Η Αγγελική Κοτταρίδη για τις εικασίες της Αρβελέρ περί ανακαλύψεως του τάφου του Μεγαλέξανδρου
«Δεν έχουμε στον τάφο έναν άνθρωπο που να είναι 33. Αποκλείεται λοιπόν να είναι ο Αλέξανδρος» δήλωσε χαρακτηριστικά η Αγγελική Κοτταρίδη.
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
- Νέος σεισμός στην Τουρκία - Πού ήταν το επίκεντρο
Πρόσφατα, η ελληνίδα ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ δήλωσε πως είναι βέβαιη ότι στον τάφο στη Βεργίνα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος κι όχι ο πατέρας του Φίλιππος Β’. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστα Λασκαράτο δήλωσε πως «νομίζω ότι είναι το μόνο πραγματικό, μεγάλο πράγμα που έχω κάνει. Τόσο σίγουρη είμαι».
Αυτό που μπορείς να μελετήσεις με ευκολία από τα οστά είναι η ηλικία του νεκρού και το φύλο
Σημειώνεται πως η ιστορικός διατυπώνει τις εικασίες της περί τάφου στο βιβλίο της «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών».
«Δεν έχουμε στον τάφο έναν άνθρωπο που να είναι 33»
Η μαχόμενη αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία είναι προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας, παρευρέθηκε ως καλεσμένη στην εκπομπή «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3. Όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
«Στην επιστήμη έχουμε δύο κατηγορίες πραγμάτων. Το ένα είναι δεδομένα και στοιχεία, τα οποία στην αρχαιολογική επιστήμη ευτυχώς είναι υπαρκτά(…) Και έχουμε και ερμηνείες των στοιχείων. Έχουμε και το ενδιάμεσο που είναι οι υποθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ή να απορριφθούν. Εμείς δουλεύουμε με στοιχεία και όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις. Έχουμε δεδομένα για τον τάφο.
«Πολύ θα χαιρόμασταν να είχαμε τον Αλέξανδρο, αλλά δεν έχουμε τα οστά του»
Έχουμε έναν τάφο με έναν νεκρό άνδρα στο θάλαμο και μια γυναίκα στον προθάλαμο. Τα οστά έχουν μελετηθεί πολλές φορές από ανθρωπολόγους, ειδική κατηγορία ανθρώπων που μελετούν οστά. Αυτό που μπορείς να μελετήσεις με ευκολία από τα οστά είναι η ηλικία του νεκρού και το φύλο. Ο συγκεκριμένος νεκρός διένυε την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Ήταν κάπου στα 45 θα μπορούσε να είναι και μεταξύ 43-47.
Αποκλείεται σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους να είναι μεταξύ 30-33. Μιλάμε για 10 – 15 χρόνια διαφορά, αυτό είναι μετρήσιμο. Δεν έχουμε στον τάφο έναν άνθρωπο που να είναι 33. Αποκλείεται λοιπόν να είναι ο Αλέξανδρος, διότι άμα κάτι είναι σίγουρο για τον Αλέξανδρο είναι ότι πέθανε πριν κλείσει τα 33 του χρόνια.
Πολύ θα χαιρόμασταν να είχαμε τον Αλέξανδρο, αλλά δεν έχουμε τα οστά του. Έχουμε όμως τη μνήμη του ζωντανή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις