, που εκτοξεύτηκε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κοντά στο σχολείο Χάιφα, στο κέντρο του Χαν Γιουνίς.

Ο al-Dahdouh χτυπήθηκε από θραύσματα στο χέρι και τη μέση του, ενώ ο Abu Daqqa εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος στο σημείο του συμβάντος.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στην περιοχή πραγματοποιούνται ισχυροί βομβαρδισμοί.

Ο Al-Dahdouh έχει χτυπηθεί από θραύσματα στο χέρι και τη μέση του (Screengrab/Al Jazeera)

15:29 Σειρήνες ηχούν στα βόρεια του Ισραήλ

Σειρήνες, που προειδοποιούν για πιθανές επιθέσεις με ρουκέτες, ηχούν ξανά στο βόρειο Ισραήλ, αυτή τη φορά στην πόλη Kiryat Shmona.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz, που επισκέπτεται το Ma’alot-Tarshiha στην Άνω Γαλιλαία, δηλώνει ότι έχει καλέσει κορυφαίους διπλωμάτες της Δύσης να επισκεφθούν την περιοχή και να συνειδητοποιήσουν την απειλή που αποτελεί η Χεζμπολάχ.

15:20 H ισραηλινή κυβέρνηση θα επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ

Μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου επιβεβαίωσαν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα περνάει από το συνοριακό πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ, μεταδίδει η Ισραηλινή Ραδιοτηλεοπτική Αρχή.

Τα φορτηγά θα υποβάλλονται σε έλεγχο στην ισραηλινή πλευρά και στη συνέχεια θα φτάνουν σε ένα συγκρότημα περίπου 70 μέτρα μέσα στη Γάζα, προσθέτει το ίδιο δημοσίευμα.

Εκεί, θα ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα πριν επιστρέψουν μέσω του περάσματος Κερέμ για άλλη μια επιθεώρηση.

Το Καρέμ Αμπού Σάλεμ παραμένει κλειστό από τις 7 Οκτωβρίου και το πέρασμα της Ράφα είναι η μοναδική δίοδος για να εισέλθει βοήθεια στη Λωρίδα απευθείας από περιοχές εκτός του Ισραήλ.

«Το Κερέμ ήταν πάντα ένα σημείο διέλευσης εμπορευμάτων, έχει ακόμη και αγωγό για καύσιμα. Η Ράφα, όπου περνάει η βοήθεια αυτή τη στιγμή, δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένη για να περνούν τα εμπορεύματα», σχολιάζει το Al Jazeera.

Ασθενοφόρα και φορτηγά με βοήθεια περιμένουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας από την πλευρά της Ράφα (REUTERS/Abdel Hadi Ramahi)

15:11 Δημοσιογράφοι του Al Jazeera τραυματίστηκαν στο Χαν Γιουνίς

Οι δημοσιογράφοι Wael al-Dahdouh και Samer Abu Daqqa τραυματίστηκαν ενώ κάλυπταν ισραηλινή επίθεση που είχε στόχο σχολείο στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

15:00 Επίθεση των Χούθι σε πλοίο που ταξίδευε από το Ομάν στη Σαουδική Αραβία

Ένα πλοίο που ταξίδευε από το Ομάν προς τη Σαουδική Αραβία έγινε σήμερα στόχος στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια του πληρώματος, ανέφερε η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, στο NBC News.

Το πλοίο, που έπλεε με σημαία του Χονγκ Κονγκ, είχε χωρητικότητα 10.100 εμπορευματοκιβωτίων και ανήκε στη Seaspan.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ενώ την επίθεση ανέλαβαν οι Χούθι. Σε ανάρτησή τους στο Χ ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο πλοίο χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πέτυχαν άμεσο χτύπημα.

14:52 Το 85% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας στο Al Jazeera για τη δεινή κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα και τις αυξανόμενες προκλήσεις λόγω του πολέμου, ανέφερε ότι εξαιτίας «της επίθεσης του Ισραήλ έχει εκτοπίσει το 85% του πληθυσμού της Γάζας».

«Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στριμωγμένοι στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ εκεί, υπερβαίνοντας τέσσερις φορές τη χωρητικότητά τους. Οι χώροι αυτοί έχουν επίσης αποτελέσει συχνό στόχο ισραηλινών επιθέσεων», πρόσθεσε ο Martin Griffiths.

14:40 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Περισσότερες από 12 χώρες και η ΕΕ καλούν το Ισραήλ να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Ένας φωτορεπόρτερ ξυλοκοπήθηκε στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν οι IDF εμπόδισαν πιστούς να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Ακσά.
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι πραγματοποίησε επίθεση στη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Σφοδρές μάχες αναφέρονται στη Χαν Γιουνίς μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς.
  • Ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινή επίθεση κοντά σε σχολείο της UNRWA στη Χαν Γιουνίς ανέρχεται σε 33, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.
  • Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη νότια Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών του ισραηλινού στρατού από την έναρξη του πολέμου σε σχεδόν 450.

14:31 Προσπάθειες της Χαμάς να στηθούν ενέδρες στα ισραηλινά στρατεύματα

Ο στρατός του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη βόρεια Γάζα, στο οποίο ένας διοικητής περιγράφει λεπτομερώς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να παρασύρει τους στρατιώτες σε παγίδες εν μέσω των μαχών.

Κοντά στον καταυλισμό Jabaliya, το βίντεο δείχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά και έχουν τοποθετηθεί από ενόπλους, μαζί με σχολικές τσάντες, ενώ από ένα ηχείο ακούγονται ομιλίες και μερικές φορές ήχοι κλάματος.

Ο διοικητής εξηγεί ότι οι μαχητές της Χαμάς έφτιαξαν το σκηνικό αυτό, προσπαθώντας να στήσουν ενέδρα σε στρατιώτες με πυροβόλα όπλα και βόμβες που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε σάκους της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA).

«Ο στόχος τους είναι να μας παρασύρουν για να εξετάσουμε αυτά τα πράγματα… να μας τραβήξουν σε μια παγιδευμένη τοποθεσία», αναφέρει ο ίδιος.

14:22 Οι κάτοικοι της Τζενίν δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη συνάντηση Αμπάς – Σάλιβαν

Οι κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν, όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή των τελευταίων ετών «δεν έχουν καμία απολύτως πίστη σε οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια ακόμη και από τους Αμερικανούς», μεταδίδει το Al Jazeera ενόψει της συνάντησης του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα.

«Υπάρχει ένα αντιαμερικανικό συναίσθημα εδώ. Οι κάτοικοι κατηγορούν την Αμερική ότι υποστηρίζει τόσο πολύ το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος… και σε καταστάσεις, όπως αυτή εδώ στην Τζενίν, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή. Εδώ και χρόνια τέτοιου είδους επιδρομές συμβαίνουν συνεχώς», αναφέρει ο δημοσιογρτάφος Charles Stratford.

Και προσθέτει: «Ο Αμπάς φαίνεται να είναι εντελώς περιττός εδώ, ανίκανος να ελέγξει το είδος των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού που βλέπουμε σε νυχτερινή, καθημερινή βάση εδώ και σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη».

14:11 Σειρήνες ηχούν στο Arab al-Aramshe

Σειρήνες, που προειδοποιούν για πιθανές επιθέσεις με ρουκέτες, ηχούν στο Arab al-Aramshe, στη Δυτική Γαλιλαία.

14:00 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους στο Χαν Γιουνίς, στη νότια  Λωρίδα της Γάζας.

13:50 Βίντεο όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ξυλοκοπούν δημοσιογράφο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο ιστότοπος middleeasteye.net, μεταδίδει ότι ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά τον ξυλοδαρμό του από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ την Παρασκευή.

Ο Mustafa Al-Kharouf, φωτορεπόρτερ που εργάζεται για το πρακτορείο Anadolu, φαίνεται να καθηλώνεται στο έδαφος από έναν αστυνομικό, ενώ ένας άλλος τον κλωτσά επανειλημμένα.

Υπέστη τραύματα στο πρόσωπο και το σώμα του και αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Makassed για θεραπεία, ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

Ένας άλλος εικονολήπτης ο Faiz Abu Ramila, δέχθηκε επίσης επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις που στο ίδιο περιστατικό.

13:40 Οι IDF έριξε φυλλάδια στο Λίβανο προειδοποιώντας κατά της παροχής βοήθειας στη Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα για πρώτη φορά φυλλάδια πάνω από χωριό στον νότιο Λίβανο, προειδοποιώντας τους κατοίκους του να μην προσφέρουν καμία βοήθεια στο ισχυρό φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ, δήλωσαν κάτοικοι.

Από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, σημειώνονται στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ ανταλλαγές πυρών και συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ.

«Νωρίς σήμερα το πρωί ένα drone έριξε φυλλάδια πάνω από χωριό, τα οποία έπεσαν στα σπίτια μας», δήλωσε στο AFP κάτοικος του Κφαρ Σούμπα, που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου: σας ενημερώνουμε ότι η τρομοκρατική Χεζμπολάχ έχει διεισδύσει στα σπίτια και τη γη σας», αναφέρει το φυλλάδιο.

«Πρέπει να σταματήσετε αυτή την τρομοκρατία για την ασφάλειά σας», προσθέτει, ενώ προειδοποιεί τους κατοίκους ότι αν προσφέρουν βοήθεια στη Χεζμπολάχ, θα εκτεθούν «σε κίνδυνο».

Από τις 8 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο 129 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 91 μαχητές της Χεζμπολάχ, 17 άμαχοι εκ των οποίων τρεις δημοσιογράφοι, και ένας Λιβανέζος στρατιώτης, με βάση απολογισμό του AFP.

Τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ σε επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τον βομβαρδισμό μεθοριακών χωριών τις τελευταίες ημέρες, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου που το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια πάνω από τον νότιο Λίβανο. Είχε καταφύγει στην ίδια τακτική στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006.

Πηγή: ΑΠΕ

13:32 Φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε όταν οι IDF εμπόδισαν πιστούς να εισέλθουν στο Αλ-Ακσά

Ένας φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε, όταν ισραηλινός στρατός εμπόδισε πιστούς να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Mustafa Al-Kharouf ξυλοκοπήθηκε σοβαρά και υπέστη τραύματα στο κεφάλι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Wafa.

13:25 Η Βρετανία η ΕΕ και πάνω από 10 χώρες καλούν το Ισραήλ να αντιμετωπίσει τη βία των εποίκων

Η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και περισσότερες από δέκα ακόμη χώρες, ανάμεσά τους η Αυστραλία και ο Καναδάς, καλούν το Ισραήλ να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη.

«Αυτή η αύξηση της εξτρεμιστικής βίας των εποίκων που διαπράττεται εναντίον Παλαιστινίων είναι απαράδεκτη», ανέφεραν οι χώρες σε κοινή δήλωση που δημοσίευσε η βρετανική κυβέρνηση την Παρασκευή.

«Πρέπει τώρα να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και άμεση προστασία των παλαιστινιακών κοινοτήτων».

13:20 Ισραηλινό χτύπημα σε συνοριακή περιοχή μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι πραγματοποίησε επίθεση στη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Avichay Adraee δήλωσε στο X ότι το χτύπημα είχε στόχο στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς που η οργάνωση είχε τοποθετήσει κοντά στα σύνορα. Κατηγόρησε τη Χαμάς για λαθρεμπόριο όπλων μέσω των συνόρων της Ράφα, του μοναδικού περάσματος όπου επιτρέπεται η είσοδος περιορισμένης ποσότητας βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

13:15 Καθηγητής στις ΗΠΑ απείλησε να σκοτώσει μαθήτρια που επέκρινε την ανάρτηση ισραηλινής σημαίας μέσα στην τάξη

Ένας καθηγητής στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ συνελήφθη αφού φέρεται να απείλησε να αποκεφαλίσει μαθήτρια που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ισραηλινή σημαία του μέσα στη σχολική αίθουσα.

Ο Benjamin Reese καθηγητής Κοινωνικών Σπουδών στο Γυμνάσιο Warner Robins, φέρεται να απάντησε στη μαθήτριά του ότι είναι Εβραίος και έχει συγγενείς στο Ισραήλ.

Η νεαρή μαθήτρια είπε πως «οι Ισραηλινοί που σκοτώνουν Παλαιστίνιους» ατιμάζουν την ισραηλινή σημαία, δήλωση που έκανε τον Reese να την κατηγορήσει για αντισημιτισμό. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μάρτυρες της συνομιλίας άκουσαν τον Reese να απειλεί τη μαθήτρια, λέγοντάς της μεταξύ άλλων ότι θα της «κόψει τον καταραμένο λαιμό». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:10 Οι IDF λένε ότι επιτίθενται σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ κοντά στο Moshav Zar’it. Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο ένοπλους άνδρες κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, κοντά στο Kibbutz Yir’on, μεταδίδει η Haaretz.

13:03 Al Jazeera: Ο αριθμός των νεκρών στο Χαν Γιουνίς ανήλθε σε 33

Ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινή επίθεση κοντά σε σχολείο της UNRWA στο Χαν Γιουνίς αυξήθηκε σε 33, όπως δήλωσαν στο Al Jazeera αξιωματούχοι του νοσοκομείου Nasser.

Νοσοκομεία στην Deir el-Balah, το Khan Younis και τη Rafah ανέφεραν περισσότερα θύματα μετά από χτυπήματα νωρίς το πρωί.

12:50 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς αναφέρουν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, έβαλαν στο στόχαστρο ισραηλινές δυνάμεις βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας «με καταιγισμό βλημάτων όλμου», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

12:45 Εικόνες καταστροφής και θανάτου από τη Λωρίδα της Γάζας

Ένα αγόρι κάθεται δίπλα στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 15 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Πενθούντες συγκεντρώνονται δίπλα στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 15 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Bassam Masoud)

Θρήνος δίπλα στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 15 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Bassam Masoud

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το σημείο ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι, στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, 15 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ένα  αγόρι κοιτάζει καθώς ο κόσμος συγκεντρώνεται στο σημείο ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 15 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, 15 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με ισραηλινή σημαία στην κορυφή του κάνει ελιγμούς στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, ενώ καπνός υψώνεται στη Γάζα, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ, 15 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

12:32 Σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη Ράφα

Νέες αναφορές κάνουν λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων της Ράφα και του ενός εκατομμυρίου εκτοπισμένων ανθρώπων ότι μπορεί να ενταθούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην πόλη.

12:20 Ολλανδικό δικαστήριο ενέκρινε την εξαγωγή ανταλλακτικών για F-35 στο Ισραήλ

H Ολλανδία μπορεί να συνεχίσει να παραδίδει ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αφού δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ομάδα οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι εκτιμήσεις που κάνει ο υπουργός είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικού και πολιτικού χαρακτήρα και οι δικαστές θα πρέπει να αφήσουν στον υπουργό μεγάλη ελευθερία», αποφάνθηκε το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης.

Οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, είχαν υποστηρίξει ότι η προμήθεια των εξαρτημάτων συνέβαλε σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Τα αμερικανικής ιδιοκτησίας εξαρτήματα των F-35 αποθηκεύονται σε μια αποθήκη στην Ολλανδία και στη συνέχεια αποστέλλονται σε διάφορους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, μέσω υφιστάμενων συμφωνιών εξαγωγής.

12:10 Νεότερος απολογισμός

Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και τον ισραηλινό στρατό:

Γάζα
Νεκροί: 18.787
Τραυματίες: 50.897

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σκοτώθηκαν: 289
Τραυματίες: 3.365

Ισραήλ
Σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου: 1.147 (αναθεωρημένο από 1.400)
Στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου: 448
Τραυματίστηκαν: 8.730

12:05  Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς λέει ότι η ομάδα είναι προετοιμασμένη για μακρά μάχη

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έχει προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής και ανώτερος ηγέτης της οργάνωσης σε τουρκική εφημερίδα την Παρασκευή.

Ο Χαλέντ Μασάαλ δήλωσε ότι η ομάδα διαθέτει 35.000 μαχητές που είναι αποφασισμένοι να διεξάγουν έναν πόλεμο «που θα διαρκέσει μήνες».

Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κοινωνία δεν περίμενε ότι οι μαχητές της Χαμάς θα προέβαλλαν τέτοια αντίσταση.

«Αντιθέτως, οι [ισραηλινοί] ανώτεροι αξιωματικοί πεθαίνουν κάθε μέρα. [Το Ισραήλ] δεν μπορούσε ούτε να τερματίσει τη Χαμάς, ούτε να σώσει τους ομήρους της, ούτε να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να πάνε στην Αίγυπτο», δήλωσε στην εφημερίδα Yeni Safak κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

11:57 Ακόμη ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη, σε μάχες στη Γάζα. Πρόκειται για τον 23χρονου λοχία Shay Uriel Pizem, από το Kibbutz Ein Hanatziv.

11:45 Σκληρές μάχες στη Χαν Γιουνίς

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, λέει ότι στο Khan Younis διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς.

Το Χαν Γιουνίς δέχτηκε νωρίτερα σφοδρούς βομβαρδισμούς κοντά σε ένα σχολείο της UNRWA όπου βρίσκουν καταφύγιο εκτοπισμένοι. Πλάνα που μεταδόθηκαν από το Al Jazeera Arabic δείχνουν τη μεταφορά των σορών των Παλαιστινίων και την κηδεία τους κοντά στο νοσοκομείο Nasser.

Ο Μαχμούντ δήλωσε ότι ορισμένοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στα σπίτια τους για να βρουν τα κτίριά τους κατεστραμμένα. Πολλοί έχουν συγγενείς που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια, καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης δυσχεραίνονται λόγω της έλλειψης εξοπλισμού.

11:35 «Τρομοκρατημένος» ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλει την ισραηλινή βία στη Γάζα, τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera έλαβε προκαταρκτικό αντίγραφο της έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και τις παραβιάσεις των παράνομων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η έκθεση περιγράφει τον απόλυτο θάνατο και την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στη Γάζα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκθεση που είναι σχεδόν 15 σελίδες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ γράφει ότι «το μέγεθος της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς και το εύρος του θανάτου και της καταστροφής στη Γάζα ήταν πρωτοφανές και αφόρητο να το βλέπεις».

Είναι «τρομοκρατημένος» από το γεγονός ότι στο στόχαστρο μπήκαν επίσης εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ανθρωπιστικό προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Συνεχίζει επίσης να επισημαίνει ότι το Ισραήλ συνεχίζει την κατασκευή παράνομων οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη… αναφέροντας 1.500 διαφορετικές περιπτώσεις όπου οι ισραηλινές Αρχές ενέκριναν παράνομα άδειες στέγασης σε παλαιστινιακή γη.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατέληξε ζητώντας, για άλλη μια φορά, άμεση κατάπαυση του πυρός.

11:25  Ισραηλινοί στρατιώτες ανάγκασαν πολίτες να πάρουν όπλα και ισχυρίστηκαν ότι ήταν μαχητές

Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν σε τμήματα της Γάζας φόρτωσαν πολίτες με όπλα και ισχυρίστηκαν ότι ήταν μαχητές, δήλωσε αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στο Al Araby TV.

Τα όπλα αφαιρέθηκαν από αστυνομικούς στο νοσοκομείο Kamal Adwan και οι πολίτες διατάχθηκαν να τα κρατήσουν πριν τα βιντεοσκοπήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Εικόνα που δημοσιοποίησαν οι IDF δείχνει άντρες αιχμαλώτους να κρατούν όπλα στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

11:15  Σάλιβαν: Το Ισραήλ δεν πρέπει να έχει μακροπρόθεσμα σχέδια για κατοχή της Γάζας

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι ο αγώνας κατά της Χαμάς θα διαρκέσει μήνες, αλλά ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει μακροπρόθεσμα σχέδια για κατοχή της Γάζας.

Ο Sullivan δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters,  ότι ο έλεγχος της Γάζας πρέπει να περάσει στους Παλαιστίνιους και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή του.

«Θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα για το Ισραήλ ή δεν θα είναι σωστό το Ισραήλ να επιβάλει κατοχή στην Γάζα μακροπρόθεσμα», είπε πριν από την συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Ο ίδιος είπε ότι ο πόλεμος στην Γάζα θα περάσει σε νέα φάση που θα επικεντρωθεί στην στόχευση ακριβείας της ηγεσίας της Χαμάς και σε επιχειρήσεις καθοδηγούμενες από Πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μεταβληθεί η ένταση των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων.

Αποφεύγοντας να απαντήσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακρατήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ αν ο πόλεμος δεν περάσει σε χαμηλότερης έντασης πολεμικές επιχειρήσεις με λιγότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

Πρόσθεσε πως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «αποτελούν πραγματική απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την διεθνή κοινότητα και τους εταίρους τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», δήλωσε.

11:05 Αδιάκοπες είναι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα – Δείτε βίντεο

10:55 «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες»

Ο διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των IDF, Aharon Haliva, πραγματοποίησε την Πέμπτη αξιολόγηση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι «μια εκστρατεία πολλαπλών πεδίων που θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες».

Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Aharon Haliva (δεξιά) στη Λωρίδα της Γάζας, την Πέμπτη (Πηγή: IDF)

10:45 Ισραηλινός υπουργός: Η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να καταληφθεί «πλήρως».

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu του Otzma Yehudit, του ακροδεξιού κόμματος του οποίου ηγείται ο Itamar Ben-Gvir, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι πιστεύει ότι η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να καταληφθεί «πλήρως».

Σε σχόλια που μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haaretz, ο Eliyahu είπε: «Όποιος πουλάει μια ψευδαίσθηση ότι [η Χαμάς] θα επιστρέψει για να διαχειριστεί τα πράγματα, δεν θέλει να θυμάται τι συνέβη στο Simhat Torah».

Χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «το πιο απεχθές πράγμα που συνέβη τα τελευταία χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα». Πρόσθεσε ότι «Όλη την ημέρα είμαστε απασχολημένοι με την ηρεμία του κόσμου. Γιατί δεν δημιουργούμε αποτροπή;»

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την διαθεσιμότητα των εφέδρων που χρησιμοποίησαν ένα μεγάφωνο τζαμιού για να τραγουδήσουν εβραϊκά στη Δυτική Όχθη, ο Eliyahu είπε: «Είναι σαν για την ηθική μας να μην είμαστε πρόθυμοι να είμαστε λίγο σκληροί. Για να νικήσεις, χρειάζεσαι λίγη σκληρότητα. Για να κερδίσεις, πρέπει να είσαι λίγο τρομακτικός».

10:35 Reuters: Στις φλόγες πλοίο ανοιχτά της Υεμένης που επλήγη από βλήμα

Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Λιβερίας δέχθηκε επίθεση από αέρος με «βλήμα» βόρεια της Μόκα, στις ακτές της Υεμένης, ανέφερε η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, μεταδίδει το Reuters. Το βλήμα φέρεται να προκάλεσε την πτώση ενός εμπορευματοκιβωτίου στη θάλασσα και πυρκαγιά στο κατάστρωμα.

Το πλοίο κινούνταν νότια μέσω του στενού Bab al-Mandab.

10:25 Επαναπατρίστηκαν οι σοροί δύο ισραηλινών στρατιωτών -ομήρων της Χαμάς

Οι σοροί των ομήρων Nick Beizer και Ron Sherman ανασύρθηκαν από τις IDF, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος.

Ήταν και οι δύο στρατιώτες του ισραηλινού στρατού, με βαθμό δεκανέα και λοχία αντίστοιχα.

Ο Σέρμαν ήταν 19 ετών στις 7 Οκτωβρίου όταν απήχθη από τη βάση του. Είχε στείλει μήνυμα στους γονείς του λίγα λεπτά πριν τον απαγάγουν λέγοντας «τελείωσε».

Αργότερα εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολιτική ενδυμασία να κρατείται από τη Χαμάς.

Ο Beizer, επίσης 19 ετών, συνελήφθη από τη βάση κοντά στη διάβαση Erez.

Ήταν μέλος του Γραφείου Συντονισμού της Περιφέρειας Erez, το οποίο συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Αρχή όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, την εκπαίδευση, τη συνοδεία αυτοκινητοπομπών και τις παλαιστινιακές επιχειρήσεις.

10:15 Αναφορές για μάχες κοντά στη Ράφα

Ο ιστότοπος middleeasteye, επικαλούμενος παλαιστινιακά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει ότι σήμερα Παρασκευή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και παλαιστίνιων μαχητών ανατολικά της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και στο Χαν Γιουνίς, αλλά σπάνια είχαν λάβει χώρα μάχες στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο.

10:10 Κρανίου τόπος ο  προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που διήρκεσε 60 ώρες, άφησε πίσω της ένα σκηνικό ερήμωσης, λέει η Hoda-Abdel Hamid του Al Jazeera.

«Αυτή είναι μια έρημη πόλη, όλα είναι κλειστά», δήλωσε η δημοσιογράφος.

Στους τοίχους των καταστημάτων της περιοχής υπάρχουν σχέδια με το Αστέρι του Δαβίδ και άλλα ισραηλινά σύμβολα, ενώ τα λύματα γεμίζουν τους δρόμους, καθώς οι υποδομές του καταυλισμού καταστράφηκαν.

«Οι μπουλντόζες ήταν οι πρώτες που μπήκαν και κατέστρεψαν τα πάντα στο δρόμο τους για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων εδώ πιο δύσκολη», είπε.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 συνελήφθησαν κατά την επιδρομή. Πολλοί από τους συλληφθέντες αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, δήλωσε η Abdel-Hamid, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν άσχημα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Στιγμιότυπο μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν

Στιγμιότυπο μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν

10:02 «Μεθοριακές πόλεις του Λιβάνου πλήττονται από ισραηλινούς βομβαρδισμούς»

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει κατά μήκος των συνόρων.

Αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί στη Ramiya και στο Beit Lif και στα περίχωρα της Alma Al-Shaab. Ο ισραηλινός στρατός έριξε επίσης φυλλάδια προειδοποιώντας τους κατοίκους στο Kfar Shuba, στο νότιο Λίβανο,  για τη δραστηριότητα της Χεζμπολάχ.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η  Χεζμπολάχ εξαπέλυε σχεδόν καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού στο νότιο Λίβανο.

09:55 Μαζικές κηδείες στη Χαν Γιουνίς

Μαζικές κηδείες πραγματοποιούνται στη Χαν Γιουνίς, νότια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι φονικές ισραηλινές επιδρομές.

09:47 Οι IDF λένε ότι κατέστρεψαν το αρχηγείο του τάγματος Shujaiyeh της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Ο εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν το αρχηγείο του τάγματος Shujaiyeh της Χαμάς, στη βόρεια Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καταστράφηκε επίσης ένα τούνελ από το οποίο οι μαχητές της Χαμάς είχαν ρίξει έναν εκρηκτικό μηχανισμό προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σε μια άλλη επιχείρηση στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, καταστράφηκε – σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο των IDF – μια αποθήκη πυρομαχικών και εντοπίστηκε ένα φρεάτιο σήραγγας που περιείχε μοτοσικλέτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, οι μοτοσικλέτες αυτές «χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

09:35 Βίντεο δείχνει τραυματίες να φτάνουν στο νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από το Al Jazeera Arabic δείχνει την άφιξη των τραυματιών στο νοσοκομείο Nasser μετά τα πλήγματα σε περιοχή που βρισκόταν σχολείου της UNRWA στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, που μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα, δήλωσε ότι το νοσοκομείο επιβεβαίωσε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η διάσωση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη εν μέσω της κατάρρευσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ο Μαχμούντ.

09:17  Τεταμένη συνάντηση μεταξύ των οικογενειών ομήρων και του Γκουτέρες

Τα μέλη των οικογενειών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα συναντήθηκαν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε ένα τεταμένο κλίμα σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι οικογένειες επέκρινα τον Γκουτέρες για τα  σχόλιά του σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και για το γεγονός ότι δεν έχει επισκεφθεί το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ δέχτηκε πυρά από το Ισραήλ επειδή είπε ότι η επίθεση στο νότιο Ισραήλ «δεν έγινε στο κενό», αναφερόμενος στη δεκαετή κατοχή του Ισραήλ.

Απαντώντας, ο Γκουτέρες τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση της Χαμάς και ότι έκανε ανοίγματα για μια επίσκεψη στο Ισραήλ, αλλά δεν έλαβε απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση.

09:07  Τουλάχιστον 12 νεκροί μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν σχολείο στο Χαν Γιουνίς το πρωί της Παρασκευής.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν παιδιά και γυναίκες, μετέδωσε το Al Jazeera.

08:56 Μάχες στη Σουτζάια – Ο πόλεμος θα διαρκέσει λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως ο πόλεμος που διεξάγει ενδέχεται να κρατήσει «πάνω από μερικούς μήνες», την ώρα που ο βασικός σύμμαχος του εβραϊκού κράτους —οι ΗΠΑ— καλεί να μειωθεί η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών για την προστασία των αμάχων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο για «μάχες», ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Σουτζάια (βόρεια). Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπέστη εκεί τις πιο βαριές απώλειες που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα —δέκα μέλη του σκοτώθηκαν μέσα σε μια μέρα— αφότου ξεκίνησε χερσαίες εμπλοκές στον μικρό πυκνοκατοικημένο θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:45 Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς – Πολλοί νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά

Τα ισραηλινά τανκς και αεροπλάνα ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στη βόρεια Γάζα, καθώς και στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στα νότια της περιοχής, αναφέρουν κάτοικοι, αρχές και μέσα ενημέρωσης.

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο Χαν Γιουνίς νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας.

Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα σκότωσαν ή τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους.

Ένα από τα πλήγματα έπληξε ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα, πρόσθεσε η Wafa.

Βίντεο με πλάνα από τη νότια Γάζα τα ξημερώματα της Παρασκευής έδειχνε πυκνά, μαύρα σύννεφα καπνού να υψώνονται στον αέρα. Η αιτία του καπνού δεν έγινε αμέσως γνωστή, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Γιατροί στο νοσοκομείο Nasser τη Χαν Γιουνίς, περιθάλπουν ένα παιδάκι που τραυματίστηκε από ισραηλινά πλήγματα 15 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Bassam Masoud)

Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινά πλήγματα βρίσκεται σε φορείο μέσα σε ασθενοφόρο, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 15 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Bassam Masoud)

Παιδιά που τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα βρίσκονται σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στο νοσοκομείο Nasser, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 15 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Bassam Masoud )

Παλαιστίνιος μεταφέρει έναν τραυματία ενώ εισέρχεται στο νοσοκομείο Nasser, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 15 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Bassam Masoud)

08:36 Ο επικεφαλής της Μοσάντ και ο Αμερικανός σύμβουλος Σάλιβαν συζήτησαν το ενδεχόμενο ανανέωσης των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων, μεταδίδει η Haaretz.

08:30 Η Τουρκία καταδικάζει έντονα την ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν και τη βεβήλωση τεμένους

Η Τουρκία καταδικάζει έντονα τις «προκλήσεις» των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επιδρομών σε καταυλισμό προσφύγων στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και τη βεβήλωση ενός τζαμιού εκεί, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν έναν νεαρό σε νοσοκομείο και διάβασαν εβραϊκές προσευχές σε τζαμί στην Τζενίν κατά τη διάρκεια των επιδρομών που σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές σκότωσαν 12 άτομα και που σύμφωνα με το Ισραήλ συνέβαλαν στη σύλληψη δεκάδων μαχητών.

«Καταδικάζουμε έντονα τις προκλήσεις των ισραηλινών στρατιωτών που εισέβαλαν στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν και δεν σεβάστηκαν την ιερότητα ενός τόπου λατρείας εισερχόμενοι στο τζαμί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Oncu Keceli στην κοινωνική πλατφόρμα μηνυμάτων X αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Περιμένουμε να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις σε μουσουλμανικούς ιερούς τόπους και να τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο όσοι διαπράττουν αυτές τις προκλήσεις», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση επέκρινε την επιχείρηση εντός της Τζενίν ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι θα πειθαρχήσει τους στρατιώτες.

