Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Θρίλερ με την ψηφοφορία στο ΣΑ για κατάπαυση του πυρός - Νέες επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία

Live: Θρίλερ με την ψηφοφορία στο ΣΑ για κατάπαυση του πυρός – Νέες επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Δραματική είναι η κατάσταση στη Γάζα ενώ οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη νέας συμφωνίας φαίνεται να μην προχωρούν

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για ανταλλαγή ομήρων «εάν δεν σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ».

Οι ΗΠΑ καθυστερούν την ψηφοφορία στον ΟΗΕ καθώς προσπαθούν να αποφύγουν ένα τρίτο βέτο.

Σαδιστική χαρακτήρισε αξιωματούχος του ΟΗΕ την επίθεση των Ισραηλινών σε νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό στη Γάζα.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τις 20.000 ενώ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τώρα την εκκένωση και της Χαν Γιουνίς (νότια Γάζα).

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις

06:40 Δείτε τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

04:10 Εισβολή στο κέντρο ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου από τις IDF

Τα πληρώματα και οι τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία μετά την «εισβολή» ισραηλινών δυνάμεων στο κέντρο ασθενοφόρων της στην Τζαμπάλια, αναφέρει η ομάδα σε ανακοίνωσή της στο Χ.

«Παιδιά και γυναίκες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα μέσα στο κέντρο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τις κατοχικές αρχές για την άμεση απελευθέρωση των ομάδων μας και να τους παράσχει προστασία. Απαιτούμε επίσης την προστασία των γυναικών και των παιδιών και τη διασφάλιση της ασφαλούς εκκένωσής τους, καθώς παραμένουν παγιδευμένα μέσα στο κέντρο», προστίθεται.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι είχε χάσει την επαφή με το κέντρο ασθενοφόρων μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι στοχοποιούν ιατρικούς εργαζόμενους στη Γάζα.

03:45 Δεν έχει συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένει άδειο ενόψει της αναμενόμενης ψηφοφορίας για ένα νέο ψήφισμα για τη Γάζα.

Οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν στις 18:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

03:20 Σύμφωνα με το Reuters αναβλήθηκε ξανά η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Παρασκευή

Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβειρα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, μίλησε στη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με το Reuters.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόταση ενίσχυσης της δράσης στη Γάζα αναβλήθηκε άλλη μια ημέρα, μέχρι την Παρασκευή, επικαλούμενο διπλωμάτες. Νωρίτερα το Associated Press ανέφερε ότι η συμφωνία για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με την κρίσιμη βοήθεια για τη Γάζα ήταν «πολύ κοντά» και θα μπορούσε να αναμένεται ψηφοφορία.

Ο Σαχάντ Ματάρ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία υποστήριξαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά την Πέμπτη ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Είπε ότι τα 15 μέλη του Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν κλειστές διαβουλεύσεις για να δουν τις αλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι βασικοί σύμμαχοι και τα αραβικά έθνη έχουν εμπλακεί σε διπλωματία υψηλού επιπέδου με την ελπίδα να αποφευχθεί ένα ακόμη βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΟΗΕ για την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια προς τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αναφορές του κειμένου για την παύση των εχθροπραξιών στον πόλεμο, καθώς και για το βασικό σημείο εμπλοκής – την επιθεώρηση των φορτηγών βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα, ώστε να διασφαλιστεί ότι μεταφέρουν μόνο ανθρωπιστικά αγαθά.

03:00 «Ρεκόρ» θανάτου και καταστροφής η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα

Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, λένε οι ειδικοί, συγκαταλέγεται πλέον στις πιο θανατηφόρες και καταστροφικές στην ιστορία, σύμφωνα με το Associated Press.

Μέσα σε μόλις δύο μήνες, η επίθεση έχει προκαλέσει περισσότερες καταστροφές από την ισοπέδωση του Χαλεπίου της Συρίας μεταξύ 2012 και 2016, της Μαριούπολης της Ουκρανίας ή, αναλογικά, από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει σκοτώσει περισσότερους αμάχους από ό,τι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην τριετή εκστρατεία του κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πει ελάχιστα σχετικά με τα είδη των βομβών και του πυροβολικού που χρησιμοποιεί στη Γάζα. Αλλά από τα θραύσματα εκρήξεων που βρέθηκαν στο σημείο και από αναλύσεις του υλικού των χτυπημάτων, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειονότητα των βομβών που ρίχνονται στον πολιορκημένο θύλακα είναι αμερικανικής κατασκευής. Λένε ότι τα όπλα περιλαμβάνουν βόμβες βάρους 2.000 λιβρών (900 κιλών) που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το Associated Press συνεχίζει λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κάθε χτύπημα εκκαθαρίζεται από νομικούς συμβούλους για να βεβαιωθεί ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

02:40 Ισραηλινοί στρατιώτες της ταξιαρχίας Golani πανηγυρίζουν την αποχώρησή τους από το πεδίο της μάχης στη Γάζα

Πριν από λίγες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μαζικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της μονάδας στη Shejaiya.

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή πλευρά ανακοίνωσε ότι προκάλεσε βαρύτατες απώλειες και ζημιές σε οχήματα μεταξύ των Ισραηλινών.

02:15 Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία προκαλούν μαζική εκτροπή από τη διώρυγα του Σουέζ:

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι περίπου 180 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κάποτε επρόκειτο να πλεύσουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αλλάξει πορεία γύρω από την Αφρική ή έχουν σταματήσει και τους είπαν να περιμένουν οδηγίες, επικαλούμενο στοιχεία από την αμερικανική πλατφόρμα ψηφιακών εμπορευματικών μεταφορών Flexport Inc.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε πλοία που, όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ και διέρχονται από τον σημαντικό θαλάσσιο διάδρομο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι υφίστανται ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Το Bloomberg αναφέρει ότι «εκατοντάδες ακόμη πλοία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προστεθούν» στα πλοία που εκτρέπονται (της πορέιας τους) από τη διώρυγα του Σουέζ, εκτός εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα μπορεί να τερματίσει τις επιθέσεις των Χούθι. Το Al Jazeera έχει ετοιμάσει έναν πολύ καλό σχετικό χάρτη με τα οικονομικά στοιχεία του αντίκτυπου της απειλής των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

01:50 Έξι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί παροτρύνουν τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να αλλάξει την πολεμική του στρατηγική

Μια ομάδα έξι μετριοπαθών Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας κάλεσε αυτή την εβδομάδα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να προβεί σε «άμεση και σημαντική αλλαγή της στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικής στη Γάζα», εν μέσω νέων πιέσεων προς τη χώρα να θεσπίσει μια νέα εκεχειρία.

Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες προειδοποίησαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση στο έδαφος της Γάζας είναι «απαράδεκτες, δεν συνάδουν με τα αμερικανικά συμφέροντα, ούτε προωθούν την υπόθεση της ασφάλειας του συμμάχου μας Ισραήλ».

01:25 Περισσότερες από 20 χώρες θα συμμετάσχουν στον συνασπισμό για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο συνασπισμός έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις απειλές της ομάδας Χούθι με έδρα την Υεμένη, η οποία έχει υποσχεθεί να επιτεθεί σε όλα τα εμπορικά πλοία που έρχονται από και προς το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού αρνήθηκε να απαριθμήσει όλες τις χώρες που έχουν προσχωρήσει, λέγοντας: «Θα επιτρέψουμε σε άλλες χώρες, αναθέτουμε σε αυτές να μιλήσουν για τη συμμετοχή τους».

Τουλάχιστον 12 από τις χώρες είναι γνωστές: το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες, η Ισπανία το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι συμμετέχουν ακόμα η Ελλάδα και η Αυστραλία. Αναλυτές δήλωσαν ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερες αραβικές χώρες για να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του συνασπισμού.

Κάθε χώρα θα συνεισφέρει ό,τι μπορεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ. «Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα περιλαμβάνει πλοία. Σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσωπικό ή άλλους τύπους υποστήριξης», είπε.

01:00 Αδελφός δολοφονημένου αιχμαλώτου στον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας: Θα σε κυνηγήσω μέχρι να μπεις στο χώμα

Ο Γιονατάν Σαμρίζ , του οποίου ο αδελφός Αλόν ήταν μεταξύ των τριών Ισραηλινών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν από τον στρατό στη Γάζα, λέει ότι απείλησε οργισμένος τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σε ένα τηλεφώνημα.

«Του είπα ότι θα τον κυνηγήσω μέχρι να πέσει στο χώμα – αυτόν και όλους όσους κάθονται εκεί», δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 12, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσαν οι Times of Israel. «Του είπα ότι είναι υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη».

«Του είπα ότι δεν θα ησυχάσω και ότι θα τον στοιχειώνω στον ύπνο του, ότι όταν κοιμάται, θα βλέπει μια φωτογραφία του αδελφού μου», πρόσθεσε ο Σαμρίζ.

Εξηγώντας τον θυμό του, ο Σαμρίζ είπε ότι η οικογένειά του καταστράφηκε από τον θάνατο του Αλόν.

«Υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που σχεδιάζαμε να κάνουμε μαζί, τα οποία δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε και έχω έναν ηρωικό αδελφό που τώρα … αναπαύεται».

00:35  Ανταποκριτής του Al Mayadeen στη Νέα Υόρκη: Η φράση «επείγουσα και μόνιμη παύση των εχθροπραξιών» διαγράφηκε από το αραβικό σχέδιο ψηφίσματος μετά από απαίτηση των ΗΠΑ.

00:25 Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ η Ταξιαρχία του Γκολάν, αποσύρεται από τη Γάζα

Ισραηλινά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν πως η Ταξιαρχία του Γκολάν αποσύρεται από την Γάζα μετά από 60 ημέρες έντονων μαχών έχοντας υποστεί βαριές απώλειες.

Αναφέρεται πως σκοπός είναι η αναδιοργάνωση της μονάδας.

00:02 Νέες επιθέσεις σε Νουσεϊράτ, Χαν Γιουνίς με νεκρούς

Σύμφωνα με το Al Jazeera, αρκετοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μετά από βομβαρδισμό σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Θύματα υπάρχουν και στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, μετά από επίθεση του Ισραήλ σε σπίτι.

23:52 AFP: Καθυστερεί και πάλι η ψηφοφορία στο ΣΑ για κατάπαυση του πυρός

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο έχει συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει ήδη αμβλυνθεί για να εξασφαλιστεί συμβιβασμός, σύμφωνα με το AFP που εξέτασε την έκδοση του σχεδίου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι το ψήφισμα ζητά την «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και για επείγοντα βήματα προς μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ικανοποιημένες με το τελευταίο προσχέδιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γουντ δήλωσε: «Το επεξεργαζόμαστε ακόμη, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε να είμαστε σε θέση να το υποστηρίξουμε – δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Εν τω μεταξύ, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ, Λάνα Νουσεϊμπέ δήλωσε ότι «το χάσμα μειώνεται» καθώς κατευθυνόταν σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, αναφέρει το AFP.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η τελευταία καθυστέρηση στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενός σταθερού συμμάχου του Ισραήλ, σύμφωνα με το AFP.

Το AFP αναφέρει επίσης ότι το σχέδιο ψηφίσματος καλεί όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παράδοση βοήθειας από ξηράς, θάλασσας και αέρος, καθώς και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης που θα εποπτεύεται «αποκλειστικά» από τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται τώρα στον μηχανισμό, καθώς το Ισραήλ επιμένει ότι θα διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των προμηθειών που εισέρχονται στη Γάζα.

Το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχει και πάλι «κολλήσει».

23:42 Sniper σκότωσε υγειονομικό στο νοσοκομείο αλ-Άουντα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε υγειονομικό στο νοσοκομείο αλ-Άουντα.

Το Al Jazeera αναφέρει ότι οι άνθρωποι μέσα στο πολιορκημένο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα βρίσκονται σε «κατάσταση φρίκης» λόγω της παρουσίας Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών, της κράτησης από τις ισραηλινές δυνάμεις και της απουσίας νερού, τροφίμων και φαρμάκων.

23:33 Σκοτώθηκε η κόρη του γενικού διευθυντή Υγείας στη Γάζα – Ο ίδιος τραυματίστηκε

Ο Μουνίρ Αλμπούρς, γενικός διευθυντής Υγείας στη Γάζα, τραυματίστηκε μαζί με την οικογένειά του σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση που είχε στόχο το σπίτι της αδελφής του στην Τζαμπάλια, δήλωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Άνας αλ-Σαρίφ.

Η κόρη του Αλμπούρς, Τζάνα, σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση.

23:23 Βίντεο των IDF από μάχη στη Γάζα

Οι IDF συνεχίζουν να δημοσιεύουν βίντεο από τις μάχες στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες, η ειδική μονάδα LOTAR αντιμετώπισε μαχητή της Χαμάς που επιχειρούσε να την «τραβήξει» σε παγίδα με εκρηκτικά, ανοίγοντας πυρ προς τους στρατιώτες.

Οι IDF σκότωσαν τον μαχητή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους.

Δείτε το βίντεο:

23:14 Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του για την απειλή των Χούθι

Ο  Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού συζήτησαν για τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως «σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ναυτιλία και τη ζωή των πολιτών». Το τηλεφώνημα έγινε μετά από τον σχηματισμό από τις ΗΠΑ κοινής διεθνούς δύναμης την Τρίτη για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στα ύδατα της Υεμένης.

Οι Χούθι έχουν ορκιστεί να επιτεθούν σε πλοία που κατευθύνονται από και προς το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Αυτό έχει ωθήσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να απομακρυνθούν από τον κομβικό αυτό θαλάσσιο διάδρομο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία συμβάλλουν και οι δύο σημαντικά στη σταθερότητα στην περιοχή και επιδιώκουν περαιτέρω συνεργασία για διμερείς και πολυμερείς λύσεις», ανέφερε το Πεντάγωνο.

23:04 Συνεδριάζει το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

Σύμφωνα με το ynet, ξεκίνησε η συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου στην Κίρια του Τελ Αβίβ, ενώ υπάρχουν αναφορές για διαφορετικές απόψεις σχετικά την προοπτική μιας νέας συμφωνίας για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

22:54 Η ισραηλινή κοινή γνώμη είναι υπέρ άλλης μιας συμφωνίας για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ισραηλινή εφημερίδα Maariv διαπιστώθηκε ότι το 67% υποστηρίζει μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η πλειονότητα των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και εκείνων που υποστηρίζουν τα κόμματα που ελέγχουν σήμερα την κυβέρνηση, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου μήνα, κατά την οποία οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα ανταλλάχθηκαν με Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να διαπραγματευτούν μια παρόμοια συμφωνία που θα έφερνε άλλη μια παύση στις μάχες στη Γάζα.

Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι να τεθεί επί τάπητος ο πλήρης τερματισμός των μαχών.

22:45 Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν είναι σε επαφή με την ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει έρθει σε επαφή με μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας του σχετικά με το προτεινόμενο ψήφισμα που ζητά την αναστολή των μαχών και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

«Έχει έρθει σε επαφή με την ομάδα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας μας στην έδρα του ΟΗΕ, για το πώς το κάνουν αυτό, πώς το προσεγγίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι στο CNN κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης.

Ο Κίρμπι αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το πώς ένα πιθανό βέτο από τις ΗΠΑ λόγω διαφορών σχετικά με το ποιος είναι επιφορτισμένος με την επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα θα αντανακλούσε στη διεθνή σκηνή για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Ας μην προτρέχουμε – δεν υπάρχει ψήφισμα προς ψήφιση αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκεί για το ποια θα έπρεπε να είναι αυτή η διατύπωση», δήλωσε.

«Είναι σημαντικό για εμάς, φυσικά, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», πρόσθεσε.


Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι η προτεινόμενη διατύπωση που αναθέτει στον ΟΗΕ την αποκλειστική ευθύνη για την επιθεώρηση της παράδοσης της βοήθειας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εμπλοκής.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ αυτή τη διατύπωση εδώ από αυτό το βήμα – εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το ψήφισμα και την ίδια τη διατύπωση», είπε.

«Το Ισραήλ είχε – όπως είναι κατανοητό – ρόλο στο καθεστώς επιθεώρησης, έναν ρόλο-κλειδί, έναν κομβικό ρόλο, και το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό, και νομίζω ότι θα το αφήσω εκεί», τόνισε.

22:35 Οι IDF πραγματοποίησαν πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Οι IDF πραγματοποίησαν πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις.

Δείτε σχετική ανάρτηση και βίντεο:

22:26 Europe 1: Περισσότεροι από 4.000 Γάλλοι υπήκοοι πολεμούν με τον ισραηλινό στρατό

Ο Europe 1, κορυφαίος γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός, ανέφερε ότι 4.185 στρατιώτες από τη Γαλλία υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τομά Πορτέ από το αριστερό πολιτικό κόμμα La France Insoumise (LFI) έγραψε στο X ότι έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντουπόντ-Μορετί Eric, ζητώντας έρευνα για τις ενέργειες των Γάλλων πολιτών.

Ο Πορτέ, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει επίσης να προσφύγει στην Εισαγγελία, δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» να συμμετέχουν Γάλλοι πολίτες σε εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν και άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Association France Palestine Solidarite, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να λογοδοτήσουν οι Γάλλοι υπήκοοι που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:17 Εκπρόσωπος IDF: Έχουμε σκοτώσει 2.000 μαχητές της Χαμάς από τη λήξη της εκεχειρίας την 1η Δεκεμβρίου

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος, Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι από τη λήξη της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας την 1η Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.000 μαχητές της Χαμάς σε επιθέσεις και κατά τη διάρκεια χερσαίων μαχών.

Αυτό ανεβάζει τις εκτιμήσεις του στρατού για τους μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου σε περίπου 8.000. Άλλοι 1.000 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που μάχονται στην ανατολική Χαν Γιουνίς και πολεμάμε εκεί με αποφασιστικότητα, με πέντε ταξιαρχίες πεζικού και μηχανικούς μάχης, με έμφαση στις υπόγειες μάχες», είπε ο Χαγκάρι σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου.

Σχετικά με την κατάσταση στον βορρά, ο Χαγκάρι: «Η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει τον νότιο Λίβανο σε ζώνη μάχης και συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον ολόκληρου του κράτους του Λιβάνου για τη Χαμάς και το Ιράν».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να απομακρύνουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα», πρόσθεσε.

22:07 Ερυθρά Ημισέληνος: Τουλάχιστον 45 τραυματίες μετά από την επιδρομή στη Ραμάλα

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, 40 άτομα τραυματίστηκαν από τη ρίψη δακρυγόνων, τέσσερα από πλαστικές σφαίρες, ενώ ένας είχε έγκαυμα.

21:57 Διαπραγματευτής για τους ομήρους: «Αν το Ισραήλ τους θέλει πίσω, θα πρέπει να παρουσιάσει στη Χαμάς μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί»

Ο Γκέρσον Μπάσκιν, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην απελευθέρωση του στρατιώτη των IDF, Γκίλαντ Σαλίτ το 2011, έδωσε συνέντευξη στο ισραηλινό Κανάλι 12 σχετικά με την τρέχουσα στασιμότητα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς όσον αφορά την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί όσο συνεχίζονται οι μάχες και απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού συμφωνήσει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπάσκιν σημειώνει ότι: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να τους παίρνουμε στα σοβαρά. Λένε εδώ και τρεις εβδομάδες ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διεξάγουν διαπραγματεύσεις μέχρι να σταματήσουν οι μάχες».

«Ο μόνος τρόπος για να τους κάμψουμε είναι να θέσουμε στο τραπέζι μια συμφωνία που δεν μπορούν να αρνηθούν», υποστηρίζει ο Μπάσκιν.

«Όλοι μιλούν για το πώς μια συμφωνία ‘όλοι για όλους’ είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε τους ομήρους πίσω. Υποθέτω ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να κάνει μια τέτοια συμφωνία.

Επομένως, πρέπει να παρουσιάσει μια διαφορετική συμφωνία, τουλάχιστον μια που να μπορεί να απελευθερώσει τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς που παραμένουν», τονίζει ο ίδιος.

«Για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς»

«Το Ισραήλ θα πρέπει να παρουσιάσει στη Χαμάς έναν μακρύ κατάλογο τρομοκρατών που είναι διατεθειμένο να απελευθερώσει και να τον δημοσιοποιήσει για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς, με τους Παλαιστίνιους στις φυλακές (σ.σ. του Ισραήλ), στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη να στηρίζονται στη Χαμάς για να κάνει μια συμφωνία», προσθέτει.

Ο Μπάσκιν αναγνωρίζει ότι αυτό θα απαιτήσει από το Ισραήλ να απελευθερώσει κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για φόνο, αλλά λέει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να συμφωνήσει να τους απελευθερώσει μόνο στη Δυτική Όχθη, όπου θα έχει τη δυνατότητα να τους παρακολουθεί πιο εύκολα και να τους ξανασυλλάβει αν χρειαστεί, σε αντίθεση με την απελευθέρωση κρατουμένων στη Γάζα.

Ο ίδιος λέει ότι υπάρχουν σχεδόν 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τους οποίους το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει και ότι θα πρέπει να είναι αυτό που θα πρέπει να υποβάλει μια προσφορά αντί να περιμένει τη Χαμάς να το κάνει.

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να επιστρέψουμε τον όμηρο ή όχι», λέει ο Μπάσκιν. «Είμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία αν δεν πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία», τονίζει.

21:48 Σφοδρές μάχες στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με το Al Jazeera, σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Γάζας.

Ήχοι μάχης ακούγονται στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ότι εμπλέκεται σε «σφοδρές συγκρούσεις» με τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Γιαρμούκ και στην οδό αλ-Τζαλάα στην πόλη της Γάζας.

21:39 Η Ερυθρά Ημισέληνος έχασε επαφή με το κέντρο ασθενοφόρων της Τζαμπάλια μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι είχε λάβει αναφορές ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομή στο κέντρο ασθενοφόρων στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα δύο ώρες νωρίτερα.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η PRCS κατήγγειλε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «συνέλαβαν τα πληρώματα και τους τραυματιοφορείς και τους πήγαν σε (σ.σ. άγνωστη) τοποθεσία» και ότι η επικοινωνία έχει διακοπεί.

«Γυναίκες και παιδιά παραμένουν παγιδευμένα μόνα τους» μέσα στο κέντρο στη βόρεια Γάζα, ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:30 «Ύποπτος εναέριος στόχος» από τον Λίβανο αναχαίτισαν οι IDF, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που πέρασε από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, κοντά στο Μπαρ’άμ.

21:23 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν τα τούνελ κάτω από τη «συνοικία των ηγετών» της Χαμάς στη Γάζα

Οι IDF επανήλθαν στις επιχειρήσεις τους στη «συνοικία των ηγετών» της Χαμάς στη Γάζα και ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν τα τούνελ που βρίσκονταν από κάτω.

Το συγκρότημα, που βρίσκεται κάτω από τη γειτονιά Ριμάλ στην πόλη της Γάζας, περιλάμβανε ένα δίκτυο τούνελ που συνέδεε ασφαλή σπίτια και γραφεία που χρησιμοποιούνταν από ανώτερα στελέχη της Χαμάς. Η ανατίναξή του πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις της επίλεκτης μονάδας μηχανικού μάχης Yahalom και της 401ης Ταξιαρχίας, σύμφωνα με τις IDF.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

21:14 Κίρμπι για πείνα στη Γάζα: Δεν μπορούμε να αμφιοσβητήσουμε το νούμερο των λιμοκτονούντων που δίνει ο ΟΗΕ

Σε απάντηση στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ που αναφέρει ότι περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι στη Γάζα «λιμοκτονούν» πλέον λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι «σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να αμφισβητήσουμε αυτή την εκτίμηση. Συμφωνούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός δεινών στη Γάζα. Η πείνα, προφανώς, αλλά και η υγεία. Οι χειρότερες καιρικές συνθήκες θα το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο».

«Μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο που έχει το άνοιγμα του Κερέμ Σαλόμ στο να φτάνει η βοήθεια στη Γάζα», είπε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στην πρόσφατη επαναλειτουργία του περάσματος από το Ισραήλ στη Γάζα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η πείνα είναι ένας ακόμα εχθρός του πληθυσμού – και των παιδιών – στη Γάζα.

21:08 Λευκός Οίκος: Περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι περίπου 200 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

Από το νεοανοιγμένο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ, 120 φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 71 φορτηγά εισήλθαν μέσω της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα.

20:59 Η CPJ καλεί σε δράση για την προστασία των δημοσιογράφων – Ζητά πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ζήτησε την προστασία της ζωής των δημοσιογράφων, καθώς και από την Αίγυπτο και το Ισραήλ να παράσχουν στους ξένους δημοσιογράφους πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να απέχει από την επιβολή περαιτέρω μπλακ άουτ στις επικοινωνίες και να διατηρήσει τις υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους να συνεχίσουν να κάνουν ρεπορτάζ και να λαμβάνουν πληροφορίες από τοπικές πηγές», δήλωσε η CPJ.

Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «σπάσει το μακροχρόνιο μοτίβο ατιμωρησίας σε περιπτώσεις δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν» από τον ισραηλινό στρατό και να διερευνήσει όλες τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων με γρήγορο και διαφανή τρόπο.

Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:

20:50 Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι έβαλε στο στόχαστρο Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δηλώνει ότι έβαλε στο στόχαστρο Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το τέμενος αζ-Ζελάλ ανατολικά της Χαν Γιουνίς με καταιγισμό βλημάτων όλμου.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι εκτόξευσε μια ομοβροντία ρουκετών προς τη στρατιωτική τοποθεσία Κισουφίμ στο νότιο Ισραήλ.

20:40 Η Washington Post καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για το ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το Αλ Σίφα ως «κέντρο διοίκησης και ελέγχου»

Τα στοιχεία που παρουσίασε η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αποδεικνύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο Αλ Σίφα ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου, σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, των εικόνων ανοιχτής πηγής, των δορυφορικών εικόνων και όλων των δημοσιευμένων υλικών των IDF.

Αυτό εγείρει κρίσιμα ερωτήματα, λένε νομικοί και ανθρωπιστικοί εμπειρογνώμονες, σχετικά με το κατά πόσον η βλάβη που προκάλεσαν στον άμαχο πληθυσμό οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά του νοσοκομείου – η περικύκλωση, η πολιορκία και τελικά η επιδρομή στις εγκαταστάσεις και στη σήραγγα κάτω από αυτές – ήταν ανάλογη με την εκτιμώμενη απειλή.

Αυτά αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, το ρεπορτάζ της Washington Post.

Πηγή φωτογραφίας: Ronen Zvulun, Reuters/The Washington Post

20:31 Ισραηλινός αξιωματούχος: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες για απελευθερώση των ομήρων σε εξέλιξη»

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη 17 όμηροι που εμφανίζονταν στον κατάλογο της προηγούμενης συμφωνίας οι οποίοι επρόκειτο να απελευθερωθούν.

«Υπάρχει κάποια πρόοδος στο γεγονός ότι συναντηθήκαμε με τους Καταριανούς δύο φορές την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ξεκαθαρίσαμε σε όλους στο Ισραήλ και στο εξωτερικό ότι έχει έρθει η ώρα να ανανεωθεί το περίγραμμα που διατυπώθηκε στην προηγούμενη συμφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περίγραμμα αυτό «ήταν πολύ καλό με την έννοια ότι οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις της άλλης πλευράς εκπληρώθηκαν». «Δυστυχώς», πρόσθεσε, η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία την τελευταία ημέρα της εφαρμογής της και ως εκ τούτου το Ισραήλ επανέλαβε τις μάχες.

«Όπως ξεκαθαρίσαμε, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε – την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών. Πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτά», είπε.

Ο αξιωματούχος του Ισραήλ διευκρίνισε ότι μετά την εκπλήρωση της δέσμευσης που συμφωνήθηκε στο προηγούμενο περίγραμμα, το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να «συζητήσει άλλα βήματα», όπως είπε.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αφίσες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στη Νέα Υόρκη.

20:21 Βασιλιάς Ιορδανίας στον Μακρόν: Οι ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα ενέχουν τον κίνδυνο «καταστροφικών επιπτώσεων»

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα είπε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν σήμερα Πέμπτη ότι η «συνεχιζόμενη επιθετικότητα» του Ισραήλ κατά της Γάζας θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα και να άρει τα εμπόδια στην πολυπόθητη βοήθεια που χρειάζονται περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στον θύλακα, όπου η πείνα και οι ασθένειες εξαπλώνονται γρήγορα.

20:14 Η θλιβερή ιστορία του Φαρούκ Χατίμπ – Έμεινε σε ισραηλινή φυλακή για τρεις μήνες, είναι πλέον καρκινοπαθής

Ο 30χρονος Φαρούκ Χατίμπ αφέθηκε ελεύθερος από τις ισραηλινές φυλακές αφού πάσχει από καρκίνο, ενώ έχει μείνει «σκιά του εαυτού του».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:07 Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ραμάλα – Έριξαν δακρυγόνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε διάφορες περιοχές στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι περίπου 15 στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην πόλη και κατευθύνθηκαν προς τη συνοικία Έιν Μίσμπα, σταματώντας στο Συγκρότημα Αναψυχής της Ραμάλα.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν πολλά δακρυγόνα σε δεκάδες νεαρούς Παλαιστίνιους που βγήκαν να αντιμετωπίσουν την επιδρομή, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρχουν θύματα.

Δείτε βίντεο:

19:58 Πού «κολλάει» το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Ο Γκαμπριέλ Ελιζόντο του Al Jazeera μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξει η διατύπωση όσον αφορά τον «μηχανισμό επίβλεψης» της ανθρωπιστικής βοήθειας που υπάρχει στο σχέδιο ψηφίσματος.

Ο «μηχανισμός επίβλεψης» είναι μια κλασική ορολογία του ΟΗΕ, αλλά αυτό που ουσιαστικά σημαίνει σε πολύ πρακτικό επίπεδο είναι ότι το ψήφισμα καλεί τον ΟΗΕ να επιβλέπει αποκλειστικά όλη τη βοήθεια που έρχεται στη Γάζα και στη συνέχεια τη διανομή της.

Αυτό είναι βασικό, διότι, αυτή τη στιγμή, η βοήθεια ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ισραήλ και το Ισραήλ μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει τη βοήθεια όπως το ίδιο επιθυμεί. Αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτεί να σταματήσει αυτό. Αν γίνει αυτό, τότε ο ΟΗΕ θα είναι αυτός που θα μπορεί να επιταχύνει τη βοήθεια που πηγαίνει στη Γάζα.

Το Ισραήλ προφανώς εξέφρασε την ανησυχία του γι’ αυτό στις ΗΠΑ και γι’ αυτό οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν κάποια διατύπωση ή κάποιο τρόπο να το παρακάμψουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είχαμε ακόμη την ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Ελιζόντο.

19:49 «Η πείνα μαστίζει τους πάντες στη Γάζα»

Το 93% των εκτοπισμένων οικογενειών στη νότια Γάζα υποφέρουν από «ανεπαρκή κατανάλωση τροφίμων».

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA σημειώνει ότι: «Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, η πείνα μαστίζει τους πάντες».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:39 Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ: Το Ισραήλ είναι «ηττημένο και σε κρίση»

Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, εξέδωσε ανακοίνωση.

Τα βασικά σημεία, σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • «Αν ο εχθρός (σ.σ. το Ισραήλ) θέλει τους αιχμαλώτους του ζωντανούς, δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την επίθεση»
  • «Ο εχθρός είχε δολοφονήσει προηγουμένως ηγέτες και μαχητές της αντίστασης, αλλά αυτό μόνο αύξησε την αποφασιστικότητα και την αποφασιστικότητά μας να πάρουμε εκδίκηση για τα εγκλήματά του»
  • «Χαιρετίζουμε τους μαχητές του έθνους μας που αποσπούν την προσοχή του εχθρού, ειδικά στο μέτωπο της Υεμένης και του Λιβάνου»
  • Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έχουν βάλει στο στόχαστρο 720 στρατιωτικά οχήματά του
  • Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν 15 επιτυχημένες επιχειρήσεις ελεύθερων σκοπευτών

19:30 Βίντεο της Χαμάς με τους τρεις ομήρους που σκότωσε το Ισραήλ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τους τρεις ομήρους που σκότωσαν οι IDF.

«Προσπαθήσαμε να τους κρατήσουμε ζωντανούς, αλλά ο Νετανιάχου επέμενε να τους σκοτώσει», αναφέρει στην αρχή το σύντομο βίντεο.

Το βίντεο δείχνει τους τρεις άνδρες όταν ήταν ζωντανοί, να χαμογελούν και να κρατούν λευκά χαρτιά με τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητάς τους.

Σε άλλο σημείο οι τρεις άνδρες κάθονται σε ένα τραπέζι σε κάτι που μοιάζει με υπόγειο καταφύγιο.

Οι τρεις όμηροι αναγνωρίστηκαν ως ο Ελία Τολιντάνο, Ισραηλινο-Γάλλος πολίτης, ο Νικ Μπέιζερ και ο Ρον Σέρμαν, Ισραηλινο-Αργεντινός.

Δείτε το βίντεο:

19:20 Μήνυμα του Νετανιάχου στη Χαμάς: «Παραδοθείτε ή πεθάνετε»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση ότι οι μάχες στη Γάζα δεν θα σταματήσουν μέχρι την «εξόντωση της Χαμάς».

«Η επιλογή που προσφέρω στη Χαμάς είναι πολύ απλή: Παραδοθείτε ή πεθάνετε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι ούτε η Χαμάς ούτε η Φατάχ, το κόμμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, θα κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας.

Διεθνείς παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει ότι η εξάλειψη του κινήματος της Χαμάς είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος χωρίς καθορισμένο τελικό σημείο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

19:12 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Ιορδανία προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για τη Γάζα. Το Συμβούλιο φαίνεται ότι πρόκειται να ψηφίσει τελικά για την παύση του πολέμου και την παράδοση βοήθειας αργότερα σήμερα, μετά από πολλές καθυστερήσεις. Ωστόστο, στο τραπέζι παραμένει η περίπτωση για τρίτο αμερικανικό βέτο
  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση 35 ρουκετών προς το Τελ Αβίβ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε τουλάχιστον 11 Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα και κατέστρεψε ένα από τα τανκς των IDF
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκστρατεία μαζικών συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα, τη Ραμάλα, την Τουλκαρέμ, τη Ναμπλούς και την Τούμπας, καθώς και στην Ιερουσαλήμ
  • Το Ιράκ δήλωσε ότι στέλνει ένα βυτιοφόρο με 10 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων για να συμβάλει στις προσπάθειες να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν νεκροταφείο στην ανατολική Γάζα, εκταφιάζοντας και συνθλίβοντας τους νεκρούς που ήταν θαμμένοι εκεί
  • Οι IDF ανατίναξαν το τζαμί της Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει ως στρατιωτική βάση
  • Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη γίνει η Γάζα Χαμαστάν ή Φατάχσταν»

Βίντεο από τις επιχειρήσεις των IDF σε νεκροταφείο της Γάζας – Σκληρές εικόνες:

19:02 O πλέον ανεπιθύμητος Ευρωπαίος πολιτικός για το Ισραήλ ξαναχτύπησε: «Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, Ποτέ ποτέ ποτέ!»

«Το Ισραήλ πλέον δεν αμύνεται, αλλά εκδικείται».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:53 Συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ με αξιωματούχο της PLO

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ συναντήθηκε με ανώτερο αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στο Άμπου Ντάμπι για να συζητήσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Η συνάντηση με τον Χουσεΐν αλ-Σέιχ, γενικό γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, επικεντρώθηκε στις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

18:45 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν τον θάνατο 11 Ισραηλινών στρατιωτών

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι έβαλαν στο στόχαστρο μια ισραηλινή ειδική δύναμη στην περιοχή αλ-Τουβάμ, βόρεια της πόλης της Γάζας, και ενεπλάκησαν σε ένοπλη σύγκρουση με βαριά πολυβόλα.

Τουλάχιστον 11 στρατιώτες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν, δήλωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

18:41 Αύξηση των εθνικιστικών εγκλημάτων κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Τα στοιχεία των IDF δείχνουν ότι τον Οκτώβριο, 116 «περιστατικά εθνικιστικού εγκλήματος» από Εβραίους εναντίον Παλαιστινίων έλαβαν χώρα στη Δυτική Όχθη.

18:37 Αεροσκάφος του Κατάρ μετέφερε 20 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ που μετέφερε 20 τόνους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ιατρικών προμηθειών για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, κατευθύνθηκε την Τετάρτη στην αλ-Αρίς της Αιγύπτου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Με το αεροσκάφος της Τετάρτης ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών του Κατάρ που μετέφεραν βοήθεια για τη Γάζα ανέρχεται σε 47 με συνολικά 1.501 τόνους βοήθειας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:28 Νετανιάχου: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι η Γάζα δεν θα γίνει Χαμαστάν ή Φατάχσταν»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μέχρι να ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους του – την ολοκλήρωση της εξόντωσης της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας.

Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να διασφαλίσω ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Ούτε Χαμαστάν ή Φατάχσταν».

18:19 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο της Σουτζάιγια και ότι συνέλαβαν «τρομοκράτες που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου»

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν τον έλεγχο της γειτονιάς Σουτζάιγια στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις της 36ης Μεραρχίας πέτυχαν «επιχειρησιακό έλεγχο» στη γειτονιά και ο στρατός θα συνεχίσει να κρατά την περιοχή και να διεξάγει «στοχευμένες επιχειρήσεις με βάση την επιχειρησιακή αναγκαιότητα».

Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι οι δυνάμεις της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών «συνέλαβαν πολλούς τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένου «ενός διοικητή λόχου που συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

Οι ισραλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν επίσης ότι οι στρατιώτες της Ταξιαρχίας Γκολάνι εισέβαλαν σε σπίτια ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς και κατάσχεσαν υλικό πληροφοριών, ενώ δυνάμεις της 188ης Ταξιαρχίας κατέλαβαν το αρχηγείο του τάγματος Σουτζάιγια της Χαμάς.

Δείτε την ανακοίνωση των IDF:

18:10 Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το τζαμί της Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το τζαμί της Παλαιστίνης στη συνοικία Ριμάλ στην πόλη της Γάζας αφού χρησιμοποίησε το κτίριο ως στρατιωτική βάση για έναν ολόκληρο μήνα.

Πλάνα που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός δείχνουν έναν στρατιώτη να περπατά πάνω στα ερείπια πριν σταματήσει στο άνοιγμα μιας υποτιθέμενης σήραγγας.

«Αυτή η σήραγγα είχε σκάλες και ανελκυστήρα», λέει ο στρατιώτης στην κάμερα. «Χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους ηγέτες της Χαμάς», σημειώνει ο ίδιος.

Στιγμιότυπο από την έκρηξη στο τζαμί της Παλαιστίνης.

Δείτε βίντεο:

18:00 Τριντό: «Η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του»

Όπως αναφέρει το Reuters, οι στενοί φίλοι του Ισραήλ ανησυχούν ότι η στρατιωτική εκστρατεία του στη Λωρίδα της Γάζας θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε συνέντευξή του που προβλήθηκε την Πέμπτη.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπους που είναι προσεκτικοί όσον αφορά τον αντίκτυπο στους αμάχους», δήλωσε ο Τριντό.

17:52 Ηγεσία των Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ: «Υποστηρίζουμε τη θέση της Χαμάς για καμία συμφωνία χωρίς πλήρη κατάπαυση του πυρός»

Η ηγεσία των Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ ενημέρωσε τη Χαμάς ότι υποστηρίζει τη θέση της ότι δεν πρέπει να γίνει καμία συμφωνία με το Ισραήλ όσο συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που επικαλείται και ο δημοσιογράφος Τζακ Χούρι της ισραηλινής Haaretz, η ηγεσία των κρατουμένων μετέφερε το μήνυμα αυτό στους ηγέτες της Χαμάς.

«Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους κρατούμενους, ιδίως οι ηλικιωμένοι, περιμένουν να απελευθερωθούν, αλλά έχουν επίσης επίγνωση του τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας και τι περνάει ο πληθυσμός εκεί», δήλωσε η πηγή για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

«Ως εκ τούτου, μεταξύ των κρατουμένων, υπάρχει συναίνεση ότι πρέπει να επέλθει πλήρης κατάπαυση του πυρός πριν από οποιαδήποτε συμφωνία». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατούμενοι αισθάνονται άβολα στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι εις βάρος τόσων ζωών στη Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, οι παλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση ότι συντάσσονται με τη θέση της Χαμάς.

Σύμφωνα με βασικό στέλεχος μιας από τις παρατάξεις, το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός εκφράζει μια «εθνική θέση» που αντιπροσωπεύει όλες τις οργανώσεις στη Γάζα. Πρόσθεσε ότι η Χαμάς και οι παρατάξεις δεν θα συμφωνήσουν να απελευθερώσουν Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα μια προσωρινή παύση των μαχών.

17:43 Περίπου 625.000 Παλαιστίνιοι μαθητές έχουν στερηθεί την εκπαίδευσή τους στη Γάζα

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, 625.000 Παλαιστίνιοι μαθητές έχουν στερηθεί την εκπαίδευσή τους στη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα.

Σε ολόκληρη την πυκνοκατοικημένη λωρίδα, το 47% του πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών.

Από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, πάνω από 10.000 βρέφη και παιδιά έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor που εδρεύει στην Ελβετία. Παράλληλα, περισσότερα από 18.000 παιδιά έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:33 Οι Χούθι, η Γάζα, οι διάδρομοι του εμπορίου και τα σχέδια των ΗΠΑ

Κανονικά η σύγκρουση στην Υεμένη φαινόταν να οδεύει προς μια σχετικά ειρηνική διέξοδο. Το κίνημα των Χούθι είχε αποδείξει ότι ήταν νικηφόρο στην αντιπαράθεση με τις υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κυβερνητικές δυνάμεις, στηριζόμενο όχι μόνο στην υποστήριξη του Ιράν όσο – και κυρίως – στη γείωσή του στην κοινωνία της Υεμένης, στη μαχητικότητα και την επινοητικότητα που επέδειξε στις πολεμικές συγκρούσεις.

Από τη μεριά της, η Σαουδική Αραβία ήθελε να απεμπλακεί από μια σύγκρουση που για το Ριάντ αυτή τη στιγμή αποτελεί μόνο κόστος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:23 Γκαντζ: «Δεν υπάρχει πρόθεση να σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουμε τους ομήρους μας και να αλλάξουμε την πραγματικότητα στον νότο και τον βορρά»

Στο τέλος της περιοδείας του στο τοπικό συμβούλιο της παραλίας της Ασκελόν, ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ, δήλωσε ότι «η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται, η ζημιά στη Χαμάς βαθαίνει και θα συνεχιστεί σε βάθος της περιοχής και σε διάφορα στάδια».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να σταματήσουν οι μάχες μέχρι να επιστρέψουμε τους απαχθέντες μας. Και θα αλλάξουμε την πραγματικότητα τόσο στον νότο όσο και στον βορρά. Η άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους από την αιχμαλωσία μετά από πάνω από 70 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, ασθενών και γυναικών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η απειλή της Χαμάς πρέπει να απομακρυνθεί».

17:14 Το Ισραήλ ερευνά τον θάνατο Παλαιστίνιου κρατουμένου μετά από καταγγελόμενα βασανιστήρια

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανέκρινε 19 δεσμοφύλακες στο πλαίσιο έρευνας για τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου, σύμφωνα με τις αρχές, μετά από καταγγελίες για βασανιστήρια.

Ο Θαΐρ Αμπού Άσαμπ, 38 ετών, από την Καλκίλια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πέθανε τον περασμένο μήνα αφού ξυλοκοπήθηκε από δεσμοφύλακες στο νότιο Ισραήλ, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι φρουροί «αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους».

Η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ δήλωσε ότι συνεργάζεται με την έρευνα.

17:05 Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ θα μπορούσε να επιβραδύνει την παροχή βοήθειας στη Γάζα

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια αμφιλεγόμενη τοποθέτηση, σημειώνοντας ότι έχουν «σοβαρές και εκτεταμένες ανησυχίες» ότι το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που στοχεύει στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας «θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επιβραδύνει» τις παραδόσεις.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο αρχικά να ψηφίσει επί του ψηφίσματος – που συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – τη Δευτέρα.

Όμως έχει επανειλημμένα καθυστερήσει καθώς διπλωμάτες λένε ότι τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ αγωνίζονται να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση που να αναφέρει την παύση των εχθροπραξιών.

Το κείμενο στοχεύει στην αποδυνάμωση του ελέγχου του Ισραήλ επί όλων των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα.

«Ο στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να διευκολύνει και να βοηθήσει στην επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα και δεν μπορούμε να χάσουμε από τα μάτια μας αυτόν τον σκοπό», δήλωσε ο Νέιτ Έβανς, εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη ενόψει της πιθανής ψηφοφορίας αργότερα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οποιοδήποτε ψήφισμα βοηθά και δεν βλάπτει την κατάσταση επί τόπου», είπε ο Έβανς.

17:00 Πόση βοήθεια έχει εισέλθει στη Γάζα μέχρι σήμερα;

Το Al Jazeera παρουσιάζει infographic με το οποίο δίνει την εικόνα για το πόση ανθρωπιστική βοήθεια έχει περάσει μέσα στη Γάζα.

Το αραβικό Μέσο σημειώνει ότι περίπου 500 φορτηγά περνούσαν στη Γάζα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: Al Jazeera

16:54 «Η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις», λέει ο Κασσελάκης

Για το θέμα της αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης «Prosperity Guardian» που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:52 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε το μπαράζ πυραύλων προς το Τελ Αβίβ.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram ότι τα πλήγματα ήταν απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 35 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από το σύστημα Iron Dome, ενώ δεν υπάρχουν γνωστές απώλειες ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

16:48 Χέρτσογκ: Αν ο ΟΗΕ κάνει τη δουλειά του αντί να διαμαρτύρεται, μπορούμε να επεκτείνουμε τη βοήθεια προς τη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ επιτέθηκε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη για την αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, στην επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δυστυχώς, εξαιτίας μιας καθοριστικής αποτυχίας των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι σε θέση να φέρουν περισσότερα από 125 φορτηγά την ημέρα», δήλωσε ο Χέρτσογκ σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερουσίας της Γαλλίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος επισκέπτεται αυτή την περίοδο το Ισραήλ.

«Είναι δυνατόν σήμερα να παρέχεται τριπλάσια ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – αν ο ΟΗΕ, αντί να διαμαρτύρεται όλη μέρα, έκανε τη δουλειά του», είπε χαρακτηριστικά ο Χέρτσογκ.

Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει ψήφισμα που θα ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τη μεταφορά βοήθειας, αλλά θα περιορίζει τη δυνατότητα του Ισραήλ να επιβλέπει.

Ωστόσο, δεν έχει φύγει από το τραπέζι η περίπτωση οι ΗΠΑ να θέσουν νέο βέτο.

16:38 40 τραυματίες στρατιώτες των IDF την Πέμπτη, 8 σε σοβαρή κατάσταση

Οι IDF επικαιροποίησαν τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου σε 1.929, +40 από την Τετάρτη.

Από τους 40 στρατιώτες που τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, οκτώ στρατιώτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και άλλοι οκτώ αναφέρεται ότι είναι σε μέτρια κατάσταση.

16:29 Οι IDF επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους προς την κεντρική Λωρίδα της Γάζας – Δείτε βίντεο

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους στη νότια περιοχή της πόλης της Γάζας, ενώ προωθούνται προς την κεντρική Λωρίδα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση και το βίντεο:

16:19 Οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν νεκροταφείο στην ανατολική Γάζα, συνθλίβοντας τους νεκρούς

Μπουλντόζες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής κατέστρεψαν το νεκροταφείο Σέιχ Σαμπάν στη συνοικία ας-Σάχα στην ανατολική Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι νεκροί έχουν εκταφεί και συνθλίβονται κάτω από τις μπουλντόζες. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν με μπουλντόζες νεκροταφεία – καταστρέφοντας τάφους, εκταφίζοντας τα πτώματα και στη συνέχεια ακρωτηριάζοντας τα, αναφέρει το αραβικό Μέσο.

Οι εικονες προκαλούν φρίκη. Κομμάτια των νεκρών σωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και σορών παιδιών, είναι ευδιάκριτα στην περιοχή.

Πηγή: Al Jazeera

16:09 Το Ιράκ στέλνει καύσιμα στην Αίγυπτο για βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Η ιρακινή κυβέρνηση έστειλε ένα βυτιοφόρο με καύσιμα στην Αίγυπτο για να βοηθήσει με τις ελλείψεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ένα ιρακινό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε φορτίο 10 εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων έφυγε από το λιμάνι της Βασόρας για τη διώρυγα του Σουέζ ως βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και η κυβέρνηση του Ιράκ σχεδιάζει να στείλει και άλλα φορτία βοήθειας στο μέλλον», δήλωσε ο Ζεντάν Χάλαφ, σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

15:30 Μεγαλύτερη η επιρροή της Χαμάς μετά τον πόλεμο

Νέα ανάλυση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών διαπίστωσε ότι η αξιοπιστία και η επιρροή της έχει αυξηθεί δραματικά από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται αξιωματούχους που γνωρίζουν τις διάφορες εκτιμήσεις, οι οποίοι ανέφεραν ότι η Χαμάς έχει τοποθετηθεί με επιτυχία σε ορισμένες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης και αποτελεσματικός μαχητής κατά του Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέραμε ότι μια έρευνα που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών είχε διαπιστώσει ότι η υποστήριξη προς τη Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανερχόταν στο 44%, σε σύγκριση με μόλις 12% πριν από τρεις μήνες.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 92% των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη επιθυμούσε την παραίτηση του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

14:50 Το λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα βλέπει τη δραστηριότητα να πέφτει κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις των Χούθι

Το λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ είδε πτώση της δραστηριότητας κατά 85% από τότε που οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ενέτειναν τις επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του λιμανιού.

Το Εϊλάτ, το οποίο διαχειρίζεται κυρίως εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαγωγές ποτάσας από τη Νεκρά Θάλασσα, είναι πολύ μικρότερο από τα άλλα μεσογειακά λιμάνια του Ισραήλ στη Χάιφα και το Ασντόντ, τα οποία διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της χώρας.

Ωστόσο, προσφέρει στο Ισραήλ μια σημαντική πύλη προς την Ανατολή χωρίς να χρειάζεται να διαπλεύσει τη διώρυγα του Σουέζ.

14:30 «Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί καθιστούν τη Γάζα αβίωτη»

Ο Jan Egeland, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, προειδοποίησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι «οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί καθιστούν τη Γάζα μη βιώσιμη με κόστος για τις επόμενες γενιές των Παλαιστινίων και προκαλούν ανασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ».

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης ανέφερε ότι περίπου το 70% των σπιτιών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς, χερσαίους και θαλάσσιους βομβαρδισμούς έχει φτάσει τους 20.000.

«Ως ανθρωπιστές θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παράσχουμε επείγουσα βοήθεια και να κρατήσουμε τους ανθρώπους στη ζωή. Αλλά δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα διαλυμένα απομεινάρια ολόκληρων πόλεων, να σηκώσουμε υποδομές από τα συντρίμμια ή να κατασκευάσουμε πολυώροφα κτίρια», δήλωσε ο Egeland.

14:20 Μαζικές συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους σε επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Η ομάδα παρακολούθησης δήλωσε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Χεβρώνα, τη Ραμάλα, την Τουλκαρέμ, τη Ναμπλούς και την Τούμπας, καθώς και στην Ιερουσαλήμ.

Από την έναρξη του πολέμου, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των συλλήψεων σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη εν μέσω καθημερινών επιδρομών του ισραηλινού στρατού, με περισσότερους από 4.600 Παλαιστίνιους να έχουν συλληφθεί.

13:59 Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και αναχαιτίσεις ρουκετών αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για ζημιές ή θύματα.

13:51 Η λύση για δύο κράτη άργησε αλλά δεν έχει πεθάνει, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Yair Lapid, δήλωσε ότι είναι «καθήκον μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές» τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών «να ζήσουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά», σε συνέντευξή του στο αραβικό περιοδικό Al Majalla, που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, την Τρίτη.

Όσον αφορά το μέλλον της λύσης των δύο κρατών, ο Λαπίντ επανέλαβε τη μακροχρόνια υποστήριξή του: «Δεν νομίζω ότι η ιδέα έχει πεθάνει- νομίζω ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, επειδή πρέπει να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Χαμάς, όπως και το ISIS, πιστεύει στη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου στη γη του Ισραήλ: «Θέλουν να σκοτώσουν τους Εβραίους, θέλουν να σκοτώσουν τους Χριστιανούς και θέλουν να σκοτώσουν τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους. Και για να το αποτρέψουμε αυτό πρέπει όλοι να ενωθούμε και να εργαστούμε εναντίον του»

Ο Λαπίντ πρόσθεσε ότι το «λάθος» της ισραηλινής αριστεράς ήταν ότι «πίστευε ότι στη Μέση Ανατολή μπορείς να υπογράψεις ένα κομμάτι χαρτί» για να τερματιστεί η σύγκρουση.

Το «λάθος» της ισραηλινής δεξιάς ήταν ότι πίστευε ότι «η σύγκρουση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Δεν μπορεί. Πρέπει να λυθεί», συνέχισε

13:35 Η Χαμάς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για τους ομήρους εάν δεν υπάρξει οριστική εκεχειρία

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες απορρίπτουν κάθε συζήτηση για ανταλλαγή αιχμαλώτων μέχρι να τερματιστεί η ισραηλινή «επιθετικότητα», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσίευσε η Χαμάς.

«Υπάρχει παλαιστινιακή εθνική απόφαση ότι δεν πρέπει να γίνει καμία συζήτηση για κρατούμενους ή συμφωνίες ανταλλαγής παρά μόνο μετά την πλήρη παύση της επίθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Ισραήλ είχε προτείνει μία εβδομαδιαία παύση πυρός προκειμένου η Χαμάς να απελευθερώσει κάποιους αιχμαλώτους.

13:25 Εκδήλωση μνήμης του AJ για τον εικονολήπτη Samer Abudaqa που σκοτώθηκε στη Γάζα – «Το ταξίδι της δημοσιογραφίας συνεχίζεται»

Το δίκτυο μέσων ενημέρωσης που εδρεύει στο Κατάρ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τον δημοσιογράφο και εικονολήπτη Samer Abudaqa, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ κάλυπτε επίθεση σε σχολείο στη Χαν Γιουνίς.

«Σε πολλούς από αυτούς [τους δημοσιογράφους στη Γάζα] ζητήθηκε να φύγουν, αλλά προτίμησαν να μείνουν, συμπεριλαμβανομένου του πεσόντος συναδέλφου μας Σαμέρ, για τον οποίο βρεθήκαμε σήμερα εδώ, ζητώντας δικαιοσύνη.

Δικαιοσύνη για τη στοχοποίηση και τη δολοφονία του συναδέλφου μας και όλων των άλλων συναδέλφων δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα», δήλωσε ο παρουσιαστής ειδήσεων του Al Jazeera Arabic, Mohammad Hamdan, στη συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του δικτύου στη Ντόχα.

Ο Wael Dahdouh, επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, ο οποίος τραυματίστηκε στην επίθεση που σκότωσε τον Abudaqa, συμμετείχε στο τηλεοπτικό μνημόσυνο μέσω βιντεοκλήσης από τη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με λόγια. Σε αυτή την επίσημη στιγμή, αυτή τη θλιβερή στιγμή, αυτή την οδυνηρή στιγμή καθώς θυμόμαστε τον πεσόντα συνάδελφό μας, τον εικονολήπτη Samer Abudaqa», δήλωσε ο Dahdouh.

«Ενώνουμε τις φωνές μας με τις δικές σας- είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αποτροπιασμό μας, όμως δεν μπορούμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας. Έχουμε χάσει πολλούς αγαπημένους ανθρώπους».

«Είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή μας. Το ταξίδι της δημοσιογραφίας συνεχίζεται ακόμη και μετά τη δολοφονία του Σαμέρ Αμπουντάκα από το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Το Al Jazeera δήλωσε ότι θα παραπέμψει τη δολοφονία του Abudaqa στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

13:13 «Η Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να προστατεύεται από τις χώρες της περιοχής», λέει η Αίγυπτος

Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, λέει ότι οι χώρες στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν την ευθύνη να την προστατεύσουν, καθώς οι Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με πολλούς από τους εταίρους μας για να παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε ο Shoukry σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών David Cameron στο Κάιρο.

13:09 Παγιδευμένοι στον σταθμό ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου – «Σκόπιμη στοχοποίηση»

Η Nebal Farsakh, υπεύθυνη επικοινωνίας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS), δήλωσε στο Al Jazeera ότι το κέντρο ασθενοφόρων της οργάνωσής της στην Τζαμπάλια της Γάζας βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και δύο ημέρες.

«Υπάρχουν βομβαρδισμοί πυροβολικού και πυροβολισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από χθες. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βγει κανείς από το κέντρο. Η ασφάλεια των ομάδων μας βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Υπάρχουν περίπου 127 άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι μέσα στο κέντρο ασθενοφόρων μας, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιοφορέων, των εθελοντών, των οικογενειών τους και 22 τραυματιών».

Η Farsakh πρόσθεσε ότι δεν λειτουργούν νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

«Βομβάρδιζαν τα νοσοκομεία, πολιορκούσαν τα νοσοκομεία, συνέλαβαν τις ιατρικές ομάδες των νοσοκομείων. Μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 100 ιατρικές ομάδες που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών πολλών νοσοκομείων», είπε.

12:56 Επικεφαλής του συνοριακού περάσματος στο Κερέμ Σαλόμ, ανάμεσα στους 4 νεκρούς από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ο Μπασάμ Γκάμπεν, διευθυντής του ελεγχόμενου από το Ισραήλ συνοριακού περάσματος  Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ ήταν ένα από τα θύματα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς.

12:52 Ο ΠΟΥ περιγράφει την κατάσταση στις υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες από την ενημέρωση Τύπου του ΠΟΥ μετά την αποστολή ομάδας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την Τετάρτη:

  • Εννέα από τις 36 υγειονομικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει στη Γάζα, όλες με έδρα τη νότια Γάζα.
  • Το Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli, το μόνο εναπομείναν που λειτουργούσε στο βορρά με περιορισμένη ικανότητα, έχει πλέον σταματήσει να δέχεται νέους ασθενείς.
  • Στο al-Ahli Arab Hospital, υπάρχουν 10 ειδικευόμενοι γιατροί και νοσηλευτές που συνεχίζουν να παρέχουν τις βασικές πρώτες βοήθειες.
  • Περίπου 80 τραυματισμένοι ασθενείς βρήκαν καταφύγιο σε μια εκκλησία. Πολλοί από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι και πρέπει να μεταφερθούν για χειρουργική επέμβαση και να έχουν μια ευκαιρία να επιβιώσουν.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 20 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του αραβικού νοσοκομείου al-Ahli. Έξι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επετράπη να μεταβούν νότια- η τύχη και η κατάσταση των υπόλοιπων 14 παραμένει άγνωστη.

12:45 Ο Ben-Gvir προειδοποιεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός εθνικής ασφάλειας προειδοποίησε να μην σταματήσει κανείς τον ισραηλινό στρατό πριν «η Χαμάς ηττηθεί και επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Itamar Ben-Gvir ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα θα σηματοδοτούσε την αποτυχία του περιορισμένου τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου και ζήτησε την άμεση διάλυσή του.

«Είναι καιρός να επιστρέψουν τα ηνία στο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο», είπε.

12:31 Τρεις τραυματίες από αντιαρματικό πύραυλο στο Ισραήλ

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε το Moshav Avivim στα βόρεια του Ισραήλ, όπως μεταδίδει η Haaretz. Πολλά οχήματα πήραν φωτιά, αναφέρει ακόμα.

12:19 Σκληρό βίντεο: «45% είναι το ποσοστό εγκαυμάτων του παιδιού – Βοηθήστε να νοσηλευτεί εκτός Γάζας»

Γιατρός στη Γάζα απευθύνει έκκληση για να σωθεί ένα μωρό που υπέστη εγκαύματα από τους βομβαρδισμούς:

«45% είναι το ποσοστό των εγκαυμάτων που έχει αυτό το παιδί, τα εγκαύματα φτάνουν μέχρι και τους μύες του, παρακαλώ αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει να τον βγάλουμε από τη Γάζα για να νοσηλευτεί έξω από τη Γάζα».

12:14 Ισραηλινοί διαδηλωτές επιχειρούν να εμποδίσουν την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστειλε μια διαμαρτυρία που αποσκοπούσε στο να εμποδίσει τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσουν στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές, τους οποίους σταμάτησε η αστυνομία, ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες και κρατούσαν πλακάτ που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει τον εχθρό επιτρέποντας την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα. «Η βοήθεια προς τον εχθρό σκοτώνει στρατιώτες», έγραφε μια πινακίδα.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από δύο ομάδες, μεταξύ των οποίων η «Πορεία των Μητέρων», η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους γονείς των ισραηλινών στρατιωτών που πολεμούν στη Γάζα.

12:08 Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου αλλά οι επιθέσεις περιορίζονται στη συνοριακή περιοχή

Το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις – αεροπορικές επιδρομές που χτυπούν βαθύτερα στο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στόχευσε μια τοποθεσία στην περιοχή Ικλίμ αλ-Τούφα που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, μια περιοχή όπου η Χεζμπολάχ διαθέτει στρατιωτικά μέσα.

Αυτό θα μπορούσε να ήταν απάντηση στη Χεζμπολάχ που εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος που εξερράγησαν κοντά σε ισραηλινά ελικόπτερα που πετούσαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα.

Και οι δύο πλευρές στέλνουν μηνύματα η μία στην άλλη – μια μορφή αποτροπής – «αν μας χτυπήσετε, είμαστε σε θέση να σας χτυπήσουμε».

Η συχνότητα των επιθέσεων έχει αυξηθεί, αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνοριακή περιοχή.

11:58 Ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν αγροτικά κτίσματα στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν γεωργικά κτίσματα στο Khirbet Al-Tawil, ανατολικά της πόλης Aqraba, νότια της Ναμπλούς.

Το παρακάτω βίντεο δημοσιεύει το Quds News Network.

11:42 Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως – Μαρτυρίες

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UN OCHA) δημοσίευσε μια έκθεση που υποστηρίζει ότι ισραηλινοί στρατιώτες «σκότωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 11 άοπλους Παλαιστίνιους άνδρες μπροστά στα μάτια των μελών των οικογενειών τους» στην πόλη της Γάζας.

Η UNOCHA κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να διερευνήσει «αμέσως» τους ισχυρισμούς.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Γάζα δήλωσαν επίσης στο Al Jazeera ότι την Παρασκευή, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας περισσότερους από 18 ανθρώπους.

«Λέγαμε συνεχώς ότι είμαστε όλοι πολίτες. Ο γαμπρός μου καθόταν στην καρέκλα του με τα χέρια ψηλά, «είμαι πολίτης», είπε, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες τον εκτέλεσαν. Τα πτώματά τους βρίσκονται ακόμα εκεί. Δεν μπορούμε να ανασύρουμε τα σώματά τους για ταφή», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ένας άλλος δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βίαια σε διαμερίσματα και «σκότωσαν όλους τους άνδρες και κράτησαν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά».

«Τις γυναίκες τις άρπαξαν από τα μαλλιά και τις μάζεψαν σε ένα σημείο. Μικρά παιδιά τα έγδυσαν και τα ανάγκασαν να γονατίσουν. Όλες οι γυναίκες κρατήθηκαν στον τέταρτο όροφο και διατάχθηκαν να βγάλουν τα καλύμματα μαλλιών», δήλωσε μια γυναίκα.

11:25 «Κανείς δεν μιλάει για ειρήνη»

Ο Tamer Qarmout, επίκουρος καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera για την καθυστέρηση της ψηφοφορίας για το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ [των ΗΠΑ] που θέλουν να πιέσουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να το αποδεχθεί ή τουλάχιστον να μην ασκήσει βέτο. Και αυτό είναι μια θετική δυναμική.

«Ωστόσο, νομίζω ότι το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θέλουν να δώσουν στο Ισραήλ κάποιο περιθώριο για να συνεχίσει τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θέλουν να περιορίσουν το Ισραήλ», δήλωσε.

«Υπάρχει ένα άνοιγμα από τις ΗΠΑ να εξετάσουν ένα ψήφισμα που θα αντιμετωπίζει τις πολύ σοβαρές ανθρωπιστικές ανάγκες της Λωρίδας της Γάζας. Και υπάρχει μια διεθνής διάθεση γι’ αυτό για να δούμε περισσότερη βοήθεια να εισρέει στη Λωρίδα της Γάζας και μια πιο ήπια προσέγγιση στον πόλεμο.

«Αλλά ακόμα, κανείς δεν μιλάει για τον τερματισμό του πολέμου, που είναι το βασικό ζήτημα εδώ».

11:10 Απελευθερωμένοι όμηροι και συγγενείς αιχμαλώτων μηνύουν τον Ερυθρό Σταυρό

Τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν και οι οικογένειες δύο ομήρων που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία κατέθεσαν χθες στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αγωγή αποζημίωσης ύψους δέκα εκατομμυρίων σέκελ κατά του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Οι τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι οι Raz Ben Ami, Judith και Natalie Ra’anan και Amit Susanna.

Στην αγωγή, η οποία κατατέθηκε από την οργάνωση Justice Line, αναφέρεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι θα πρέπει να διαταχθεί να επισκεφθεί όλους τους Ισραηλινούς απαχθέντες στη Λωρίδα της Γάζας, να ενημερώσει τα μέλη των οικογενειών τους για την κατάστασή τους και να τους παράσχει φάρμακα.

Ο Ερυθρός Σταυρός απάντησε, λέγοντας ότι: «Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είναι μια ουδέτερη ανθρωπιστική οργάνωση που λειτουργεί με τη συγκατάθεση των μερών της σύγκρουσης. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι μπορέσαμε να βοηθήσουμε στην απελευθέρωση 109 ομήρων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε περισσότερες οικογένειες να επανενώνονται και να αποκτήσουν πρόσβαση στα παιδιά τους».

11:00 Συνεχίζεται η πολιορκία του σταθμού ασθενοφόρων στην Τζαμπάλια

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν το κέντρο ασθενοφόρων της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας.

«Οι έντονοι βομβαρδισμοί πυροβολικού συνεχίζονται στην περιοχή του κέντρου, συνοδευόμενοι από πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών», ανέφερε στο Χ.

«Αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια 127 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιοφορέων, των εθελοντών και των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων είναι 22 τραυματίες που λαμβάνουν θεραπεία μέσα στο κέντρο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

10:43 ΠΟΥ: Η βόρεια Γάζα έχει μείνει χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Πέμπτη ότι η βόρεια Γάζα έχει μείνει χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών.

«Στην πραγματικότητα δεν έχει απομείνει κανένα λειτουργικό νοσοκομείο στο βορρά», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ.

«Το Al-Ahli (νοσοκομείο) ήταν το τελευταίο, αλλά τώρα είναι ελάχιστα λειτουργικό».

10:29 Στροφή από τον επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας – «Είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο της Γάζας από την ΠΑ»

Ο επικεφαλής του Επιτελείου Εθνικής Ασφάλειας, Tzachi Hanegbi, έγραψε σε άρθρο του στον σαουδαραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Elaph» ότι το Ισραήλ κατανοεί την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας και των χωρών της περιοχής να ενσωματώσει την Παλαιστινιακή Αρχή την επομένη της Χαμάς στη μεταπολεμική Γάζα.

«Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό απαιτεί μια συνολική μεταρρύθμιση της ΠΑ, που να αναγνωρίζει το καθήκον της να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά στη Γάζα, τη Ραμάλα, την Τζενίν και την Ιεριχώ στις αρχές της μετριοπάθειας και της ανεκτικότητας – και χωρίς να υποκινεί τη βία κατά του Ισραήλ», είπε.

Ο Hanegbi πρόσθεσε ότι στη σημερινή της κατάσταση, η Παλαιστινιακή Αρχή δυσκολεύεται να το κάνει αυτό και γι’ αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής «και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Είπε επίσης ότι «δεν θα παραιτηθούμε από την ασφάλεια των πολιτών μας, αλλά το Ισραήλ δεν έχει συμφέρον να ελέγχει τις πολιτικές υποθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αυτό απαιτεί έναν μετριοπαθή παλαιστινιακό μηχανισμό ελέγχου που θα απολαμβάνει λαϊκής νομιμοποίησης και δεν καθορίζουμε ποιος είναι αυτός».

10:16 Πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – Το 80% χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία

Περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, εν μέσω ενός εντεινόμενου κύματος συλλήψεων και κρατήσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Addameer, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, δήλωσε ότι στους κρατούμενους περιλαμβάνονται εκατοντάδες από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 123 γυναικών, αν και ο πραγματικός αριθμός των κρατουμένων από την περιοχή θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, μια ομάδα υπεράσπισης των κρατουμένων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 7.800 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, το υψηλότερο σύνολο εδώ και τουλάχιστον 14 χρόνια.

Ο αριθμός όσων κρατούνται σε διοικητική κράτηση – επ’ αόριστον και χωρίς απαγγελία κατηγοριών – βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, δήλωσαν οι ακτιβιστές. Το 80% των κρατουμένων από τις 7 Οκτωβρίου εμπίπει σε αυτή την κατηγορία, δήλωσε η Τάλα Νασίρ, δικηγόρος που συνεργάζεται με την Addameer.

10:00 Ανησυχία από την ισραηλινή εντολή για εκκένωση της Χαν Γιουνίς

Η ισραηλινή εντολή για επείγουσα εκκένωση μιας περιοχής που καλύπτει το 20% περίπου της κεντρικής και νότιας Χαν Γιουνίς έχει προκαλέσει ανησυχία και φόβο στους κατοίκους για περαιτέρω επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Πολλοί άνθρωποι θα επηρεαστούν από αυτή τη διαταγή και θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν, δήλωσε ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Χαν Γιουνίς.

«Το κεντρικό τμήμα [της Χαν Γιουνίς] είναι η καρδιά της πόλης με τις σημαντικότερες δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου μέρους του κέντρου επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, του νοσοκομείου Νάσερ, του ιορδανικού νοσοκομείου αλλά και των περισσότερων κατοικιών», πρόσθεσε.

09:47 Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης «Prosperity Guardian», (Διαφύλαξη της Ευημερίας) που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».

Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

09:45 IDF: Η χερσαία επίθεση στη βόρεια Γάζα πλησιάζει στο τέλος της

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της χερσαίας επίθεσης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, αντιναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ο Χαγκάρι δήλωσε σε ενημέρωση ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον αρχίσει να πολεμά τη Χαμάς στις συνοικίες Daraj και Tuffah της πόλης της Γάζας, έχοντας διαλύσει τάγματα της Χαμάς βορειότερα.

Είπε επίσης ότι το δίκτυο τούνελ που φέρεται να αποκαλύφθηκε κάτω από την πλατεία Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας ήταν εκεί όπου «ανώτερα μέλη της Χαμάς διαχειρίστηκαν τις μάχες στις 7 Οκτωβρίου».

09:28 Επιτεθήκαμε σε 230 στόχους τις Χαμάς λένε οι IDF

Σε 230 στόχους επιτέθηκαν οι IDF το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. Την Τετάρτη ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε 300 στόχους και την Τρίτη σε 200. Οι αριθμοί αυτοί συνηγορούν στις αναφορές από παλαιστινιακές πηγές ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού δεκάδες αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις σε «στόχους της Χαμάς» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ενώ στρατιώτες «εντόπισαν όπλα σε ένα σχολείο στην Τζαμπάλια».

09:19 Σφοδροί βομβαρδισμοί στα παράλια νότια της Λωρίδας της Γάζας

Σύμφωνα με το AJ σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί στο παραλιακό μέτωπο της Ράφα και της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα

09:06 Ο Farouq Khateeb συναντά την οικογένειά του τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του από το Ισραήλ – «Απελευθερώθηκε για λόγους υγείας»

Ο Farouq Khateeb από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, απελευθερώθηκε από ισραηλινή φυλακή. Οι φωτογραφίες τον δείχνουν πριν και μετά τη σύλληψή του από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Farouq συνελήφθη πριν από 3 μήνες και κρατήθηκε υπό διοικητική κράτηση, χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για αυθαίρετες συλλήψεις Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις, μαζικές εξαφανίσεις και απάνθρωπη μεταχείριση ενώ ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τις ωμότητες του Ισραήλ.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τον Farouq Khateeb τρεις μήνες μετά τη φυλάκισή του από το Ισραήλ.

Σκιά του εαυτού του ο Farouq Khateeb τρεις μήνες μετά τη φυλάκισή του από το Ισραήλ

Στο παρακάτω βίντεο η στιγμή που ο Farouq Khateeb συναντά την οικογένειά του.

09:01 Γυναίκα σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε και ο σύζυγός της τραυματίστηκε όταν το σπίτι τους χτυπήθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό στο συνοριακό χωριό Μαρούν αλ Ρας.

Αυτή είναι η τρίτη αναφορά για θάνατο αμάχου στο Λίβανο ως αποτέλεσμα πλήγματος του ισραηλινού στρατού σε διάστημα τριών ημερών.

08:48 Υπερπλήρη τα νοσοκομεία στη Ράφα – «Έχουν μετατραπεί σε ζώνες εκκένωσης»

Πάνω από 25 τραυματίες μεταφέρθηκαν το πρωί στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα που αντιμετωπίζει όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής τεράστιες δυσκολίες για να περιθάλψει τους ασθενείς.

Εκτός από τους τραυματίες στο νοσοκομείο παραμένουν οι συγγενείς τους και κόσμος που αναζητά καταφύγιο από τους ανελέητους βομβαρδισμούς. Όπως μεταφέρει ο δημοσιογράφος του AJ, Hani Mahmoud, ο χώρος του νοσοκομείου γέμισε και κάποιοι μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία που όμως αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα καθώς δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες αλλά και επαρκής χώρος.

«Τα περισσότερα νοσοκομεία στη Ράφα έχουν μετατραπεί σε ζώνες εκκένωσης», ανέφερε ακόμα ο ανταποκριτής του AJ.

08:33 Οι απώλειες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα

  • Τουλάχιστον 20.000 έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8.000 παιδιών.
  • Περισσότεροι από 52.586 έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8.663 παιδιών.
  • Υπάρχουν περισσότεροι από 6.700 αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων 4.900 παιδιά.
  • Μεταξύ των νεκρών είναι 97 δημοσιογράφοι, 310 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 35 εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία.

08:22 Διπλωμάτης του ΟΗΕ εκφράζει αισιοδοξία για την έγκριση του ψηφίσματος

Η Lana Zaki Nusseibeh, πρέσβειρα των ΗΑΕ στον ΟΗΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα περάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα που θα ζητά την αναστολή των εχθροπραξιών στη Γάζα.

«Είμαι αισιόδοξος, και αν αυτό αποτύχει, τότε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», δήλωσε ο Nusseibeh στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει πάρα πολύς πόνος στο έδαφος για να συνεχίσει το Συμβούλιο να αποτυγχάνει σε αυτό … έχουμε ένα ψήφισμα και πρέπει να βασιστούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

08:06 Οι διατυπώσεις που αναβάλουν το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Tις τελευταίες τρεις ημέρες, υπήρξαν επτά διαφορετικές καθυστερήσεις ή αναβολές στην ψηφοφορία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με το AJ το κύριο σημείο εμπλοκής είναι η διατύπωση στο σχέδιο σχετικά με την εφαρμογή ενός μηχανισμού συντονισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι αυτά που θα αναλάβουν την εποπτεία και τη διευκόλυνση της εισόδου της βοήθειας στη Γάζα και τη διανομή της στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.

«Τώρα, γιατί άλλα μέλη του ΣΑ συμφωνούν σε αυτές τις καθυστερήσεις; Πιστεύουμε ότι ο λόγος είναι επειδή θέλουν και αυτά να πάρουν ένα σχέδιο αυτού του ψηφίσματος που να είναι αποδεκτό από τις ΗΠΑ, ώστε να μην ασκήσουν βέτο», ανέφερε ο ανταποκριτής του AJ.

07:50 H Αυστραλία θα συμμετέχει στη δύναμη «περιπολίας» στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Αυστραλία θα στείλει στρατιώτες στο πλαίσιο της επιχείρησης Prosperity Guardian υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση συνεχίζει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους για την υποστήριξη της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες στη Μέση Ανατολή και τη γύρω περιοχή», πρόσθεσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας σε ανάρτησή του στο Χ.

Η Αυστραλία δεν είχε αρχικά ανακοινωθεί ως μία από τις 10 χώρες που συμμετέχουν στη δύναμη, η οποία θα διεξάγει κοινές περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε ναυτιλιακές οδούς.

Οι πρώτες 10 χώρες ήταν οι εξής: Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

07:35 Πόσο στηρίζουν τη Χαμάς οι κάτοικοι της Γάζας; – Έρευνα

Η WSJ στο κεντρικό άρθρο της στην ιστοσελίδα, με τίτλο «Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αρχίσει να κατηγορούν τη Χαμάς για τα δεινά του πολέμου», παρουσιάζει έρευνα ενός παλαιστινιακού think tank με έδρα τη Ραμάλα για το κατά πόσο οι κάτοικοι της Γάζας συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε αρχές Δεκεμβρίου, το 1/5 των ερωτηθέντων κατηγορεί τη Χαμάς για τα δεινά του πολέμου, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία στρέφεται κατά του Ισραήλ.

Η υποστήριξη προς τη Χαμάς έχει επίσης αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου, με το 42% των ερωτηθέντων να την επιλέγει έναντι άλλων παλαιστινιακών κομμάτων.

Στη Δυτική Όχθη η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φατάχ, η υποστήριξη στη Χαμάς υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει την οργάνωση.

07:30 Facebook και Instagram λογοκρίνουν αναρτήσεις για την Παλαιστίνη – Καταγγελία HRW

Σε μια νέα έκθεση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει ότι η Meta λογοκρίνει συστηματικά περιεχόμενο σχετικά με την Παλαιστίνη στο Instagram και το Facebook.

«Η λογοκρισία της Meta προωθεί τη διαγραφή των δεινών των Παλαιστινίων», δήλωσε η Deborah Brown της HRW για την έκδοση της έκθεσης.

Η εξέχουσα οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι εξέτασε 1.050 περιπτώσεις διαδικτυακής λογοκρισίας και διαπίστωσε έξι μεγάλες κατηγορίες:

  • Αφαίρεση περιεχομένου
  • Αναστολή ή διαγραφή λογαριασμών
  • Αδυναμία ενασχόλησης με το περιεχόμενο
  • Αδυναμία παρακολούθησης ή επισήμανσης λογαριασμών
  • Περιορισμοί στη χρήση λειτουργιών όπως το Instagram/Facebook Live
    «
  • Σκιώδης απαγόρευση», δηλαδή σημαντική μείωση της ορατότητας χωρίς ενημέρωση του κατόχου του λογαριασμού

07:19 Νυχτερινές επιδρομές στη Δ. Όχθη – Συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πραγματοποιώντας επιδρομές σε σπίτια, συλλήψεις και συγκρούσεις με ντόπιους νέους σε πολλές περιοχές, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έπεσαν αληθινές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αν και δεν υπήρξαν αρχικές αναφορές για τραυματισμούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

07:12 Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στη βόρεια Γάζα – Να διατηρήσουν τις κατεχόμενες περιοχές προσπαθούν οι IDF

Οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν «εξελιγμένες τακτικές» στις μάχες τους με τις ισραηλινές δυνάμεις στη νότια περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας, περιλαμβανομένης της παγίδευσης σηράγγων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και της επίθεσης κατά των ισραηλινών τεθωρακισμένων με χειροβομβίδες ρουκετών, δήλωσαν αναλυτές πολέμου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, και το Critical Threat Project (CTP) δήλωσαν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μεταβαίνουν από τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην «κατοχή» ορισμένων περιοχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό περιλαμβάνει το Μπέιτ Χανούν και τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι, όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να αντιστέκονται πίσω από τις προωθημένες γραμμές προέλασης του Ισραήλ.

Την Τετάρτη, αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στις συνοικίες Beit Hanoon και Jabalia της βόρειας Γάζας, καθώς και στις συνοικίες Shujaiya και Zaytoun της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το ISW και το CTP.

07:03 Επίθεση την Τετάρτη με ρουκέτες σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει ότι πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον της αεροπορικής βάσης αλ Άσαντ στο Ιράκ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις, σε μια επίθεση που φαίνεται να είναι η τελευταία από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η CENTCOM, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές από τον πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε κατά της αεροπορικής βάσης την Τετάρτη.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν αργότερα ένα φορτηγό με καρότσα που είχε τροποποιηθεί για την εκτόξευση πυραύλων, ανέφερε η αμερικανική διοίκηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίθεση με πύραυλο είναι η τελευταία στοχοποίηση αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και των φόβων ότι μπορεί να επεκταθεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Τον Νοέμβριο, η Kataib Hezbollah, γνωστή και ως Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι οκτώ μαχητές της σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι οποίες, σύμφωνα με την CENTCOM, ήταν αντίποινα για επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού από «το Ιράν και ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν».

06:55 Οι ισραηλινές επιθέσεις στα νοσοκομεία έχουν λάβει «τις πιο σαδιστικές μορφές»

Η Francesca Albanese λέει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στο σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν λάβει «τις πιο σαδιστικές μορφές».

«Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό είναι ιερά», ανέφερε η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ανάρτησή της στο Χ, «ειδικά σε μια εποχή μεγάλης καταστροφής, πόνου και απόγνωσης όπως αυτός ο παράλογος πόλεμος εναντίον του λαού στη Γάζα».

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις του σε νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας παρά την παγκόσμια κατακραυγή.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες:

  • Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο μαιευτήριο του νοσοκομείου Nasser σκότωσε την Dina Abu Mehsen, 13 ετών, η οποία είχε επιβιώσει από προηγούμενη ισραηλινή επίθεση που σκότωσε  την οικογένειά της.
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι έξι από το προσωπικό τους ήταν μεταξύ των εργαζομένων και των ασθενών του νοσοκομείου που γδύθηκαν, δέθηκαν και ανακρίθηκαν μετά την κατάληψη του νοσοκομείου al-Awda από τις ισραηλινές δυνάμεις.

06:45 Τρεις ακόμα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας 19χρονος λοχίας στο τάγμα 931 και δύο υπολοχαγοί ηλικίας 20 και 21 ετών, οι οποίοι υπηρετούν στο τάγμα «Γκέφεν».

Τουλάχιστον 134 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην χερσαία εισβολή στη Γάζα και περίπου 740 έχουν τραυματιστεί, ανέφερε την Τετάρτη ο ΟΗΕ, επικαλούμενος τον ισραηλινό στρατό.

Δεν έγινε γνωστό αν οι τρεις τελευταίοι θάνατοι περιλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό των ισραηλινών θυμάτων που ανέφερε ο ΟΗΕ.

06:30 Διαπραγματεύσεων συνέχεια – Δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή

Καλημέρα σας. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί η χρυσή τομή καθώς το Τελ Αβίβ προτείνει ολιγοήμερες παύσεις πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, κάτι που η Χαμάς απορρίπτει καθώς ζητά μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, τονίζοντας ότι εάν απελευθερώσει τους ομήρους το Ισραήλ θα συνεχίζει με νέες σφαγές.

Οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ το Ισραήλ δέχεται επικρίσεις για τους Παλαιστίνιους που κρατά φυλακισμένους χωρίς κανένας να γνωρίζει πού βρίσκονται. Ο θάνατος ενός κρατουμένου και οι εικόνες ενός άλλου που μετά από δύο μήνες στη φυλακή έχει γίνει σκιά του εαυτού του προκαλούν αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις που ζητούν εξηγήσεις.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Και Βεζένκοφ και… «μπαμ» για τον Ολυμπιακό

Μετά τη «βόμβα» με Βεζένκοφ, στην κορυφή της λίστας του Ολυμπιακού βρίσκεται πλέον ο Εβάν Φουρνιέ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024