«Φωτιές» στη ΝΔ για τους μετανάστες – Το παρασκήνιο, το «μπουρλότο» της δεξιάς πτέρυγας, οι «πυροσβεστήρες»
Σφοδρή αντίδραση από τον Αντώνη Σαμαρά – Θα το πάρει πάνω του και ο Μητσοτάκης - Το… παράδοξο με τον Άδωνι και οι εξηγήσεις Μαρινάκη – Όταν το θέμα προκαλούσε ξανά δονήσεις εκ δεξιών
Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση «άδειαζε» τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, θέλοντας να «μαζέψει» τότε τη δημόσια συζήτηση (τις αντιδράσεις, δηλαδή) που είχε ανοίξει περί μαζικών «ελληνοποιήσεων» μεταναστών. Το θέμα είχε απασχολούσε και το διεθνή Τύπο. Η ενόχληση του Μαξίμου αφορούσε περισσότερο τον… άγαρμπο τρόπο και τον άκυρο χρόνο που είχε βγει στο προσκήνιο η σκέψη της κυβέρνησης να στραφεί και στους «αχαρτογράφητους» διαμένοντες μετανάστες στην Ελλάδα μπροστά στο πρόβλημα της έλλειψης χεριών στον αγροτικό τομέα και άλλους κλάδους, όπως η οικοδομή.
Προ μηνών λοιπόν η κυβέρνηση «πάγωνε» με κατηγορηματικό τρόπο το θέμα ως βαλβίδα αποσυμπίεσης («δεν υπάρχει περίπτωση νομιμοποίησης 300.000 μεταναστών» έλεγαν επίσημα χείλη).
Είναι η 3η φορά στο τελευταίο διάστημα που ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές πολιτικές.
Από τότε βεβαίως υπήρχαν ενδοκυβερνητικά πολλές «φωνές» υπέρ του σχεδίου «χαρτογράφησης» των διαμενόντων μεταναστών στη χώρα και υπό προϋποθέσεις «τακτοποίησης» ενός αριθμού εξ αυτών με ρυθμίσεις για ευκολότερη και σε πλαίσιο νομιμότητας πρόσβασης μεταναστών στην εργασία.
Η ρύθμιση που «ξεκλείδωσε» προκαλεί ισχυρές… δονήσεις στην πιο σκληρή δεξιά πτέρυγα, ανάβοντας ξαφνικά «φωτιές» στην κυβερνώσα παράταξη. Στο «μπουρλότο» Σαμαρά, βγήκε μπροστά και ο Αδωνις, ενώ από τα «κεντρικά» προσπαθούν να εξηγήσουν το περιεχόμενο της τροπολογίας και να πείσουν για την ουσία της, χωρίς να ρίχνουν λάδι στις γαλάζιες συγκρούσεις.
Προβληματίζονται και άλλοι
Είναι η 3η φορά στο τελευταίο διάστημα που ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές πολιτικές. Η πρώτη ήταν για τον διάλογο με την Τουρκία πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα, η δεύτερη ήταν για την προοπτική νομοθέτησης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τώρα για την «αιφνιδιαστική και λανθασμένη», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντώνη Σαμαρά, κατάθεση τροπολογίας που «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια».
Με τη δυσφορία Σαμαρά συντάσσονται πάντως και άλλα στελέχη από το γαλάζιο στρατόπεδο, εκφράζοντας στις ιδιωτικές συνομιλίες τους, τον προβληματισμό τους για τις λεπτομέρειες της ρύθμισης. Ειδικότερα για τα… μηνύματα που μπορεί να στέλνει και το αν η κυβέρνηση οδηγείται σε «εκπτώσεις», όπως λένε, στη διαχείριση του Μεταναστευτικού.
Άλλοι υπογραμμίζουν την ανάγκη να μην υπάρξουν «επικίνδυνα κενά» που θα έδιναν λάθος σινιάλα σε διάφορες κατευθύνσεις.
«Πυροσβεστικές» κινήσεις
Τον… «πυροσβεστήρα» έπιασε και ο Άδωνις Γεωργιάδης (πρόκειται άλλωστε για τροπολογία που μπήκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για θέματα αρμοδιότητας του Μετανάστευσης), επιχειρώντας να εξηγήσει τη ρύθμιση. Ή ακριβέστερα να διευκρινίσει ότι δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
«Ασφαλώς η δήλωσή του πρώην πρωθυπουργού με προβληματίζει και είναι σεβαστή. Αυτά που θα σας πω δεν έχουν να κάνουν με έναν χαρακτήρα απάντησης στον όπως ξέρετε αγαπημένο μου για μένα Αντώνη Σαμαρά, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, του έχω λατρεία» είπε ο υπουργός και ζήτησε να στραφεί η κουβέντα στην ουσία της διάταξης και «αν η διάταξη αυτή πράγματι μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για την προσέλκυση περισσότερων λαθρομεταναστών ή όχι».
Εξάλλου τόνισε ότι είναι άδικο να εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στην κοινή γνώμη ως δήθεν οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων»
«Εφάπαξ ρύθμιση»
Στην κυβέρνηση επιμένουν στο επιχείρημα ότι πρόκειται για εφάπαξ ρύθμιση. «Είναι αυτό που λέμε one off, μία ρύθμιση για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του 2023 στην χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια και παίρνουν, υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, άδεια διαμονής για εργασία, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί, αν παύσει αυτή η σχέση εξαρτημένης εργασίας» είπε (Alpha) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η ρύθμιση αφορά έως 30.000 ανθρώπους και κατηγορηματικά διαμηνύει ότι «δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία, δεν αλλάζει το συνολικό πλαίσιο πολιτικής».
Ευαίσθητες «χορδές»
Είναι σαφές ότι το θέμα αγγίζει ευαίσθητες «χορδές» στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ καθώς και σε σημαντικό κομμάτι του ακροατηρίου της, εξού και αναμένεται πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση και προσωπικά από τον Μητσοτάκη.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Μετανάστευσης «βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην αδήλωτη εργασία» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στη σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας. «Η άδεια θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση» επεσήμαναν.
- Αγορές: Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη