Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί τελικά η Θάτσερ να… μιλήσει Ελληνικά;

Μπορεί τελικά η Θάτσερ να… μιλήσει Ελληνικά;

Χωρίς συνεχή μέριμνα και εγρήγορση από τις αρμόδιες Αρχές οι κάμερες και οι ταυτοπροσωπίες δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα

Οτι οι πολιτικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημα.

Δεν πρόκειται για σημερινή διαπίστωση ούτε αποτελεί αποκλειστικότητα των πολιτικών μας. Το ζήτημα είναι διαχρονικό και αποκαλύφθηκε μεγαλοπρεπώς όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ απαίτησε μετά την τραγωδία του Χέιζελ το 1985 να «φακελώνεται» όποιος πήγαινε στο γήπεδο μέσω της κάρτας εισόδου, ένα μέτρο που τελικά αποσύρθηκε ως «αντιπαραγωγικό» και κατακρίθηκε έντονα. Η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που είχε λάβει η Σιδηρά Κυρία ξεγυμνώθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο, με την τραγωδία του Χίλσμπορο και τους 97 νεκρούς οπαδούς της Λίβερπουλ, αλλά κυρίως με την απόκρυψη της αλήθειας που αποτελεί μία από τις μαύρες σελίδες της βρετανικής πολιτικής ζωής.

Η βία στα γήπεδα χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και σχετίζεται – προσαρμόζεται με τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες.

Συνέπεια του λοκντάουν

Σε πρόσφατη αρθρογραφία του ο διεθνής Τύπος, η «Times», η «Equipe», η «Daily Mail», αναζητά τους λόγους για την πρόσφατη έξαρση της βίας στα ευρωπαϊκά γήπεδα και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι πως κατά κύριο λόγο αποτελεί συνέπεια των λοκντάουν λόγω της πανδημίας, των πολιτικών τάσεων και της οργής που κρύβουν οι πολίτες για την εξουσία.

Οπαδοί της Νάπολι, της Παρί, της Ουνιόν, της Λέγκια, της Μίλαν, της Μαρσέιγ, της Ναντ, της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της Σάλκε, του Αμβούργου και πολλών ακόμα έχουν εμπλακεί τους τελευταίους μήνες σε σοβαρά επεισόδια εντός και εκτός των τειχών.

Η υποκουλτούρα των χούλιγκαν βρίσκεται σε έξαρση και στη χώρα μας όπως είχε συμβεί και το 1997. Τότε η εφημερίδα αποφάσισε να με στείλει στο Μάντσεστερ για να μάθω από πρώτο χέρι πώς καταπολεμήθηκε ο χουλιγκανισμός στην Αγγλία. Πρώτα πήγα στο Ολντ Τράφορντ όπου περιηγήθηκα στην αίθουσα απ’ όπου οι υπεύθυνοι της ασφάλειας παρακολουθούσαν κάθε κίνηση των φιλάθλων μέσω του κλειστού κυκλώματος καμερών και στη συνέχεια αναζήτησα τον αξιωματικό της αστυνομίας που ήταν υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στα γήπεδα.

Οταν τον ρώτησα πώς κατάφεραν να νικήσουν τους χούλιγκαν, εκείνος γέλασε αυθόρμητα και στη συνέχεια είπε: «Ο χουλιγκανισμός δεν πρόκειται ποτέ να νικηθεί. Αυτό που κάνουμε είναι να τον διατηρούμε σε ύπνωση».

Απόρησα και σκέφτηκα πως μάλλον ρώτησα λάθος άνθρωπο.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών πριν από έναν μήνα δικαιώνουν τη θέση του αξιωματικού του Μάντσεστερ. Από τις 28 Ιουλίου 2022 μέχρι την 1η Αυγούστου φέτος, σημειώθηκε αύξηση 24%, στους 1.624, του αριθμού των φιλάθλων στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους (από 1.308). Το 99,6% ήταν άνδρες και εξ αυτών το 70% (1.133) είχαν ηλικία μεταξύ 18 και 34 ετών. Επίσης 39 ταραξίες ήταν ανήλικοι.

Οι νέες απαγορεύσεις έφτασαν τις 682 (αύξηση 32%), που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από τη σεζόν 2010-11.

Οι συλλήψεις των ταραξιών σε μία χώρα που – υποτίθεται – έχει νικήσει τον χουλιγκανισμό, ήταν 2.264 έναντι 1.381 στην τελευταία προ κορωνοϊού σεζόν και η αύξησή τους θυμίζει τα προ δεκαετίας ποσοστά.

Πάνω από τις μισές συλλήψεις (55%) έλαβαν χώρα μέσα στα γήπεδα, ενώ η πλειονότητα των ταραξιών (90%) υποστήριζε ομάδες στις πέντε κορυφαίες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Οι περισσότεροι συλληφθέντες (89) ήταν οπαδοί της Γουέστ Χαμ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ακολουθούν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (83), της Λιντς (69), της Μάντσεστερ Σίτι (66), της Τότεναμ (51) και της Αρσεναλ (51).

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, στα γήπεδα του οποίου είναι εγκατεστημένο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των θεατών εδώ και τέσσερις δεκαετίες και έχουν ληφθεί τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως χωρίς συνεχή μέριμνα και εγρήγορση από τις αρμόδιες Αρχές οι κάμερες και οι ταυτοπροσωπίες δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα.

Αλλωστε η οπαδική βία ή χουλιγκανισμός είναι μια υποκουλτούρα που μετεξελίσσεται συνεχώς και προσαρμόζεται στις τάσεις της εποχής και συνδέεται ακόμα και με τη μόδα στα ρούχα. Εχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980 όταν πολλοί χούλιγκαν άρχισαν να φορούν επώνυμα ρούχα και ακριβές μάρκες όπως Stone Island, CP Company, Lacoste, Sergio Tacchini και άλλες για να αποφεύγουν την προσοχή της αστυνομίας και να μην πέφτουν θύματα εκφοβισμού.

Τα τελευταία χρόνια η γοητεία του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού και της ευρύτερης περιστασιακής κουλτούρας βρίσκεται σε άνοδο, όπως παρατηρείται στα social media.

Ερευνα δείχνει πως η ψυχολογική συμμόρφωση στις απαιτήσεις μιας ομάδας μπορεί να υπερισχύσει της ηθικής πυξίδας ενός ατόμου καθιστώντας το πιο πιθανό να εμπλακεί σε βία, βανδαλισμούς και άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές στις οποίες επιδίδονται οι χούλιγκαν.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Must in

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο Λονδίνο για λύση α λα… Παλέρμο

Η επανένωση όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη βρετανική πρωτεύουσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024