Οπαδική βία: Το παρασκήνιο των κυβερνητικών αποφάσεων
Οι δύο μυστικές συσκέψεις και η επαφή με τη Γενεύη n Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο
Το μεσημέρι της 8ης Δεκεμβρίου, περίπου στις 14.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφηνε πίσω του την Καρδίτσα με προορισμό τη Χάγη. Ηταν η στιγμή που ο ίδιος ζητούσε από τους εξ απορρήτων του στην Ηρώδου Αττικού να προγραμματιστεί εκτάκτως για το πρωί του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου μια κλειστή (μη ανακοινώσιμη, δηλαδή) σύσκεψη για την οπαδική βία. Μέχρι ο Πρωθυπουργός να προσγειωθεί στην Ολλανδία, ήταν ενήμεροι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, ώστε να προετοιμάσουν εισηγήσεις – ο Γιάννης Οικονόμου (Προστασίας του Πολίτη), ο Γιώργος Φλωρίδης (Δικαιοσύνης), ο Γιάννης Βρούτσης (Αθλητισμού) – ενώ για το πρωινό ραντεβού ειδοποιήθηκε και ο επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης. Εκείνη η δίωρη συζήτηση έληξε χωρίς επίσημες ανακοινώσεις.
Αλλωστε ούτε κλειδωμένες αποφάσεις στις λεπτομέρειές τους υπήρχαν τότε.
Ο Μητσοτάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος είχαν καταγράψει κάθε πιθανή επιλογή – κλιμακούμενης… σκληρότητας, όπως λένε πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων. «Δεν πήγαμε να πιούμε καφέ, βάλαμε στο τραπέζι αναλυτικά κάθε ενδεχόμενο» λένε οι ίδιες πηγές.
«Σας άκουσα όλους προσεκτικά, θα πάρω αποφάσεις άμεσα» φέρεται ότι είπε ο Μητσοτάκης κλείνοντας τη σύσκεψη, έχοντας πάντως δώσει στους υπουργούς τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές αλλά και επιβάλλοντας «σιωπητήριο» για το γενικό πλαίσιο παρεμβάσεων, όπως είχε διαμορφωθεί, έστω και χωρίς τις σημαντικές λεπτομέρειες, με τις απόψεις που εκφράστηκαν. Η οριστικοποίηση των μέτρων – αφενός για τα γήπεδα, αφετέρου για την αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας – έγινε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στη δεύτερη μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου βρέθηκαν για λίγες ώρες μόνο ο Μητσοτάκης και στενότατος πυρήνας συνεργατών του, ενώ ακολούθησε επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με την Ελβετία – την έδρα της UEFA. Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας «οργή» για την επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό, έγραφε στον διαδικτυακό εβδομαδιαίο απολογισμό ότι «όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη. Οσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».
Η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ότι μέτρα όπως η διεξαγωγή αγώνων με άδειες κερκίδες, η εγκατάσταση καμερών και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας για την είσοδο σε γήπεδα είτε έχουν ξανασυζητηθεί είτε έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστούν ή δίχως να νομοθετηθούν καν, επιχειρεί να πείσει ότι έχει την πολιτική βούληση για «παρεμβάσεις χωρίς ανοχή», κατά την αποστροφή κυβερνητικού παράγοντα.
Παρότι ομολογεί ότι η βία έχει μεταφερθεί από τις κερκίδες στον δρόμο ή στο φόντο διεξαγωγής αναμετρήσεων σε άλλα αθλήματα, επιμένει επίσης ότι ο «πυρήνας» του προβλήματος είναι στο ποδόσφαιρο. Είναι οι λόγοι για τους οποίους το Μαξίμου στέκεται περισσότερο αφενός στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αφετέρου στην απόφαση να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Δικαιοσύνης, όπως έγινε με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με το «γκρουπάρισμα» δηλαδή των σημερινών διάσπαρτων υποθέσεων ώστε να αναζητείται η ύπαρξη τυχόν εγκληματικών οργανώσεων «που δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου».
Ταυτόχρονα βέβαια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για καθυστερήσεις στη νομοθέτηση και κυρίως στη διασφάλιση ότι οι αποφάσεις της θα εφαρμοστούν στο φόντο όσων προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ματς χωρίς φιλάθλους μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, διατηρώντας την «απειλή» της παράτασης του «λουκέτου» εφόσον «οι αθλητικοί παράγοντες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Τρεις νέες παρεμβάσεις
Τις προηγούμενες ημέρες έτρεξαν και άλλες συσκέψεις – περισσότερο τεχνικής και νομικής φύσης – ενώ εξελίξεις αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2023 την ερχόμενη Τετάρτη. Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στα σκαριά προβλέπουν τα εξής:
Πρώτον, η ενίσχυση της αθλητικής νομοθεσίας με νέο πλαίσιο «αυτοματοποιημένων ποινών» προς τις ομάδες σε περιπτώσεις επεισοδίων.
Δεύτερον, ένα νέο πλαίσιο για τις κάμερες με διευκρινίσεις για το τι και πώς θα καταγράφουν. Οι πληροφορίες λένε μεταξύ άλλων ότι θα προβλέπεται αστυνομικός έλεγχος δύο ημέρες πριν από την έναρξη κάθε αγώνα προκειμένου να ανοίγει το γήπεδο για τους φιλάθλους.
Τρίτον, ένα νέο πρωτόκολλο ταυτοπροσωπίας των κατόχων εισιτηρίων. Αναμένεται ισχυρή εμπλοκή των ΠΑΕ ενώ και η Αστυνομία θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στόχος, μια καθαρά ηλεκτρονική διαδικασία (εξετάζεται για παράδειγμα η χρήση κινητού τηλεφώνου για την είσοδο στο γήπεδο κ.λπ.).
Τι είπε ο Μητσοτάκης
Από τις Βρυξέλλες, κατά τις χθεσινές δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η δέσμη μέτρων που είχε ληφθεί στο παρελθόν δεν ήταν αρκετή για τον περιορισμό της οπαδικής βίας και σχολίασε ότι «η ορθότητα» των νέων παρεμβάσεων «θα κριθεί στην πορεία». Ερωτηθείς για το γεγονός ότι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν δυσαρέσκεια για το δίμηνο κλείσιμο των γηπέδων και έλλειψη εμπιστοσύνης για το αν τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δεν παίρνουμε ως κυβέρνηση αποφάσεις με βάση τη δημοτικότητά τους, δεν αποφασίζουμε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις». «Χρειαζόμασταν πιο τολμηρές αποφάσεις. Τα μέτρα που είχαμε πάρει προφανώς δεν ήταν αρκετά. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη», κατέληξε.
Πηγή: Premium έκδοση TA NEA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις