Ιράν: Θύμα παιδικού γάμου απαγχονίστηκε ως ένοχη για τον φόνο του συζύγου της
Οι Ιρανές δεν μπορούν να ζητήσουν διαζύγιο ακόμη και ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Η Samira Sabzian εκτελέστηκε από τις ιρανικές Αρχές αφού είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του συζύγου της, τον οποίο είχε αναγκαστεί να παντρευτεί στα 15 της.
Την τραγική είδηση έκανε γνωστή η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν (IHR).
«Σήμερα το πρωί εκτελέστηκε η θανατική ποινή κατά της Samira Sabzian, ενός θύματος παιδικού γάμου που καταδικάστηκε για τη «σκόπιμη δολοφονία» του συζύγου της» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Τον σκότωσε 4 χρόνια μετά τον γάμο
Η IHR κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει δυναμικά για να αντιμετωπίσει την αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν.
«Η Samira Sabzian ήταν για χρόνια θύμα ενός απαρτχάιντ του φύλου, του γάμου παιδιών και της ενδοοικογενειακής βίας και σήμερα έγινε θύμα της διεφθαρμένης και ανίκανης μηχανής θανάτου του καθεστώτος», τόνισε ο Μαχμούντ- Αμιρί Μογαντάμ, διευθυντής της IHR.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και άλλοι αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας «πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα», πρόσθεσε.
Devastating news! #SamiraSabzian was executed today! Did she pose a risk to society? No. Was this child bride a victim of abuse and born in a gender apartheid state where she felt she had no recourse? Yes. Who are the ones that will really suffer as a result of this. Her… https://t.co/Q6RWnVdVyG
— Nazanin Afshin-Jam MacKay (@NazaninAJ) December 20, 2023
Καταδίκη σε θάνατο ανεξαιρέτως
Η Sabzian ήταν 15 ετών όταν παντρεύτηκε. Σκότωσε τον σύζυγό της τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2013. Τα παιδιά της τότε ήταν ηλικίας επτά ετών και έξι μηνών.
Το IHR επικαλείται ενημερωμένες πηγές που λένε ότι η Sabzian αρχικά αρνήθηκε να συναντήσει τα παιδιά της στη φυλακή, ελπίζοντας να λάβει συγχώρεση από τους γονείς του συζύγου της.
Η επιμέλεια των παιδιών δόθηκε σε συγγενείς του πατέρα.
Σύμφωνα με τον ισλαμικό Ποινικό Κώδικα, όσοι κατηγορούνται για φόνο καταδικάζονται όλοι σε θάνατο, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους και τις συνθήκες του εγκλήματος.
Πρωτιά στην εκτέλεση γυναικών
Η οικογένεια του θύματος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ της αποδοχής της θανατικής ποινής ή της οικονομικής αποζημίωσης.
Στην περίπτωση της Sabzian, οι γονείς του άντρα της ήταν οι ενάγοντες και ζήτησαν την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
Η Ισλαμική Δημοκρατία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην εκτέλεση γυναικών, έχοντας απαγχονίσει τουλάχιστον 16 από αυτές το 2022. Τουλάχιστον 17 γυναίκες έχουν εκτελεστεί στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος.
Σύμφωνα με τους ιρανικούς νόμους, οι γυναίκες δεν μπορούν να ζητήσουν διαζύγιο, ακόμη και σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες