Ζητούμενο η καταπολέμηση της έμφυλης βίας
Για το ζήτημα της έμφυλης βίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχει ένα δίκτυο δομών που υποστηρίζει και συμβουλεύει τα θύματα.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης νεαρής από δημοτικούς αστυνομικούς που καταγγέλθηκε από την ίδια την περασμένη εβδομάδα, κίνησε, με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, την άμεση διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει – για ακόμη μια φορά – πως η καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένας τομέας, στον οποίο θα πρέπει να «σκύψουν» οι νέες δημοτικές αρχές που αναλαμβάνουν τη διοίκηση των Δήμων σε περίπου δύο εβδομάδες.
Τον Μάρτιο του 2021, ο δήμος Αθηναίων δεσμεύτηκε – μετά από πρόταση της παράταξης Γερουλάνου – να καταπολεμήσει την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των πολιτών στον δήμο Αθηναίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαρία Στρατηγάκη, μέχρι τώρα δεν υλοποιήθηκε.
«Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί απλά το εργασιακό περιβάλλον των δημοτικών υπαλλήλων. Παρέχει υπηρεσίες σε πολίτες – γυναίκες και άνδρες -, σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους (σχολεία, χώρους πολιτισμού, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.) στους οποίους υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικής παρενόχλησης από και προς όσους και όσες είτε εργάζονται είτε δέχονται τις δημοτικές υπηρεσίες. Το σχέδιο δράσης που ψηφίστηκε ομόφωνα σκοπό είχε την καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών και είναι ένα πρόγραμμα που η νέα δημοτική αρχή θα βάλει μπροστά», σημειώνει στο City Hub η κ Στρατηγάκη.
Αυξάνονται τα περιστατικά
Ήδη, για το ζήτημα της έμφυλης βίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχει ένα δίκτυο δομών που υποστηρίζει και συμβουλεύει τα θύματα. Το 2011 μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δημιουργήθηκαν 19 ξενώνες σε αντίστοιχους δήμους σε όλη την Ελλάδα. Η επιλογή των δήμων έγινε με βάση το μέγεθός τους και την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Αντίστοιχα, άλλοι 27 δήμοι απέκτησαν την ίδια χρονική περίοδο συμβουλευτικά κέντρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. «Κι όλα αυτά υπό την εποπτεία και την παρακολούθηση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Αντιλαμβάνεται κανείς πως η έμφυλη βία – ιδίως μετά την πανδημία – είναι δυστυχώς ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, με τα περιστατικά να αυξάνονται. Γι’ αυτό και η διεύρυνση του ήδη υπάρχοντος δικτύου και η ενεργοποίηση όλο και περισσότερων δήμων να δημιουργήσουν – εάν δεν έχουν – δομές ή να κάνουν δράσεις ευαισθητοποίησης για το θέμα κρίνεται απολύτως αναγκαία», προσθέτει η κ Στρατηγάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως στον δήμο της Αθήνας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στα Πατήσια το Κέντρο για την Καταπολέμηση Έμφυλης Βίας και των πολλαπλών διακρίσεων, το οποίο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής, που καλύπτονται από το απόρρητο της διαδικασίας. Μάλιστα, παρέχεται καθημερινή στήριξη εκτός από τις γυναίκες και σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ΑμεΑ, άνεργοι, πρόσφυγες και μετανάστριες.
*Της Εύης Σαλτού από το ένθετο cityhub των ΝΕΩΝ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις