Δοκιμαστική εφαρμογή των κοπράνων αγελάδας σε πυραυλοκινητήρα
Το «Zero», ένα μικρό δορυφορικό όχημα εκτόξευσης, που τροφοδοτείται από υγρό βιομεθάνιο (LBM) που προέρχεται από κοπριά ζώων.
Μηχανικοί από την Ιαπωνία δοκίμασαν έναν νέο πυραυλοκινητήρα που τροφοδοτείται με υγρό μεθάνιο που προέρχεται από κοπριά αγελάδας. Η τεχνολογική εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου προωθητικού καυσίμου.
Ο πυραυλοκινητήρας που ονομάστηκε «Zero» μπήκε σε λειτουργία με μια «στατική δοκιμή» διάρκειας 10 δευτερολέπτων στον ιαπωνικό διαστημοδρόμιο Χοκάιντο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νεοσύστατη εταιρεία Interstellar Technologies Inc. (IST).
Το «Zero», ένα μικρό δορυφορικό όχημα εκτόξευσης, τροφοδοτείται από υγρό βιομεθάνιο (LBM) που προέρχεται από «κοπριά ζώων» η οποία προέρχεται από τοπικές φάρμες, ανέφερε η εταιρεία.
Η Interstellar Technologies μοιράστηκε πλάνα από τη δοκιμή στην πλατφόρμα X που δείχνουν τον κινητήρα να τίθεται σε λειτουργία εκτοξεύοντας μια ισχυρή οριζόντια μπλε φλόγα.
/
Breaking news from the test stand🔥
\
Here’s a short footage of IST’s first static fire test using Liquid Biomethane🚀 pic.twitter.com/695ld0kGmo— Interstellar Technologies (@istellartech_en) December 7, 2023
Όπως αναφέρει ο independent επικαλούμενο την IST: το βιομεθάνιο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε πυραυλοκινητήρα από μια ιδιωτική διαστημική εταιρεία, μετά την πρώτη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Βιώσιμα καύσιμα πυραύλων
Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών επισημαίνει τα μειονεκτήματα των συμβατικών καυσίμων για πυραύλους προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την απελευθέρωση αιθάλης και άλλων ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου από την καύση προωθητικών ουσιών.
Οι έρευνες εγείρουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το μεθάνιο που προέρχεται από τα βοοειδή και άλλα ζώα και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη άρα και την κλιματική αλλαγή.
Με τη χρήση του βιομεθανίου, η IST ελπίζει να καταστήσει τα περισσότερα καύσιμα των πυραύλων βιώσιμα, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η IST επιδιώκει να «συμβάλλει ενεργά στην ενεργειακή αυτοδυναμία και στις περιβαλλοντικές λύσεις», δηλώνει η νεοφυής εταιρεία με το υγρό μεθάνιο να θεωρείται πως έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικά καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεων, της ευκολίας χειρισμού, της διαθεσιμότητας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λένε οι ειδικοί.
Η τελευταία δοκιμή επικεντρώθηκε στη μετατροπή του βιοαερίου από την κοπριά των ζώων με τους ερευνητές να ισχυρίζονται ότι είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του υγρού φυσικού αερίου (LNG).
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα
- Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
- Αμαλιάδα: «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
- Παπανδρέου: Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών
- Ο Μάικ Τάισον αποκάλυψε πως «παραλίγο να πεθάνει» πριν τον αγώνα με τον Τζέικ Πολ