Οι «καυτές πατάτες» στο Μαξίμου πριν την αυλαία του 2023
Γάμος των ομόφυλων και τροπολογία για τους μετανάστες προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση με τον Α. Σαμαρά να οργίζεται και τον Π. Μαρινάκη να τρέχει να προλάβει την «πυρκαγιά».
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Αν και Χριστούγεννα η κυβέρνηση διανύει εβδομάδα των παθών με την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης που μειώνει στα τρία από τα επτά χρόνια τον χρόνο αποδεδειγμένης διαμονής στη χώρα για να δοθεί άδεια παραμονής σε μετανάστες.
Η τελευταία χρονικά πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η «μεταρρυθμιστική» της διάθεση -σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργό στη Βουλή- προκαλεί αναταράξεις στη «γαλάζια πολυκατοικία» με μπροστάρη τον Αντώνη Σαμαρά που αν και αμφισβητεί συχνά κεντρικές επιλογές του Μαξίμου και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ποτέ άλλοτε δεν συγκρούστηκε με τόση σφοδρότητα όσο τώρα με αφορμή τη νομιμοποίηση των μεταναστών.
Φυσικά εξαιρείται ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς
Το «μπουρλότο» της δεξιάς πτέρυγας στο κόμμα της Πειραιώς απειλεί να τινάξει στον αέρα το κυβερνητικό οικοδόμημα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σπεύδει να ανακοινώσει «προληπτικά» μέτρα για να μην υπάρξουν εκρήξεις.
Ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά το μεταναστευτικό, συμπληρώνοντας φυσικά ότι εξαιρείται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες και θα ισχύσει σε αυτή την ψήφιση. Αυτονοήτως θα υπάρξει, ναι», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την εν λόγω τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι «η ρύθμιση αυτή, βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια.
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες».
Το ιστορικό της κρίσης
Το απόγευμα της Παρασκευής (15/12), με μία δήλωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αιφνιδιαστική κατάθεση» της τροπολογίας και χαρακτηρίζοντάς τη «λανθασμένη». Με τη γνωστή ρητορική του ανέφερε ότι «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!
Η κυβέρνηση, σε θέση άμυνας, έριξε στην «αρένα» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, που είπε (Alpha) ότι «κάνουμε το εντελώς αντίθετο από αυτό […] Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία και συνολικά το πλαίσιο πολιτικής», κάνοντας λόγο για «μία one off, μία εφάπαξ ρύθμιση για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του ’23 στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια και παίρνουν, υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, άδεια διαμονής για εργασία, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί, αν παύσει αυτή η σχέση εξαρτημένης εργασίας».
Η πλευρά Σαμαρά δεν πείστηκε σε καμία περίπτωση και σχεδόν αμέσως συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έδωσαν «αντί οιουδήποτε άλλου σχολίου», δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου διέψευδε τα όσα είχε προαναγγείλει ήδη από τότε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης σχετικά με νομιμοποίηση μεταναστών, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις.
Να δούμε είναι τι άλλους εσωκομματικούς κραδασμούς θα προκαλέσει η σύγκρουση Σαμαρά – Μητσοτάκη
Ο συναγερμός στο Μαξίμου συνέχισε να χτυπά και το μασάζ στους «γαλάζιους» βουλευτές ανέλαβαν τα βαριά χαρτιά του. Ντόρα Μπακογιάννη, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης τηρώντας τις απαιτούμενες ισορροπίες και μη θέλοντας να έρθουν σε ρήξη με τον ισχυρό πόλο εντός της «γαλάζιας πολυκατοικίας» υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο, όχι όμως με θέρμη.
Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι τι άλλους εσωκομματικούς κραδασμούς θα προκαλέσει η σύγκρουση Σαμαρά – Μητσοτάκη και αν θα εκφραστούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Θυμίζουμε πως σήμερα εισήχθη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με την τροπολογία για τους μετανάστες και αύριο ψηφίζεται.
Αφού ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος ο φόβος το καράβι να πέσει σε ξέρα παραμένει καθώς στο τραπέζι παραμένει η εξαγγελθείσα ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά προσωρινά έχει μπει στον πάγο.
Ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ενεργοποιεί τη λαϊκή δεξιά
Τα γαλάζια αγκάθια στον «βίον ανθόσπαρτον» για τα ομόφυλα ζευγάρια συμπεριλαμβάνουν και τον Αντώνη Σαμαρά. Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές στο νομοσχέδιο με πιο ηχηρή αυτή του Μάκη Βορίδη, που προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα έρθει μέσα στην τετραετία και μάλιστα όλα έδειχναν πως αυτό θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην αυτονόητη ενσωμάτωση στη νομοθεσία αυτού που γίνεται στην πραγματική ζωή αλλά η δεξιά πτέρυγα στο κόμμα της Πειραιώς παραμένει ισχυρή «παγώνοντας» τα ψήγματα προοδευτικότητας.
Σαμράς για να μην… μπερδευόμαστε
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή», δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς, όπως είπε, «αν τους αναγνωρίσουμε «γάμο», θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους «εξίσωσης» ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια».
Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε «να μην μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με τον θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα», ενώ, εντύπωση προκάλεσε η -εκ νέου- αναφορά του ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη για «γονέα ένα» και «γονέα δύο» φρασεολογία που είναι ξένη από την κεντροδεξιά που θέλει να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν αναφέρθηκε στο πότε. «Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει με σαφήνεια για την ισότητα στον γάμο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι αυτό θα γίνει πράξη εντός της δεύτερης 4ετίας. Το πώς και πότε θα γίνει αυτό θα ανακοινωθεί. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Θυμίζουμε πως ο υπουργός Μάκης Βορίδης έχει σημειώσει δημοσίως ότι δεν θα ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης ότι είναι αρνητικός, ενώ, σε σκέψεις βρίσκεται ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις