Politico: Γιατί ο Σούνακ αγαπάει τη Μελόνι
Ο δεσμός που έχουν οικοδομήσει η Τζόρτζια Μελόνι με τον Ρίσι Σούνακ είναι πολύ βαθύτερος από το γεγονός ότι εξελέγησαν «σε παρόμοια εποχή».
Στην ιδιαίτερα καλή σχέση που φαίνεται να «οικοδομεί» ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι στέκεται ένα άρθρο του Politico.
Μάλιστα αναφέρεται στο κάλεσμα του Ρίσι Σούνακ στους ηγέτες από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Bletchley Park τον περασμένο μήνα, όπου όμως εμφανίστηκε μόνο ένας: η Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Σούνακ ανταποδίδει τη χάρη αυτό το Σαββατοκύριακο, συμμετέχοντας σε ένα πολιτικό φεστιβάλ που διοργανώνει η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία όπως αναφέρει το Politco γίνεται όλο και περισσότερο η πολιτική αδελφή ψυχή του Βρετανού Συντηρητικού πρωθυπουργού.
«Ο Σούνακ χρειάζεται έναν βασικό πολιτικό σύμμαχο»
Το καλό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Μελόνι και τον Σούνακ, οι οποίοι απεικονίζονται τακτικά σε φωτογραφίες από συναντήσεις τους να γελάνε και να αστειεύονται, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Προφανώς τα πηγαίνουν καλά». Ο ίδιος απέδωσε τη στενή τους σχέση στο γεγονός ότι εξελέγησαν «σε παρόμοια εποχή».
Why UK Prime Minister Rishi Sunak loves Italy’s Giorgia Meloni.https://t.co/T7QSv5ErVP
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) December 15, 2023
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico οι δεσμοί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών είναι πολύ βαθύτεροι, με κοινή πνευματική έμπνευση, κοινούς πολιτικούς στόχους και συγκεκριμένους πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους για να παραμείνουν κοντά.
Και οι δύο ηγέτες χρειάζονται ο ένας τον άλλον, αν και για διαφορετικούς λόγους.
«Ο Σούνακ χρειάζεται έναν βασικό πολιτικό σύμμαχο μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών μελών στην Ευρώπη», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. «Προσπάθησε με τη Γαλλία, αλλά το bromance με τον Μακρόν δεν λειτούργησε πραγματικά».
Ο Ρίσι Σούνακ δεν κατάφερε να τα βρει ούτε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ούτε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο η σχέση δυσχεραίνεται επίσης από την παρατεταμένη διαμάχη για το Γιβραλτάρ.
«Υπάρχει αναμφίβολα ένα προσωπικό στοιχείο στη συνεργασία πέρα από την πολιτική»
Αλλά ο ηγέτης της Ιταλίας ανταποδίδει με μεγάλη χαρά τα διπλωματικά ανοίγματα του Σούνακ έχοντας τους δικούς της λόγους. «Η Μελόνι πρέπει να δείξει ότι είναι αποδεκτή από τα μεγάλα όπλα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Ο κοινός στόχος
Ως ηγέτης των Αδελφών της Ιταλίας, του κόμματος που ίδρυσε το 2012, η Μελόνι έχει θέσει μια σταθερά εθνικιστική ατζέντα, εστιάζοντας αμείλικτα στη μετανάστευση και προειδοποιώντας ότι η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει «το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης», ένα σημείο που βρίσκει το μεγαλύτερο κοινό έδαφος με τον Σούνακ.
«Και οι δύο έχουν τον ίδιο στόχο: να μεταφέρουν τη διαχείριση της μετανάστευσης εκτός των συνόρων μας», δήλωσε στο POLITICO ο Νίκολα Προκατσίνι, ανώτερος πολιτικός του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Μέλονι και ένας από τους παλαιότερους φίλους της.
Υποστηρίζετε το λάθος άλογο;
Υπάρχει αναμφίβολα ένα προσωπικό στοιχείο στη συνεργασία πέρα από την πολιτική. Και οι δύο ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μέσα σε λίγες ημέρες, είναι παρόμοιας ηλικίας και έχουν μικρές κόρες, γεγονός που, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου, τους βοήθησε να δεθούν. Είναι επίσης και οι δύο «πρωτάριδες», η Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο Σούνακ είναι ο πρώτος ασιατικής καταγωγής ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι ο Σουνάκ και η κυβέρνησή του θα φύγουν το επόμενο έτος. Θα μπορούσε λοιπόν η Μελόνι να στηρίξει το λάθος άλογο;
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον Σούνακ, θα ήταν σίγουρα μια αμήχανη θέση στο πολιτικό φεστιβάλ της Μελόνι με συμμετέχοντες όπως ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στηβ Μπάνον και ο Βίκτορ Όρμπαν.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει πιθανότατα στρατηγικής σημασίας, όποιος κι αν είναι επικεφαλής σε οποιαδήποτε από τις δύο πρωτεύουσες.
Οι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι ο διορισμός από το Λονδίνο του Ed Llewellyn, πρώην προσωπάρχη της Downing Street ως πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρώμη αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την Ιταλία. Μελόνι και Llewellyn έχουν στενή σχέση, στέλνοντας απευθείας γραπτά μηνύματα ο ένας στον άλλον, με τρόπο που δεν είναι πάντα τυπικός για διπλωμάτες και πρωθυπουργούς.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»