Όμηρος της Ακροδεξιάς ο Μακρόν: Υποτάχτηκε στη δική της γραμμή για το μεταναστευτικό
Ποτέ στα έξι χρόνια που κυβερνά τη Γαλλία το κόμμα το Εμανουέλ Μακρόν, δεν πέρασε τέτοια κρίση με αφορμή το μεταναστευτικό
Ενώ στις Βρυξέλλες, έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν, επετεύχθη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, στο Παρίσι, η μοναδική που γελά -με όλη της τη καρδιά- είναι η Μαρί Λε Πέν.
Το βράδυ της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να περάσει, με 349 έναντι 186 ψήφους, ίσως το πλέον αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στο είδος του τα τελευταία 40 χρόνια, που μεταρρυθμίζει την γαλλική μεταναστευτική πολιτική.
Η κυβέρνηση επίσημα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο περιείχε φιλελεύθερα μέτρα, όπως η νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς έγγραφα σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της οικοδομικής βιομηχανίας, της υγείας και περίθαλψης και των ξενοδοχείων και εστιατορίων.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγραψε στο X ότι ήταν: «ένα απαραίτητο, χρήσιμο νομοσχέδιο» που ήθελαν οι Γάλλοι. Είπε ότι ήταν «αποτελεσματικό και σύμφωνο με τις αξίες της Δημοκρατίας» και ότι το «γενικό συμφέρον» είχε κερδίσει.
Η νέα μεταναστευτική πολιτική προβλέπει προσωρινές άδειες παραμονής υπό προϋποθέσεις για ειδικευμένους εργάτες σε τομείς που υποφέρουν από έλλειψη εργατικών χεριών, εξορθολογίζοντας παράλληλα τη διαδικασία απονομής ασύλου. Παράλληλα, προβλέπει κρατική πρόνοια προς αλλοδαπούς μόνο αφού αυτοί έχουν ζήσει στη Γαλλία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πως υπέκυψε ο Μακρόν στην ακροδεξιά
Τα καλά νέα για τον Μακρόν σταματάνε εδώ, καθώς πολλοί μακρονιστές δεν πετούν τη σκούφια τους, μιας και δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελαν εξαρχής. Το νομοσχέδιο πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει την παραίτησή του και 62 βουλευτές της συμπολίτευσης να το καταψηφίζουν ή να απέχουν.
Με απλά λόγια, το κόμμα το Μακρόν βγήκε πολύ σοβαρά τραυματισμένο, καθώς χρειάστηκαν αγωνιώδεις συνομιλίες του Μακρόν με βουλευτές της αντιπολίτευσης κυρίως τους δεξιούς του Les Républicains για να περάσει, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη στήριξης από την ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν, καθώς αυτό θα ήταν το φιλί του θανάτου της ακροδεξιάς πολιτικού στον Μακρόν.
Τι συνέβη όμως;
Το θρίλερ για ο κυβερνών κεντρώο κόμμα ξεκίνησε τη περασμένη εβδομάδα, όταν το νομοσχέδιο είχε αρχικά στόχο να δείξει ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση, κρατώντας όμως ανοιχτή τη Γαλλία σε ξένους εργαζόμενους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία σε τομείς που έχουν κενά.
Ωστόσο, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ακόμη και να συζητήσουν το νομοσχέδιο, συντάχθηκε αμέσως ένα συμβιβαστικό κείμενο από μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Το πρωί της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου, ο ηγέτης των Les Républicains Μπρουνό Ρεταγιώ προειδοποίησε τηλεοπτικά ότι δεν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο εάν δεν εγγυόταν η κυβέρνηση ότι σε αυτό θα συμπεριλαμβανόταν ρήτρα βάσει της οποίας κανείς ξένος δεν θα απολάμβανε στεγαστικής βοήθειας εάν δεν έμενε εύλογο διάστημα στη Γαλλία.
Έτσι, η δεξιά έσπρωξε τον κένσορα πολύ προς το μέρος της με αποτέλεσμα, η κεντρώα κυβέρνηση να φέρει ένα νέο πιο σκληρό, δεξιό νομοσχέδιο προκειμένου να συγκινήσει τη δεξιά πτέρυγα της αντιπολίτευσης, δίχως όπως να χρειαστεί ο Μακρόν τις ψήφους της Λε Πεν για να περάσει το νομοσχέδιο.
«Το πιο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο των τελευταίων 40 ετών για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών»
Ειδικότερα, μείωσε τη πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα για τους αλλοδαπούς, αυστηροποίησε τους κανόνες για τους αλλοδαπούς φοιτητές, εισήγαγε ποσοστώσεις μετανάστευσης, δυσκολεύει τα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στη Γαλλία να γίνει πάρουν ιθαγένεια ενώ όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα κατά της αστυνομίας μπορεί να τη χάσουν. Βασικό μέρος του νομοσχεδίου ήταν ότι ορισμένα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης για αλλοδαπούς θα πρέπει να εξαρτώνται από την παραμονή πέντε ετών στη Γαλλία ή 30 μηνών για όσους έχουν εργασία.
Το νομοσχέδιο θεωρήθηκε τόσο ακραίο που ακόμα και δεκάδες βουλευτές της συμπολίτευσης το καταψήφισαν ή απείχαν, αποκαλύπτοντας βαθιές διαιρέσεις ιδιαίτερα στα αριστερά του κεντρώου κόμματος Αναγέννησης του ίδιου του Μακρόν. Ενδεικτικά, ο Σάσα Χουλιέ, βασικό στέλεχος στα αριστερά του κόμματος του Μακρόν, ο οποίος είχε ηγηθεί της ειδικής επιτροπής για το νόμο, το καταψήφισε. Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Ορελιέν Ρουσό υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δεν είπε αν θα την δεχόταν. Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι υπουργοί θα πρότειναν να παραιτηθούν.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Ζεράλντ Νταρμανάν είχε υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο «προστάτευε τους Γάλλους», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση προκειμένου να ανακόψει την άνοδο της αντιμεταναστευτικής ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν, η οποία είναι αξιωματική αντιπολίτευση ενώ στις δημοσκοπήσεις βγαίνει πρώτη.
Η αντίδραση της Αριστεράς
Το γνωστό γαλλικό Μέσο Madiapart μάλιστα, είχε κεντρικό τίτλο «Αυτό ήταν, τη Γαλλία κυβερνά η ακροδεξιά» για να περιγράψει το πολιτικό κλίμα που διαμόρφωσε η ψήφιση του νόμου. Η αριστερή αντιπολίτευση είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με την αντιγραφή του επίμαχου κεντρικού μανιφέστου της γαλλικής ακροδεξιάς ήδη από εποχής Ζαν-Μαρί Λεπέν: η έννοια της «εθνικής προτίμησης» στην οποία τα επιδόματα και η στέγαση πρέπει να είναι «για τους Γάλλους πρώτα».
Η Elsa Faucillon, η κομμουνίστρια βουλευτής, είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις και ιδέες με την ακροδεξιά, και προχωρά πιο μακριά από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι.
Είναι «το πιο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο των τελευταίων 40 ετών για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εδώ και καιρό στη Γαλλία», ανέφεραν σε κοινή δήλωση περίπου 50 ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πολιτικοί της αριστεράς επεσήμαναν ότι όταν ο Μακρόν επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2022, είχε αναγνωρίσει ότι πολλοί ψηφοφόροι τον επέλεξαν όχι για τις δικές του ιδέες αλλά για να κρατήσουν έξω τις ακροδεξιές ιδέες της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν. Η βουλευτής των Πρασίνων Cyrielle Chatelain, είπε στο κοινοβούλιο ότι υπήρχε ένα αίσθημα «ντροπής και προδοσίας» που ο Μακρόν είχε αντ’ αυτού εισαγάγει τις ιδέες της ακροδεξιάς με αυτό το νομοσχέδιο.
Με πληροφορίες από Mediapart, The Guaridan, Euronews
- Τέμπη: «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια» – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης στη συμπληρωματική του απολογία
- Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ» – Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση