«Βόμβα» για ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέξοδες διαπιστώσεις για ακρίβεια και κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα
Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση που πέρασε μεν τον προϋπολογισμό αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Πρέσινγκ από την αντιπολίτευση. Στις ράγες το σχέδιο παράκαμψης του άρθρου 16.
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 από την Ολομέλεια της Βουλής με 158 ψήφους υπέρ και 142 κατά. Υπέρ τάχθηκε μόνο η Ν.Δ., ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο έλαβε ψήφος εμπιστοσύνης κάτι για το οποίο ουδείς αμφέβαλε όμως η ουσία δεν βρίσκεται στην ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά στην εκτέλεσή του.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσήλθε στη Βουλή με ένα «δώρο» και μια «βόμβα». Υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, έκανε τις απαιτούμενες «ενέσεις» αισιοδοξίας όμως έκρυψε περίτεχνα τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και άφησε και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Έχοντας έναν άσσο στο μανίκι του, ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να ελαφρύνει τη βαριά ατμόσφαιρα εξαιτίας της ακρίβειας, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ. Πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση 117 ευρώ δηλαδή, 19,5 ευρώ για κάθε μία από τις 6 εφημερίες.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση ήταν πως έβαλε στις ράγες το σχέδιο παράκαμψης του άρθρου 16 και την εισαγωγή σχετικού νομοσχεδίου για «μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα».
«Ήρθε η ώρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. «Θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024», είπε. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτει τη συζήτηση σε νέα βάση, αναφερόμενος επί της ουσίας στην ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών – μέσω των προβλέψεων του άρθρου 28 του Συντάγματος – που, προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Υποσχέθηκε στήριξη στους ευάλωτους και παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να «ροκανίζει» το εισόδημα
Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση στο Κοινοβούλιο, σχεδόν με ύφος θριαμβευτή, εξήρε τις οικονομικές επιτυχίες της χώρας επί κυβέρνησης Ν.Δ. και στάθηκε μόνο αυτοκριτικά στο θέμα της ακρίβειας αναγνωρίζοντας πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία αλλά υπήρξε καθησυχαστικός γιατί «έχουμε σχέδιο συγκροτημένο».
Στον κεντρικό πυρήνα του σχεδίου με ορίζοντα τετραετίας προέταξε «σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση (…) με κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ».
Υποσχέθηκε και πάλι στήριξη στους πιο ευάλωτους πολίτες παραδεχόμενος πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να «ροκανίζει» το εισόδημα.
Με μια νότα αισιοδοξία, τόνισε «πιστεύω ειλικρινά ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα. Οι δε πρόσφατες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, που ουσιαστικά προεξόφλησαν μια γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια αντίστοιχη πορεία».
Τα Pass και οι πυλώνες
Φυσικά, αναφέρθηκε σε κάθε λογής Pass που η κυβέρνησή του σχεδίασε και εφάρμοσε λειτουργώντας «συμπληρωματικά με άλλες παράλληλες δράσεις» και αρνήθηκε πως κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο αφού μπήκαν «πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρείες, διεθνείς εταιρείες, επιχειρηματικούς κολοσσούς, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με παραβιάσεις στον ανταγωνισμό».
Στο δεύτερο πυλώνα, μετά την ακρίβεια, έβαλε την αύξηση των μισθών και τρίτο την υγεία και την παιδεία. Στους πυλώνες περιέλαβε και «την εθνική μας άμυνα, με δεσμεύσεις σαφείς».
Σε αυτό το σημείο χαιρέτισε την «επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, ψηφίζοντας τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού για την άμυνα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, έταξε ανάπτυξη του ΑΕΠ, πτώση της ανεργίας, περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, επενδύσεις και εξαγωγές με γρήγορους ρυθμούς και είπε πως «η παραγωγική Ελλάδα συνολικά, μεγάλες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται σε μια πολύ έντονη επενδυτική δραστηριότητα. Θέλουν να στοιχηματίσουν και να επενδύσουν στο μέλλον των εταιρειών τους γιατί βλέπουν ένα μέλλον -παρά τις δυσκολίες- πιο αισιόδοξο. Αντιλαμβάνονται τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας. Μπορούν να προβλέψουν την πολιτική τους διότι ξέρουν ότι το φορολογικό σύστημα δεν θα αλλάζει κάθε τρεις και λίγο».
ΣΥΡΙΖΑ: Η οικονομική πολιτική του Μαξίμου προκαλεί την ακρίβεια
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια», εξαιτίας «της οικονομικής πολιτικής» του Μαξίμου.
«Όσο και να μαγειρέψει τα νούμερα ο κος Χατζηδάκης δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για πληθωρισμό απληστίας (…) που «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων. Και σε στρεβλώσεις της αγοράς (…)».
Με σύσσωμη την αντιπολίτευση να αμφισβητεί ευθέως τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη ότι δεν λαμβάνει υπόψη την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί «κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας».
«Επικίνδυνη η ακατάσχετη θριαμβολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας»
«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα βγάζουν όλο και δυσκολότερα πέρα. Αλήθεια, ποιος περίμενε τόσο γρήγορα μετά τις εκλογές με την περήφανη νίκη του 41% να ξεφτίσει και να καταρρεύσει το σενάριο της αριστείας και της επιτελικότητας και κυρίως της αξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε.
Σημείωσε ακόμη πως «η ακατάσχετη θριαμβολογία, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επικίνδυνη γιατί κρύβετε με κομματική υστεροβουλία (…)» και εξήρε το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα ώστε μετά το 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια η Ελλάδα να έχει «ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας και φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές».
Τέλος, μεταξύ άλλων είπε πως η κυβέρνηση «επέλεξε να αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια, τα προκλητικά υπερκέρδη και χαμηλότατη φορολογία ειδικά στα μερίσματα. Επέλεξε να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους, συνεχίζοντας στην οδό της εισπρακτικής εκμετάλλευσης της ακρίβειας. Επέλεξε να μην παρέχει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης μισθών και συντάξεων».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιολόγησε επίσης του λόγους που οδήγησαν να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 λέγοντας ότι «προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν πάντα και είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα».
ΠΑΣΟΚ: Όξυνση των ανισοτήτων
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Έκανε λόγο για όξυνση των ανισοτήτων και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την πολιτικής της -που στηρίζεται σε επιδόματα και pass αντί για μέτρα ουσίας, κρατάει ομήρους τους φτωχότερους Έλληνες. Ακολούθως πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κινείται στον αυτόματο πιλότο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στο κόστος της στέγασης, τονίζοντας πως η στεγαστική κρίση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μαζί με την υγεία και την παιδεία για τη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κατάργηση της golden visa για να έχει πρόσβαση σε προσιτή στέγη ο ελληνικός λαός λέγοντας πως «έχετε καταντήσει το Μαξίμου γραφείο real estate. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την τεράστια στεγαστική κρίση που υπάρχει σήμερα και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια».
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα είναι ένα πραγματικό τεστ. Είναι ο πρώτος για την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και χωρίς τη ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ο πραγματικός πήχης είναι τα προβλήματα, που εσείς δημιουργήσατε ή που δεν θέλετε να λύσετε».
Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε πυρά κατά οικονομικής και επιδοματικής πολιτικής, αναφέροντας ότι «κρατάτε σε ομηρία τους πλέον αδύναμους με τα επιδόματα, τα αγιοβασιλιάτικα καλάθια και τα pass. Ανασφάλεια, αναξιοκρατία, ανισότητες και αδιαφάνεια. Αυτή είναι η κανονικότητα της ΝΔ».
ΚΚΕ: Διόγκωση της ακρίβειας
Αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός εκφράζει γνήσια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των λίγων ενάντια στα συμφέροντα των πολλών» για να συμπληρώσει με νόημα πως είναι «αντιλαϊκός και ταξικός».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέκρινε την «επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» διότι έχει συμβάλει στη διόγκωση της ακρίβειας για να σχολιάσει «εσείς δεν μας λέγατε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που έπεισε την Ευρώπη να την υιοθετήσει; Ότι έπεισε την Γερμανία και τους άλλους. Εδώ γελάνε με αυτά ακόμα και τα μικρά παιδιά».
«Aντλείτε χρήματα από τα γνωστά ισοζύγια μέσω του ΦΠΑ και του φόρου για τα καύσιμα», λέει ο Δ. Κουτσούμπας
Παράλληλα, έκανε λόγο «για το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους όλο τον λαό της πατρίδας μας και αφορά άμεσα τα μεγέθη του προϋπολογισμού: αυτό της ακρίβειας».
Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τις φοροεπιβαρύνσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλετε να κλείσετε τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες. Aντλείτε χρήματα από τα γνωστά ισοζύγια μέσω του ΦΠΑ και του φόρου για τα καύσιμα. Ψηφίσατε και το έκτρωμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν στοχεύετε στη φοροδιαφυγή. Να τους κλείσετε θέλετε και να τους αφανίσετε».
Νέα Αριστερά: H κυβέρνηση «αναπαράγει ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης
Η Νέα Αριστερά, στο πρώτο μεγάλο κρας τεστ της παρουσίας της στο Κοινοβούλιο, καταψήφισε τον προϋπολογισμό με τον επικεφαλής της, Αλέξη Χαρίτση, να τονίζει πως «η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια».
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για ανθρώπους που «νιώθουν φτωχοί, ακόμα κι αν δεν είναι» και για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της».
Ακολούθως τόνισε πως ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο «πώς θα έχουμε πολιτικές που αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας, στο πώς θα σχεδιάσουμε την έξοδο της χώρας μας από την παραγωγική στασιμότητα, στο πώς θα οχυρωθούμε απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση που μας απειλεί, και εν τέλει, στο πώς θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας από τη μοιρολατρία και τον κυνισμό του «δεν αλλάζει τίποτα και αν αλλάξει κάτι θα είναι μόνο προς το χειρότερο»».
Συναγερμός της ΝέΑ για τα τρία μεγάλα θέματα της εποχής μας
Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση «αναπαράγει ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ευκαιριακά κέρδη και υπερκέρδη, στη φτηνή ανάπτυξη, ενώ αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις προκλήσεις του μέλλοντος», καταλογίζοντάς της ότι ενδιαφέρεται μόνο για «τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ζουν τις καλύτερές τους μέρες».
Ο Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε πως το 2023 σήμανε «συναγερμό για τα τρία μεγάλα θέματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», αναφερόμενος στις πυρκαγιές και την καταστροφή της Θεσσαλίας μέχρι την εκτόξευση του πληθωρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις