Δικαιώματα στη λαϊκή αρένα
Κι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη συντηρητικοποιηθεί πολύ και τα αποτελέσματα τέτοιων κοινωνικών τάσεων τα βλέπουμε πια στην Ευρώπη, όπου τα αντιδραστικά πολιτικά κόμματα σαρώνουν με ρυθμό εφιαλτικό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα γνώμης (τάσεις της MRB για το κανάλι Open) η πλειονότητα των ερωτηθέντων ελλήνων πολιτών τάσσεται κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών σε ποσοστό 52,9%.
Υπέρ εμφανίζεται να είναι το 40,3%.
Τα ποσοστά είναι παρόμοια με άλλη πρόσφατη έρευνα (της Metron Analysis για το τελευταίο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών») που κατέγραφε ένα 48% που διαφωνεί με τον γάμο και ένα 17% που κλίνει προς τη διαφωνία.
Στην πρώτη έρευνα, μάλιστα, οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται αρνητικά τόσο στην επέκταση του δικαιωματικά του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια όσο και στην τεκνοθεσία, σε ποσοστά 60,7% και 77,4%, αντίστοιχα.
Προφανώς η δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ μπορεί να δηλώνει δικαιωμένη από τα παραπάνω αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεσμεύεται από τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του ότι θα νομοθετήσει την πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για όλα τα ζευγάρια.
Είναι σαφές ότι σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια οφείλουν να βρίσκονται πάνω από την κοινωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το «κοινό περί δικαίου αίσθημα».
Διότι – ας είμαστε ειλικρινείς κι ας φανεί σκληρό – κάθε φορά που το λαμβάνουν το αποτέλεσμα ισούται με δημοκρατική οπισθοχώρηση.
Τα ελληνικά δικαστήρια δεν θέλησαν, όταν είχαν την ευκαιρία, να νομολογήσουν προς την ισότητα των ζευγαριών (όπως συχνά συμβαίνει σε άλλες χώρες).
Αρα πέφτει στα χέρια του νομοθέτη.
Και τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια επαφίενται στην πολιτική, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο και τη δημοφιλία τους.
Αντί λοιπόν να ακούγονται στη δημόσια συζήτηση μόνο αυτοί που διαφωνούν, καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί που συμφωνούν μαζί του, να κατέβουν στη λαϊκή «αρένα» και να εξηγήσουν στην κοινωνία με απλό τρόπο γιατί πρέπει να γίνει.
Από την αυτονόητη κοινωνική διάστασή του ως και το πιο ταπεινό ωφελιμιστικό επιχείρημα για το όφελος της διαφορετικότητας στην οικονομία.
Η Ελλάδα έχει ήδη αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τα ατομικά δικαιώματα.
Κι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη συντηρητικοποιηθεί πολύ και τα αποτελέσματα τέτοιων κοινωνικών τάσεων τα βλέπουμε πια στην Ευρώπη, όπου τα αντιδραστικά πολιτικά κόμματα σαρώνουν με ρυθμό εφιαλτικό.
Ας γίνουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ συμπολιτών μας μια, έστω μια, αφορμή να δείξουμε ότι ο κίνδυνος αυτός μας απασχολεί.