Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο: Πράσινο φως στην αποκατάσταση τους
Το κτήριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, κηρυγμένο μνημείο και ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή του Αγρινίου.
Ομόφωνα θετικά γνωμοδότησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επί των μελετών αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, που αφορούν στην αποκατάσταση του κτηρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ από το 2001, προκειμένου να φιλοξενήσουν το Διαχρονικό Μουσείου της Αιτωλοακαρνανίας και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η ιστορία τους ξεκίνησε πριν έναν αιώνα
Το κτήριο των αποθηκών «Αφών Παπέτρου» χωροθετείται σε οικόπεδο επιφάνειας 4.609 τ.μ., στη συμβολή των οδών Παλαμά και Μαβίλη στο Αγρίνιο. Είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας στα όρια της ιδιοκτησίας του οικοπέδου.
Ανεγέρθηκε το 1923, σύμφωνα με επιγραφή στην πρόσοψη του κτηρίου, και λειτούργησε με διάφορες χρήσεις μέχρι το έτος 1980 οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Ένα τετραώροφο κτήριο με ημιυπόγειο
Στις όψεις του συνδυάζονται στοιχεία γερμανικής επιρροής Art Nouveau και διακοσμητικά στοιχεία Art Deco. Το σχήμα του κτηρίου είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με δύο εισόδους στο μέσο των μεγάλων πλευρών. Στον πρώτο και στον τρίτο όροφο ήταν οι χώροι επεξεργασίας καπνού.
Το ημιυπόγειο, ο δεύτερος και ο τέταρτος όροφος ήταν χώροι αποθήκευσης καπνού. Στις γωνίες του κεντρικού αιθρίου, τέσσερα κλιμακοστάσια οδηγούν αντίστοιχα σε τέσσερις αίθουσες ανά όροφο, που επικοινωνούν, ανά δύο, με εσωτερικές θύρες.
Η ανάδειξη του κτηρίου
Το υφιστάμενο κτήριο που ανεγέρθηκε για την επεξεργασία και αποθήκευση καπνών διαθέτει ιδιαίτερη λειτουργική συμμετρική διάταξη που προσδιορίζεται από τα κύρια οικοδομικά, στατικά και μορφολογικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου.
Στόχοι της μελέτης είναι η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, η διατήρηση της μορφολογίας και των χαρακτηριστικών του μνημείου, η ανάδειξη του κτηρίου και της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής μέσω της επανάχρησης και της λειτουργικής χωροθέτησης των πολιτιστικών χρήσεων.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014 -2020», με προϋπολογισμό 3.572.560 ευρώ.
- Ο Μονέκε, ο Ολυμπιακός και το Final Four
- 65ο ΦΚΘ: Αμερικανικές εκλογές SOS – «Ακολουθώντας» την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021
- Βραζιλία: Επιβάτες αεροπλάνου ξυλοκόπησαν άνδρα – Είχε προσπαθήσει να ανοίξει την έξοδο κινδύνου
- Χρυσοχοΐδης: Πιθανόν να υπάρχει ευρύτερη ομάδα πίσω από την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
- Αυξάνει την δημοτική ακίνητη περιουσία του ο Δήμος Αμαρουσίου
- Ελαιόλαδο: Στο έλεος της ανομβρίας – Μειωμένη παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα