Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η σπουδαία Αθηνά Παπαχρήστου που μας έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς

Η σπουδαία Αθηνά Παπαχρήστου που μας έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς

Στα καλά Vibes του 2023, μία υπέροχη γιαγιά από το Μεσολόγγι έκανε μία ολόκληρη χώρα να υποκλιθεί στη γενναιοδωρία της!

Το 2023 ήταν μία χρονιά που κοντέψαμε να χάσουμε εντελώς την ελπίδα μας στην ανθρωπότητα. Ωστόσο, κάπου προς το τέλος της προέκυψε μία αναλαμπή στο σκοτάδι, μία απρόσμενη είδηση με πρωταγωνίστρια μία ηλικιωμένη γυναίκα από το Μεσολόγγι, η οποία «πλημμύρισε» τις καρδιές μας συγκίνηση και ελπίδα, ελπίδα πως υπάρχουν ακόμη ανάμεσά μας αφανείς, σύγχρονοι ήρωες οι οποίοι γνωρίζουν πώς να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Ο λόγος, φυσικά, για τη σπουδαία Αθηνά Παπαχρήστου, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα ανθρωπιάς σε μικρούς και μεγάλους.

Η 85χρονη συνταξιούχος αγρότισσα η οποία βιοπορίζεται από μία πενιχρή σύνταξη, αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού ελαιώνα που είχε υπό την ιδιοκτησία της, να συμπληρώσει ένα ποσό με χρήματα από το υστέρημά της, για να δωρίσει ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο αξίας 67.000 ευρώ στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου. Μάλιστα, έθεσε μόνο δύο όρους ή καλύτερα, «αντίδωρα», σύμφωνα με την ίδια, στη διοίκηση του νοσοκομείου για να ολοκληρώσει τη δωρεά. Ο πρώτος είναι το ασθενοφόρο να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες του νοσοκομείου στο Μεσολόγγι και ο δεύτερος, κάθε φορά που διέρχεται το ασθενοφόρο από το σπίτι της, οι οδηγοί να κάνουν σινιάλο με τη σειρήνα.

Η ανεκτίμητη χειρονομία της, έκανε συχωριανούς, δημοσιογράφους, μία ολόκληρη χώρα να υποκλιθεί στην απέραντη γενναιοδωρία και την καλοσύνη της, ενώ δέχτηκε και συγχαρητήρια και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος της τηλεφώνησε, θέλοντας να την ευχαριστήσει προσωπικά για την εγκάρδια προσφορά της. Ποια ήταν, όμως, η έμπνευση πίσω από μία τόσο ανθρώπινη και συνάμα μεγαλειώδη κίνηση; Τι ήταν αυτό που την παρακίνησε να διαθέσει τις οικονομίες μίας ζωής στον τόπο της; Κίνητρο για αυτή την προσφορά ήταν μία υπόσχεση που είχε δώσει στον σύζυγό της πριν φύγει από τη ζωή, αλλά και η βαθύτερη ανάγκη της να προσφέρει κάτι για τους συμπολίτες της στο Μεσολόγγι.

Όπως αποκάλυψε η κ. Παπαχρήστου μέσα από δηλώσεις της, έχοντας τον σύζυγό της σοβαρά άρρωστο για περισσότερα από 12 χρόνια, ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τις ανεπάρκειες που παρουσιάζει το σύστημα υγείας. Χάρη στο βήμα που της δόθηκε μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές που θέλησαν να τη φιλοξενήσουν, η 85χρονη σχολίασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί όλους, δηλαδή την ανάγκη να υπάρχουν πιο σύγχρονες και πλήρως στελεχωμένες δομές υγείας, οι οποίες είναι κοντά στον πολίτη.

Συγκεκριμένα, η 85χρονη αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους τις φορές που χρειάστηκε να διακομιστεί επειγόντως ο σύζυγός της στο νοσοκομείο. Τις τρεις από τις τέσσερις φορές το ασθενοφόρο δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι τους, ενώ την τέταρτη φορά χρειάστηκε να περιμένουν ένα όχημα του ΕΚΑΒ να έρθει από μία άλλη περιοχή, αλλά και αυτό παρουσίασε κάποια βλάβη κατά τη διάρκεια της διαδρομής, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να μισθώσει ένα ταξί για να μεταφερθεί ο σύζυγος όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Μιλώντας για την εμπειρία της, η Αθηνά Παπαχρήστου ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», «χρόνια πάλευα με τον άνδρα μου και όταν έπαιρνα τηλέφωνο έτρεμα με τα ασθενοφόρα, ένα χάλασε μέσα στον δρόμο. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε γιατί το νοσοκομειακό είναι το πιο σημαντικό για όλους […]. Εγώ πήγα στο νοσοκομείο και τους είπα πως θέλω να πάρω ένα ασθενοφόρο και με βοήθησαν εκεί. Το πήρα για να είναι εδώ στο Μεσολόγγι».

Κάπως έτσι, το καινούργιο ασθενοφόρο που φέρει την επιγραφή «Δωρεά Αθηνάς Παπαχρήστου» έχει ήδη τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και βρίσκεται καθοδόν για τους ανθρώπους του Μεσολογγίου που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσφορά εκ μέρους της 85χρονης δεν ήταν το όχημα που δώρισε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, αλλά η ίδια η πράξη της, το γεγονός πως αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένα μάθημα το οποίο μας διδάσκει τι πραγματικά σημαίνει μεγαλείο ψυχής.

Sports in

Οι σκέψεις του «Μέντι» για τον Βόλο – Πανέτοιμοι Μπιανκόν και Πιρόλα για το κέντρο άμυνας

Το δίδυμο στο κέντρο άμυνας και οι επίλογές του ισπανού στον άξονα της μεσαίας γραμμής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024