Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το «πετσοκομμένο» ψήφισμα για τη Γάζα - «Το τεστ θα γίνει στο πεδίο»

Live: Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το «πετσοκομμένο» ψήφισμα για τη Γάζα – «Το τεστ θα γίνει στο πεδίο»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι ΗΠΑ δεν έθεσαν βέτο στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα μετά από συμβιβαστικές διατυπώσεις που έγιναν στο αρχικό κείμενο που είχαν συντάξει τα ΗΑΕ

Πέρασε το ψήφισμα για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από συμβιβαστικές διατυπώσεις που έγιναν. Από την ψηφοφορία απείχαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Το ψήφισμα απαιτεί να υπάρχει απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Λωρίδα, αλλά δεν ζητά κατάπαυση του πυρός. Κάτι που φοβίζει σε μεγάλο βαθμό όσους έχουν σαφή εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Το Ισραήλ απορρίπτει το ψήφισμα του ΣΑ

Στη Γάζα η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που από το διάστημα το χρώμα της περιοχής φαίνεται διαφορετικό.

Οι νεκροί στη Λωρίδα ξεπέρασαν τις 20.000, αριθμός μεγαλύτερος από τους νεκρούς της Νάκμπα. Οι 14.000 των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ οι νεκροί δημοσιογράφοι έφτασαν τους 99.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις

03:05 Πλησιάζουν τους 100 οι νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα – Ο Μομάμεντ Χαλίφα είναι ο 99ος…

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα θρήνησε έναν ακόμη δημοσιογράφο που σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο σπίτι του στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο δήλωσε ότι η δολοφονία του Μοχάμεντ Χαλίφα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων σε 99 στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Η τηλεόραση Al-Aqsa TV της οργάνωσης Χαμάς δήλωσε ότι ο Χαλίφα σκοτώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

Το αποτέλεσμα της εισβολής στην Γάζα είναι τουλάχιστον 20.057 θάνατοι και 53.320 τραυματισμοί, οι 14.000+ από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες.

02:45 Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δίνει το πράσινο φως για γενοκτονία» λέει πρώην εργαζόμενους του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη

Ο Chris Gunness πρώην εργαζόμενος στην UNRWA λέει ότι «αυτό που εκτυλίσσεται στη Γάζα είναι μια αμερικανοϊσραηλινή γενοκτονία – δεν είναι μόνο μια ισραηλινή γενοκτονία».

«Ακριβώς όπως η Αμερική παρέχει στο Ισραήλ 4 δισ. δολάρια στρατιωτικής υποστήριξης ετησίως, παρέχει επίσης – όπως είδαμε απόψε – στο Ισραήλ διπλωματική και πολιτική κάλυψη για να συνεχίσει μια γενοκτονία που χαρακτηρίζεται από τη μαζική και βιομηχανική αγνόηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Gunness στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δηλώσεις μετά την ψήφιση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστούν σαφές ότι η χώρα σχεδιάζει να διατηρήσει τον έλεγχο του τι μπαίνει στη Γάζα.

«Είναι σαφές ότι το Ισραήλ … όπως έκανε και στο παρελθόν, σκοπεύει να θέτει βέτο σε ό,τι πηγαίνει στη Γάζα», δήλωσε ο Gunness.

02:32 Υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ ισχυρίζονται ότι έβαλαν στο στόχαστρο ισραηλινή εξέδρα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ισχυρίζεται ότι χτύπησε έναν «ζωτικό στόχο» στη Μεσόγειο Θάλασσα πριν από αρκετές ημέρες.

Μια πηγή της ομάδας λέει στο Al Jazeera ότι ο στόχος ήταν η εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου Karish στα ανοικτά των βόρειων ακτών του Ισραήλ.

Οι ισχυρισμοί της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ – οι οποίοι δεν μπορούν να επαληθευτούν – έρχονται μετά την ανακοίνωση των IDF ότι κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα πάνω από τη θάλασσα κοντά στο Λίβανο, καθώς πλησίαζε τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

02:10 Ακριβώς 70 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στη Γάζα την Παρασκευή

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι την Παρασκευή παρέλαβε 70 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια από την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, σύμφωνα με το CNN.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι 78 φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, σε σύγκριση με περίπου 500 φορτηγά την ημέρα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

01:43 «Βαθιά σοκαρισμένη» η ΕΕ από την επισιτιστική ανασφάλεια στη Γάζα μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για λιμό

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν «βαθιά σοκαρισμένοι» από την εκτίμηση ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας κινδυνεύει από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια μετά από δύο και πλέον μήνες πολέμου.

«Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη και θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλο τον κόσμο να δράσει τώρα για να αποτρέψει μια θανατηφόρα ανθρώπινη καταστροφή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.«χρειαζόμαστε επειγόντως συνεχή, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση για να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη καταστροφικής κατάστασης«, αναφέρουν. «Η έλλειψη πρόσβασης σε βασικά βασικά είδη διατροφής δημιουργεί μια κατάσταση λιμού».

Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της φάσης ταξινόμησης της επισιτιστικής ασφάλειας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αναφέρει ότι «οι εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών, των χερσαίων επιχειρήσεων και της πολιορκίας ολόκληρου του πληθυσμού έχουν προκαλέσει καταστροφικά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Στη Γάζα ζουν λίγο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου το 85% από αυτούς εκτιμάται ότι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

01:20 Επιζών της επίθεσης στο Νουσεϊράτ δηλώνει πως «το σπίτι είχε περισσότερους από 50 ανθρώπους μέσα»

Ο ανώνυμος επιζών, ο οποίος λέει ότι μέλη της οικογένειάς του έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή επίθεση της Παρασκευής, παρακολουθούσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε.

«Το σπίτι φιλοξενούσε έξι εκτοπισμένες οικογένειες … τις αδελφές μου, τον θείο μου, τη θεία μου. Το σπίτι είχε μέσα μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων ανθρώπων. Εγώ και ο αδελφός μου μετρήσαμε τον αριθμό των ανθρώπων μέσα και τους βρήκαμε 52.

«Πενήντα δύο άνθρωποι – οι περισσότεροι από αυτούς νεκροί. Μεγάλος αριθμός τραυματιών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι μισοί από αυτούς στο σπίτι ήταν παιδιά.

«Καθόμασταν κάτω, εγώ έτρωγα. Ξαφνικά είδαμε τρεις ρουκέτες να πέφτουν πάνω μας, να πέφτουν σαν βροχή.

«Καθόμασταν και παρακολουθούσαμε το Συμβούλιο Ασφαλείας, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό ήθελε να αποφασίσει για κατάπαυση του πυρός και το άλλαξαν σε απόφαση για βοήθεια. Θέλουμε βοήθεια; Θέλουμε ησυχία, θέλουμε ασφάλεια. Πεθάναμε».

01:00 Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει «συγκλονισμένος» που ο Αμερικανοϊσραηλινός που πιστεύεται ότι είχε απαχθεί από τη Χαμάς είναι νεκρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον θάνατο του Ισραηλινο-Αμερικανού υπηκόου Γκάντι Χαγκάι, ο οποίος πιστεύεται ότι απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Τζιλ και εγώ είμαστε συντετριμμένοι από την είδηση ότι ο Αμερικανός Γκαντ Χαγκάι πιστεύεται πλέον ότι σκοτώθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο πρόεδρος στην ανακοίνωση. «Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για την ευημερία και την ασφαλή επιστροφή της συζύγου του, Τζούντι».

Η Τζούντιθ Γουάινστάιν, σύζυγος του Χαγκάι, εξακολουθεί να κρατείται όμηρος στη Γάζα. Η δήλωση του Μπάιντεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη στον Χαγκάι.

«Σήμερα, προσευχόμαστε για τα τέσσερα παιδιά τους, τα επτά εγγόνια τους και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα και θρηνούμε μαζί τους αυτή την τραγική είδηση», ανέφερε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του.

00:35 Λευκός Οίκος: Το Ιράν «εμπλέκεται βαθιά» στο σχεδιασμό επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον αναφέρει πως το Ιράν βοηθάει τους Χούθι στον σχεδιασμό των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως όχι μόνο χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους Χούθι για να συνεχίσουν τη δράση τους ενάντια σε πλοία, αλλά και πως με κατασκοπευτικό πλοίο τους παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες.

Το Ιράν έχει «εμπλακεί σε βάθος» στον σχεδιασμό των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντας όπλα, χρηματοδότηση, εκπαίδευση και «τακτικές πληροφορίες» για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα πλήγματα κατά μήκος ενός κρίσιμου θαλάσσιου διαδρόμου, αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

00:15 Η Ισπανία δηλώνει ότι εξακολουθεί να σκέφτεται αν θα συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταστολή των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε μια επιχείρηση από μονομερή άποψη. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πάντα υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγκρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα έναν συνασπισμό 10 κρατών για την καταστολή των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, με τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Μπαχρέιν και την Ιταλία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην «πολυεθνική πρωτοβουλία ασφάλειας».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι στον συνασπισμό ασφαλείας συμμετέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Αλλά το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα «εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, δεν θα συμμετάσχει μονομερώς».

Ο επικεφαλής του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ του είπε ότι η Μαδρίτη «αποφάσισε να μην παρέμβει, τουλάχιστον να μην παρέμβει με τους όρους που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

00:03 Συγκινητικό βίντεο: Οικογένεια δεν πιστεύει ότι ο πατέρας είναι σώος

Παλαιστίνιοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους όταν αντικρίζουν ζωντανό τον πατέρα της οικογένειας που είχε εγκλωβιστεί κάτω από συντρίμμια.

Δείτε το βίντεο των Times of Gaza:

23:53 WAFA: Τουλάχιστον 18 νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ισραηλινό χτύπημα έπληξε ένα σπίτι στην οδό αλ-Ισχρίν στα ανατολικά του κεντρικού καταυλισμού της Γάζας, Νουσεϊράτ.

Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Το Al Jazeera Arabic ανέφερε ότι το χτύπημα έπληξε το σπίτι της οικογένειας Χαλίφα, με πολλούς νεκρούς από την οικογένεια, καθώς και μέλη των οικογενειών αλ-Ατάρ, Αμπού Σαουίς και αλ-Μπατνίτζι που είχαν καταφύγει στο σπίτι μετά τον εκτοπισμό τους από το δικό τους.

23:47 Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη βοήθεια στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί τμήμα της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια στη Γάζα ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και δήλωσε ότι θα βοηθήσει «να τερματιστεί η επιθετικότητα, να διασφαλιστεί η άφιξη της βοήθειας και να προστατευτεί ο παλαιστινιακός λαός».

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα βήμα που μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των δεινών του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

23:42 «Κούφια απειλή» λέει η Χαμάς για τις δηλώσεις Γκάλαντ

Η Χαμάς χαρακτήρισε «κούφια απειλή» τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ ότι ο ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ θα «συναντήσει σύντομα τις κάννες των όπλων μας», εννοώντας του ισραηλινού στρατού.

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram, η Χαμάς δήλωσε ότι το σχόλιο του Γκάλαντ αντανακλά την αποτυχία του να επιτύχει οποιονδήποτε από τους διακηρυγμένους στόχους του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός το μόνο που έχει καταφέρει είναι να σκοτώσει αμάχους και να καταστρέψει πολιτικές εγκαταστάσεις, πρόσθεσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

23:32 Επίθεση Ισραηλινών εποίκων σε σπίτι Παλαιστίνιας τραγουδίστριας και ερευνήτριας γιατρού

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο σπίτι της Νταλάλ Αμπού Άμνεχ, τραγουδίστριας και ερευνήτριας γιατρού στον τομέα του εγκεφάλου.

Η ίδια είχε απελευθερωθεί από την ισραηλινή αστυνομία, ενώ το σπίτι της βρίσκεται στην Αφουλάχ.

Η Άμνεχ είχε συλληφθεί για μια ανάρτηση όπου έγραφε: «Δεν υπάρχει νικητής εκτός από τον Θεό».

Δείτε βίντεο από την επίθεση:

23:23 Συνομιλία Μπλίνκεν – Γκάλαντ για τους ομήρους, τον πόλεμο στη Γάζα και τις εντάσεις στη Δυτική Όχθη

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε την Πέμπτη με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία των μέτρων για την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων θετικών μέτρων για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Δυτική Όχθη και την αποφυγή κλιμάκωσης στο Λίβανο».

«Ο υπουργός Μπλίνκεν επανέλαβε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει τη βλάβη των αμάχων και υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προωθήσουν απτά βήματα προς την υλοποίηση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

23:13 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα μετά από πολυήμερη καθυστέρηση, χωρίς ωστόσο να ζητά την κατάπαυση του πυρός
  • Ομάδες αρωγής και πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επικρίνουν το ψήφισμα επειδή δεν απαιτεί διακοπή των μαχών ώστε να επιτραπούν περισσότερες παραδόσεις βοήθειας
  • Το Ισραήλ λέει ότι επιτρέπει επαρκή ποσότητα βοήθειας στον θύλακα, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ – και όχι οι ισραηλινές επιθεωρήσεις – είναι υπεύθυνος για τυχόν καθυστερήσεις
  • Η Χαμάς χαρακτήρισε το ψήφισμα του ΟΗΕ «ανεπαρκές βήμα»
  • Οι θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται στα νότια της Γάζας, αφού το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρέιτζ να εκκενώσουν την περιοχή
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έχει σχεδόν θέσει υπό τον έλεγχό του τη βόρεια Γάζα, ενώ οι έντονες μάχες συνεχίζονται σε δύο συνοικίες της πόλης της Γάζας

23:00 Άλλοι δύο δημοσιογράφοι νεκροί στη Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Network, νεκροί είναι άλλοι δύο δημοσιογράφοι στη Γάζα.

Ο Μουχάμαντ Αλ Σαΐντι μαζί με μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επίθεση στο σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Ο Μουχάμαντ Αλ Σαΐντι.

Ο καθηγητής και δημοσιογράφος Ριζκ Αρούκ σκοτώθηκε επίσης στο σπίτι του στη Γάζα, μαζί με μέλη της οικογένειάς του μετά από ισραηλινή επίθεση.

Ο Ριζκ Αρούκ.

22:46 «Όχι αρκετά καλό»: Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το «πετσοκομμένο» ψήφισμα για τη Γάζα

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε νωρίτερα, ο Τζέισον Λι, διευθυντής της Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέει ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατάπαυση του πυρός «στην καλύτερη περίπτωση θα επιβραδύνει τη συνεχή κάθοδο των παιδιών της Γάζας σε πιο αδιανόητη δυστυχία από το θάνατο, τις ασθένειες και την επερχόμενη πείνα».

Αυτό επαναλήφθηκε από τη Σάλι Άμπι-Χαλίλ της Oxfam, η οποία δήλωσε ότι «η αποτυχία να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός μετά από πέντε ημέρες σκόπιμων καθυστερήσεων και αποδυνάμωσης του ψηφίσματος είναι ακατανόητη και εντελώς ανάλγητη».

«Πρόκειται για βαθιά παράλειψη καθήκοντος από έναν οργανισμό που ιδρύθηκε για να τηρεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και την προστασία των ζωών», δήλωσε η Άμπι-Χαλίλ, περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης χαιρέτισε τα «αιτήματα του ψηφίσματος για άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα, δήλωσε ότι «χρειάζονται σαφώς πολύ περισσότερα».

«Το θεμέλιο της δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι ο Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Η σύγκρουση αποτελεί σαφή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών βάσει του διεθνούς δικαίου αγνοούνται θλιβερά», δήλωσε η οργάνωση.

22:37 Παλαιστίνιοι φεύγουν με κάθε τρόπο από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ μετά από ισραηλινή εντολή εκκένωσης

Το Ισραήλ συνεχίζει να εκδίδει εντολές εκκένωσης από περιοχές της Γάζας.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Anadolu, Παλαιστίνιοι φεύγουν με κάθε τρόπο από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Πηγή φωτογραφίας: Ashraf Amra/Anadolu Agency

Πηγή φωτογραφίας: Ashraf Amra/Anadolu Agency

Πηγή φωτογραφίας: Ashraf Amra/Anadolu Agency

22:28 Η Διεθνής Αμνηστία ζητά κατάπαυση του πυρός με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε ολοσέλιδες δημοσιεύσεις με τις οποίες ζητά κατάπαυση του πυρός στους New York Times και στον Guardian.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:18 BBC: Το ψήφισμα στο ΣΑ για τη Γάζα πέρασε, αλλά το πραγματικό τεστ θα γίνει επί του πεδίου

Μετά από ημέρες καθυστερήσεων, η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε τελικά και το ψήφισμα πέρασε. Δεκατρία μέλη ψήφισαν υπέρ – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζει το BBC.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία, αντί να χρησιμοποιήσουν τα βέτο τους για να εμποδίσουν την απόφαση.

Το κείμενο είχε αποδυναμωθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ουάσινγκτον, αφαιρώντας την έκκληση για επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών – και αντ’ αυτού ζητώντας τη δημιουργία συνθηκών για μια τέτοια παύση.

Η Ρωσία διαφώνησε με την αλλαγή, λέγοντας ότι το Συμβούλιο ουσιαστικά δίνει στο Ισραήλ πλήρη ελευθερία κινήσεων για περαιτέρω εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας. Η Μόσχα κατέθεσε τροπολογία για να επανέλθει η αρχική διατύπωση, αλλά οι ΗΠΑ μπλόκαραν αυτή την προσπάθεια.

Η πρέσβειρα των ΗΑΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ υπερασπίστηκε το ψήφισμα, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι δεν ήταν τέλειο.

Το ψήφισμα προβλέπει επίσης έναν συντονιστή που θα επιβλέπει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ που θα δημιουργηθεί με στόχο την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της διανομής της βοήθειας.

Η Ουάσινγκτον αρχικά φοβήθηκε ότι αυτό θα αφαιρούσε από το Ισραήλ τον έλεγχο της διαδικασίας διαλογής, αλλά το ψήφισμα ξεκαθαρίζει ότι αυτό θα γινόταν σε συνεννόηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Γιατί απείχαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρέσβειρά τους

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ εξήγησε γιατί οι ΗΠΑ απείχαν.

«Τελικά, ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι που το Συμβούλιο μίλησε για αυτή την ανθρωπιστική κρίση, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι – στην πραγματικότητα τρομοκρατημένοι – που για άλλη μια φορά το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να καταδικάσει την τρομερή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Αρκετά μέλη του ΣΕ σημείωσαν ότι τελικά η πραγματική δοκιμασία για το ψήφισμα θα είναι η εφαρμογή του επί του πεδίου και κατά πόσο θα ανακουφίσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία γίνεται όλο και πιο απελπιστική μέρα με τη μέρα.

Στιγμιότυπο μετά από την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ.

22:09 Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από μάχες με τις IDF

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από μάχες με τις IDF στο χωριό Αλ-Μουγκράκα, στο βόρειο τμήμα της κεντρικής περιοχής της Γάζας.

Δείτε το βίντεο:

22:00 Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει στη νότια Γάζα παρά τις νέες εντολές εκκένωσης

Νέες εντολές εκκένωσης δόθηκαν στους κατοίκους της Αλ-Μπουρέιτζ να μετακινηθούν στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Τάρεκ Αμπού Αζούμ, και στις δύο πόλεις, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν την τελευταία ώρα, συγκεκριμένα, δύο κτίρια κατοικιών ισοπεδώθηκαν πλήρως στην περιοχή αυτή.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η Χαν Γιουνίς έχει μετατραπεί σε μια πλήρη ζώνη μάχης μεταξύ των Παλαιστινίων μαχητών και των Ισραηλινών στρατιωτών. Την τελευταία ώρα δέχεται μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς με πέντε Παλαιστίνιους να φέρονται να σκοτώθηκαν κατά την καταστροφή κτιρίου με κατοικίες.

Η Ράφα, στην οποία έχουν στοιβαχτεί χιλιάδες άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από άλλες περιοχές της Γάζας, έχει επίσης δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες δύο ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση στην κεντρική της περιοχή.

21:50 Εκπρόσωπος IDF: «Είμαστε κοντά στην εξασφάλιση πλήρους επιχειρησιακού ελέγχου στη βόρεια Γάζα»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, ο ισραηλινός στρατός είναι κοντά στην εξασφάλιση «πλήρους επιχειρησιακού ελέγχου στη βόρεια Γάζα».

«Τα στρατεύματα των IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς και ταυτόχρονα ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητα σε πρόσθετες περιοχές της Λωρίδας, με έμφαση στον νότο της», είπε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς οι IDF βρίσκονται στα «τελικά στάδια του επιχειρησιακού ελέγχου» στη βόρεια Γάζα, με τα στρατεύματα να μάχονται το τελευταίο τάγμα της Χαμάς που παραμένει, στις γειτονιές Νταράι και Τούφα της πόλης της Γάζας.

Ο Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός εξακολουθεί να πολεμά τη Χαμάς σε άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας, αν και σε «χαμηλότερη ένταση».

Το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

21:41 Χαμάς: «Ανεπαρκές βήμα» το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ που υπερψηφίστηκε με στόχο να βοηθήσει στην παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ένα «ανεπαρκές βήμα» για την κάλυψη των αναγκών του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, η αμερικανική κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να αδειάσει αυτό το ψήφισμα από την ουσία του και να το εκδώσει με αυτή την αδύναμη φόρμουλα… Αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει την επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας», ανέφερε η ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

21:36 Σύλλογος Παλαιστινίων Κρατουμένων: Είκοσι ακόμη Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν

Ο Σύλλογος Παλαιστινίων Κρατουμένων δήλωσε ότι οι τελευταίες συλλήψεις αυξάνουν τον αριθμό των Παλαιστινίων που κρατούνται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 4.675.

Οι τελευταίες συλλήψεις έγιναν σε όλη τη Χεβρώνα, τη Ραμάλα, την Τζενίν, την Καλκίλια, την Τούμπας και την Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για την αύξηση των συλλήψεων από την έναρξη του πολέμου, σημειώνοντας ότι πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ομάδες δικαιωμάτων έχουν επίσης καταγράψει ισχυρισμούς για βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς.

21:26 «Σφοδρός βομβαρδισμός» έξω από το νοσοκομείο Ελ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι υπήρξε «σφοδρός βομβαρδισμός» έξω από το νοσοκομείο Ελ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:19 Διαδηλώσεις στην Ολλανδία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σε μια σειρά πόλεις της Ολλανδίας έγιναν διαδηλώσεις που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:10 Σκληρή κριτική από τον Ισραηλινό αναπληρωτή απεσταλμένο στον ΟΗΕ για την υποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Ισραηλινός αναπληρωτής απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Μίλερ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ότι «το μόνο εμπόδιο για την είσοδο των παραδόσεων βοήθειας είναι η ικανότητα του ΟΗΕ να τις υποδεχτεί».

Το Ισραήλ έχει καταδικάσει την αντίδραση της ηγεσίας του ΟΗΕ στη σύγκρουση και έχει κατηγορήσει την UNRWA, η οποία συντονίζει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα, ότι κάνει τα στραβά μάτια στις επιχειρήσεις της Χαμάς. Η υπηρεσία έχει απορρίψει τον ισχυρισμό αυτό.

Η UNRWA έχει δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις της έχουν πληγεί επανειλημμένα από ισραηλινά πλήγματα, με το 70% του τοπικού προσωπικού της να έχει εκτοπιστεί. Τουλάχιστον 136 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί.

Παρατηρητές δήλωσαν ότι οι παραδόσεις βοήθειας έχουν επιβραδυνθεί από τις αυστηρές ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας. Ο Μίλερ δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις αυτές πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται.

«Η ενίσχυση της παρακολούθησης και του συντονισμού της βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι φάρμακο για όλα», δήλωσε ο Μίλερ. «Οποιαδήποτε ενίσχυση της παρακολούθησης της βοήθειας από τον ΟΗΕ δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των επιθεωρήσεων ασφαλείας του Ισραήλ», υπογράμμισε.

21:00 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι η Χαμάς να εξαλειφθεί

Ο Έλι Κοέν ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμό του στη Γάζα «μέχρι την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Κοέν πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να ελέγχει όλη την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα για λόγους ασφαλείας».

Σχολιάζοντας άμεσα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψηφίστηκε, ο Κοέν δήλωσε ότι η απόφαση «υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο ΟΗΕ θα γίνει πιο αποτελεσματικός στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στον προορισμό της και δεν θα καταλήξει στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς».

Η ανάρτηση στο Χ:

20:51 Λευκός Οίκος: Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία δεν αναμένεται να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν παρακολουθούν στενά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά δεν αναμένουν ότι η εκτροπή των εμπορικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων ενόψει των εορτών, ανέφερε σήμερα η κορυφαία οικονομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Η Λαέλ Μπρέιναρντ, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας του Λευκού Οίκου είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική και ο πληθωρισμός μειώθηκε γρηγορότερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η ανάπτυξη επίσης παραμένει ισχυρή.

Η Μπρέιναρντ σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνηση γνωρίζει και παρακολουθεί τους κινδύνους και τα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί να διαταράξει τις αγορές σιτηρών, αλλά και την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

20:41 Ριγιάντ Μανσούρ στον ΟΗΕ: Άμεση κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστική βοήθεια σε κλίμακα και όχι αναγκαστικός εκτοπισμός

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστική βοήθεια σε κλίμακα και όχι αναγκαστικό εκτοπισμό.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια προσπάθεια καταστροφής του λαού μας και ο εκτοπισμός του για πάντα από τη γη του. Αυτός είναι ο στόχος του Ισραήλ, ο πραγματικός του στόχος. Να μην υπάρχει μέλλον για τους Παλαιστίνιους στην Παλαιστίνη».

Ο Μανσούρ ήταν εμφανώς συγκινημένος όταν διηγήθηκε την ιστορία της 12χρονης Ντούνια Αμπού Μόσεν, η οποία έχασε την οικογένειά της και τα πόδια της σε ισραηλινή επίθεση στα τέλη του περασμένου μήνα. Αφού είπε σε συνέντευξή της ότι ήθελε να τελειώσει ο πόλεμος και ότι ήθελε να γίνει γιατρός όταν μεγαλώσει, σκοτώθηκε σε άλλη μια ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Νάσερ την Κυριακή.

Ο Μανσούρ προσέθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν τη ρωσική τροπολογία στην οποία άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ, αλλά εξέφρασε την υποστήριξή του για το ψήφισμα που πέρασε, λέγοντας ότι είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός.

20:33 Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ απέρριψε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Γκιλάντ Ερντάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «η εστίαση του ΟΗΕ μόνο στους μηχανισμούς βοήθειας προς τη Γάζα είναι περιττή και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ επιτρέπει ήδη τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα» και ότι «ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων».

Ο Ερντάν ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ψήφισμα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο διατήρησε τη δυνατότητα του Ισραήλ να συνεχίσει να επιθεωρεί τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα.

20:24 Σε παγκόσμια ημέρα δράσης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καλούν μια σειρά οργανώσεις

Οργανώσεις όπως οι The Palestine Solidarity Campaign, Stop the War Coalition, Friends of Al Aqsa καλούν σε παγκόσμια ημέρα δράσης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν το Σάββατο 13 Ιανουαρίου.

Δείτε σχετικό κάλεσμα για τη Μεγάλη Βρετανία:

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

20:14 Νέο τούνελ της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν οι IDF κάτω από την πόλη της Γάζας

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν άλλο ένα μεγάλο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας, δημοσιεύοντας πλάνα που δείχνουν έναν σκύλο της μονάδας σκύλων Oketz να ψάχνει στα υπόγεια περάσματα.

Σύμφωνα με τις IDF, το δίκτυο έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων και περιλαμβάνει αίθουσες διοίκησης, αποθήκες και μεγάλους χώρους ανάπαυσης με ηλεκτρικό ρεύμα, γραμμές επικοινωνίας και νερό.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Η σήραγγα εντοπίστηκε από τις IDF αφού στρατεύματα της ταξιαρχίας Yiftah και μηχανικοί μάχης πολέμησαν με μέλη της Χαμάς σε ένα συγκρότημα που ανήκει στην οργάνωση στην πόλη της Γάζας, κοντά στο νοσοκομείο al-Quds, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Οι IDF λένε ότι στρατιώτες σκότωσαν αρκετούς ενόπλους της Χαμάς κατά τη διάρκεια των μαχών και αργότερα τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών που επιχειρούσαν στην ίδια περιοχή εντόπισαν πολλά φρεάτια σήραγγας που οδηγούν στο μεγάλο υπόγειο δίκτυο.

Η επίλεκτη μονάδα μηχανικού μάχης Yahalom και η Oketz έφτασαν στη συνέχεια για να ερευνήσουν τις σήραγγες κάτω από το συγκρότημα της Χαμάς, οι οποίες μετά από έρευνες αποκαλύφθηκε ότι είχαν πολλαπλά επίπεδα.

Οι σήραγγες καταστράφηκαν αργότερα από τους μηχανικούς μάχης και την 99η Μεραρχία.

Δείτε βίντεο:

20:07 «Πυρά» του πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ στις ΗΠΑ – Πώς δικαιολόγησε την αποχή στο ΣΑ

«Η Ουάσινγκτον παίζει ένα εξαιρετικά ύπουλο παιχνίδι για να επιβάλει στο κείμενο μια ουσιαστική άδεια για το Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα με το πρόσχημα και την καταγραφή της δημιουργίας συνθηκών για την παύση των εχθροπραξιών», δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τριγυρνούν ασκώντας πιέσεις στην περιοχή, όχι για χάρη της ειρήνης, όπως ισχυρίζεται ο Αμερικανός συνάδελφός μου, αλλά για χάρη της διασφάλισης των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων της Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

«Συνάδελφοι, εάν το έγγραφο αυτό δεν υποστηριζόταν από έναν αριθμό αραβικών κρατών, θα είχαμε φυσικά ασκήσει βέτο. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε επίσης ότι ένας αριθμός από τους συνυποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών, απέσυραν τη συνυπογραφή τους. Αλλά είμαστε σταθερά της άποψης ότι ο ίδιος ο αραβικός κόσμος είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και να φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτές. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μπλοκάραμε αυτό το ψήφισμα», πρόσθεσε.

20:00 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα καλύπτει το 10% των αναγκών»

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα Ηνωμένα Έθνη, Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ, παρουσίασε το τροποποιημένο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μίλησε για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο πέρασμα της Ράφα με εκπροσώπους του Συμβουλίου.

Η ίδια είπε ότι «υπάρχουν χιλιάδες φορτηγά με βοήθεια που δεν μπορούν να περάσουν και η βοήθεια που έρχεται καλύπτει το 10% των αναγκών. Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα – ο πληθυσμός της Γάζας θα υποφέρει από πείνα. Οι προσπάθειες της Αιγύπτου είναι αξιέπαινες, αλλά χρειάζεται περισσότερη βοήθεια».

19:55 Ποιες χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος για τη Γάζα – ΗΠΑ και Ρωσία απείχαν

Δεκατρία από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Αυτές που ψήφισαν υπέρ είναι:

  • Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία, ΗΑΕ, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Κατά δεν ψήφισε καμία χώρα
  • Απείχαν ΗΠΑ και Ρωσία

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:51 Γκουτέρες: Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στέκεται εμπόδιο στη διανομή βοήθειας στη Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι θα ήταν λάθος να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με βάση τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στον θύλακα.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Γάζα», δήλωσε.

«Μια αποτελεσματική επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια, προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια, υλικοτεχνική ικανότητα και την επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν υπάρχουν», συνέχισε, καλώντας το Ισραήλ να λάβει μέτρα που θα άρουν τα εμπόδια στη διανομή της βοήθειας.

Καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού και δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ελπίζει ότι το ψήφισμα που μόλις εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει να βελτιώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά ότι «πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

19:42 Η ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών για το ψήφισμα για τη Γάζα

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετεί ψήφισμα με το οποίο ζητά την αύξηση και παρακολούθηση της βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα.

Το ψήφισμα απαιτεί από όλα τα μέρη να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των ανθρωπιστικών οδών και ζητά τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ για το συντονισμό και την παρακολούθηση της παράδοσης της βοήθειας», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Χ τα Ηνωμένα Έθνη μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για τη Γάζα.

Δείτε την ανάρτηση:

19:37 Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

«Προς αποφυγή αμφιβολιών, είμαστε σαφείς ότι το ψήφισμα δεν θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», συνέχισε.

«Η υιοθέτηση αποτελεί σημαντικό μήνυμα της δέσμευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ενέργειές μας σήμερα και στο μέλλον πρέπει να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η φρίκη της 7ης Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

«Μια κατάπαυση του πυρός δεν θα διαρκέσει αν η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σε θέση να λειτουργεί με σήραγγες και να εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες», πρόσθεσε η Γούντγουορντ.

«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει την απειλή της Χαμάς. Τελικά, υποστηρίζουμε μια λύση δύο κρατών που εγγυάται πραγματική ασφάλεια και σταθερότητα τόσο για τον ισραηλινό όσο και για τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που ανταποκρίνεται στο τεράστιο επίπεδο των αναγκών», πρόσθεσε.

19:31 WSJ: Ιρανικό κατασκοπευτικό πλοίο παρείχε πληροφορίες για πλήγματα στην Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ιρανικό κατασκοπευτικό πλοίο παρείχε πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες σε πραγματικό χρόνο για επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιρανικές πληροφορίες βοήθησαν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη να εντοπίσουν πλοία που απενεργοποίησαν τους ραδιοπομπούς τους για να αποφύγουν την παρακολούθηση και να τα πλήξουν με πυραύλους και UAV.

19:21 Τι αναφέρει το ψήφισμα για τη Γάζα που πέρασε στο ΣΑ του ΟΗΕ

Μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα αναφέρει ότι:

  • Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
  • Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» – Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
  • Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτό να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ακόμη συμβιβασμό, με ένα αρχικό σχέδιο που ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την ταχεία παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
  • Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ για τη Γάζα.

19:16 ΗΠΑ: «Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης»

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, δήλωσε: «Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης και μας καλεί να κάνουμε περισσότερα».

«Αυτό το ψήφισμα θέτει το βάρος του Συμβουλίου Ασφαλείας πίσω από αυτές τις προσπάθειες και τις ενισχύει ζητώντας τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ που θα εργαστεί για την επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα και με διαρκή τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.

19:09 Πέρασε το ψήφισμα για τη Γάζα στο ΣΑ

Το ψήφισμα για τη Γάζα με τις συμβιβαστικές διατυπώσεις πέρασε στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία.

13 χώρες ψήφισαν υπέρ, 0 κατά ενώ υπήρχαν και οι δύο προναφερόμενες αποχές.

19:00 Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι το ψήφισμα για τη Γάζα έχει μείνει «χωρίς δόντια»

Η Ρωσία υπέβαλε σχέδιο τροπολογίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από την ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΑΕ, το οποίο όμως δεν πέρασε αφού οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο.

Η τροπολογία της Ρωσίας αναφερόταν σε κατάπαυση του πυρός, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξουν.

18:51 Δείτε live τη συζήτηση και την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα

Μπορείτε να δείτε live τη συζήτηση και την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα εδώ

18:43 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Σε νέα επίθεση σε στρατιωτική θέση και υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο προχώρησαν οι IDF, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η επίθεση των IDF έγινε μετά από εκτοξεύσεις βλημάτων από την περιοχή του Λιβάνου, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:33 Γκάλαντ: Ο επικεφαλής της Χαμάς, Σινουάρ θα συναντήσει σύντομα «τις κάννες των όπλων μας»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ θα συναντήσει σύντομα «τις κάννες των όπλων μας».

«Η δραστηριότητα των IDF και του αμυντικού κατεστημένου συνεχίζεται. Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η επιχείρηση ολοκληρώνει σταδιακά τους στόχους που θέσαμε, τη διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς και την εξάλειψη των υπόγειων δυνατοτήτων της», είπε ο Γκάλαντ μετά από μια αξιολόγηση με τον αρχηγό των IDF, τον επικεφαλής της Σιν Μπετ, αξιωματούχους της Μοσάντ και άλλους αξιωματούχους της άμυνας.

«Επιχειρούμε επίσης στην περιοχή Χαν Γιουνίς και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και θα επιχειρήσουμε και σε άλλα μέρη στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, ο Γιαχία ακούει τώρα τις ερπύστριες των τανκς των IDF από πάνω του, τις βόμβες της Πολεμικής Αεροπορίας και τις επιχειρήσεις των IDF. Σύντομα θα συναντήσει και τις κάννες των όπλων μας», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

Ο Σινουάρ θεωρούν οι IDF ότι κρύβεται υπόγεια στη νότια Γάζα.

Γιόαβ Γκάλαντ και Χέρζι Χαλέβι.

18:29 Άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο του 19χρονου λοχία Άμιτ Χοντ Ζιβ από τη Ρος Χα’αγίν, ο οποίος σκοτώθηκε στο βόρειο Ισραήλ μετά από επίθεση με ρουκέτες που προήλθαν από τον Λίβανο.

Άλλος ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά στην ίδια επίθεση και νοσηλεύεται.

Ο λοχίας Άμιτ Χοντ Ζιβ που σκοτώθηκε στο βόρειο Ισραήλ.

18:25 Τι γνωρίζουμε για το ψήφισμα στον ΟΗΕ – Σε λίγο η ψηφοφορία

Στις 18:30 αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • Οι απεσταλμένοι που εκπροσωπούν 15 χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσουν ψήφισμα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η απειλή λιμού στη Γάζα
  • Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος καθυστερούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς οι υποστηρικτές του ψηφίσματος προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ψήφισή του ή τουλάχιστον την αποχή των ΗΠΑ
  • Το ψήφισμα που συντάχθηκε από τα ΗΑΕ και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα είναι μια συμβιβαστική και πιο «χλιαρή» εκδοχή σχετικά με το αρχικό ψήφισμα
  • Η διατύπωση που ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των μαχών έχει αφαιρεθεί: Οι αναφορές σε εκκλήσεις για «παύση των εχθροπραξιών» είχαν αρχικά αλλάξει σε «αναστολή των εχθροπραξιών» σε ένα προηγούμενο σχέδιο, αλλά ακόμη και αυτό έχει πλέον αφαιρεθεί, υπέρ της έκκλησης για τη δημιουργία «των συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών»
  • Οι εκκλήσεις για έναν μηχανισμό παρακολούθησης του ΟΗΕ που θα επιβλέπει αποκλειστικά τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα και τη διανομή της, σε αντικατάσταση της σημερινής εξουσίας του Ισραήλ στο θέμα αυτό, έχουν επίσης αμβλυνθεί. Τώρα το ψήφισμα λέει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να διορίσει έναν ανώτερο συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμησης για να επιβλέπει κατά πόσον οι παραδόσεις βοήθειας που δεν προέρχονται από τα μέρη της σύγκρουσης είναι ανθρωπιστικά αγαθά
  • Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν τώρα το ψήφισμα, αν και η Ρωσία – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – δεν είναι ευχαριστημένη με τις αλλαγές. Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος φέρεται επίσης να έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του

18:16 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Στις 18:30 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για το ψήφισμα για τη Γάζα. Οι ΗΠΑ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα θέσουν νέο βέτο μετά από τις συμβιβαστικές διατυπώσεις που έχουν συμφωνηθεί
  • Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Χουσάμ Μπαντράν δήλωσε στο Al Jazeera ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας και τη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής στάσης, την οποία οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη στο σύνολό τους θα μπορούν αργότερα να ψηφίσουν
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι όλοι οι άνδρες στο πολιορκημένο κέντρο ασθενοφόρων της στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια βασανίστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες
  • Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε Ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο ομάδα κατοίκων στην πόλη Αμπασάν αλ-Καμπίρα ανατολικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα
  • Ένας από τους ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς, ο Αμερικανοϊσραηλινός Γκάντ Χαγκάι, 73 ετών, πέθανε στη Γάζα, δήλωσε οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες Ισραηλινών αιχμαλώτων
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 784 αξιωματικοί και στρατιώτες του έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες στη βόρεια Γάζα.

