Γεωργία Λαλέ: «Δέχθηκα απειλές αλλά το κύμα υποστήριξης ήταν τόσο μεγάλο»
Η ελληνίδα καλλιτέχνις δήλωσε στεναχωρημένη από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποσύρει το έργο ενώ αποκάλυψε τι θα έλεγε στον κ. Γεραπετρίτη εάν τον έβλεπε μπροστά της
«Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες, θύματα των γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτές οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες του έθνους μας και κάθε έθνους».
Με αυτά τα λόγια η Γεωργία Λαλέ αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο έργο της, τη ροζ σημαία, που εκτέθηκε στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, ωστόσο έπειτα από αντιδράσεις ορισμένων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την απόσυρσή του.
Η ίδια ερωτώμενη για το ζήτημα δήλωσε στεναχωρημένη και εξήγησε τι ακριβώς θέλει να πει με το δημιούργημά της.
«Το κύμα υποστήριξης ήταν πολύ μεγάλο»
«Το έργο δεν είναι η ελληνική σημαία. Λέγεται σημαία, έχει τετράγωνα και παραλληλόγραμμα που αναφέρονται στην ελληνική σημαία. Είναι ένα εθνικό σύμβολο και σαν εθνικό σύμβολο αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες» είπε μιλώντας στον ANT1.
«Ήθελαν να σιωπήσουμε»
«Mε στενοχώρησαν που θεώρησαν ότι ένα έργο μου προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο. Στενοχωρήθηκα που το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κατέβει το έργο μου από το προξενείο» συμπλήρωσε. Κατόπιν επισήμανε πως νιώθει ότι αποσύρθηκε επειδή μία μικρή μειονότητα του κράτους μας « ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες και εμένα κατ’ επέκταση και να μην μιλήσουμε γι’ αυτά τα συγκεκριμένα θέματα. Θεωρώ ότι το λάθος είναι από τη διαχείριση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση ήταν εγκεκριμένη».
Στην ερώτηση εάν είχε μπροστά της τον κ. Γεραπετρίτη τι θα του έλεγε, απάντησε: «ότι κατεβάζοντας ένα έργο από μία έκθεση, στην ουσία δεν το κατεβάζεις, αλλά το ανεβάζεις πιο ψηλά».
Προσέθεσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε βάση σε μία ακραία πλευρά του (ελληνικού) κοινοβουλίου που δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και ζήτησαν να κατέβει το έργο μου μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο».
«Είναι πολλές οι ‘συγγνώμες’ που πρέπει να ζητηθούν»
Η Γεωργία Λαλέ υποστήριξε παράλληλα ότι είναι πολλές οι συγγνώμες που πρέπει να ζητηθούν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τις γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη και δεν υπάρχουν οι κοινωνικές βάσεις για να τις υποστηρίξουν».
Πέρα από τα πολλά τηλεφωνήματα που δέχθηκε μετά την προβολή του έργου, τόσο από θύματα κακοποιήσεων, όσο και από φίλες θυμάτων γυναικοκτονίας, η καλλιτέχνις αποκάλυψε πως δέχθηκε και απειλές.
«Όταν μέλη της Βουλής κάνουν ονομαστική επίθεση εναντίον μου, αυτό με εκθέτει σε κινδύνους πρακτικούς. Δέχθηκα απειλές, αλλά ήταν τόσο μεγάλο το κύμα υποστήριξης που ‘πέρασαν’ αλλά δεν ‘άγγιξαν’».
Τέλος, η Γεωργία Λαλέ δήλωσε πως «είμαι ευχαριστημένη, γιατί οι ειδήσεις και οι εφημερίδες μιλούν για τις γυναικοκτονίες και για την ενδοοικογενειακή βία μετά από ένα τέτοιο περιστατικό. Είναι η πρώτη φορά που είναι αυτό το θέμα στην επικαιρότητα χωρίς να έχει πεθάνει άλλη μια γυναίκα».
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Νότια Κορέα: Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε κτίριο που φλέγεται
- Η απόσταση από την έπαρση στην πτώση είναι πιο μικρή από όσο νομίζουν ορισμένοι
- Γάζα: Το βάρος του αφανισμού
- Τηλεργασία: Βλάπτει, αποκαλύπτει νέα έρευνα – Πόσο και ποιες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες
- Θεσσαλονίκη: Απόκοσμες εικόνες προκάλεσε η πυκνή ομίχλη