Ψηλά στη σελίδα του βρετανικού Guardian βρίσκεται η ψήφιση της «τροπολογίας Καιρίδη» που δίνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών και στα μέλη των οικογενειών τους.

Γράφει η έγκυρη εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Χιλιάδες μετανάστες πρόκειται να νομιμοποιήσουν τα χαρτιά τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστεί η οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού που πλήττει βασικούς τομείς μιας κατά τα άλλα ανακάμπτουσας οικονομίας».

Ιδιαίτερη αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά

Η Helena Smith, στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα, περιγράφει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αναταραχή», προώθησε την νομοθεσία «για την τακτοποίηση του καθεστώτος περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων εργαζομένων».

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία με την υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης, το χαρακτήρισαν επικίνδυνο. Ο προκάτοχος του Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς, καταψήφισε τον νόμο υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε «φάρο έλξης παράνομων μεταναστών», γράφει ο Guardian.

Δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου

Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη. «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών της αγοράς εργασίας και ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού… λόγω της υψηλής ανάπτυξης, της μεγάλης πτώσης της ανεργίας και της μείωσης του αριθμού των Αλβανών [εργαζομένων]».

Ο Guardian αναλύει τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την έναρξη της πανδημίας, εστιάζοντας στην έλλειψη εργατικού δυναμικού κυρίως στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές.

Σημειώνει πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι μετανάστες θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής σε τρία αντί για επτά χρόνια, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται.

Κόντρα στο αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα

Σε μια εποχή που το αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα τροφοδοτεί την υποστήριξη της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, γράφει το βρετανικό μέσο, ο νόμος χαιρετίστηκε από την αριστερά.

«Επειδή αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει την πρόταση [μας] και προχώρησε στην ταχεία νομιμοποίηση των αδειών εργασίας και διαμονής για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.