Τρεις στροφές προς το Κέντρο από τον Κασσελάκη
Τις ημέρες από την ΚΕ μέχρι την ΚΟ και παρά τις δεύτερες σκέψεις, το ρεπορτάζ λέει πως τελικά η άποψη για αλλαγή θέσης ανέπτυξε μια δυναμική στο εσωτερικό των βουλευτών και των στελεχών της Κουμουνδούρου και τελικά πέρασε άνετα.
Τρία νέα σημεία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μοιάζουν να διαμορφώνουν έναν νέο βηματισμό στην εποχή Στέφανου Κασσελάκη αλλά και να κάνουν την Κουμουνδούρου να απομακρύνεται από τους τέως συντρόφους της Νέας Αριστεράς, αναζητώντας και νέο εκλογικό κοινό.
Οι αμυντικές δαπάνες
Πιο πρόσφατο παράδειγμα και στον απόηχο του προϋπολογισμού στη Βουλή ήταν η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών επί της αρχής.
Για το ιστορικό της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ να πούμε πως στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που προηγήθηκε της συζήτησης στη Βουλή ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης πρώτος εκείνος που έθεσε την άποψη να γίνει η εν λόγω στροφή, τονίζοντας πως αν η πολιτική είναι πάνω απ’ όλα η μάχη των συμβόλων, δεν έχει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ να κινείται ενοχικά στο εν λόγω θέμα.
Και μετά ήλθε η ομιλία του Κασσελάκη στην ΚΟ που οριστικοποιούσε τη νέα θέση. «Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι δύναμη πατριωτικής ευθύνης, υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, καθώς στηρίζουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις ημέρες από την ΚΕ μέχρι την ΚΟ και παρά τις δεύτερες σκέψεις, το ρεπορτάζ λέει πως τελικά η άποψη για αλλαγή θέσης ανέπτυξε μια δυναμική στο εσωτερικό των βουλευτών και των στελεχών της Κουμουνδούρου και τελικά πέρασε άνετα.
Ενδεικτικό ίσως και μιας νέας ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος μετά τη διάσπαση. Ενδεικτικό πως η νέα θέση απομακρύνει κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Αριστερά ήταν η αντίδραση ενός εκ των στελεχών της δεύτερης, του Νίκου Μπίστη, που έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα πως «η υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό είναι μια επιπλέον απόδειξη της μετάλλαξης του κόμματος».
Οι σημερινές αντιθέσεις
Το δεύτερο σημείο από τη ρητορική Κασσελάκη που επίσης έχει αντιμετωπιστεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «καινά δαιμόνια» για τον χώρο του ήταν η πρόσφατη αποστροφή του από τοποθέτησή του στον Κύκλο Νέων Επιχειρηματιών, όπου ανέφερε πως «δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος. Δεν χρειάζεται άλλο. Ας φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία και να φτιάξουμε και μία οικονομία για όλους μας».
Κάτι που εκλήφθηκε από πολλές δυνάμεις ως μετατόπιση από έναν ταξικό λόγο της Αριστεράς σε μια αμβλυμμένη ανάγνωση των σημερινών αντιθέσεων. Μια θέση που επίσης διαβάστηκε ως συνέχεια της περίφημης ομιλίας του Κασσελάκη στον ΣΕΒ που – για να μην ξεχνάμε – ήταν το βασικό σημείο αντίθεσης των στελεχών που τελικά έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η «πατριωτική Αριστερά»
Το τρίτο σημείο είναι η επαναλαμβανόμενη υπόμνηση του Κασσελάκη στον όρο «πατριωτική Αριστερά». Ο όρος επιπροσθέτως συνδυάστηκε με δύο παραμέτρους. Πρώτον, με την ενσωμάτωση της έννοιας «εθνομηδενισμός» στις εκφωνήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, με μια προσεκτική κριτική – υπογραμμίζοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά κόκκινων γραμμών για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας – στην πρόσφατη Διακήρυξη των Αθηνών που συνήψε η χώρα μας με την Τουρκία. Όλα τα παραπάνω για πολλούς σηματοδοτούν μια σταδιακή στροφή – και ταυτόχρονα μια σταδιακή απομάκρυνση από παραδοσιακές θέσεις του κόμματος που θα επισφραγιστεί μάλιστα στο προσεχές συνέδριο.
Προχθές πάντως ο Κασσελάκης παρέστη στο Digital Economy Forum 2023 και ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση. Εδώ ανάμεσα σε άλλα περιέγραψε ως προτάσεις τη σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και ενός Τομέα Ψηφιακών Δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια, τη συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας εντός των πανεπιστημίων, τις ψηφιακές δεξιότητες για όλους, την κυβερνοασφάλεια παντού, τα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου κ.ά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις