Σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής (17/12) στην Κωνσταντινούπολη.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά στις 23.53 τοπική ώρα (22.53 ώρα Ελλάδος) και έγινε αισθητή στην Κωνσταντινούπολη και στις γύρω περιοχές.

Στη Θάλασσα του Μαρμαρά το επίκεντρο

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD) ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,1 βαθμών, είχε επίκεντρο τη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, ανοικτά της Γιάλοβας. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 11,18 χλμ.


Tην ίδια ώρα τo Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει σεισμική δόνηση εντάσεως 4 Ρίχτερ.

Αισθητός στις γύρω περιοχές, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη

Έγινε επίσης αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, τη Γιάλοβα, το Κοτζαέλι και την Προύσα.

«Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές» λέει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλικαγιά ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τον σεισμό: «Για τον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Γιάλοβα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, η AFAD και όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων ξεκίνησαν εργασίες επιτόπιας σάρωσης. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Συλλυπούμαι στους πληγέντες πολίτες μας. Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές».

Καθηγητές και σεισμολόγοι για τον σεισμό: «Δεν σχετίζεται με τον μεγάλο σεισμό που περιμένουμε»

Σύμφωνα με την Hyrriyet, ο Δρ. Okan Tüysüz λέει: «Δεν υπάρχει πανικός για αυτόν τον σεισμό. Φαίνεται άσχετο με το ρήγμα που περνά μπροστά από τα Νησιά όπου περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό. Δεν υπάρχει μη φυσιολογική κατάσταση. Ο σεισμός είναι μια υπενθύμιση, ότι μια μέρα θα συναντήσουμε έναν μεγάλο σεισμό, αλλά δεν είναι δυνατόν να πούμε πότε. Η θέση αυτού του ρήγματος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Μαρμαρά. Δεν σχετίζεται με το κύριο ρήγμα που πιθανον να επηρεάσει την Κωνσταντινούπολη».

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση του Δρ. Şükrü Ersoy: «Είναι διαφορετικό μέρος από τους προηγούμενους σεισμούς. Οι σεισμοί στο Νότιο Μαρμαρά ήταν στον κόλπο Gemlik. Είπαμε ότι δεν σχετίζεται με τον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης που περιμέναμε. Αυτός ο σεισμός είναι στο λάκκο Çınarcık. Οι σεισμοί σε αυτή την περιοχή είναι κρίσιμοι για εμάς. Αναμένουμε σεισμό μεγαλύτερο των 7 βαθμών κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας . Ανησυχούμε όταν γίνεται σεισμός σε αυτά τα μέρη. Αυτό είναι απλώς μια ένδειξη ότι η περιοχή είναι ζωντανή. Πρέπει να γίνουν 27 χιλιάδες σεισμοί μεγέθους 4 για να λάβουμε την ενέργεια ενός σεισμού 7 Ρίχτερ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Η τρομακτική πρόβλεψη γεωλόγου για 9 Ρίχτερ

«Η ένταση του σεισμού θα φτάσει γενικά τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι τη Σηλυβρία» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Naci Görür στην εφημερίδα Sozcu, μιλώντας για έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προβλέψεις του ειδικού φάνηκαν αρκετά δυσοίωνες καθώς μεταξύ άλλων εξήγησε πως ακόμη και τα πιο γερά κτίρια της πόλης αναμένεται να υποστούν ζημιές.

«Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κόλπο του Γκεμλίκ τις τελευταίες εβδομάδες και έγινε αισθητός στην περιοχή του Μαρμαρά μας έκανε να αντιμετωπίσουμε ξανά αυτόν τον εφιάλτη» είπε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε τις συνοικίες που ενδέχεται να κινδυνέψουν περισσότερο.

«Επιδημίες θα ξεσπάσουν ανεξέλεγκτα…οι άνθρωποι θα υποφέρουν από τη δίψα»

«Ειδικά οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά, από το Κεράτιο Κόλπο μέχρι τη Σηλυβρία, οι περιοχές κοντά στη θάλασσα, όπως το Bakırköy και το Zeytinburnu, θα πληγούν πιο σοβαρά από το σεισμό. Το να βρίσκεστε υπό την επίδραση ενός σεισμού μεγέθους 9 βαθμών σημαίνει τα εξής: Ακόμη και τα πολύ καλά κατασκευασμένα κτίρια μπορεί να υποστούν σοβαρές ζημιές» τόνισε.

«Μπορώ να πω ότι υπάρχουν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πλευρά. Σκεφτείτε μια λωρίδα 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρξουν πολύ περισσότερα προβλήματα» επισήμανε ο Görür.

Τα προβλήματα που θα εμφανιστούν

«Λύματα και πόσιμο νερό στην Κωνσταντινούπολη πάνε δίπλα-δίπλα. Σε έναν σεισμό, οι σωλήνες θα σπάσουν και θα καταστραφούν με αποτέλεσμα τα λύματα να αναμιχθούν με το δίκτυο πόσιμου νερού. Επιδημίες θα ξεσπάσουν ανεξέλεγκτα. Το νερό θα αποκοπεί, δεν θα υπάρχει υγιεινή. Οι άνθρωποι θα υποφέρουν από τη δίψα. Η μεταφορά νερού και η διανομή του στον κόσμο θα είναι μεγάλο πρόβλημα, οι δρόμοι θα είναι κλειστοί. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να κάνουν μπάνιο» είπε ο καθηγητής.

Ο Görür πρόσθεσε ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη θα ήταν υψηλότερες από ό,τι στον σεισμό στα νοτιοανατολικά.

Τέλος ανέφερε ότι η πιθανότητα ενός τέτοιου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι 47%.

«Είναι μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα. Ακόμη και αν ρίξετε ένα νόμισμα, το ρίχνετε με πιθανότητα 50 τοις εκατό» κατέληξε.