Μεταναστευτικό: «Ενα αυτονόητο θετικό βήμα που έρχεται πάρα πολύ αργά»
Ακτινογραφία στην τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες - Τα υπερ, τα κατά και οι ελλείψεις
- Συνελήφθη ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας με την υποψία βιασμού - Το περιστατικό
- Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Δημόσιο Χρέος: Πακέτο «1+1» για πρόωρη αποπληρωμή φέτος και το 2025
- Μπορεί ο σκύλος να μιμηθεί τις δικές μας κινήσεις; Κι αν ναι, πώς;
Η ρύθμιση που ψηφίστηκε την Τρίτη προβλέπει «τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου, διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής, συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».
Προβλέπεται ακόμα η υποχρέωση των προς νομιμοποίηση μεταναστών να καταβάλουν τσουχτερό παράβολο, συνολικού ύψους 316 ευρώ, και η ανάγκη εξασφάλισης υπεύθυνης δήλωσης από εργοδότη ο οποίος δεσμεύεται να τους απασχολήσει.
«Αν δε βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις μας, και οι μετανάστες που θα έρθουν θα φύγουν και θα δυσφημήσουν τη χώρα με αποτέλεσμα να μην έρθουν άλλοι»
Η τροπολογία δεν δίνει στους μετανάστες τη δυνατότητα να φέρουν την οικογένειά τους στην Ελλάδα, «συμπαρασύρει στη νομιμότητα», ωστόσο, τη/τον σύζυγο και τα παιδιά που βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Τέλος, μετά την παρέλευση τριετίας δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να αιτηθούν αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής βάσει του άρθρου 12 του ισχύοντος Κώδικα Μετανάστευσης.
Κατά τον νομικό-εργατολόγο Απόστολο Καψάλη, η τροπολογία συνιστά «ένα αυτονόητο θετικό βήμα που έρχεται πάρα πολύ αργά».
Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά, η τάση φυγής από την Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιστραφεί αν δεν βελτιωθούν και παράγοντες, όπως οι αμοιβές, οι συνθήκες εργασίας και διαμονής, οι δράσεις ένταξης για παιδιά και ενηλίκους και η οικογενειακή επανένωση.
«Από αυτή την άποψη πρόκειται για μια αποσπασματική ρύθμιση» λέει ο ίδιος, εκτιμώντας, πάντως, ότι βάσει αυτής αναμένεται να νομιμοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες παρατύπως διαμένοντες μετανάστες – πολύ περισσότεροι από τους 30.000 που υπολογίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το αντικίνητρο
Σημαντικό μειονέκτημα, προσθέτει ο Απόστολος Καψάλης, αποτελεί το γεγονός ότι με τη σύνδεση των νομιμοποιητικών εγγράφων με τη σχεδόν αδιάλειπτη παροχή εργασίας η «τροπολογία Καιρίδη» εξαρτά σε απόλυτο βαθμό την τύχη του μετανάστη από τον εργοδότη, δυσκολεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κινητικότητα και αποτελώντας άλλο ένα αντικίνητρο για παραμονή στη χώρα.
«Η ρύθμιση παραδέχεται με ειλικρίνεια την ύπαρξη αδήλωτης εργασίας και βάζει το ζήτημα των ελλείψεων σε εργατικά χέρια σε προτεραιότητα» προσθέτει.
Ομως «παραμένει ημίμετρο», ενώ μεγάλο κενό αποτελεί το γεγονός ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά στα δικαιώματα» των ξένων εργατών, «λες και οι μετανάστες δεν έχουν δικαιώματα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση αλλά πολύ αποσπασματικά, με μεγάλη καθυστέρηση και με έναν τρόπο που δεν θα έχει αποτέλεσμα» καταλήγει.
Για μια ρύθμιση «win-win» κάνει λόγο μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Μοαβία Αχμέτ, πρόεδρος και συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, τονίζοντας, πάντως, ότι «περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη» καθώς συχνά παρουσιάζονται προβλήματα, όπως η καθυστέρηση έκδοσης των αδειών διαμονής που κρατά σε ομηρεία πάνω από 255.000 ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι από το βήμα της Βουλής οι Αδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Καιρίδης προανήγγειλαν διακρατικές συμφωνίες εντός του επόμενου τριμήνου για οργανωμένη μετάκληση εργατών από τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ινδία.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι διακρατικές συμφωνίες «κάνουν τα πράγματα χειρότερα», λόγω της γραφειοκρατίας που εισάγουν, ζητώντας «να αφεθούν ο Κώδικας Μετανάστευσης και η Σένγκεν να λειτουργήσουν».
«Ηot spot» εργατών
Ο Χρήστος Γιαννακάκης ζητεί ακόμα «να εισαχθεί άμεσα σε όλους τους αναπτυξιακούς νόμους διάταξη που να δίνει δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν με ειδικούς πολεοδομικούς κανόνες οικισμούς φιλοξενίας εργατών», με «οικίσκους για τέσσερα άτομα που θα έχουν μπάνιο, θερμοσίφωνα, κλιματιστικό και μικρή κουζίνα».
Μέχρι στιγμής, οι εργάτες γης μένουν σε παλιές αποθήκες και άλλους παρεμφερείς χώρους, ακατάλληλους συχνά για διαμονή ανθρώπων.
«Αν δεν βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις μας, και οι μετανάστες που θα έρθουν θα φύγουν και θα δυσφημήσουν τη χώρα με αποτέλεσμα να μην έρθουν άλλοι» λέει.
Οι αγροτικές επιχειρήσεις βιάζονται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση πριν έρθει η ώρα για τη συγκομιδή ευαίσθητων καλλιεργειών.
«Σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα και δαμάσκηνα τα αραιώματα ξεκινούν τον Απρίλιο και η συγκομιδή από τον Μάιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, δίνοντας ένα χρονικό πλαίσιο για τις ανάγκες σε εργατικά χέρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις