Ξάνθη: Ο δήμος δέσμευσε απροειδοποίητα λογαριασμούς πολιτών για απλήρωτες κλήσεις
Απίστευτη καταγγελία από δημότισσα - «Κατανοούμε την αγανάκτηση αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο», απαντάει ο Δήμος Ξάνθης
Μία απίστευτη καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στην πόλη της Ξάνθης, και αφορά τη δέσμευση λογαριασμών δημοτών για απλήρωτες κλήσεις.
Όπως είπε η Κατερίνα Σιάλη μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», ξαφνικά διαπίστωσε ότι οι κάρτες της ήταν άδειες.
«Μπλόκαραν λογαριασμούς δύο καρτών και αφού πληρώσαμε την κλήση, μετά τρεις μέρες τους αποδέσμευσαν», λέει η καταγγέλλουσα
«Είχαμε μία κλήση από το 2013 – το διαπιστώσαμε βέβαια αργότερα – για παράνομο παρκάρισμα που δεν πληρώθηκε», είπε η κ. Σιάλη, «και πριν από 4 μέρες μας δέσμευσαν τους λογαριασμούς. Δεν ξέραμε τι γίνεται, αρχίσαμε να ψάχνουμε, μείναμε ξαφνικά χωρίς χρήματα».
Έπειτα από έλεγχο που έκανε, διαπίστωσε ότι σε έναν λογαριασμό είχαν δεσμευθεί τα χρήματα από τον δήμο Ξάνθης.
«Πήγαμε στον Δήμο, τραβήξαμε όλη αυτή την ταλαιπωρία και μας είπαν ότι ξαφνικά αποφάσισαν να δεσμεύσουν λογαριασμούς και από άλλους συντοπίτες μου. Δεν είχαμε καμία ειδοποίηση», καταγγέλλει.
Η κ. Σιάλη στη συνέχεια επικοινώνησε με τον απερχόμενο δήμαρχο: «Μου είπε ότι ήταν άσχετος αυτός και ήταν πρωτοβουλία των υπάλληλων του δήμου. Ήθελαν να μαζέψουν 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Και το θυμήθηκαν τώρα; Δέκα χρόνια οι υπάλληλοι που ήταν;» διερωτάται.
«Τα χρήματα της κλήσης ήταν 70 ευρώ, πληρώσαμε τις προσαυξήσεις, συνολικά 180 ευρώ. Εντάξει αυτό, είναι νόμιμο. Αλλά χωρίς προειδοποίηση; Μας μπλόκαραν τον λογαριασμό 2 καρτών. Για να μας αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς πήγαμε στον Δήμο, πληρώναμε την κλήση και μετά από 3 μέρες μας αποδέσμευσαν τους λογαριασμούς», συμπλήρωσε η κ. Σιαλή.
Σύμφωνα με όσα είπε η δικηγόρος, Εβίτα Βαρελά, αυτό μπορεί να γίνει, ωστόσο μόνο έπειτα από δικαστική απόφαση και από την εφορία, με την κ. Σιαλή να διευκρινίζει ότι τίποτα δεν έχει γίνει μέσω εφορίας.
Η απάντηση του δήμου
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης, μίλησε στο MEGA για το ζήτημα: «Κατανοούμε την αγανάκτηση των πολιτών για όλη αυτή την ταλαιπωρία. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τις διατάξεις δύο νέων νόμων, του 5027/2023 και του 5043/2023 που αναφέρουν ότι για χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31-12-2018 οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι μέχρι τον 1ο μήνα του 2024, να κάνουν οι προϊστάμενοι έκθεση για το τι έχουν κάνει για τα μη βεβαιωθέντα και την μη είσπραξη των εσόδων».
Και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Αυτά τα χρέη που είναι πολύ παλιά, από το 2007, 2008, 2013, έχουν βεβαιωθεί μέσα στην 3ετία από τη μέρα της ύπαρξής τους, οπότε η παραγραφή πάει στην 20ετία. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι δημότες. Οι δήμοι αυτή την βεβαίωση την εξασφαλίζουν με την συστημένη επιστολή που παίρνουν».
Όσο για το διαδικαστικό, ο κ. Φανουράκης είπε ότι οι δήμοι δεν μπορούν να στείλουν τα χρέη στην εφορία.
«Οι δήμοι μετά βεβαιώνουν και δεσμεύουν το ΑΦΜ στην εφορία από εκεί και πέρα, επειδή οι υπάλληλοι λογοδοτούν και μπορεί να τους καταλογιστεί αυτό το χρέος, η αμέσως επόμενη διαδικασία από τη βεβαίωση και την ενημέρωση, είναι η διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων», τόνισε.
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία
- Σουδάν, μια εν εξελίξη ανθρωπιστική καταστροφή