Ποιος χρεοκόπησε την χώρα; Οι αντιδράσεις πίσω από την κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
«Είναι θλιβερό και πολύ λυπηρό να έχουμε ακόμα σε αυτή την αίθουσα τέτοια εκκωφαντική έλλειψη επίγνωσης» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.
«Η ιστορία, όταν δεν την σέβεσαι, έρχεται και σε εκδικείται»: με αυτήν την φράση έκλεισε την παρέμβασή του στην Βουλή το μεσημέρι της Δευτέρας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
Η αντίδραση των βουλευτών και του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη στην απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ποιος είναι υπεύθυνος για την χρεοκοπία της χώρας (και την απόδοση των ευθυνών στην τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου) ήταν έντονη και εκείνη την ώρα, μέσα στην Ολομέλεια, αλλά και αργότερα.
«Αν το 2010 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει όπως ο ίδιος, η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός και σήμερα θα μετρούσαμε τον προϋπολογισμό σε δραχμές», ανέφερε το σχόλιο από την Χαριλάου Τρικούπη. Οι βουλευτές του κόμματος καλούσαν, επί τόπου, τον Μητσοτάκη να ρωτήσει τους πασοκογενείς του ποιος πραγματικά είναι υπεύθυνος για την κρίση.
Μια μέρα μετά, ο Μάντζος επανήλθε: «Ο κ. Γεωργιάδης χειροκρότησε τον κ. Μητσοτάκη, όταν από αυτό εδώ το βήμα είπε ότι το μνημόνιο αυτό που ψηφίσατε, κύριε Γεωργιάδη, το έφερε το ΠΑΣΟΚ με τη δική του πολιτική. Δεν πρόλαβα να δω αν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χειροκρότησε όπως εσείς. Δεν πρόλαβα να δω αν το μισό υπουργικό συμβούλιο, που καθόταν σε αυτά τα έδρανα, το οποίο ήταν στο ΠΑΣΟΚ το 2010 και δήθεν χρεοκόπησε τη χώρα, ήταν εκεί για να χειροκροτήσει τον κύριο πρωθυπουργό», σχολίασε δεικτικά.
«Είναι θλιβερό και πολύ λυπηρό να έχουμε ακόμα σε αυτή την αίθουσα τέτοια εκκωφαντική έλλειψη επίγνωσης». Λίγο αργότερα, ο Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, καταθέτοντας στα πρακτικά το άνοιγμα της ψαλίδας των δημόσιων δαπανών και εξόδων και υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί θεωρούσε πως «κάτι δεν είχε κάνει καλά ως υπουργός Εσωτερικών»: «Πιέζαμε από το 2008, αλλά κανένας δεν έπαιρνε μέτρα στην Ελλάδα», επεσήμανε, θυμίζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη πως είχε ζητήσει μέτρα από τον Καραμανλή αυτός είχε απαντήσει «ασ’ το για αργότερα», την διαγραφή του Πέτρου Δούκα για «τα λεφτά με σακούλες», αλλά και τις δηλώσεις του Γιώργου Φλωρίδη το 2015, ο οποίος ανέφερε πως οι επιλογές του Παπανδρέου διέσωσαν την χώρα. «Η ιστορία της χώρας δεν γράφεται σε χαρτοπετσέτες, όπως ο προϋπολογισμός τον οποίο κατέθεσε ο κ. Παπαθανασίου για να παρθούν μέτρα», επεσήμανε.
«Η ιστορία της χώρας δεν γράφεται σε χαρτοπετσέτες.»
Ομιλία στην Βουλή για το ποιος χρεοκόπησε την χώρα. pic.twitter.com/TdTKBEj9rx
— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) December 18, 2023
Η συζήτηση έφτασε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο κος Μητσοτάκης θεωρεί ότι το 41% τού δίνει τη δυνατότητα να παραχαράξει ακόμη και την ιστορία», έγραψε στο twitter ο Στέφανος Παραστατίδης, ρίχνοντας τα βέλη σε όσους εντός της κυβέρνησης βρίσκονταν τότε στο ΠΑΣΟΚ και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν στην προσπάθεια που έκανε τότε το κόμμα: «Σκέφτομαι, όμως, όλα αυτά τα παιδιά της γενιάς μου, που έδωσαν τότε τη δυσκολότερη ίσως μάχη της ζωής τους, για να κρατήσουν τη χώρα όρθια, ενόσω ο κος Μητσοτάκης καταψήφιζε το μνημόνιο και τώρα συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση σε υψηλά πόστα. Αλήθεια, πώς αισθάνονται; Αν τους ρωτήσει ένας δημοσιογράφος ευθέως “τελικά, ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία της Ελλάδας” τι θα απαντήσουν; Θα τους έχει μείνει έστω ο στοιχειώδης αυτοσεβασμός;», αναρωτήθηκε.
*Παραχαράκτης
Ο κος Μητσοτάκης θεωρεί ότι το 41% τού δίνει τη δυνατότητα να παραχαράξει ακόμη και την ιστορία. Είπε λοιπόν σήμερα στη Βουλή: «Η χώρα χρεωκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν το 2009, σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν…
— stefanos parastatidis (@_alcor_) December 17, 2023
Γιατί επιμένουν να απαντούν από το ΠΑΣΟΚ; Αυτή η σύγκρουση για την κρίση ακούγεται ενδεχομένως τετριμμένη –σίγουρα έχει γίνει ξανά και ξανά στο παρελθόν, την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόταν τις επιλογές που έκανε μόνο του στις αρχές της κρίσης χρέους, με βάση τα δεδομένα που είχαν παρουσιαστεί στην οικονομία. Αυτό που καταφέρνει, όμως, δεκαπέντε χρόνια και τρία μνημόνια μετά, είναι να επαναφέρει την αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην ένταση και στο πολιτικό βάθος που είχε πριν από την περίοδο της συγκυβέρνησης.
Παρά την παρουσία των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές δομές και παρά τα «κεντρώα ανοίγματα» του Μητσοτάκη, η υπευθυνότητα και η συνέπεια διευκολύνουν το αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη για θεσμική και προοδευτική σοβαρότητα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξαναθεωρηθεί η βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ.
Ολοι όσοι αντέδρασαν στα λεγόμενα Μητσοτάκη, μάλιστα, ανήκουν στη νεότερη γενιά στελεχών, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βίωσαν τις επιπτώσεις που είχε για το κόμμα τους η προσφυγή στο ΔΝΤ και η υπογραφή του μνημονίου, χωρίς να φύγουν από αυτό –επιχειρώντας μια ευθεία την σύγκριση με όσους βρίσκονται σήμερα στη ΝΔ.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου