Ο φάκελος που παρέδωσε ο Ολυμπιακός στην Κυβέρνηση – Καραπαπάς: «Δεν υπάρχει οπαδική βία, αλλά κοινωνική»
Ο Ολυμπιακός παρέδωσε έναν φάκελο με τα ζητήματα που έχουν τα μέτρα των αρχικών εξαγγελιών, αλλά και τεχνικά στοιχεία με τα υψηλότερα standard ασφάλειας.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση είχαν οι εκπρόσωποι των 14 ΠΑΕ της Super League το μεσημέρι της Πέμπτης (21/12).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αντίστοιχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ κύριο θέμα συζήτησης ήταν η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης της οπαδικής βίας.
Ο Ολυμπιακός στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό του, Κώστα Καραπαπά, αλλά και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του «Γ. Καραϊσκάκης», Βασίλη Βασιλειάδη
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βασίλης Βασιλειάδης παρέδωσε στους Υπουργούς έναν φάκελο εκ μέρους της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του «Γ. Καραϊσκάκης» σχετικά με τα ζητήματα που έχουν τα μέτρα των αρχικών εξαγγελιών, αλλά και ταυτόχρονα τεχνικά στοιχεία με τα υψηλότερα standard ασφάλειας, προσφορές για κορυφαία συστήματα καμερών και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, τα οποία ήδη διαθέτει το φαληρικό γήπεδο και τα οποία εφαρμόστηκαν στον τελικό του UEFA Super Cup.
Ο Κώστας Καραπαπάς εξέφρασε την άποψή του ότι δεν υπάρχει αθλητική ή οπαδική βία, ούτε οπαδικοί στρατοί.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει κοινωνική βία, κυρίως από νέα παιδιά τα οποία ομαδοποιούνται μέσα στους χώρους των γηπέδων και έξω από αυτά.
«Δεν υπάρχει θέμα αθλητικής ή οπαδικής βίας. Αυτό που υπάρχει είναι κοινωνική βία, κυρίως από νέα παιδιά τα οποία ομαδοποιούνται μέσα στους χώρους των γηπέδων και έξω από αυτά, οι οποίοι είναι πάντα χώροι ζυμώσεων. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο. Σε προηγμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αυτή τη χρονιά μόνο έχουμε αμέτρητα περαστατικά βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αν όχι όλα, είναι επεισόδια που γίνονται εκτός γηπέδων. Σε όλο τον Δυτικό κόσμο οι κοινωνικές ομάδες ζητούν από την Πολιτεία και την Αστυνομία να τους προστατέψει. Εσείς εδώ ζητάτε το ανάποδο. Έχω φτάσει 52 ετών και βαρέθηκα να ακούω για οπαδικούς στρατούς που έχει και καλά ο κάθε Πρόεδρος. Κούφια λόγια από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι όλο αυτό που περιγράφουν είναι μόνο στο μυαλό τους. Δεν υπάρχει κανένας στρατός, αλλά παραβατικές μονάδες που εκμεταλλεύονται τη μάζα. Οι ομάδες δεν είναι ούτε δικαστές, ούτε Κράτος και είναι οι πιο ζημιωμένες από όλα αυτά. Πληρώνουν πρόστιμα και τιμωρούνται. Θα έπρεπε να ρωτάτε πρώτα εμάς και μετά να παίρνετε μέτρα τα οποία τιμωρούν τους φιλάθλους και κανέναν άλλον. Εξαγγείλατε μέτρα τα οποία έχουμε ακούσει ξανά. Αν νομίζετε ότι έτσι θα λύσετε το θέμα της κοινωνικής βίας που πληγώνει το ποδόσφαιρο είστε γελασμένοι. ‘Ήδη υπάρχουν μέτρα και λογικές που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και θα έπρεπε να τα αναζητήσετε».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Βασιλειάδης, ανέφερε: «Κύριοι, σας έχω παρουσιάσει σημείο – σημείο τα προβλήματα που έχουν τα μέτρα σας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο – ταυτοποίηση εισερχομένων και για τις κάμερες ασφαλείας. Το κόστος για τις κάμερες που εμείς έχουμε βάλει είναι 500.000€. Εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε, οι άλλες ομάδες μπορούν; Διάβασα ότι κάποιοι διαιτητές στη συνάντηση με τον Υπουργό άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα αποδυτήρια και στη φυσούνα του «Γ. Καραϊσκάκης». Δεν είναι της παρούσης, αλλά καθώς είναι παρόντες ο Αστυνομικής Διευθυντής του Πειραιά, εκπρόσωπος της ΓΑΔΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι και υπάρχουν και λειτουργούν στην εντέλεια. Εμείς βρήκαμε αυτόν ο οποίος πέταξε την κροτίδα μετά από 1500 τηλεφωνήματα και καμία Αστυνομία. Εμείς τον αποβάλαμε διά βίου από το γήπεδό μας. Τον προσήγαγαν, έφαγε ένα φοντανάκι και έμεινε ελεύθερος. Θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ και ο κ. Φλωρίδης γιατί πρέπει να εξεταστεί πώς λειτουργεί και η Δικαιοσύνη σε αυτά τα θέματα».
«Σας θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και ο βασικότερος λόγος της σημερινής συνάντησης αποσκοπεί σε έναν και μόνο λόγο: να δείξουμε ότι απέναντι στον χουλιγκανισμό, στα απεχθή φαινόμενα βίας, είμαστε στην ίδια πλευρά!», τόνισε ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και συνέχισε: «Είναι επιθυμία της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και μέσα από αυτή τη συνένωση να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ποδόσφαιρο μας. Κοινός στόχος είναι να σηκώσουμε ψηλά το ποδόσφαιρό μας, να επιστρέψουν οικογένειες στα γήπεδα, να γίνει ξανά το γήπεδο η διασκέδαση όλων μας».
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Βρούτσης δήλωσε πως «βγαίνουμε πιο πλούσιοι, πιο δυνατοί σε εμπειρίες και σε γνώσεις και κυρίως πιο αισιόδοξοι. Στο μείζον πρόβλημα της οπαδικής βίας βρήκαμε αρωγούς όλες τις ΠΑΕ. Είμαστε ενωμένοι, μία γροθιά όλοι. Και οι ποδοσφαιρικές εταιρείες οι οποίες είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και η Αστυνομία και υπάρχει συμφωνία για τις κάμερες και το καινοτόμο σύστημα της ταυτοπροσωπίας. Ειπώθηκαν πράγματα εκ μέρους των ΠΑΕ που δεν τα περίμενα, π.χ. πως αισθάνονται αιχμάλωτοι των χούλιγκαν. Και το είπαν οι εκπρόσωποι μεγάλων ΠΑΕ, όπως και ότι η βία είναι ένα φίδι που δημιουργήθηκε από το παρελθόν και θέλουν να το τελειώσουν για πάντα, ζητώντας τη συνδρομή της Πολιτείας».
Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τις οποίες είμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε, συνιστούν ένα πολύ σημαντικό βήμα περιορισμού βασικών αιτιών της παραβατικής συμπεριφοράς στα γήπεδα. Η καλύτερη επιτήρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σημεία εστίασης, με αύξηση των σημείων που θα επιτηρούνται και τις καλύτερες προδιαγραφές για τις κάμερες, αλλά και η δυνατότητα ταυτοποίησης του εισιτηρίου του κατόχου, είναι δύο πολύ σημαντικά βήματα που κατά την άποψη της Κυβέρνησης μπορούν, υπό όρους, να αλλάξουν συνολικά την εικόνα και βεβαίως, να επαναπροσδιορίσουν και τον ρόλο της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τα αθλητικά αυτά γεγονότα. Νομίζω ότι η τεχνολογία και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης μας δίνουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ελπίζουμε ότι κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Απαιτείται η συνεργασία όλων μας και νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση είναι ένα καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέλυσε τον σύγχρονο τρόπο που θα γίνεται η ταυτοπροσωπία μέσω του κινητού τηλεφώνου του κατόχου εισιτηρίου. Σκοπός του οποίου, όπως υπογράμμισε, είναι να αντικαταστήσει τον αναποτελεσματικό, όπως έχει αποδειχθεί, έως τώρα, έλεγχο δια φυσικών προσώπων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο να μπορεί κάποιος να δώσει το εισιτήριό του σε κάποιον άλλον για να μπει στο γήπεδο. Ζήτημα θεμελιώδες και βασικό για όλους, Πολιτεία και ΠΑΕ, είναι να ελέγχονται οι άνθρωποι που εισέρχονται στο γήπεδο. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «έγινε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση σήμερα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τις ΠΑΕ και με την Super League και νομίζω πως ακούσαμε πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για τις τεχνικές λύσεις τις οποίες σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε. Η τεχνολογία έχει και μπορεί να δώσει τις λύσεις. Αυτό που αποκόμισα συζητώντας είναι πως και οι ΠΑΕ θέλουν πραγματικά να δουλέψουμε μαζί. Μία φράση που κρατώ είναι πως μόνος δεν μπορεί κανείς, άρα ας ενώσουμε δυνάμεις για να πετύχουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό και που έχει ανάγκη ο αθλητισμός».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις