Κομισιόν: «Καυτή πατάτα» τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την εκκαθάριση των εκκρεμών οφειλών βραχυπρόθεσμα, να μην είναι επαρκείς
- Η Δύση κατά του Ιράν στον ΔΟΑΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα - «Μην μας προκαλείτε» απαντά η Τεχεράνη
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έχει μεν μειωθεί, αλλά η πρόοδος έχει ανισότητες. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν περαιτέρω μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2023. Όμως, οι οφειλές σε νοσοκομεία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών καθυστερήσεων.
Το συνολικό απόθεμα των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε από 637 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023 σε 541 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023.
Το υψηλό επίπεδο εκκρεμών οφειλών στα νοσοκομεία προκαλεί ανησυχίες και τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής ότι το ανεξόφλητο απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την εκκαθάρισή τους βραχυπρόθεσμα να μην είναι επαρκείς.
Οι αρχές έχουν δεσμευτεί για δράσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2024.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και του κεντρικού ψηφιακού συστήματος για τον υπολογισμό και την έκδοση του clawback.
Ειδικότερα, αναφέρει η Κομισιόν, ότι η Αρχή πρόκειται να διαχειριστεί κεντρικά την αγορά όλο και περισσότερων φαρμακευτικών ειδών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους. Επιπλέον, λόγω του συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο χρόνος αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 10 μήνες που είναι σήμερα σε λιγότερο από 90 ημέρες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κομισιόν οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν περαιτέρω μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2023. Το απόθεμα μειώθηκε σε 18 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023. σε σύγκριση με 30 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2023. Η εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έκανε πρόοδο χάρη στην εφαρμογή του συστήματος για τη διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων («Atlas»), την εισαγωγή του αυτοματοποιημένων διαδικασιών στο συνταξιοδοτικό και τη χρήση έξυπνων εργαλείων.
Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά την εκκαθάριση των εφάπαξ συντάξεων αλλά είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος εντός του έτους. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023 οι καθυστερούμενες εφάπαξ συντάξεις μειώθηκαν από 226 εκατ. ευρώ σε 120 εκατ. ευρώ.
Λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενο αριθμό νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης ( υπερδιπλασιάστηκαν), είναι απίθανο οι αρχές να είχαν πετύχει τον στόχο μέχρι Σεπτέμβριο του 2023. Ως εκ τούτου, οι αρχές έχουν επικαιροποίησει το σχέδιο εκκαθάρισης, καθορίζοντας το στόχο για την εκκαθάριση των κατ’ αποκοπήν ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Μάρτιο του 2024.
Νοσοκομεία και οι κυβερνητικές προτάσεις
Οι οφειλές σε νοσοκομεία και έξτρα δημοσιονομικοί λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών καθυστερήσεων. Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός προϋπολογισμού αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2023 σε 131 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023. Ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων παραμένουν υψηλές (110 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023), παρά την έγκαιρη εκταμίευση των επιχορηγήσεων τόσο από το κράτος όσο και από το ταμείο υγείας.
Το υψηλό επίπεδο εκκρεμών οφειλών στα νοσοκομεία προκαλεί ανησυχίες. Το ανεξόφλητο απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την εκκαθάρισή τους βραχυπρόθεσμα να μην είναι επαρκείς. Ωστόσο, οι αρχές έχουν δεσμευτεί για δράσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2024. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και του κεντρικού ψηφιακού συστήματος για τον υπολογισμό και την έκδοση του clawback.
Ειδικότερα, η Αρχή πρόκειται να διαχειριστεί κεντρικά την αγορά όλο και περισσότερων φαρμακευτικών ειδών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους. Επιπλέον, λόγω του συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο χρόνος αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 10 μήνες που είναι σήμερα σε λιγότερο από 90 ημέρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις