Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Νοέμβριο

Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Νοέμβριο

Ανακαλύφθηκε νέα καμπάνια AsyncRAT, επάνοδος του FakeUpdates στην πρώτη δεκάδα μετά από σύντομη απουσία

Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα καμπάνια AsyncRAT όπου κακόβουλα αρχεία HTML χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση του συγκεκαλυμμένου κακόβουλου λογισμικού. Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα λήψης JavaScript, FakeUpdates, ανέβηκε κατευθείαν στη δεύτερη θέση μετά από απουσία δύο μηνών από τη λίστα των δέκα κορυφαίων και η εκπαίδευση παρέμεινε η βιομηχανία που επηρεάστηκε περισσότερο παγκοσμίως.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Απειλών για τον Νοέμβριο του 2023 που δημοσίευσε η Check Point Software Technologies, πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας.

Η δεκάδα των απειλών

Το AsyncRAT είναι ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) γνωστό για την ικανότητά του να παρακολουθεί και να ελέγχει εξ αποστάσεως συστήματα υπολογιστών χωρίς ανίχνευση. Το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ήρθε στην έκτη θέση στη λίστα των δέκα κορυφαίων του περασμένου μήνα, χρησιμοποιεί διάφορες μορφές αρχείων όπως PowerShell και BAT για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

Κατά την καμπάνια του περασμένου μήνα, οι παραλήπτες έλαβαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε έναν ενσωματωμένο σύνδεσμο. Μόλις έκαναν κλικ σε αυτόν, ο σύνδεσμος ενεργοποίησε τη λήψη ενός κακόβουλου αρχείου HTML, το οποίο στη συνέχεια προκάλεσε μια ακολουθία συμβάντων που σήμαιναν ότι το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να καμουφλαριστεί ως αξιόπιστη εφαρμογή για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα λήψης, FakeUpdates, επανήλθε στην κορυφαία λίστα κακόβουλου λογισμικού μετά από διάλειμμα δύο μηνών. Γραμμένο σε JavaScript, το πλαίσιο διανομής του κακόβουλου λογισμικού αναπτύσσει παραβιασμένους ιστότοπους για να εξαπατήσει τους χρήστες να εκτελούν ψεύτικες ενημερώσεις προγράμματος περιήγησης. Έχει οδηγήσει σε περαιτέρω συμβιβασμό μέσω πολλών άλλων κακόβουλων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των GootLoader, Dridex, NetSupport, DoppelPaymer και AZORult.

Αξιοποιούν φαινομενικά αβλαβείς μεθόδους

«Οι απειλές στον κυβερνοχώρο το μήνα Νοέμβριο επιβεβαιώνουν πώς οι φορείς απειλής αξιοποιούν φαινομενικά αβλαβείς μεθόδους για να διεισδύσουν σε δίκτυα. Η άνοδος της καμπάνιας AsyncRAT και η αναβίωση των FakeUpdates υπογραμμίζουν μια τάση όπου οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν πολύ απλές μεθόδους παραπλάνησης για να παρακάμψουν τις παραδοσιακές άμυνες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για τους οργανισμούς να υιοθετήσουν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση ασφάλειας που δεν βασίζεται μόνο στην αναγνώριση γνωστών απειλών, αλλά έχει επίσης την ικανότητα να εντοπίζει, να αποτρέπει και να ανταποκρίνεται σε νέους φορείς επίθεσης πριν προκαλέσουν βλάβη», δήλωσε η Μάγια Χόροβιτς, VP Research στην Check Point Software.

Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι το «Command Injection Over HTTP” ήταν η πιο εκμεταλλευόμενη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 45% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από το “Web Servers Malicious URL Directory Traversal” με 42%. Το “Zyxel ZyWALL Command Injection (CVE-2023-28771)» ήρθε τρίτο με παγκόσμιο αντίκτυπο 41%.

Πηγή: ΟΤ

Must in

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0: Προβάδισμα πρόκρισης με Λαμέλα (vid)

Το γκολ του Έρικ Λαμέλα ήταν εκείνο που χώρισε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με την Ένωση να επικρατεί 1-0 και να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο