Ινδία: Το πρώτο φορητό νοσοκομείο είναι γεγονός – Θα μεταφέρεται από αέρος σε σημεία καταστροφών
Η φορητή μονάδα θα καθιστά δυνατή ακόμη και την πραγματοποίηση χειρουργείων
Η Ινδία σχεδίασε ένα φορητό νοσοκομείο που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε μέσω ελικοπτέρου και να συναρμολογηθεί ταχύτατα.
Το καινοτόμο κατασκεύασμα περιέχει 72 μικρούς αδιάβροχους κύβους, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει λιγότερο από 15 κιλά και έχει διαστάσεις μικρότερες του ενός μέτρου. Είναι γεμάτα με σκηνές και ειδικά σχεδιασμένο ιατρικό εξοπλισμό.
Οι κύβοι μπορούν να μεταφερθούν σε εμπόλεμες ζώνες ή σε περιοχές φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και σεισμοί σε απομακρυσμένες περιοχές, και είναι αρκετά ανθεκτικοί ώστε να αντέχουν την πτώση από αεροπλάνο ή ελικόπτερο.
Μεταφέρεται παντού και συναρμολογείται μέσα σε λίγα λεπτά
Πέντε εκπαιδευμένοι άνθρωποι χρειάζονται μία ώρα για να συναρμολογήσουν τους κύβους σε ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο, ώστε οι γιατροί να αντιμετωπίζουν τραυματισμούς και να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις. Κάθε ένας από αυτούς είναι εξοπλισμένος για τη θεραπεία έως και 200 ασθενών.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε: «Μπορεί να παρέχει κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, καθιστώντας το σανίδα σωτηρίας σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές όπου απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα».
Τα χαρακτηριστικά
Το νοσοκομείο Aarogya Maitri Aid Cube, που εγκαινιάστηκε επίσημα αυτή την εβδομάδα, διαθέτει μικρές μονάδες εντατικής θεραπείας, χειρουργείο και μια σειρά από εξοπλισμό, όπως φορητές ακτινογραφίες και υπερήχους και αναπνευστήρες. Τροφοδοτείται από μια γεννήτρια που φορτίζεται από ηλιακούς συλλέκτες και διαθέτει νερό και σταθμό μαγειρέματος.
Σύμφωνα με τον Guardian, το νοσοκομείο αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου υγειονομικής περίθαλψης που ξεκίνησε ο ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, για τη στήριξη χωρών με χαμηλό εισόδημα που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Η ευελιξία των κύβων και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να διαμορφωθούν επαινείται από την HLL Lifecare, την κυβερνητική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό τους.
«Μια μικρή συμβολή της Ινδίας στο ανθρωπιστικό έργο σε όλο τον κόσμο»
Η Δρ Ankita Sharma, σύμβουλος της HLL Lifecare, δήλωσε:»Η HLL Lifecare είναι υπεύθυνη για την κατασκευή των κύβων: Εάν η άμεση ανάγκη επί τόπου είναι για χειρουργική επέμβαση που σώζει ζωές, τότε μπορεί να συναρμολογηθεί πρώτα το χειρουργείο. Αυτό διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Οι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν τη χειρουργική επέμβαση, ενώ οι υπόλοιποι κύβοι συναρμολογούνται».
India has designed and built a “flatpack” field hospital that can be flown to a disaster area by helicopter and assembled faster than an Ikea bookcase.
The hospital is contained in 72 small waterproof cubes, each weighing under 15kg & measuring 38cm x 38cm x 38cm(15 x 15 x 15in) pic.twitter.com/9LkWeiLlJo— Oxomiya Jiyori 🇮🇳 (@SouleFacts) December 10, 2023
Ενώ το περιεχόμενο των 60 κύβων είναι υποχρεωτικό, το περιεχόμενο των υπόλοιπων 12 μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις διάφορες καταστάσεις.
«Εάν πρόκειται για σεισμό όπου έχουμε πολλές ρωγμές, τότε συσκευάζουμε περισσότερους κύβους που περιέχουν εξοπλισμό για τραυματισμούς οστών και αφαιρούμε μερικά από τα κιτ αιμορραγικών τραυματισμών που χρειάζονται για στρατιώτες με τραύματα από σφαίρες ή βόμβες» επισήμανε.
Η Sharma δήλωσε ότι για την ολοκλήρωση του νοσοκομείου, χρειάστηκε η συνεργασία ενός έτους με γιατρούς, στρατιωτικούς γιατρούς και μηχανικούς.
«Είμαστε πλέον έτοιμοι να το μοιραστούμε»
Το νοσοκομείο έπρεπε να είναι μικρό και ελαφρύ, πράγμα που σήμαινε ότι ο εξοπλισμός έπρεπε να μειωθεί σε μέγεθος και να ζυγίζεται συνεχώς για να ελέγχεται αν το ελικόπτερο μπορούσε να αντέξει το φορτίο.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν ο σχεδιασμός του μηχανήματος ακτίνων Χ ώστε να είναι μικρότερο, αλλά το καταφέραμε. Στη συνέχεια όμως η πλάκα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτή έπρεπε να κατασκευαστεί εκ νέου σε μικρότερο μέγεθος» εξήγησε η Sharma.
Κάθε κύβος είναι αδιάβροχος και ανθεκτικός στη διάβρωση. Έχουν πέσει από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητά τους.
Η Sharma λέει ότι το νοσοκομείο είναι το πρώτο του είδους του στην Ινδία, αλλά διστάζει να προβεί σε μεγαλύτερες αξιώσεις, καθώς δεν είναι σίγουρη για παρόμοιες εξελίξεις σε άλλες χώρες.
«Το νοσοκομείο είναι μια μικρή συμβολή της Ινδίας στο ανθρωπιστικό έργο σε όλο τον κόσμο», δήλωσε. «Είμαστε πλέον έτοιμοι να το μοιραστούμε με οποιαδήποτε χώρα το χρειάζεται».
Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα σετ από τους κύβους στη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις