Γεραπετρίτης: Όταν η Ελλάδα το κρίνει σκόπιμο, θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα – Εκτός διαλόγου με την Τουρκία
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων «είναι ένα ζήτημα απολύτως μονομερώς κυριαρχικό της Ελληνικής Πολιτείας»
«Ακολουθούμε εξωτερική πολιτική αρχών βασισμένη με σθένος στο Διεθνές Δίκαιο. Ασκούμε με συνέπεια μια πολύτροπη ενεργητική, εξωστρεφή πολιτική», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2024.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «από το 2019 έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, ώστε να μπορεί η εξωτερική μας πολιτική να περνάει τις θέσεις της στα διεθνή φόρα αλλά και διμερώς», ενώ ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, πως «στον χρόνο που η Ελληνική Πολιτεία κρίνει ότι είναι σκόπιμο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, θα το πράξει. Μην περιμένετε αυτό να τεθεί στο επίπεδο του διαλόγου με την Τουρκία, γιατί δεν την αφορά καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλβανία
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στη διπλωματική ένταση με την Αλβανία και την ευρωπαϊκή της προοπτική ανέφερε ότι «το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη εξακολουθεί να αποτελεί ένα εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία» και επανέλαβε ότι η υπόθεση αυτή «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ανάγεται στο Κράτος Δικαίου, στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, στην διεθνή προστασία των μειονοτήτων».
«Και σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από την ανάληψη καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά παράλληλα να υλοποιηθεί και η πολιτική βούληση των πολιτών της Χιμάρας», προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Απαντώντας σε σχόλια της αντιπολίτευσης, διαφώνησε με την άποψη ότι «δεν είναι σκληρή στάση, αυτή της επίκλησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας (βέτο) που έχει ένα κράτος- μέλος της ΕΕ για την πρόοδο των ενταξιακών εργασιών. Είναι η στάση εκείνη που πονάει περισσότερο από οτιδήποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως «είναι αυτή η στάση που θα φέρει αποτελέσματα».
Ελληνοτουρκικά – Διακήρυξη Αθηνών
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει στην πραγματικότητα μια καλή σχέση γειτονίας που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο».
Χαρακτήρισε «ιστορική» την Διακήρυξη των Αθηνών, λέγοντας πως «σηματοδοτεί τη νέα εποχή που μεταβαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπως βεβαίως και οι 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις που υπεγράφησαν», ενώ σημείωσε πως «βήμα – βήμα θα προχωρήσουμε στη σχέση μας με την γείτονα».
Απαντώντας στις παρεμβάσεις και τα σχόλια των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Διακήρυξη «είναι ένα κείμενο μη δεσμευτικό. Συνιστά πολιτική διακήρυξη που βεβαίως συνιστά μια πολιτική δέσμευση, έχει ένα υψηλότατο πολιτικό συμβολισμό και έρχεται 100 χρόνια μετά την Συνθήκη της Λωζάνης και 93 χρόνια μετά το Ιστορικό Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Βενιζέλου – Ινονού. Και κατά τούτο, έχει μια ιδιαίτερη σημασία να δηλώνουν οι ηγέτες που εκπροσωπούν τις χώρες – έστω και σε κείμενο μη δεσμευτικό – την πολιτική τους βούληση στο υψηλότερο επίπεδο, να υπάρχει μια σχέση καλή κατανόησης, αποφυγής της εχθροπάθειας και αποσυμπίεσης των κρίσεων».
«Εκτός διαλόγου με την Τουρκία η επέκταση των χωρικών μας υδάτων»
«Βεβαίως δεν απεμπολούμε, οτιδήποτε. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε θέματα κυριαρχίας», υπογράμμισε ο υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων δεν είναι ένα ζήτημα διαλόγου με την Τουρκία, για αυτό – όπως λέτε – δεν ακούσατε κάτι. Αυτό είναι ένα ζήτημα απολύτως, μονομερώς, κυριαρχικό της Ελληνικής Πολιτείας».
Και τόνισε πως «στον χρόνο που η Ελληνική Πολιτεία κρίνει ότι είναι σκόπιμο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, θα το πράξει. Μην περιμένετε αυτό να τεθεί στο επίπεδο του διαλόγου με την Τουρκία γιατί δεν την αφορά καθόλου. Όπως δεν την αφορά το πώς διαχειριζόμαστε την δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά. Αυτά είναι ζητήματα αμιγώς της Ελληνικής Πολιτείας », ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Απαντώντας σε σχόλια περί κινδύνου από τη διευκόλυνση επισκέψεων Τούρκων σε ελληνικά νησιά, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «αυτό δεν συνιστά απαλλαγή από θεώρηση (σ.σ. βίζα), αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μια διευκόλυνση σε ό,τι αφορά τη θεώρηση. Ο έλεγχος γίνεται πάντοτε, άρα μην ανησυχείτε».
«Οι ίδιοι οι νησιώτες μας επιθυμούν να έχουν αυτού του τύπου την αλληλεπίδραση και είναι ένα ζήτημα ανάπτυξης και εδραίωσης μιας καλύτερης δυνατότητας επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών και καλύτερης κατανόησης», προσέθεσε.
Κυπριακό
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «στο επίπεδο αρχών της εξωτερικής μας πολιτικής, εξακολουθούμε να στηρίζουμε ως θεμελιώδη αρχή μας την επίλυση του Κυπριακού στις αρχές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Είμαστε σε απόλυτη συνέργεια με την κυπριακή κυβέρνηση, θεωρούμε ότι πρέπει να επανεκκινήσει ο άμεσος διάλογος, ιδίως από εκεί που σταμάτησε, και βεβαίως να υπάρχει λύση που θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ», σημείωσε.
Ερωτηθείς από την αντιπολίτευση γιατί, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, δεν τέθηκε το Κυπριακό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση θεωρούν ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλλει παραγωγικά και στην πρόοδο του Κυπριακού. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση, έχει υπάρξει μια σχετική εξέλιξη – το πρώτο είναι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου, όπου ρητώς κατεγράφη ότι η ΕΕ θα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια των συζητήσεων για το Κυπριακό και επιπλέον, το τελευταίο διάστημα, έχει υπάρξει μια σημαντική κινητικότητα ώστε να τοποθετηθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που ήταν και με μια προοπτική βεβαίως να υπάρξει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας – και αυτά είναι πολύ σημαντικά», όπως ανέφερε.
- ΗΠΑ: Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνομίλησε τηλεφωνικά με την υποψήφια πρεσβευτή στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- ΝΑΤΟ: Αναλαμβάνει τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τις ΗΠΑ
- Συρία: Ο ηγέτης των SDF προτείνει τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης » στο Κομπάνι
- Επενδύσεις: Οι 6 κανόνες της UBS για το 2025 – Τι αλλαγές θα γίνουν στις γιορτές
- Guinness: Πλαφόν διανομής για να μην στερέψουν τα βαρέλια
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ευχές και ψίθυροι