«Πυρ ομαδόν» κατά Γεραπετρίτη για τη ροζ σημαία – «Γαλάζιο» άδειασμα από Ντόρα και Καιρίδη
Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί, με τον υπουργό Εξωτερικών να απαντάει ότι το προξενείο δεν αποτελεί γκαλερί
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Την απόφαση αφαίρεσης του έργου τέχνης με τη ροζ σημαίας από το προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη επέκριναν Ντόρα Μπακογιάννη και Ρένα Δούρου, κατά την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο «άδειασμα» του υπουργού Εξωτερικών από «γαλάζιο» στέλεχος, καθώς είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη, στη διάρκεια συνέντευξής του στα «Παραπολιτικά» 90,1 fm, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλώς την έχουνε».
Δούρου: Απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, υποστήριξε απευθυνόμενη στον κ. Γεραπετρίτη, πως «η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο».
Η κυρία Δούρου χαρακτήρισε θλιβερή την απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη, τονίζοντας ότι στέλνει το λάθος μήνυμα. Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η έμφυλη βία θερίζει και οι γυναικοκτονίες κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, «ενώ η κυβέρνησή σας αρνείται ακόμη και το πιο αυτονόητο, την νομική καθιέρωση το όρου ‘γυναικοκτονία’».
«Η απόφασή σας όμως είναι και ανάρμοστη και με λύπη το λέω κ. υπουργέ, γιατί ειδικά εσείς εκπροσωπείτε την πατρίδα μας στο εξωτερικό», επισήμανε, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα της απόσυρσης ενός έργου τέχνης, με βαθύ ουμανιστικό μήνυμα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».
Γεραπετρίτης: Άλλο γκαλερί, άλλο προξενείο
Κατά την απάντησή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αντέτεινε πως «κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνη».
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι το προξενείο της χώρας δεν αποτελεί γκαλερί.
«Στις γκαλερί ανεβάζεις ό,τι θέλεις. Εδώ όμως είναι προξενείο, στενό κράτος, και πρέπει μεταξύ άλλων να προβάλουμε τα σύμβολα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις