Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου θα μπορεί να προβλέψει τους όγκους δεκαετίες πριν

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου θα μπορεί να προβλέψει τους όγκους δεκαετίες πριν

Στα καλά Vibes του 2023, η υγεία είναι το σημαντικότερο όλων, γεγονός που κάνει τις ιατρικές ανακαλύψεις ένα μεγάλο δώρο για το μέλλον.

Ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που θα μπορούσε να ανιχνεύσει όγκους δεκαετίες νωρίτερα είναι στον ορίζοντα. Αυτό είναι δυνατό μετά τον εντοπισμό από επιστήμονες της σχέσης μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και των συστάδων χημικών ουσιών στα κύτταρα ενός ατόμου. Οι χημικές ουσίες ονομάζονται κυκλικά RNA και όταν κολλούν σε κλώνους DNA σε αρκετά μεγάλους αριθμούς, μπορούν να προκαλέσουν όγκους γνωστούς ως ογκογονίδια. Η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για την ανάπτυξη εξατομικευμένων εμβολίων για ευάλωτους ασθενείς. «Οι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες πιστεύεται εδώ και πολύ καιρό ως οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Simon Conn, του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία. «Αποκαλούμε αυτό το επαναστατικό εύρημα «ER3D»—από ενδογενή βλάβη του DNA που κατευθύνεται από το RNA». Το παραπάνω εισάγει έναν εντελώς νέο τομέα έρευνας ιατρικής και μοριακής βιολογίας.

«Αυτό το εύρημα ανοίγει την πόρτα για τη χρήση αυτών των μορίων ως δεικτών της ασθένειας σε πολύ πρώιμο στάδιο, όπου η πιθανότητα θεραπείας καρκίνων είναι πολύ μεγαλύτερη». Η μελέτη συνέκρινε εξετάσεις αίματος νεογνών, ή «Guthrie cards», μωρών που συνέχισαν να εμφανίζουν οξεία λευχαιμία ως βρέφη. Ένα συγκεκριμένο κυκλικό RNA ήταν παρόν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα κατά τη γέννηση, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, σε σύγκριση με συνομηλίκα με υγιές αίμα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αφθονία των κυκλικών μορίων RNA είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τους λόγους που κάποιοι αναπτύσσουν αυτά τα συγκεκριμένα ογκογονίδια και άλλοι όχι. «Αυτά τα συγκεκριμένα κυκλικά RNA μπορούν να συνδεθούν με το DNA σε πολλές διαφορετικές θέσεις σε μια σειρά κυττάρων. Αυτά τα κυκλικά RNA προκαλούν έναν αριθμό αλλαγών που καταλήγουν στη βλάβη του DNA το οποίο πρέπει να επιδιορθώσει το κύτταρο για να επιβιώσει.» είπε ο Dr. Conn.

«Αυτή η διόρθωση δεν είναι πάντα τέλεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρές μεταλλάξεις, όπως μια ανορθόγραφη λέξη σε ένα βιβλίο, ή χειρότερα, πολύ, πολύ μεγάλες και καταστροφικές μεταλλάξεις». Πολλαπλά κυκλικά RNA φαίνεται να δρουν σε συνεργασία προκαλώντας σπασίματα σε πολλαπλές θέσεις στο DNA. «Αυτή η διαδικασία που ονομάζεται χρωμοσωμική μετατόπιση, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το κύτταρο, καθώς οδηγεί σε συγχωνεύσεις γονιδίων που μπορούν πραγματικά να μετατρέψουν ένα φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό», δήλωσε η Δρ Vanessa Conn, σύζυγος του Simon, και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.

«Αυτό αποδείχθηκε σε δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων και διαπιστώθηκε ότι αυτό οδήγησε στην ταχεία έναρξη της επιθετικής λευχαιμίας». Οι συγχωνεύσεις γονιδίων που προκύπτουν από κυκλικά RNA βρίσκονται σε γνωστά «καυτά σημεία» μετάλλαξης στη λευχαιμία, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην Αυστραλία, η οποία έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον κόσμο, με περίπου 35.000 άτομα να ζουν σήμερα με τη νόσο. Αυτές οι συγχωνεύσεις γονιδίων έχουν χρησιμοποιηθεί από γιατρούς σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια για τις επιλογές της θεραπευτικής αγωγής, καθώς είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν την πρόγνωση για τον ασθενή που τις μεταφέρει. Ωστόσο, μέχρι τώρα ήταν άγνωστο πώς προέκυπταν αυτές οι μεταλλάξεις, παρόλο που βρέθηκαν περισσότερες από 100 γνωστές συγχωνεύσεις σε ασθενείς. Το επόμενο βήμα λένε οι συνεργάτες ερευνητές είναι να δουν εάν αυτές οι συγχωνεύσεις εντοπίζονται και σε άλλους καρκίνους.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024