Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προετοιμασίες και για συγκρούσεις μέσω ΑΕΙ

Προετοιμασίες και για συγκρούσεις μέσω ΑΕΙ

Σήματα αισιοδοξίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αναφορές στο τέλος του «κύκλου των κρίσεων» και σε έναν νέο δρόμο «σταθερής ανάπτυξης»

Προσήλωση της κυβερνητικής ομάδας στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων, συντεταγμένα και με βάση τους στόχους της τετραετίας, όπως ο ίδιος τους καθορίζει με τις λέξεις «εκσυγχρονισμός» σε όλα τα πεδία και «σύγκλιση» με την Ευρώπη, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία για φέτος συνεδρίαση με τους υπουργούς του.

Το Μαξίμου, βγάζοντας μπροστά το αφήγημα της μεταρρυθμιστικής «ορμής», ανοίγει… παρένθεση στην ξαφνική εσωκομματική αναταραχή των προηγούμενων ημερών και, ξορκίζοντας την παράσυρση κυβερνητικών ή κομματικών στην εσωστρέφεια, συνδέει το μήνυμα αποφασιστικότητας για προώθηση έργου χωρίς καθυστερήσεις ή παραφωνίες με ευρύτερο μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα.

221 μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται μαζί με 279 έργα και επενδύσεις στο πρώτο για τον νέο κύκλο διακυβέρνσης «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής», όπως λέγονται οι ετήσιοι «μπλε φάκελοι» των υπουργών

«Αφήνουμε πίσω μας μία χρονιά με σύνθετες προκλήσεις αλλά και με σημαντικές κατακτήσεις, που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας», είπε ο Μητσοτάκης, δείχνοντας το τέλος στον «κύκλο των κρίσεων» και έναν νέο δρόμο «σταθερής ανάπτυξης».

Οπως αναμενόταν, καμία συζήτηση δεν έγινε για τους γαλάζιους κραδασμούς που προκλήθηκαν σχετικά με το Μεταναστευτικό και επισφραγίστηκαν με την ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή την προηγούμενη μέρα.

Αναφορά του Μητσοτάκη υπήρξε στην «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, ωστόσο δόθηκε και εκεί θετικό πρόσημο, καθώς μίλησε για «σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη εθνική προσπάθεια», έχοντας ενημερωθεί λίγη ώρα πριν για την πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη.

Ο ίδιος έθεσε στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής την καθημερινότητα, δεδομένου ότι το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι αυτή επηρεάζει το επίπεδο εμπιστοσύνης της κοινωνίας, και χάραξε εκ νέου γραμμή αλλαγών σε πολλαπλά πεδία της δημόσιας ζωής, με την πεποίθηση ότι αυτές θα συντηρούν το πολιτικό του κεφάλαιο.

Εξού και στο Υπουργικό συζητήθηκαν θέματα παιδείας, υγείας και δημόσιου χώρου – τομείς που ξεχώρισαν και στις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική μεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που καθορίζει το πλαίσιο για μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ΑΕΙ (παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων).

Είναι, όπως είπε, το «πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα» προς την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Και με την αποστροφή ότι θα φανεί «ποιος είναι στην πράξη ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής» – ως αιχμή προς τα… αριστερά του, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση πήρε ήδη θέση «μάχης» με βολές προς το Μαξίμου – επιβεβαίωσε το αναμενόμενο: στη συγκριμένη μεταρρύθμιση θα καταγραφεί η πρώτη ιδεολογική σύγκρουση του 2024.

Κατά τον Πρωθυπουργό, ανοίγει η προοπτική η Ελλάδα «να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό», δίνεται η δυνατότητα να μείνουν στη χώρα «πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό», ενώ η παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αποκτά «μία ευνοϊκή οδό επιστροφής».

«Θα έχουμε για το 2024 έναν πολύ καθαρό οδικό χάρτη με 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα», σχολίασε χθες ο Πρωθυπουργός

Τα «SOS» του 2024

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ δρομολογείται για το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου, μετά τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Θα προηγηθούν επίσης οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές, που αναμένεται να βγει στη δημόσια διαβούλευση.

Είναι μερικά από τα… SOS του 2024, τρεις από τις 221 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται μαζί με 279 έργα και επενδύσεις στο πρώτο για τον νέο κύκλο διακυβέρνησης «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής», όπως λέγονται οι ετήσιοι «μπλε φάκελοι» των υπουργών.

«Θα έχουμε για το 2024 έναν πολύ καθαρό οδικό χάρτη με 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα», σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Οπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο για τον προγραμματισμό ανά τομέα, προτεραιοποιούνται 10 τομείς με σαρωτικές αλλαγές: η παιδεία (έπειτα και από μεταρρύθμιση στο σχολείο στο α’ τρίμηνο), η υγεία (με τον νοσοκομειακό «χάρτη»), στην οποία, όπως παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός , «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά», η δικαιοσύνη (με τον δικαστικό «χάρτη»), το κράτος (με… μαστίγιο και καρότο παντού), τα δικαιώματα (με τον ανατρεπτικό νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές), το Μεταναστευτικό (με ψηφιοποίηση διαδικασιών και οργάνωση ΚΥΤ), τα εισοδήματα, η αγορά εργασίας, το Χωροταξικό και ο αθλητισμός.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Must in

Σε κλινική η πρώην σύζυγος του Τίμα – Δημοσίευσε βίντεο από το δωμάτιο νοσηλείας

Η πρώην σύζυγος του Γιάνις Τίμα, Άννα Σεντόκοβα, νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, μετά από τον θάνατο του Λετονού μπασκετμπολίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο