Ο «ασθενής του Ντίσελντορφ» είναι ο πέμπτος άνθρωπος που κερδίζει τη μάχη με τον HIV!
Στα καλά Vibes του 2023, ο Marc Franke είναι η απόδειξη πως η σύγχρονη ιατρική μπορεί όντως να κάνει «θαύματα»!
Μία από τις πιο αισιόδοξες ειδήσεις του 2023 συνέβη στη Γερμανία, συγκεκριμένα στην πόλη Ντίσελντορφ και όπως ήταν επόμενο, έκανε μέσα σε λίγες μόνο ώρες τον γύρο του κόσμου, αφού στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σύγχρονο «θαύμα» της ιατρικής. Πρωταγωνιστής αυτής της ελπιδοφόρας είδησης είναι ένας 53χρονος άνδρας, ο Marc Franke ο οποίος είναι ένα από τα πέντε άτομα παγκοσμίως, που κατάφερε να θεραπευτεί από τον ιό του HIV, σε μία εποχή που δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική αγωγή διαθέσιμη να μπορεί να εξαλείψει τον ιό απόλυτα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ιστορία του «ασθενή του Ντίσελντορφ», δηλαδή του Marc, ξεκινά το 2008, όταν ο ίδιος ανακάλυψε πως είναι θετικός στον HIV και όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, ένιωσε πως «κόσμος του κατάρρευσε». Λίγα χρόνια αργότερα, το 2011, ένα βαρύ κρύωμα το οποίο νόμιζε για πνευμονία, τον παρακινεί να επισκεφθεί το νοσοκομείο όπου και παρέμεινε, αφού ανακάλυψε πως πάσχει από λευχαιμία. Οι γιατροί του σύστησαν να ξεκινήσει άμεσα χημειοθεραπείες και ενώ τον πρώτο καιρό παρουσίαζε σημαντική βελτίωση, έναν χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2012, η λευχαιμία άρχισε να εξαπλώνεται πιο επιθετικά στον οργανισμό του.
Ψάχνοντας μία αποτελεσματική λύση για την περίπτωσή του Marc, οι γιατροί προτείνουν τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, μία απαιτητική διαδικασία που προϋποθέτει την ύπαρξη ενός συμβατού δότη, ενώ συνιστάται μόνο σε ορισμένους ασθενείς και σε πολύ συγκεκριμένες, ιδιαίτερα επικίνδυνες κατηγορίες καρκίνου. Κάπως έτσι, οι γιατροί αποφασίζουν να δοκιμάσουν τη θεραπεία με δωρεά βλαστοκυττάρων, βλαστοκυττάρων από άτομα που διαθέτουν μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη και τους λείπει ο υποδοχέας CCR5-Delta.
Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μία τέτοια προσπάθεια, καθώς υπάρχουν άλλες δύο περιπτώσεις στο παρελθόν, μία στο Λονδίνο το 2019 και μία στο Βερολίνο το 2008, με ασθενείς που κατάφεραν εν τέλει να θεραπευτούν από τον HIV, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Αυτό που συμβαίνει με τον υποδοχέα CCR5-Delta είναι πως καθιστά τα κύτταρα ανθεκτικά στον HIV, διότι ο ιός χρειάζεται να προσκολληθεί στον συγκεκριμένο υποδοχέα, για να μπορέσει να επιβιώσει στο εσωτερικό του οργανισμού ως παράσιτο.
Μερικούς μήνες αργότερα από την έξαρση της λευχαιμίας, οι γιατροί κατάφεραν να εντοπίσουν μία συμβατή δότρια από τη Γερμανία και έτσι, προχώρησαν τον Φεβρουάριο του 2013 σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών. Στην πραγματικότητα, η επέμβαση είχε στεφθεί με επιτυχία, απλώς, χρειαζόταν να περάσει αρκετός χρόνος, να γίνουν πολλές εξετάσεις, θεραπείες και έλεγχοι, ώσπου να αποφανθούν οι γιατροί πως ο Marc δεν διατρέχει πλέον κανέναν κίνδυνο.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο «ασθενής του Ντίσελντορφ», δηλαδή ο Marc, δεν έχει εμφανίσει σημεία ενεργού λοίμωξης για πάνω από τέσσερα χρόνια, έπειτα τη διακοπή της αντιρετροϊκής αγωγής. Συνεπώς, καταγράφεται ως η πέμπτη περίπτωση ασθενή με ΗΙV που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με τον ιό, αφού έπειτα από τη μεταμόσχευση δεν έχει παρατηρηθεί ανιχνεύσιμο φορτίο στον οργανισμό του. Μάλιστα, σε μία συνέντευξη που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με την εμπειρία του, ο ίδιος ανέφερε πως, «όταν ο κόσμος αποκαλεί τον γιατρό μου “θεραπευτή”, εκείνος επιμένει πως πρέπει να χρησιμοποιούμε λίγο πιο προσεκτικά τον όρο “θεραπεία”, ωστόσο, όταν γράφει άρθρα σε ιατρικά περιοδικά για το πώς κατάφερε να με θεραπεύσει από τον ιό, αυτή είναι η μόνη απόδειξη που χρειάζεται».
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία