Δήμος Αθηναίων: Παραδόθηκε η νέα παιδική χαρά στην Ακρόπολη
O νέος χώρος παιχνιδιού, βρίσκεται κάτω από το ανατολικό άκρο του βράχου και συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο.
Έναν νέο χώρο αναψυχής και μια νέα παιδική χαρά απολαμβάνουν, πλέον, οι μικροί Αθηναίοι κάτω από τον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας. Πρόκειται για έναν νέο χώρο παιχνιδιού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το ανατολικό άκρο του βράχου και συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο.
Η παιδική χαρά πλαισιώνεται από έναν καταπράσινο κήπο με ξεχωριστές φυσικές διαδρομές. Η δημιουργία της από τον Δήμο Αθηναίων διαμορφώνει ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια και αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της πόλης. Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού είναι η επιλογή των φυσικών υλικών, τα οποία συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα που έχει σήμερα το πάρκο, καθώς και ο σεβασμός και ανάδειξη της γειτνίασης με τον βράχο της Ακρόπολης.
Λεπτομέρειες του έργου
Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, η νέα παιδική χαρά δημιουργήθηκε εντός του Κήπου της Ακροπόλεως και έχει έκταση 2.440 τ.μ. Βρίσκεται κάτω από το ανατολικό άκρο του βράχου της Ακρόπολης, συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ μέσα από τον χώρο της ο επισκέπτης έχει μια πολύ ιδιαίτερη οπτική του βράχου και του τείχους.
«Η Αθήνα αποκτά μια μοναδική παιδική χαρά: Την ομορφότερη στον κόσμο, γιατί βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Οι περιοχές παιχνιδιού της παιδικής χαράς οργανώθηκαν σε δύο επίπεδα για να αξιοποιηθεί ολόκληρη η επιφάνεια του πάρκου. Ακολουθώντας το ιδιαίτερα επικλινές ανάγλυφο του χώρου, η μία περιοχή οργανώθηκε στο κατώτερο επίπεδο της παιδικής χαράς, που είναι προσβάσιμο και με αναπηρικό αμαξίδιο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Κεντρικό θέμα αυτής της ενότητας είναι η φάρμα.
Στο πρανές που βρίσκεται ανάμεσα στο κάτω και το κεντρικό, ενδιάμεσο πλάτωμα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το νερό. Τοποθετείται ένα σύστημα με κανάλια που τα ίδια τροφοδοτούν με νερό μέσω μιας χειροκίνητης αντλίας. Τα παιδιά μπορούν να αποφασίσουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το νερό χάρη στις εναλλακτικές δυνατότητες των καναλιών. Δίπλα σε αυτή την κατασκευή δημιουργείται ένας βοτανόκηπος για την επαφή των παιδιών με τη διαδικασία της καλλιέργειας.
Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται στο ανώτερο επίπεδο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Εκμεταλλεύεται το επικλινές ανάγλυφο και διαθέτει εξοπλισμό παιχνιδιού που οργανώνεται σε μια κυκλική διαδρομή η οποία ξεκινά από το χαμηλότερο σημείο της περιοχής με δραστηριότητες αναρρίχησης και ισορροπίας για μετάβαση προς το ψηλότερο σημείο και τσουλήθρες για δραστηριότητα ολίσθησης ώστε να γίνεται η επιστροφή στο αρχικό χαμηλότερο σημείο. Στο ψηλότερο σημείο ολοκληρώνεται η ανάβαση προς την ωραιότερη θέα του βράχου της Ακρόπολης.
*Πηγή φωτογραφιών Δήμος Αθηναίων, φωτογράφος Βασίλης Λαμπίρης
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