Λέκκας: Το ρήγμα Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς Ελλάδα – Δεν προμηνύει αναγκαστικά σεισμό
Όσο καθυστερεί η εκδήλωση ενός φαινομένου τόσο μεγαλύτερο μέγεθος αναμένεται γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις
Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και στην Κίνα, καθώς και την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ο καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα που εκδηλώνονται παγκοσμίως.
«Πραγματικά υπάρχει ένας καταιγισμός φαινομένων σε όλη την υφήλιο», σημείωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Χθες στην Κωνσταντινούπολη είχαμε έναν σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κανονικά δεν θα του δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όμως εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό που εκδηλώθηκε σε ένα παράπλευρο ρήγμα που είχαμε πριν δέκα μέρες στην Προύσα, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σεισμός».
«Ο σεισμός στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θέλει μεγάλη προσοχή – Ακολούθησε έπειτα από άλλον σε παράπλευρο ρήγμα 10 μέρες νωρίτερα»
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, αυτός ο σεισμός των 4,1 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που δείχνει ότι η παρακολούθηση του φαινομένου θέλει μεγάλη προσοχή
Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πάλι προ ημερών, μια ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην Αγία Σοφία.
Πώς επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο
Ερωτηθείς για το εάν αυτό επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο ο κ. Λέκκας απάντησε θετικά λέγοντας ότι «το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα, γι’ αυτό και το 1999 είχαμε την πρόκληση του σεισμού των Αθηνών μετά το μεγάλο σεισμό της Σμύρνης, της 17 Αυγούστου».
Ωστόσο, όπως τόνισε, «κάθε σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας δεν προϋποθέτει ούτε και προμηνύει σεισμό στον ελληνικό χώρο».
«Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό που θα εκδηλωθεί στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε, «και στη συνέχεια, με βάση τα δυναμικά κινηματικά χαρακτηριστικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, όσο καθυστερεί η εκδήλωση ενός φαινομένου τόσο μεγαλύτερο μέγεθος αναμένουμε, γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις.
- Στο στόχαστρο της Amazon και της SpaceX τα εργασιακά δικαιώματα, με τις ευλογίες του Τραμπ
- Υποκειμενική φτώχεια: Γιατί οι 7 στους 10 αισθανόμαστε φτωχοί; – Τι απαντάνε ειδικοί
- Coachella 2025: Lady Gaga, Green Day, Post Malone και Travis Scott είναι οι φετινοί headliners
- Και το ΠΑΣΟΚ εγένετο αξιωματική αντιπολίτευση
- Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού: Τα κόμματα και οι ευθύνες τους
- Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι