Crash test στη… γαλάζια πειθαρχία – Παρών στη Βουλή ο Μητσοτάκης, τι θα κάνει ο Σαμαράς
Στα έδρανα της κυβερνώσας παράταξης στρέφεται το ενδιαφέρον της σημερινής ψηφοφορίας της τροπολογίας για τους μετανάστες εργάτες – Τι θα κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Ένα 24ωρο μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού με τα 158 γαλάζια «ναι» επιστρέφουν σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του για την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για τους μετανάστες – εργάτες μετά τους ισχυρούς τριγμούς στην κυβερνώσα παράταξη. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα έδρανα της ΝΔ, καθώς στη σκιά της οξείας αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τις άδειες παραμονής μεταναστών και με την καθαρή γραμμή που χάραξε το Μαξίμου, η σημερινή διαδικασία αποτελεί crash test στην… πειθαρχία των βουλευτών της ΝΔ.
Η καταγραφή περαιτέρω διαφωνιών από τη ΝΔ κατά τη ψηφοφορία, πέραν της δεδομένης διαχωριστικής γραμμής από τον μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό, θα αποτελέσει μάλλον μια ξαφνική δυσάρεστη έκπληξη για την Ηρώδου Αττικού. Και αυτό γιατί ενώ στην κυβέρνηση έχουν καταγράψει αρνητικά σήματα από στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε για το περιεχόμενο της ρύθμισης είτε για τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως κάποιος αποφασισμένος να πάει κόντρα στην κομματική πειθαρχία. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης πάντως, ο οποίος προφανώς και δεν επιθυμεί να βρεθεί ενώπιον οποιασδήποτε παραφωνίας, θα δώσει το «παρών».
Δύο ενδεχόμενα
Από τις οποιεσδήποτε ασκήσεις πειθαρχίας το Μαξίμου εξαίρεσε τον Σαμαρά. «Προφανώς εξαιρούνται οι πρώην πρωθυπουργοί» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενόσω στα αυτιά της κυβέρνησης έφταναν από διάφορες πλευρές οι «φωνές» αντίδρασης έως δυσφορίας για την κυβερνητική επιλογή να προωθήσει την εν λόγω εφάπαξ ρύθμιση για το μεταναστευτικό. Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός έχει μπροστά δύο επιλογές – με ανοιχτό ως χθες αργά το βράδυ κάθε ενδεχόμενο, καθώς κύκλοι του Σαμαρά δεν ήθελαν να προκαταβάλλουν τις κινήσεις του.
Το ένα ενδεχόμενο είναι ο Σαμαράς να εμφανιστεί και εκείνος στη Βουλή και να καταψηφίσει την τροπολογία, επισφραγίζοντας έτσι την πλήρη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην παραστεί στο κοινοβούλιο, επιλέγοντας την αποχή. Στην περίπτωση αυτή και με ήδη καταγεγραμμένη τη διαχωριστική γραμμή του και τη σφοδρή αντίδρασή του, δεν θα έπεφτε περισσότερο λάδι στη φωτιά που άναψε στο γαλάζιο στρατόπεδο…….
Στοιχίζονται με Σαμαρά
Εντός της γαλάζιας ομάδας υπάρχουν στελέχη που καθαρά στοιχίζονται με τις θέσεις που εξέφρασε σε υψηλούς τόνους ο Σαμαράς και μάλιστα εξέφρασαν και δημόσια τις ενστάσεις τους. Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι οι αναφορές του Θάνου Πλεύρη, του Κώστα Καραγκούνη και του Νικήτα Κακλαμάνη. Για «κακή εξαίρεση» σε μια συνολικά «καλή μεταναστευτική πολιτική» μίλησε ο πρώτος, για «λάθος μήνυμα» που μπορεί να εκπεμφθεί προς τους παράνομους διακινητές μίλησε ο δεύτερος ενώ ο Κακλαμάνης «κάρφωσε» υπουργούς και συμβούλους του Μαξίμου για τον κακό χειρισμό απέναντι στους βουλευτές.
Και από τα «κεντρικά» άλλωστε υπάρχει παραδοχή ότι η ρύθμιση βγήκε στη δημόσια σφαίρα χωρίς να εξηγηθεί έγκαιρα και αναλυτικά ο σκοπός της. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, οι βουλευτές δεν είχαν ενημερωθεί καθόλου – ούτε μέσω του «σφυγμού» της ΝΔ, όπως λέγεται το ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμα που άπαντες λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο.
Δεν το είχαν υπολογίσει
Ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ΝΔ παραμένει στην πρώτη γραμμή, υπεραμυνόμενος τόσο του περιεχομένου και του σκοπού της τροπολογίας όσο και της γραμμής που χαράχτηκε επισήμως για «πειθαρχία από όλους» πλην της «ειδικής περίπτωσης» του Σαμαρά, στον οποίο δίνονται περιθώρια αυτονομίας. Μιλώντας στο Mega, ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται» βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίζει μια κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. «Όταν αποφασίζεις είσαι σε ένα κόμμα, δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις τη δικιά σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο» πρόσθεσε.
Είναι σαφές ότι το Μαξίμου δεν είχε υπολογίσει τις δονήσεις που θα υπήρξαν τελικά από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, εξού και από την πρώτη στιγμή που βγήκε στο προσκήνιο ο Σαμαράς χρειάστηκε εκτάκτως διαχείριση του θέματος με αρμόδια στελέχη να βγαίνουν μπροστά προκειμένου να δώσουν διευκρινήσεις – να καθησυχάσουν για την ακρίβεια τους γαλάζιους προβληματισμούς.
Διευρυμένη πλειοψηφία
Το θέμα άνοιξε δρόμο στα αντιπολιτευτικά «πυρά», παρότι η τροπολογία στηρίζεται και από άλλα κόμματα. Ο «δήθεν ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής», έλεγαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μητσοτάκη, «αποδεικνύεται όμηρος ακροδεξιών και ακραία οπισθοδρομικών αντιλήψεων», ενώ πηγές της Νέας Αριστεράς σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός «επιβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουστεί με τις ακροδεξιές, μισαλλόδοξες και ρατσιστικές εκφράσεις μέσα στο κόμμα του».
Πάντως είναι ορατή η προοπτική η εν λόγω ρύθμιση να στηριχθεί τελικά από διευρυμένη πλειοψηφία 263 ψήφων. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά κινούνται υπέρ της τροπολογίας, όπως και το ΚΚΕ που ζητάει πάντως βελτιώσεις. Θετικά το βλέπει και η Πλεύση Ελευθερίας αλλά αναμένεται να τοποθετηθεί καθαρά σήμερα. Για «ντροπιαστική» τροπολογία μιλούν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες που προδιαγράφεται ότι θα επιδιώξουν ισχυρές βολές εκ δεξιών στην κεντροδεξιά παράταξη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις