Στην Αίγυπτο ο Δένδιας – «Διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό ρόλο»
Μία επίσκεψη που επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερες και ιστορικές σχέσεις Αθήνας – Καΐρου.
Στην Αίγυπτο βρέθηκε την Τρίτη για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Μία επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και την νίκη για μία ακόμα φορά του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Δένδιας έγινε δεκτός από τον Σίσι, μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές, ενώ στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε τις ιδιαίτερες και ιστορικές σχέσεις Αθήνας – Καΐρου καθώς και τη διάθεση για περαιτέρω ανάπτυξη τους με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο λαών και να ενισχύει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Στη συνάντηση Σίσι – Δένδια σύμφωνα και με την προεδρία της Αιγύπτου συζητήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδίως στους τομείς της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.
Η Γάζα
Ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο Σίσι όπως τονίζει η αιγυπτιακή προεδρία αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αιγύπτου να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την εξασφάλιση απρόσκοπτης ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Επέμεινε στην ανάγκη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Αιγύπτου θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας και να συντονίζουν και να προωθούν τη βοήθεια που παρέχεται από τη διεθνή κοινότητα. Για τον Σίσι άλλωστε είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθούν εντατικές διεθνείς προσπάθειες για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης.
Σίσι και Δένδιας συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση και να εργαστούν για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για την τρέχουσα κρίση, προκειμένου να διατηρηθεί η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα απέναντι στις αυξανόμενες απειλές.
Οι πυρκαγιές
Ο Δένδιας από την πλευρά του μετέφερε στον Σίσι τις ευχαριστίες Μητσοτάκη για την αποστολή ελικοπτέρων Σινούκ στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογο του, Μοχάμεντ Ζάκι, τόνισε ότι συζητήθηκε και η παρουσία των Σινούκ στην Ελλάδα «και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2024, ώστε να είναι εκεί για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους, παρόμοιους με αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι».
Οι διμερείς σχέσεις και η οριοθέτηση ΑΟΖ
Σύμφωνα και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η επίσκεψη επιβεβαίωσε, «το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μας. Επίπεδο το οποίο τα τέσσερα τελευταία χρόνια διαρκώς βελτιώνεται, ξεκινώντας από το 2020 όταν εδώ, στο Κάιρο, μαζί με το φίλο μου Σάμεχ Σούκρι, είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Αιγύπτου και Ελλάδας. Μιας Συμφωνίας που αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».
Μία συμφωνία που αξίζει να θυμίσουμε ότι υπεγράφη το 2020, λίγο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019, το οποίο για την Αθήνα δεν μπορεί να παράξει νομικά αποτελέσματα, καθώς χαρακτηρίζεται άκυρο, ωστόσο η Άγκυρα μέσα από αυτό επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου όσον αφορά την προάσπιση «της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που και εμείς, η Ελλάδα, διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο».
Η ατζέντα
Στην ατζέντα των συνομιλιών όπως είπε βρέθηκαν όλα τα ζητήματα όπως η κατάσταση στο Σουδάν, η Λιβύη και η Γάζα και συζητήθηκαν όλες οι προκλήσεις και απειλές, καθώς και η ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών υπό την προϋπόθεση της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας έγινε αναφορά στην ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος, ενώ συμφωνήθηκε να διευρυνθεί και το πλαίσιο των ασκήσεων μεταξύ των δύο χωρών.
- Γιατί οι Κούρδοι, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι υπό απειλή στη Συρία
- Επίσκεψη Δένδια στην Ντόχα για στρατιωτική συνεργασία και αμυντική βιομηχανία με μηνύματα
- Αγοραπωλησίες ακινήτων – Στο μάτι της Εφορίας οι πληρωμές με μετρητά
- Σχέση: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εξαρτημένος
- Απώλειες, πόλεμος και θλίψη: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα γνωστότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια
- Κριστιάνο Ρονάλντο, πώς βγάζεις 100.000.000 $ τον χρόνο από τα social media…