Οι G7 παίρνουν το… όπλο τους: Προς κατάσχεση μέρους των ρωσικών assets
Τρόπους για να προχωρήσουν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αναζητούν τα κράτη της Δύσης
Τρόπους για να προχωρήσουν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας αναζητούν, ολοένα και πιο ενεργά, τα κράτη της Δύσης.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι αξιωματούχοι της G7 έχουν εντείνει τις συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την κινητοποίηση μέρους των αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων «παγωμένων» ρωσικών assets προς όφελος του Κιέβου, ενέργεια που θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στον οικονομικό πόλεμο της Δύσης κατά της Μόσχας.
Φόβοι
Η διπλή αποτυχία σε ΗΠΑ και ΕΕ να συμφωνηθούν νέα πακέτα στήριξης του Κιέβου κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, επιτείνουν την ανάγκη να βρεθούν από άλλες πηγές πόροι προς στήριξη της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.
Οι χώρες της G7 ωστόσο φοβούνται ότι αν προχωρήσουν στη ρευστοποίηση μέρους των παγωμένων ρωσικών assets, θα μπορούσαν να στείλουν ένα επιθετικό μήνυμα σε επενδυτές τρίτων χωρών με αποτέλεσμα περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών δισ. σε δολάρια και ευρώ να κάνουν «φτερά».
Επισήμως οι ΗΠΑ δεν έχουν ταχθεί ποτέ υπέρ ενός τέτοιου σχεδίου, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υιοθετήσει μια πιο διεκδικητική στάση υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τρόπος τα παγωμένα ρωσικά assets να ρευστοποιηθούν και να διοχετευτούν στο Κίεβο «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Αν και η Ουάσινγκτον δεν έχει υποστηρίξει ποτέ δημοσίως τη δήμευση, οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει ιδιωτικά μια πιο διεκδικητική στάση τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας σε επιτροπές της G7 ότι υπάρχει μια οδός για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Η θέση των ΗΠΑ
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με τη χρήση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων και πιστεύει ότι θα ληφθεί σύντομα απόφαση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε μάλιστα να συζητηθεί σε μια πιθανή συνάντηση των ηγετών της G7 που θα συμπέσει με τη δεύτερη επέτειο, τον Φεβρουάριο, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από πλευράς ΕΕ μέχρι στιγμής προτείνεται να μην υπάρξει παρέμβαση στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά να δεσμευτούν τα κέρδη που παράγονται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το Euroclear, όπου φυλάσσονται κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 191 δισ. ευρώ.
Τελευταία όμως και οι εκκλήσεις για αξιοποίηση των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει πιο ισχυρές καθώς έχουν εμφανιστεί ρωγμές στην πολιτική συναίνεση σχετικά με την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, πακέτα βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων και 50 δισ. ευρώ στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, αντίστοιχα, δεν έλαβαν έγκριση αυτή την εβδομάδα.
Τι λένε στην Ευρώπη
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει «νόμιμη οδός» για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων και πρότεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ενεργήσει μαζί με τις ΗΠΑ, εάν οι άλλοι σύμμαχοι της G7 φοβούνται να προχωρήσουν σε τέτοια ενέργεια.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, εμφανίζονται απρόθυμες να προβούν σε μια τέτοια κίνηση, επικαλούμενες νομικές ανησυχίες δεδομένης της προστασίας που απολαμβάνουν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία βάσει του διεθνούς δικαίου. Το μεγαλύτερο μέρος των 300 δισ. ευρώ των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας βρίσκονται στην Ευρώπη.
Ακόμα κι έτσι, ένας δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν «σίγουρα ζωηρές συζητήσεις» στο πλαίσιο της G7 και μια «αυξανόμενη συναίνεση» υπέρ της χρήσης ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία.
Από πλευράς ΗΠΑ υποστηρίζεται ότι τυχόν κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να «επιδιωχθεί ως νόμιμο αντίμετρο από τα κράτη που έχουν πληγεί ως ειδικά θιγόμενα από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία».
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε μετρητά στην Ουκρανία, με οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα. «Και όλο και περισσότερες χώρες δείχνουν τα περιουσιακά στοιχεία και αναρωτιούνται γιατί εξακολουθούν να κάθονται εκεί».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις