Βόρεια Κορέα: Και δεύτερος αντιδραστήρας φαίνεται ότι παράγει πλουτώνιο για όπλα
Δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν εκροή θερμού νερού από το σύστημα ψύξης.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ενεργοποίησε έναν δεύτερο αντιδραστήρα, ανέφεραν η Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ανεξάρτητοι ειδικοί, οι οποίοι τώρα ανησυχούν ότι η Πιονγκγιάνγκ απέκτησε και νέα πηγή πλουτωνίου για τα πυρηνικά όπλα της.
Εδώ και χρόνια η Βόρεια Κορέα απομονώνει πλουτώνιο από εξαντλημένες ράβδους καυσίμου που αφαιρούνται από έναν αντιδραστήρα των 5 megawatt στο πυρηνικό συγκρότημα του Γιονγκμπιόν.
Τώρα όμως φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει έναν δεύτερο αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, όπως μαρτυρά η θερμότητα που απελευθερώνεται από το σύστημα ψύξης.
«Η απορροή θερμού νερού αποτελεί ένδειξη ότι ο αντιδραστήρας έφτασε το επίπεδο της κρισιμότητας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, αναφερόμενος στο επίπεδο στο οποίο ξεκινά αυτοσυντηρούμενη αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.
H Βόρεια Κορέα πρέπει να έχει στην κατοχή της από 31 έως 96 πυρηνικές κεφαλές, ανάλογα με το είδος των συσκευών
Πλουτώνιο παράγεται ως παραπροϊόν από αυτές τις αντιδράσεις και μπορεί αργότερα να διαχωριστεί από τα εξαντλημένα καύσιμα ουρανίου.
Δορυφορικές παρατηρήσεις
Η ΙΑΕΑ δεν έχει πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β.Κορέας από το 2009, όταν οι επιθεωρητές της εκδιώχθηκαν από τη χώρα. Η υπηρεσία πλέον παρακολουθεί τη χώρα κυρίως μέσω δορυφορικών εικόνων. Χωρίς πρόσβαση στην εγκατάσταση, η ΙΑΕΑ δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι ο αντιδραστήρας λειτουργεί, τόνισε ο Γκρόσι.
Όπως εξήγησε, «ο αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος, όπως οποιοσδήποτε πυρηνικός αντιδραστήρας, μπορεί να παράγει πλουτώνιο μέσα στα ακτινοβολημένα καύσιμά του, το οποίο μπορεί να απομονωθεί με κατάλληλη επεξεργασία, κάτι που προκαλεί ανησυχία».
Ερευνητές του Κέντρου «Τζέιμς Μάρτιν» για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην Καλιφόρνια επίσης εκτίμησαν ότι ο αντιδραστήρας μάλλον λειτουργεί και προσφέρει «μια σημαντική πηγή πυρηνικού υλικού» για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο έχει απαγορευτεί με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τον Απρίλιο, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας στην Ουάσιγκτον εκτιμούσε σε έκθεσή του ότι ο αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων πλουτωνίου με εκτιμώμενο ρυθμό 20 κιλών ανά έτος».
Αυτό θα σήμαινε ότι η παραγωγή πλουτωνίου θα είναι πενταπλάσια σε σχέση με τον παλιό αντιδραστήρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Βόρεια Κορέα πρέπει να έχει στην κατοχή της από 31 έως 96 πυρηνικές κεφαλές, ανάλογα με το είδος των συσκευών.
Η είδηση της ενεργοποίησης του αντιδραστήρα έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε στη διάρκεια δοκιμής διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση αν προκληθεί με στρατηγικά όπλα.
Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει έξι πυρηνικές δοκιμές, η τελευταία το 2017. Η αύξηση της δραστηριότητας στον χώρο πυρηνικών δοκιμών δημιουργεί ανησυχίες ότι σχεδιάζονται νέες δοκιμές με στόχο τη σμίκρυνση των πυρηνικών κεφαλών για χρήση σε πυραύλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις