Η… φιλοσοφική εξήγηση της ισραηλινής βιαιότητας στη Γάζα από πρώην διπλωμάτη του Ισραήλ
Ο πρώην διπλωμάτης καριέρας και σήμερα λέκτορας του Πανεπιστημία του Τελ Αβίβ δίνει τη δική του εκτίμηση
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Μέσα δύο μήνες οι Ισραηλινοί κατάφεραν να μετατρέψουν τη Λωρίδα της Γάζας σε μια νέα Δρέσδη του 1945.
Περισσότεροι από 18.700 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί, 50.500 τραυματίες, περίπου το 90% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του και αντιμετωπίζει έλλειψη τροφής.
Υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, προβλήματα υγιεινής σε υπερπλήρη σπίτια και καταφύγια και εξάπλωση ασθενειών. Και φυσικά το 1/3 των σπιτιών έχει ισοπεδωθεί.
Για την παραπάνω «Αποκάλυψη» πολλοί αναλυτές έχουν τοποθετηθεί για να εξηγήσουν την ισραηλινή βιαιότητα.
«Τι κάνεις φιλοσοφικά όταν αντιμετωπίζεις έναν εχθρό που δεν εκτιμά τη ζωή; Είναι μια μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση».
Μιλώντας στο Business Insider, ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ Ίντο Αχαρόνι και άλλοτε σύμβουλος το Σιμόν Πέρες δικαιολογεί την παραπάνω βιαιότητα κάνοντας μάλιστα σύγκριση της Χαμάς με τους Ναζί.
«Η Χαμάς διεξήγαγε τη σφαγή με τρόπο που ούτε οι Ναζί δεν επέτρεψαν στους εαυτούς τους να κάνουν», είπε «Οι Ναζί προσπαθούσαν να κρύψουν τα εγκλήματά τους. Δεν έχουμε βίντεο με Εβραίους να πεθαίνουν στους θαλάμους αερίων, αλλά η Χαμάς το έκανε με ενθουσιασμό, και ηχογράφησαν τον εαυτό τους και το μοιράστηκαν με τον κόσμο».
Ο πρώην διπλωμάτης σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και είναι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η χώρα του πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη του την ισχύ της για να συντρίψει τη Χαμάς, ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να απειλήσει το Ισραήλ.
Τονίζει μάλιστα προς αν χρειαστεί θα πρέπει να ισοπεδωθεί η Γάζα, να περιοριστεί η πρόσβαση σε φαγητό και νερό σε δύο εκατ. κατοίκους.
«Τι κάνεις φιλοσοφικά όταν αντιμετωπίζεις έναν εχθρό που δεν εκτιμά τη ζωή; Είναι μια μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση. Έτσι, το 10/7 μας βοήθησε να ξαναγράψουμε τους κανόνες για το πώς πολεμάμε τη Χαμάς. Και πήραμε μια απόφαση σε αυτήν τη φιλοσοφική συζήτηση» λέει. Για τον ίδιο ακόμα και αν οι παράπλευρες απώλειες πρόκειται να είναι τόσο δραματικές, όπως συνέβη στη Γερμανία και την Ιαπωνία [στον Β’ ΠΠ], τότε ας είναι».
Ο Αχαρόνι προσέθεσε ότι «είναι παράλογο να περιμένουμε το Ισραήλ να πάει σε πόλεμο και ταυρόχρονα να περιμένουμε να μη τον κερδίσει».
Ωστόσο, αν και οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών είναι πανομοιότυποι σε βία και στρατιωτικά χαρακτηριστικά με εκείνους του Β’ ΠΠ, ειδικοί εκτιμούν ότι ο στρατηγικός βομβαρδισμός της Γερμανίας από τους Συμμάχους δεν λειτούργησε, αντίθετα προκάλεσε απώλειες και περισσότερων συμμαχικών στρατευμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις