Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: «Εδώ πέρα η ζωή είναι τυχαία…» – Η φρίκη του πολέμου στη Γάζα ενός γιατρού

Πόλεμος στη Γάζα: «Εδώ πέρα η ζωή είναι τυχαία…» – Η φρίκη του πολέμου στη Γάζα ενός γιατρού

Οι Γιατρού Χωρίς Σύνορα, όπως και άλλες ανθρωπιστικές ομάδες, κατάφεραν να μπουν στην Γάζα και να παράσχουν βοήθεια πριν από ένα μήνα, όταν άνοιξε η δίοδος για να εισέλθει βοήθεια.

«Τώρα που μιλάμε, ξεκίνησε να βρέχει. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι ασθένειες και πόσες επιδημίες θα δούμε το επόμενο διάστημα. Σκέφτομαι τον υποσιτισμό… την χολέρα. Η θνησιμότητα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερα και δεν θα προέρχεται μόνο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά από τα επακόλουθα τους».

Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, είναι επικεφαλής σε επείγουσες αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η ομάδα του έφτασε στη Ράφα πριν από μια εβδομάδα με σκοπό να στήσει την Κλινική Μαρτύρων Σαμπούρα, η οποία περιθάλπει περίπου 200 ασθενείς την ημέρα.

Οι ΓΧΣ, όπως και άλλες ανθρωπιστικές ομάδες, κατάφεραν να μπουν στην Γάζα και να παράσχουν βοήθεια πριν από ένα μήνα, όταν άνοιξε η δίοδος για εισέλθει βοήθεια.

Ένα από τα πράγματα που επιχειρούν είναι να υποστηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται την πρωτοβάθμια υγεία, με τις κλινικές να φτάνουν σε τέτοιο βαθμό πληρότητας πλέον που δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

«Αρχίσαμε να υποστηρίζουμε δυο από αυτά τα κέντρα στην πόλη Χαν Γιούνις, την οποία σφυροκοπούν οι ισραηλινές δυνάμεις. Το έργο μας ωστόσο εκεί δεν κράτησε πολύ καθώς ζητήθηκε η εκκένωση της περιοχής. Φτάνοντας στη Ράφα, η ομάδα των ΓΤΧ σε συνεννόηση με το παλαιστινιακό υπουργείου Υγείας άνοιξε ένα από τα κλειστά κέντρα, ώστε να προσφέρει βοήθεια στους τραυματίες και αρρώστους» εξηγεί στο in o κ. Παπαχρυσοστόμου.

«Υπάρχουν φορές που μπαίνουν παραπάνω νεκροί από ότι τραυματίες»

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι γενικοί γιατροί, οι γυναικολόγοι κυρίως για τους προγεννητικούς ελέγχους, σύμβουλος ψυχολόγος, καθώς και ένας γιατρός που ασχολείται με το κομμάτι προαγωγής της υγείας.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στο σημείο ισραηλινής επίθεσης σε τζαμί – REUTERS/Shadi Tabatibi

Η πόλη της Ράφα βρίσκεται παντού, όπως περιγράφει ο κ. Παπαχρυσοστόμου. Οι σκηνές και τα αυτοσχέδια αντίσκηνα έχουν φτάσει μέχρι την κλινική, τα οποία τοποθετούνται με άναρχο τρόπο και φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους και οικογένειες με παιδιά. Στη Ράφα υπολογίζεται πως υπάρχει ενάμιση εκατομμύριο κόσμος, σε μια πόλη που παλιότερα ήταν 100.000.

«Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται να εξηγούμε στους ανθρώπους ποιοι είναι οι κίνδυνοι υγιεινής που αντιμετωπίζουν όταν μένουν όλοι μαζί, όταν το νερό δεν είναι καθαρό -σε περίπτωση που υπάρχει- ή ποτέ είναι πόσιμο» εξηγεί.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι αρκετά έντονος καθώς δεν υπάρχουν ούτε στρώματα ούτε κουβέρτες. Τα παιδιά και οι ενήλικες θα είναι εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και στο κρύο. Ένας στους δυο ασθενείς πάσχει από αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ χουν σημειωθεί επίσης και πολλές περιπτώσεις ανθρώπων και παιδιών με διάρροιες, το οποίο συνδέεται με το ποσό καθαρή είναι μια τροφή ή ακόμα και με την απουσία της, ακόμα και του νερού.

Ό,τι έκανε o covid, τώρα τα προκαλεί ο πόλεμος

Υπάρχουν επίσης και οι πολίτες με χρονιές ασθένειες, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν τα φάρμακα τους. Είναι οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα ή καρδιακές παθήσεις. «Αυτά που έκανε ο covid κατά την περίοδο της πανδημίας, τώρα, εδώ τα κάνει ο πόλεμος. Τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν καθώς ασφυκτιούν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μένουν χωρίς περίθαλψη» αναφέρει ο κ. Παπαχρυσοστόμου.

«Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να αυξήσουμε τον αριθμό κλινών ενώ παράλληλα χειρουργοί συμβάλουν σε διαφορά νοσοκομεία της Λωρίδας, τα οποία είναι υπερπλήρη». Όπως εξηγεί, οι ασθενείς είναι πέντε φορές περισσότεροι από όσους μπορούν να στηρίξουν τα νοσοκομεία.

1 στους 4 τραυματίες κάτω των 5 ετών

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρυσοστόμου ο ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι παιδιά, κάτω των 5 ετών. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι οι πιο συνήθεις και όσο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αρρώστων.

Παιδιά Παλαιστινίων κρατούν κατσαρόλες καθώς περιμένουν στην ουρά για να παραλάβουν φαγητό που μαγειρεύεται από μια φιλανθρωπική κουζίνα, εν μέσω ελλείψεων στις προμήθειες τροφίμων – REUTERS/Saleh Salem

«Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ θα μπορούσαμε να κάνουμε χιλιάδες πράγματα παραπάνω. Αυτή τη στιγμή διανέμουμε ακόμα και καθαρά νερά στον κόσμο, που είναι σε έλλειψη» εξηγεί. «Λόγω των μεγάλων περιορισμών που υπάρχουν στην πρόσβαση βοήθειας. Οι σκηνές και τα φάρμακα έρχονται στη Γάζα με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο. Λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία του βορρά και σε κέντρα υγείας όπου υπάρχει ανάγκη. Είναι τόσοι οι περιορισμοί που μας δυσκολεύουν να αναλάβουμε δράση».

«Η πείνα και τα δεινά έχουν αγριέψει τον κόσμο»

«Όλος ο άμαχος πληθυσμός έχει κατέβει προς τα νότια ενώ αναμένεται να φτάσουν κι άλλοι».

Οι αλλαγές επιδέσμων αφορούν κυρίως εγκαύματα, που προκαλούνται από τους βομβαρδισμούς. Τίποτα πλέον δεν είναι απλό. Η τόση μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων δημιουργεί ακόμα και προβλήματα ασφάλειας. Τις προάλλες πέρασε φορτηγό με φαγητό το οποίο οι ανθρωπιστικές ομάδες θα μοίραζαν όμως δεν έφτασε ποτέ επειδή του επιτέθηκαν οι πολίτες. «Και καλά έκανε ο κόσμος», λέει, «η πείνα και δεινά τον έχει αγριέψει. Ακόμα και η διανομή είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη».

Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «χωριά»

«Τα νοσοκομεία έχουν πάψει πλέον να είναι νοσοκομεία» εξηγεί ο κ. Παπαχρυσοστόμου. «Ακόμα και στην Ελλάδα που παραπονιόμαστε για το σύστημα υγείας, που βλέπουμε υπερπλήρη νοσοκομεία, δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με τα σκηνικά της Γάζας. Το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας υπολογίζεται ότι μένει 9.000 κόσμος. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί πλέον σε “χωριά”. Κάποια έχουν ακόμα και 15.000 κόσμου. Υπάρχει κόσμος και οικογένειες παντού. Δεν υπάρχει πλέον ιδιωτικός χώρος ασθενούς. Μέσα σε ένα δωμάτιο μπορεί να μένουν οικογένειες των ασθενών. Στα μπάνια πλένεται ο κόσμος που κατοικεί μέσα σε αυτά».

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις – REUTERS/Mohammed Salem

«Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε καταφύγια. Μέσα σε μια αίθουσα μπορούν να μένουν 90 άτομα. Φανταστείτε μια σχολική τουαλέτα η οποία μπορεί να εξυπηρετεί έως και 600 άτομα» περιγράφει.

«Εάν δεν υπάρξει εκεχειρία, όχι όμως προσωρινή, αλλά κατάπαυση του πυρός, δεν πρόκειται να υπάρχει εξέλιξη και θα συνεχίσει να πεθαίνει κόσμος. Οι βομβαρδισμοί στο κέντρο της πόλης κάθε φορά έχουμε μαζική είσοδο τραυματιών και νεκρών. Υπάρχουν φορές που μπαίνουν παραπάνω νεκροί από ότι τραυματίες» τονίζει. «Δεν μπορούν τα νοσοκομεία να παραμένουν στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την δικαιολογία ότι είναι κέντρα μαχητών της Χαμάς. Πρέπει να πάψει πλέον η επίθεση κατά της ιατρικής αποστολής».

«Πρέπει να μπει τέλος στους βομβαρδισμούς. Περπατάμε στον δρόμο και κάποιο σπίτι που μπορεί να είδαμε χτες, την επόμενη μέρα δεν υπάρχει. Ακούς βομβαρδισμούς και σκέφτεσαι ότι “έφυγε” άλλη μια οικογένεια. Εδώ πέρα η ζωή είναι τυχαία…».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Περισσότερους από 220 στόχους της Χεζμπολάχ ισχυρίζονται ότι έπληξαν οι IDF το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αποθήκες όπλων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024