08:20 Η Ινδονησία σχεδιάζει να στείλει νοσοκομειακό πλοίο στη Γάζα

Η Ινδονησία σχεδιάζει να στείλει ένα νοσοκομειακό πλοίο στη Γάζα για να παράσχει ιατρική βοήθεια στα θύματα του πολέμου, δήλωσε ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Muhammad Ali.

Το πλοίο, το KRI Dr Radjiman Wedyodiningrat (992), βρίσκεται επί του παρόντος αγκυροβολημένο στην Τζακάρτα και αναμένει την άδεια της Αιγύπτου για να εισέλθει στα ύδατά της ώστε να εγκαταστήσει ένα νοσοκομείο κοντά στη Γάζα.

Ο Collin Koh, ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη και ειδικός σε ναυτικές υποθέσεις του Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ότι τέτοιες αποστολές περιλαμβάνουν πολύπλοκο σχεδιασμό και εκτέλεση σε καιρό πολέμου.

ο8:10 Το νοσοκομείο στη Khan Younis δέχεται τραυματίες μετά το χτύπημα στο σχολείο της UNRWA

Δεκάδες τραυματίες φτάνουν στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς μετά τον βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό ενός σχολείου της UNRWA στη νότια πόλη.

Αρκετά πλήγματα έχουν επίσης στοχεύσει το κέντρο και το βόρειο τμήμα της πόλης Χαν Γιουνίς και συνεχίζονται.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα ξημερώματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα στον θύλακο και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν για ακόμη μια φορά, εξαιτίας «της συνεχιζόμενης επίθεσης», σύμφωνα με την εταιρεία PalTel.

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών περιπλέκει το έργο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κι αυτό θα οδηγήσει στην «αύξηση του αριθμού» των θυμάτων στις επιδρομές, κατήγγειλε η Χαμάς.

08:00 Η βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία ερευνά αναφορές για περιστατικό βόρεια της πόλης-λιμάνι της Υεμένης

Η UK Maritime Trade Operations, η οποία συλλέγει δεδομένα για στρατιωτικά και εμπορικά πλοία, αναφέρει ότι διερευνά μια αναφορά για ένα περιστατικό βόρεια της πόλης Mokha της Υεμένης.  Συνέστησε στα πλοία να διέρχονται με προσοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Οι Χούθι της Υεμένης διαταράσσουν το θαλάσσιο εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους δύο μήνες, επιτιθέμενοι σε πλοία που ανήκουν σε Ισραηλινούς ή σε εκείνα που, όπως διαπιστώνουν, κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

07:50 Ο Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί σήμερα στη Δυτική Όχθη και θα συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί σήμερα Παρασκευή στη Δυτική Όχθη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δηλώνουν στους Times of Israel ένας Αμερικανός και ένας αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στους Times of Israel ότι ο Σάλιβαν «θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΑ μέσω του συντονιστή ασφαλείας των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αναμόρφωση και την αναζωογόνηση της ΠΑ και τις πρωτοβουλίες για την απόδοση ευθυνών στους εξτρεμιστές εποίκους για τη βία κατά των Παλαιστινίων».

07:38  Ακατάλληλο για κατανάλωση το νερό στη Γάζα

Για να αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν φροντίδα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσβάλλονται από ασθένειες. Παράλληλα το πόσιμο νερό και το νερό που χρησιμοποιείται για πλύσιμο θα πρέπει να πληροί τα ελάχιστα ανθρωπιστικά πρότυπα, ενώ θα πρέπει να εισέλθουν στη Γάζα μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων.

Γιατροί στο νοσοκομείο Αμπού Γιούσεφ αλ Νάζαρ στη Ράφα δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη ότι είναι γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα για μολύνσεις και μεταδοτικές ασθένειες λόγω των άθλιων συνθηκών στα υπερπλήρη καταφύγια.

«Θα υπάρξει ξέσπασμα κάθε είδους μολυσματικής ασθένειας στη Ράφα», σχολίασε ο δρ. Τζαμάλ αλ Χαμς.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο Άχμεντ αλ Φάρα δήλωσε στο Reuters   ότι το τμήμα του είναι γεμάτο με παιδιά που πάσχουν από ακραία αφυδάτωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, ενώ τα κρούσματα οξείας διάρροιας είναι τετραπλάσια από το συνηθισμένο.  Ο αλ Φάρα επεσήμανε ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών δυσκολεύει τις οικογένειες να μεταφέρουν τα άρρωστα παιδιά τους στο νοσοκομείο εγκαίρως για να λάβουν φροντίδα, η οποία ούτως ή άλλως δεν θα είναι επαρκής λόγω της έλλειψης φαρμάκων.

«Τα παιδιά πίνουν νερό που δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση», υπογράμμισε. «Δεν υπάρχουν φρούτα, λαχανικά, οπότε τα παιδιά έχουν έλλειψη βιταμινών επιπλέον της αναιμίας από τον υποσιτισμό».

Χωρίς καθαρό νερό για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος, τα βρέφη επίσης πεινάνε. Ακόμη και οι πιο ευκατάστατοι κάτοικοι της Γάζας, που εργάζονται για διεθνείς οργανώσεις ή δημοσιογραφικούς ομίλους, δηλώνουν ότι τα παιδιά τους πλέον είναι άρρωστα και δεν έχουν αρκετό φαγητό ούτε νερό.

07:20 Εικόνες από τη Γάζα

Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες στα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη καθοριστεί [Mahmud Hams/AFP]

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν έναν τραυματία καθώς πολίτες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Πέμπτης [Mahmud Hams/AFP]

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φωτοβολίδες πάνω από τη νότια Γάζα το βράδυ της Πέμπτης, εν μέσω των τελευταίων βομβαρδισμών που έπληξαν περιοχές της Ράφα και του Χαν Γιουνίς [Mahmud Hams/AFP]

Καπνός υψώνεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα την Πέμπτη [Mahmud Hams/AFP]

07:10 Ένας ακόμη ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο λοχίας Oz Shmuel Aradi, 19 ετών, σκοτώθηκε χθες σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Αρκετοί άλλοι Ισραηλινοί στρατιώτες αναφέρθηκαν ως σοβαρά τραυματισμένοι.

Τουλάχιστον 116 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην χερσαία εισβολή στη Γάζα και περίπου 650 έχουν τραυματιστεί, ανέφερε την Πέμπτη ο ΟΗΕ, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία.

07:00  Ο ισραηλινός στρατός ανέκτησε τη σορό ομήρου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περισυνέλεξε τη σορό του 28χρονου Elia Toledano, από τη Λωρίδα της Γάζας και τη μετέφερε στο Ισραήλ για ταφή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συγγενείς του Toledano, ο οποίος απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς, έχουν ενημερωθεί.

«Συμμεριζόμαστε τη θλίψη της οικογένειας. Η εθνική αποστολή μπροστά στα μάτια μας είναι να εντοπίσουμε τους αγνοούμενους και να επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες στην πατρίδα τους», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:50 Εβραίοι διαδηλωτές απαίτησαν την κατάπαυση του πυρός, με συγκεντρώσεις σε 8 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ

Εβραίοι διαδηλωτές που απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, εμποδίζοντας την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής σε πολυσύχναστους δρόμους και γέφυρες στη Βοστώνη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η ομάδα, Jewish Voice for Peace, δήλωσε ότι περίπου 90 διαδηλωτές απέκλεισαν την αερογέφυρα προς τη λεωφόρο Νέας Υόρκης στην Ουάσιγκτον.

Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Φιλαδέλφεια, όταν περίπου 200 άτομα απέκλεισαν για λίγο τον αυτοκινητόδρομο I-76 κρατώντας πινακίδες και πανό που έγραφαν: «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει» και «Όχι στο όνομά μας».

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν μια πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Βοστώνης, σταματώντας τα οχήματα που κινούνταν σε 15 λωρίδες κυκλοφορίας.

«Την 8η νύχτα του Χανουκά, 8 πόλεις, 8 γέφυρες», έγραψε η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη για τις διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαστε εδώ, συγκεντρωμένοι σε όλη τη χώρα σε μαζικούς, αυξανόμενους αριθμούς, για να πούμε όχι άλλο», δήλωσε η ομάδα.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ατλάντα, το Σικάγο, τη Μινεάπολη.

06:40  Η Γαλλία δηλώνει ότι εργάζεται για την απομάκρυνση των υπαλλήλων του AFP από τη Γάζα

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας όσον αφορά τους υπαλλήλους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP)», δήλωσε ο Christophe Lemoine, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Παρισιού, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είναι περίπλοκη.

«Από τον Οκτώβριο, εργαζόμαστε για να επιτρέψουν οι Γάλλοι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους, που βρίσκονται στη Γάζα», δήλωσε ο Lemoine σύμφωνα με το  AFP.

Νωρίτερα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο καλούσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συμβάλει στη διασφάλιση της εκκένωσης των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που εργάζονται σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

06:30 Πολλαπλασιάζει το Ισραήλ τις φονικές επιδρομές

Βομβαρδισμοί σε Ράφα, Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό Νουσεράτ σημειώθηκαν χθες, μετά τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν μας σταματάει τίποτα» και «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος».

Την ίδια ώρα, υπάρχουν μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις αμάχων, μέσα σε σχολεία, ενώ διαρκώς διαρρέουν βίντεο με εκτελέσεις και βασανιστήρια σε κρατούμενους Παλαιστίνιους.

Η UNRWA αναφέρει ότι 288 Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινές δυνάμεις με την υποστήριξη αρμάτων μάχης εισέβαλαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντβάν, που βρίσκεται βόρεια της πόλης της Γάζας, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη και υπέβαλαν τους Παλαιστίνιους εκεί σε «μαζικές συλλήψεις και κακομεταχείριση», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ανάγκασαν περίπου 2.500 εκτοπισμένους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο να το εγκαταλείψουν και οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό μεταφέρθηκαν στους χώρους της ιατρικής εγκατάστασης.

Δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω του ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να παράσχει υποστήριξη σε 12 μωρά στην εντατική και σε 10 άτομα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με την έκθεση της UNOCHA. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Ισραηλινοί στρατιώτες στέκονται φρουροί καθώς άνδρες με υψωμένα χέρια οδηγούνται έξω κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας (στιγμιότυπο από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου 2023 από τις IDF)

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον με ταχύτητα φωτός

Ο Βεζένκοφ επαναφέρει «ρυθμίσεις» που θα απογειώσουν το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024