ΣΕΑ: επικίνδυνη ιδιωτικοποίηση έργου της Αρχαιολογικής υπηρεσίας
Διαφωνία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την ανάθεση της έκδοσης και του ελέγχου εισιτηρίων στην Ακρόπολη σε ιδιωτική εταιρεία
Την αντίθεσή του με τα σχεδιαζόμενη απόδοση του έργου της έκδοσης και ελέγχου των εισιτηρίων της Ακροπολης σε ιδιωτική εταιρεία, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Αφορμή ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΟΔΑΠ, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με αντικείμενο «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών» στην Ακρόπολη και αξία 1.696.320,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για 12 μήνες. Η προκήρυξη αυτή συνδέεται με τη νέα εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Ουσιαστικά, με το διαγωνισμό αυτό ο ΟΔΑΠ θέλει να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία ένα έργο που μέχρι τώρα γίνονταν από τους αρχαιοφύλακες υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΕΑ έχει ως εξής:
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πρόθεση του ΟΔΑΠ να ιδιωτικοποιήσει την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων της Ακρόπολης, του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας, τόσο από πλευράς σημασίας όσο από πλευράς εσόδων.
Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΟΔΑΠ, με αντικείμενο «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών» στην Ακρόπολη με αξία 1.696.320,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για 12 μήνες, είναι μια πρωτοφανής και ανήκουστη ενέργεια.
Με τον διαγωνισμό αυτό ο ΟΔΑΠ προτίθεται να παραχωρήσει «την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, καθώς και κάθε σχετικής υποστηρικτικής υπηρεσίας». Αναθέτει δηλαδή σε ιδιωτική εταιρεία τα ταμεία, την είσπραξη του αντιτίμου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τον έλεγχο των εισιτηρίων. Οι εργασίες αυτές σήμερα γίνονται από αρχαιοφύλακες, ενώ δύναται να πραγματοποιείται και από ταμίες του ΟΔΑΠ, προσωπικό με τα απαραίτητα προσόντα και με εργασιακή σχέση με το ΥΠΠΟ ή τον ΟΔΑΠ, κάτι που διασφαλίζει το συμφέρον και τα έσοδα του δημοσίου. Η ανάθεση της εργασίας αυτής σε ιδιωτική εταιρεία είναι σκανδαλώδης ως πρακτική και ανοίγει το δρόμο σε πιθανές απάτες κατά του δημοσίου! Και όλα αυτά με ένα υπέρογκο τίμημα, για μια εργασία που σήμερα πραγματοποιείται από τους εργαζόμενους-ες στην Ακρόπολη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημιουργία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για 11 χώρους κόστισε 1,2 εκ. ευρώ, από τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ η διαχείρισή του για έναν και μόνο χώρο, αυτόν της Ακρόπολης, κοστολογείται από τον ΟΔΑΠ περίπου 2 εκ. ευρώ! Το ΔΣ του ΟΔΑΠ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι υπόλογοι για αυτόν τον θεσμικό και οικονομικό παραλογισμό και οφείλουν να σταματήσουν τον διαγωνισμό άμεσα.
Οι προσπάθειες άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κοστίζουν πολύ περισσότερο στον ελληνικό λαό και τον κρατικό προϋπολογισμό, αποφέροντας χειρότερες υπηρεσίες. Το ζούμε άλλωστε με την μετατροπή των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών Μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μετά την εφαρμογή του Ν. 5021/2023: μήνες μετά, οι δαπάνες συνεχίζουν να δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί με τους μισθούς των μελών του ΔΣ, των Προέδρων, των Γενικών Διευθυντριών και των νομικών τους συμβούλων, την ίδια στιγμή που οι μισές αίθουσες των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών Μουσείων παραμένουν κλειστές, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν υπάρχει καν καθαριότητα, και οι εκδηλώσεις που έχουν εξαγγελθεί για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι κατά πολύ υποδεέστερες από τις εκδηλώσεις που γίνονταν πριν την ισχύ του Ν. 5021/2023.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απευθύνεται στην ΠΕΥΦΑ και σε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟ, καλώντας τους να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φύλαξης, της διαχείρισης και της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ζητάμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες της φύλαξης και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών στην Ακρόπολη και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ζητάμε την κατάργηση του Ν. 5021/2023.»
Αντιδράσεις και από τον Ενιαίο Σύλλογο του ΥΠΠΟ – στάση εργασίας την Τρίτη 19/12
Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων, Αττικής, Στερεάς και Νήσων, που εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού στις αντίστοιχες περιοχές. Ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό, όπως αυτός για παράδειγμα εφαρμόστηκε στην περίπτωση της αποκοπής των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων από τον οργανισμό του ΥΠΠΟ και την μετατροπή τους σε Ν.Π.Δ.Δ. με σειρά προβλημάτων που παρουσιάζονται στην καθημερινή τους λειτουργία, συνεχίστηκε με δηλώσεις περί κατάργησης της αυτεπιστασίας και συνεχίζεται τώρα με την εκχώρηση του συστήματος της έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων σε ιδιωτική εταιρεία με κόστος που ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ για δύο έτη, για εργασία που ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα την εκτελούσαν οι μόνιμοι, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ συνάδελφοι αρχαιοφύλακες που υπηρετούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Δεν πρόκειται δηλαδή για καινούρια εργασία στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι εργαζόμενοι, ούτε πολύ περισσότερο το ζήτησαν οι ίδιο λόγω φόρτου εργασίας και αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων τους. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός, ότι με την συγκεκριμένη απόφαση που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο με τα την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, άρα και τα μεγαλύτερα έσοδα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον φορέα που θα ασκεί τον απαιτούμενο έλεγχο. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο το μείζον ζήτημα της ροής των επισκεπτών, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα της πολύωρης αναμονής για την είσοδο στον χώρο, αφαιρούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και εκχωρούνται σε εταιρεία που με το δικό της προσωπικό θα καθορίζει την σχετική διαδικασία.»
Για το ίδιο θέμα έχει κυκλοφορήσει και κείμενο υπογραφών 73 εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις