Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ν. Αφρική: Θα έπαιζες γκολφ με λιοντάρια, ύαινες και αγριόσκυλα να σε κοιτάζουν, χωρίς περίφραξη;

Ν. Αφρική: Θα έπαιζες γκολφ με λιοντάρια, ύαινες και αγριόσκυλα να σε κοιτάζουν, χωρίς περίφραξη;

Με μόλις 16 δολάρια και λίγες υπογραφές αποποίησης ευθυνών, μπορείς να παίξεις γκολφ στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ της Ν.Αφρικής, ανάμεσα σε άγρια ζώα, χωρίς την παραμικρή περίφραξη.

Το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής είναι ένα τεράστιο πάρκο που φιλοξενεί ελέφαντες, λιοντάρια, ύαινες, αφρικάνικα αγριόσκυλα, βουβάλια και ιπποπόταμους, δηλαδή κάποια από τα πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο. Εκτός από αυτά φιλοξενεί και το πιο άγριο γήπεδο γκολφ του κόσμου!

Το σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ απαγορεύεται με την έννοια του δυτικού κυνηγού με το όπλο που ανυπομονεί να σκοτώσει ένα ζώο με τηλεφακό. Όμως ακριβώς επειδή το κυνήγι απαγορεύεται, πολλά ζώα είναι ιδιαίτερα περίεργα με τον άνθρωπο και έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία.

Ο χουλιγκανισμός στο γκολφ της Ν.Αφρικής έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, καθώς οι θεατές μπορεί να κυνηγήσουν, να πιάσουν και να φάνε το πρωινό τους την ώρα του παιχνιδιού

Οι πιθανότητες λοιπόν να σου ορμήσει ένα άγριο ζώο στο Κρούγκερ είναι πολύ μικρότερες από τον ρεαλιστικό μέσο όρο, χωρίς να σημαίνει πως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα άγρια αυτά ζώα με έλλειψη σεβασμού.

Καμιά φορά οι θεατές, επιτίθενται σε άλλους θεατές και τους τρώνε.

Μιλώντας για οπαδούς

Ο χουλιγκανισμός στο γκολφ της Ν.Αφρικής έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, καθώς οι θεατές μπορεί να κυνηγήσουν και να φάνε οπαδό της άλλης ομάδας. Όπως συνέβη στην καμηλοπαρδαλη της φωτογραφίας την οποία σκότωσε η αγέλη των λιονταριών και στην συνέχεια έκλεψαν οι ύαινες.

Το μότο του Skukuza Golf Club είναι το «πιο άγριο γήπεδο στον κόσμο», κάτι πάρα πολύ επιτυχημένο. Ειδικά όταν δεν υπάρχει η παραμικρή περίφραξη. Οπότε ο παίχτης οφείλει να αντιμετωπίζει τα ζώα με σεβασμό και να προσέχει ιδιαίτερα που σημαδεύει.

Οπότε αν υπάρχει για παράδειγμα μια λεοπάρδαλη στο Tee Box, όπου κάποιος περιμένει για να ρίξει την πρώτη βολή, καλό είναι να περιμένει την λεοπάρδαλη να κάνει την δουλειά της, να ικανοποιήσει την περιέργειά της και να φύγει.

Τα δεκάδες φυτοφάγα ζώα που ευημερούν σε ένα πάρκο που απαγορεύεται το κυνήγι, σημαίνει πως υπάρχουν άλλα τόσα σαρκοφάγα ζώα, τα οποία επίσης δεν κινδυνεύουν από λαθροκυνηγούς. Βέβαια καλό είναι να υπάρχει μια επιπλέον προσοχή κοντά στο νερό, καθώς οι ιπποπόταμοι δεν φημίζονται για την υπομονή τους, ειδικά αν έχουν κοντά τα μικρά τους.

Η Λίμνη Panic φιλοξενεί τόσο ιπποπόταμους, όσο και κροκόδειλους του Νείλου, που είναι πολυ πιο επίφοβοι από τις «γάτες» του εθνικού πάρκου.

Βέβαια το ζήτημα είναι πως υπάρχουν κάποια έγγραφα που πρέπει να υπογράψεις πριν παίξεις εκεί και υπάρχουν και τα όρια του γηπέδου γκολφ, όπου από εκεί και πέρα ο αθλητής είναι με δική του ευθύνη.

Από αυτό το σημείο και πέρα συνεχίζετε με δική σας ευθύνη. Με αγάπη ο ιπποπόταμος.

Ο επικεφαλής γεωπόνος έχει πολύ δουλειά να στρώσει το γήπεδο όπου κυνηγιούνται άγρια ζώα

Ο Ζαν Ροσόου δεν απογοητεύεται θεωρώντας πως κάπως πρέπει να αιτιολογήσει το σλόγκαν, «το πιο άγριο γήπεδο στον κόσμο».

«Βρισκόμαστε σε εθνικό πάρκο, θέλουμε να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο φυσικό για να περιφέρονται τα ζώα ελεύθερα στο περιβάλλον τους … αυτή είναι η εμπειρία που θέλεις να δώσεις στους ανθρώπους. Έχουμε τα πάντα σε αυτό το γήπεδο γκολφ» ανέφερε στο CNN.

Στο SA Golf Trader 2023 του Ιουνίου, ο Ζαν ήταν λίγο πιο επεξηγηματικός για τα ζητήματα ασφάλειας: «Δεν είχαμε ποτέ περιστατικό στο γήπεδο ενώ οι παίκτες του γκολφ έπαιζαν, ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι άνθρωποι ξεχνούν ότι τα ζώα φοβούνται επίσης τους ανθρώπους και ότι είτε σας έχουν ακούσει, είτε σας έχουν δει, είτε σας έχουν μυρίσει πολύ πριν τα δείτε εσείς».

«Τα ζώα θα προτιμήσουν να μείνουν μακριά από εμάς. Με την κίνηση στο χωριό του προσωπικού, την κίνηση στο γήπεδο και την κοπή των μηχανημάτων υπάρχει υπεραρκετή ενόχληση για αυτά».

Από τα ζώα του Κρούγκερ πολλά γνωρίζουν την καταστροφική δύναμη του ανθρώπου και έχουν εισαχθεί από άλλες περιοχές. Ξέρουν δηλαδή και φυλάγονται. Άλλα από αυτά όμως έχουν μεταλώσει στο εθνικό πάρκο και είναι λίγο πιο εξοικιωμένα και πολλές φορές περίεργα με τον άνθρωπο.

«Λατρεύω όλα τα ζώα, αλλά οι αγριόχοιροι είναι ίσως εκείνα που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στο γήπεδο, καθώς σκάβουν τα πάντα. Οι ελέφαντες κάνουν επίσης σοβαρές ζημιές στα δέντρα».

Τι περιμένεις από μια εταιρεία; Ειλικρίνεια. Το μότο πως πρόκειται για το «πιο άγριο γήπεδο στον κόσμο», είναι πέρα για πέρα αληθινό.

«Οι ύαινες μας τρώνε τις σημαίες»

«Με όλα τα ζώα στην πορεία κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας παρουσιάζει τις προκλήσεις της, ελέφαντες που σπάνε κλαδιά σπρώχνοντας τα δέντρα, ιπποπόταμοι, βουβάλια, καμηλοπαρδάλεις, κούντου, αγριόχοιροι και ο κατάλογος συνεχίζεται που βόσκουν πάνω και έξω από την πορεία και την καταστρέφουν με σημάδια από οπλές.

Αν όλα τα ζώα, που βλέπουμε σε εβδομαδιαία βάση, έπρεπε να βρίσκονται στο γήπεδο ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να καταναλώσουν έως και 5,5 τόνους βλάστησης την ημέρα και με αυτό κατά νου, το γήπεδο είναι σε φανταστική κατάσταση ακόμη και με όλες αυτές τις προκλήσεις.

Πρέπει να παίρνουμε όλες τις σημαίες κάθε βράδυ λόγω των υαινών που τις τρώνε, ένα πρόβλημα που δεν έχετε πουθενά αλλού στον κόσμο. Εδώ κλειδώνουμε τα πράγματα λόγω ζημιών από τα ζώα και όχι λόγω κλοπής» .

Το Skukuza είναι ίσως το μόνο μέρος στον κόσμο που μπορεί να πει κανείς «έπαιζα γκολφ με ένα λιοντάρι», χωρίς τον φόβο της εισαγγελικής παραγγελίας για εξετάσεις.

Πρώτα η ασφάλεια

Η ασφάλεια του προσωπικού και των παικτών είναι πρώτη προτεραιότητα και τα προληπτικά μέτρα ξεκινούν πριν από το πρώτο παιχνίδι. Η ομάδα του Ρόσσου επιχειρεί καθημερινά νωρίς το πρωί μια βόλτα με το αμαξίδιο γύρω από το γήπεδο των εννέα οπών για να ελέγξει την παρουσία ζώων, καθώς και τυχόν ζημιές κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε πρόκειται για πτώματα, είτε για σπασμένα κλαδιά που άφησαν οι ελέφαντες, είτε για τρύπες που έσκαψαν οι αγριόχοιροι ή άλλα είδη που σκάβουν.

Εάν η ομάδα κρίνει ότι το γήπεδο δεν είναι ασφαλές για παιχνίδι, οι παίκτες του γκολφ δεν μπορούν να βγουν έξω. Σε περίπτωση που εντοπιστούν δυνητικά επικίνδυνα ζώα σε ένα μόνο τμήμα, οι κοντινές τρύπες μπορούν να κλείσουν, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν ανοιχτές. Τα ζώα που έχουν καταλάβει το γήπεδο πείθονται απαλά να απομακρυνθούν από την περιοχή, εξήγησε ο Ρόσσου, αλλά αφήνονται να φύγουν μόνα τους αν η γοητεία της τροφής δεν τα πείσει.

Μια περίληψη των πρωτοκόλλων ασφαλείας της λέσχης σε δράση ήρθε τον Αύγουστο του 2022, όταν ο ήλιος ανέτειλε πάνω από μια σκοτωμένη καμηλοπάρδαλη στον τρίτο διάδρομο. Η φρενίτιδα των λιονταριών και στη συνέχεια των υαινών, είδε το γήπεδο να κλείνει αμέσως, με τα Εθνικά Πάρκα της Νότιας Αφρικής (SANParks), το διοικητικό όργανο του πάρκου, να καλούνται να απομακρύνουν το κουφάρι με φορτηγό. Όταν τα αρπακτικά ακολούθησαν το όχημα του δασοφύλακα στο δάσος, το γήπεδο άνοιξε ξανά.

Η ένατη τρύπα και οι ιπποπόταμοι

Συνήθως δεν εμφανίζονται κοντά στο γήπεδο τις ώρες παιχνιδιού, εκτός από την εποχή ζευγαρώματος ή τον χειμώνα.

Με δεδομένη τη σειρά από δαγκώματα που εμφανίζονται σε όλο το γήπεδο, η επιλογή του Ρόσσου για το ζώο που είναι πιο επιφυλακτικός μπορεί να αποτελέσει έκπληξη.

Αν και υπάρχει μια δεύτερη σκέψη για τους ιπποπόταμους που κυλιούνται στα νερά δίπλα στην ένατη τρύπα, συνήθως τολμούν να βγουν στη στεριά μόνο τη νύχτα και έτσι αποτελούν μικρότερη απειλή. Εκτός από τη χειμερινή περίοδο, όταν οι ιπποπόταμοι περιπλανώνται πιο μακριά σε αναζήτηση χόρτου ή κατά τη διάρκεια μαχών για το ζευγάρωμα που κινούνται μέσα και έξω από το νερό, ο Ρόσσου είναι σχετικά ξέγνοιαστος.

Τα βουβάλια όμως τα φοβάται περισσότερο

Το Πάρκο Κρούγκερ είναι ένα από τα «στολίδια» της Νότιας Αφρικής.

Αντίθετα, τα βουβάλια είναι εκείνα που πρέπει να προσέξει. Με βάρος που φτάνει τα 1.800 κιλά και κέρατα σε συνδυασμό με εκπληκτική ταχύτητα, τα βουβάλια αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της Αφρικής για τον άνθρωπο μαζί με τους ελέφαντες.

«Είναι τόσο απρόβλεπτα», εξήγησε. «Με έχουν κυνηγήσει μερικές φορές με το αμαξάκι του γκολφ, οπότε σίγουρα τα προσέχουμε λίγο περισσότερο».

Δεδομένου ότι τα βουβάλια είναι επίσης ο κύριος ένοχος για τις ζημιές στο γήπεδο, το είδος είναι ο κύριος αντίπαλος για την ομάδα πρασίνου. Πριν από λίγους μήνες, μια πρωινή βόλτα αποκάλυψε ένα κομμάτι χλοοτάπητα στην μέση της τρύπας, ποδοπατημένο και καλυμμένο με κοπριά από ένα κοπάδι βουβάλων σχεδόν 200 ατόμων.

Υπήρξε κάποια χρυσή τομή στον «εφιάλτη» με τη μορφή…δωρεάν λιπάσματος, αλλά το περιστατικό κατέδειξε πώς τα ζώα με οπλές, όπως τα βουβάλια και οι αντιλόπες – και όχι η ίσως αναμενόμενη ομάδα των πανύψηλων ελεφάντων – προκαλούν τις περισσότερες ζημιές στο γήπεδο.

Είναι η καλύτερη ευκαιρία να δει κανείς ένα από τα 1.400 αφρικάνικα αγριόσκυλα που έχουν μείνει στην φύση.

Πηγές: CNN, SA Golf Trader, National Geographic

Must in

Ολυμπιακός: Η «kalimera» με… Φαλ και Φουρνιέ να πανηγυρίζουν (vid)

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε την καθιερωμένη καλημέρα της στα social media, με πρωταγωνιστές του Μουστάφα Φαλ και Εβάν Φουρνιέ σε… πανηγυρικό κλίμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο