Στο εσωτερικό της χώρας του εξαργυρώνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν την πολιτική του απομόνωση στην Ευρώπη, λόγω του βέτο που άσκησε στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μάλιστα δήλωσε πως θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να μπλοκάρει την πορεία του Κιέβου προς ένταξη στην ΕΕ.

Το Reuters σχολιάζει ότι ο Όρμπαν έχει μακρά ιστορία στο να χρησιμοποιεί τις συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες για προεκλογικούς σκοπούς στην πατρίδα του. Έτσι, και αυτή τη φορά μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα του μοναχικού πολεμιστή για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, αλλά η απομόνωσή του στο μπλοκ των 27 κρατών δεν ήταν ποτέ τόσο εντυπωσιακή όσο τη στιγμή που οι άλλοι ηγέτες απλώς προχώρησαν χωρίς αυτόν την Πέμπτη, προτείνοντάς του να φύγει από την αίθουσα ενώ έπαιρναν την απόφαση για τις ενταξιακές συνομιλίες. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε επίσης ένδειξη των ορίων της δύναμης του Όρμπαν να μπλοκάρει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Η στάση του Όρμπαν εντός ΕΕ οδήγησε στην αναβάθμισή του στα μάτια των αξιωματούχων του Κρεμλίνου

Ωστόσο, ο εθνικιστής ηγέτης μπορεί ακόμη να καθυστερήσει μελλοντικές αποφάσεις του μπλοκ σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας. Μιλώντας μάλιστα στο κρατικό ραδιόφωνο ο Όρμπαν δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του βέτο αν χρειαστεί, λέγοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είναι μια «πολύ μακρά διαδικασία» και ότι θα υπάρξουν περίπου 75 ευκαιρίες για τη Βουδαπέστη να την μπλοκάρει.

«Ξεκαθάρισα ότι οι Ούγγροι δεν θα πληρώσουν τις οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης. Εάν χρειαστεί, η Ουγγαρία θα τραβήξει το χειρόφρενο» δήλωσε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τις ενταξιακές συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας παράλογο το να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ.

Αντιπαράθεση

Ο Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για θέματα κράτους δικαίου, καθώς η κυβέρνησή του αυστηροποίησε τους ελέγχους στα δικαστήρια και τα μέσα ενημέρωσης, τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και τους ακαδημαϊκούς, και η χώρα του πλήρωσε το τίμημα με πάγωμα κονδυλίων από την ΕΕ.

Μάλιστα ο Όρμπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διεκδικήσει όλα τα παγωμένα κονδύλια της ΕΕ το επόμενο έτος, λίγο αφότου η Κομισιόν ξεκλείδωσε την πρόσβαση της Βουδαπέστης σε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού διαπίστωσε ότι είχε εκπληρώσει τους όρους σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού της συστήματος. Πρόκειται μόνο για το ένα τρίτο των κεφαλαίων που έχουν ανασταλεί, καθώς η συνολική χρηματοδότηση που εξακολουθεί να παραμένει «στον πάγο» λόγω παραβιάσεων της αρχής του κράτους δικαίου εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ουγγαρία να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να πάρει αυτά που δικαιούται. Όχι τα μισά, ούτε το ένα τέταρτο», δήλωσε, αναφερόμενος στις μελλοντικές συνομιλίες της ΕΕ το 2024.

Πορεία σύγκρουσης

Έτσι, ο Όρμπαν θα συνεχίσει να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με άλλους ηγέτες της ΕΕ τους επόμενους μήνες, κάτι που χρειάζεται για την εγχώρια εκστρατεία του ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο και καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Ο Όρμπαν συνεχίζει να καλλιεργεί και να υπερασπίζεται το προφίλ του ως αντάρτη κατά της ΕΕ, το οποίο δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης», δήλωσε ο Ρότζερ Χίλτον, ερευνητής στο think tank GLOBSEC.

«Σε στρατηγικό επίπεδο, η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου πήγε πολύ καλά (γι’ αυτόν), καθώς παίζει ένα μεγαλύτερο παιχνίδι για να εμπνεύσει τους άλλους και να διαμορφώσει τις πολιτικές και ιδεολογικές προτεραιότητες ενόψει της Προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ το 2024».

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η απομόνωση του Όρμπαν στις Βρυξέλλες έχει αυξηθεί καθώς έχει χάσει την Πολωνία από το πλευρό του, αφού οι Πολωνοί συντηρητικοί που είχαν παρόμοια διαμάχη με την ΕΕ έχασαν την εξουσία από τον βετεράνο της κεντροδεξιάς Ντόναλντ Τουσκ.

Και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο – ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του Όρμπαν – τάχθηκε υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ και υπέρ της παροχής περισσότερων χρημάτων στο Κίεβο.

Χαρά στη Μόσχα

Η στάση του Όρμπαν εντός ΕΕ οδήγησε στην αναβάθμισή του στα μάτια των αξιωματούχων του Κρεμλίνου. Σημειώνεται ότι η Βουδαπέστη διατηρεί τακτικές επαφές με τη Μόσχα ακόμη και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή των ηγετών της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ουγγαρία έχει τα δικά της συμφέροντα. Και η Ουγγαρία, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντά της, γεγονός που μας εντυπωσιάζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει συνομιλίες ένταξης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Πηγή: ΟΤ