Ισλανδία: Θα επαναληφθεί το αεροπορικό «χάος» του 2010 στην Ευρώπη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου;
Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία ξύπνησε μνήμες από το 2010, όταν είχε προκληθεί χάος στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη.
- Εισαγγελική παρέμβαση για το συμβάν στον ΗΣΑΠ – Άνοιξαν οι πόρτες συρμού εν κινήσει
- Τη Δευτέρα η απολογία των δύο συλληφθέντων για τη δολοφονία του 34χρονου στις Σέρρες – Τι υποστηρίζουν
- «Μα το 2015 δεν ήταν μόλις πέρσι;» – Γιατί ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
- Τζένιφερ Λόπεζ: Δηλώνει μαχήτρια & εύχεται σε όλους τους Έλληνες «την καλύτερη, πιο χαρούμενη και πιο όμορφη χρονιά»
Η έκρηξη ηφαιστείου που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ισλανδία ξύπνησε μνήμες από το 2010, όταν η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου, του Eyjafjallajokull, προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη.
Τότε η ρύπανση από τα αέρια της έκρηξης και το «νέφος» στάχτης πάνω από την Ισλανδία είχε επιπτώσεις σε όλη την ήπειρο καθώς χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και αεροπλάνα καθηλώθηκαν για μέρες.
Τα ηφαιστειακά συστήματα στη χερσόνησο Ρέικιανες δεν είναι παγιδευμένα κάτω από παγετώνες
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και υποστηρίζουν ότι η τωρινή έκρηξη είναι διαφορετικού τύπου και δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα μέχρι στιγμής.
«Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική έκρηξη»
«Αυτός ο τύπος έκρηξης δεν παράγει γενικά πολλή τέφρα, η οποία τείνει να καθηλώνει τα αεροπλάνα», δήλωσε ο Μάθιου Γουότσον, καθηγητής ηφαιστείων και κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ σύμφωνα με το Sky News.
Παρόμοια είναι και η άποψη του επιστημονικού συνεργάτη στον τομέα της ηφαιστειολογία επίσης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Σαμ Μίτσελ.
«Οποιεσδήποτε αλλαγές στην εναέρια κυκλοφορία ενδέχεται να περιοριστούν στο Κέφλαβικ [το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας], εάν υπάρξουν αλλαγές στη διεύθυνση του ανέμου ή στις εκροές αερίων και λεπτόκοκκης τέφρας», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον Guardian.
«Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική έκρηξη από εκείνη του Eyjafjallajokull… όπου μια μεγάλη εκρηκτική έκρηξη κάτω από έναν παγετώνα παρήγαγε ένα πολύ μεγάλο σύννεφο και πολύ λεπτή τέφρα στην ατμόσφαιρα όταν η κατεύθυνση του ανέμου ήταν προς την ηπειρωτική Ευρώπη», κατέληξε.
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απειλή για τον εναέριο χώρο από αυτή την έκρηξη, ειδικά για τις πτήσεις που βρίσκονται μακριά από την Ισλανδία και τα ταξίδια στη χώρα εξακολουθούν να θεωρούνται ασφαλή.
Σε αντίθεση με το Eyafjallajokull, το οποίο προκάλεσε ταξιδιωτικό χάος το 2010, τα ηφαιστειακά συστήματα στη χερσόνησο Ρέικιανες δεν είναι παγιδευμένα κάτω από παγετώνες και συνεπώς δεν αναμένεται να προκαλέσουν σύννεφα τέφρας.
Η έκρηξη περιορίζεται στη χερσόνησο Ρέικιανες στα νοτιοδυτικά, αφήνοντας ανεπηρέαστη τη συντριπτική πλειονότητα της χώρας. Εφόσον οι ταξιδιώτες αποφεύγουν την άμεση περιοχή της έκρηξης, όπως η πόλη Γκρίνταβικ, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Η έκρηξη δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή», δήλωσε η ισλανδική κυβέρνηση.
Δεν διαταράχθηκαν οι πτήσεις
Η ισλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι δεν διαταράχθηκαν οι πτήσεις προς ή από το νησί και ότι «οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί».
Η εθνική αεροπορική εταιρεία Icelandair ανέφερε ότι οι δραστηριότητές της δεν επηρεάστηκαν και ότι το κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, λειτουργεί επίσης κανονικά.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα ενημερώσουμε τους επιβάτες μας για τυχόν νέες εξελίξεις», ανέφερε.
Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 ηφαίστεια που εκρήγνυνται σε όλο τον κόσμο χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά την εναέρια κυκλοφορία.
Η Isavia, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του νησιού, έδωσε παρόμοιο τόνο και δήλωσε ότι τα αεροδρόμια του Κέφλαβικ και του Ρέικιαβικ δεν επηρεάζονται.
Ωστόσο, συνέστησε στους επιβάτες να ελέγχουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους στην ιστοσελίδα των αεροδρομίων πριν πετάξουν, για παν ενδεχόμενο, καθώς τα αέρια από την έκρηξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.
Όπως σημείωσαν ερευνητές ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, εάν η έκρηξη διατηρηθεί στην παρούσα ένταση, θα προκαλέσει «σημαντική» ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο άνεμος είναι βορειοδυτικός και σύμφωνα με την πρόβλεψη θα παραμείνει βόρειος για τις επόμενες ημέρες. Ως εκ τούτου, το σύννεφο της έκρηξης είναι πιθανό να απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές», προσέθεσαν οι ερευνητές.
Πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτό;
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η έκρηξη. «Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι εκρήξεις- μπορεί να είναι μέρες, μπορεί να είναι μήνες», δήλωσε ο Μίτσελ.
«Οι μεγαλύτερες και πιο έντονες εκρήξεις τείνουν να διαρκούν λιγότερο, αλλά αν ο ρυθμός ροής γίνει μικρός, θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Το ίδιο υποστήριξε και ο Χάλντορ Γκέιρσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, ο οποίος υποστήριξε ότι η έκρηξη «θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες» ή θα μπορούσε «απλώς να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο».
WATCH: Drone footage showed lava seeping from a long fissure northeast of Grindavik, Iceland.
Vid: Hordur Kristleifsson #Grindavík #Iceland pic.twitter.com/fiMHcGIE21
— World Times (@WorldTimesWT) December 19, 2023
Οι αξιωματούχοι τηρούν στάση αναμονής. Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκούδνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον, δήλωσε: «Περιμένουμε τώρα να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι δυνάμεις της φύσης».
«Είμαστε προετοιμασμένοι και παραμένουμε σε επαγρύπνηση», προσέθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις