Σε μια υπόθεση που παρακολούθησαν στενά εφευρέτες και επιχειρήσεις τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ενός προγραμματιστή, ο οποίος ζητούσε να κατοχυρωθούν με πατέντα οι εφευρέσεις που επινόησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Ο αμερικανός προγραμματιστής Στίβεν Τέιλερ, δημιουργός του συστήματος DABUS, κατέθεσε έφεση όταν το βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για δύο «εφευρέσεις» του μηχανήματος που αφορούν ένα δοχείο ποτών και έναν φάρο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα την Τετάρτη ότι η βρετανική νομοθεσία αναγνωρίζει ως εφευρέτες μόνο φυσικά πρόσωπα.

«Η απόφαση δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας»

Ο δικηγόρος του Τέιλερ υποστήριξε ο πελάτης του «δικαιούται τα δικαιώματα των εφευρέσεων του DABUS» καθώς η βρετανική νομοθεσία δεν προβλέπει ρητά ότι ο εφευρέτης πρέπει να είναι άνθρωπος.

Όμως οι νομικοί εκπρόσωποι του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων αντέτειναν ότι η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποίησε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για τις πατέντες ΑΙ και αποφάσισε να μην τροποποιήσει τη νομοθεσία.

Επισήμαναν επίσης ότι ανάλογα αιτήματα του Τέιλερ έχουν απορριφθεί στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία, αν και η Νότια Αφρική δέχτηκε να αναγνωρίσει το DABUS ως εφευρέτη.

Η ετυμηγορία της βρετανικής δικαιοσύνης ήταν αναμενόμενη, σχολίασε στο Reuters ο Τζάιλς Πάρσονς της δικηγορικής εταιρείας Browne Jacobson, ο οποίος δεν είχε ανάμιξη στην υπόθεση.

«Για την ώρα η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» εκτίμησε.

«Κι αυτό επειδή για την ώρα η ΑΙ είναι εργαλείο και όχι πράκτορας. Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα ασχοληθούμε όμως με το θέμα όταν προκύψει».