18:07 Οικογένεια Γκαντ Χαγκάι: Η είδηση της δολοφονίας του επιβεβαιώνει τον επείγοντα χαρακτήρα της επιστροφής των ομήρων πίσω στην πατρίδα

Η οικογένεια του Γκαντ Χαγκάι, ο οποίος θεωρούνταν όμηρος της Χαμάς, αλλά πρόσφατα βρέθηκε νεκρός στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και η σορός του μεταφέρθηκε στη Γάζα, σχολίασε την είδηση της δολοφονίας του, λέγοντας:

«Μας γεμίζει μεγάλη θλίψη η δολοφονία του Γκαντ Χαγκάι, ενός Αμερικανοϊσραηλινού πολίτη. Ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, παππούς επτά παιδιών και μέλος του αγαπημένου του κιμπούτς – του Κιμπούτς Νιρ Οζ.

Θα τον θυμόμαστε ως έναν προικισμένο άνθρωπο, με κοφτερό μυαλό και αγάπη για τα πνευστά όργανα – τα οποία έπαιζε από μικρό παιδί. Ήταν ταλαντούχος σεφ και μαζί με τη σύζυγό του, Τζούντι, ζούσε έναν υγιή, δραστήριο τρόπο ζωής. Θρηνούμε για την απώλεια του πατέρα και παππού μας και συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να προσευχόμαστε ότι το σώμα του θα μας επιστραφεί και ότι η Τζούντι είναι ακόμα ζωντανή και ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους ηγέτες μας να κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν τους γονείς μας στο σπίτι μας. Αυτή η τελευταία είδηση του θανάτου του Γκαντ επιβεβαιώνει μόνο τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο πρέπει να φέρουμε όλους τους ομήρους στην πατρίδα».

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Γκαντ Χαγκάι.

17:57 Τα δύο τρίτα των Ισραηλινών επιθυμούν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το 67% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ μιας ανταλλαγής Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς που θα επιφέρει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Lazar που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Περίπου το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι αντίθετο σε μια συμφωνία με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, ενώ το 11% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο.

Η δημοσκόπηση, που έγινε σε τυχαίο δείγμα 502 Ισραηλινών με εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος 4,3%, ανέφερε επίσης ότι το 73% των Ισραηλινών συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας και μόνο το 11% συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 67% των Ισραηλινών υποστηρίζει το Ισραήλ να «συνεχίσει με το τρέχον πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την καθημερινή απελευθέρωση των ομήρων», ενώ το 22% αντιτίθεται σε αυτό.

Διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση του πυρός στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

17:48 Το ρεπορτάζ του Al Jazeera για το ψήφισμα στον ΟΗΕ – Οι αλλαγές στις διατυπώσεις για να πειστούν οι ΗΠΑ

Ο Γκαμπριέλ Ελιζόντο του Al Jazeera λέει ότι φαίνεται ότι η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία στον ΟΗΕ θα γίνει τελικά στις 18:30 ώρα Ελλάδας, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και το CNN.

Ωστόσο, η διατύπωση του ψηφίσματος που βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου έχει υποστεί κάποια αμβλύνσεις σε σχέση με την αρχική έκδοση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Η επιλογή των λέξεων σε αυτό το ψήφισμα είναι κρίσιμη, σημειώνει ο Ελιζόντο, «επειδή είναι νομικά δεσμευτικό από το διεθνές δίκαιο», αν περάσει.

Υπήρξαν δύο σημαντικές αλλαγές: «Το αρχικό σχέδιο που βγήκε τη Δευτέρα ζητούσε ‘παύση των εχθροπραξιών’, οι ΗΠΑ δεν το ήθελαν αυτό, οπότε αμβλύνθηκε σε ‘αναστολή των εχθροπραξιών’ και τώρα στην τελευταία έκδοση που θα ψηφίσουν, έχει αφαιρεθεί και αυτό, και τώρα ζητά απλώς ‘τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών’», δήλωσε ο Ελιζόντο.

Η Ρωσία, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Al Jazeera, είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με αυτή την αλλαγή.

«Μια άλλη μεγάλη αλλαγή εδώ», λέει ο Ελιζόντο, «είναι ότι το προηγούμενο σχέδιο απαιτούσε έναν ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης του ΟΗΕ για την εποπτεία της βοήθειας που θα εισέρχεται στη Γάζα και τη διανομή της… Και αυτό έχει αμβλυνθεί. Τώρα ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα να διορίσει έναν ανώτερο συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιβλέπει τη βοήθεια που πηγαίνει στη Γάζα».

17:39 Ισραηλινοί έποικοι ξερίζωσαν ελαιόδεντρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι ξερίζωσαν δεκάδες ελαιόδεντρα στο χωριό Κούσρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, που επικαλείται τοπικές πηγές.

Ο Φουάντ Χασάν, τοπικός ακτιβιστής, δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι έποικοι όργωσαν περισσότερα από 7,4 στρέμματα γης στην περιοχή αλ-Φουρν και ξερίζωσαν δεκάδες ελαιόδεντρα τα οποία υπήρχαν εκεί για δεκαετίες.

Ο Χασάν εξήγησε ότι οι έποικοι άρπαξαν τα ξεριζωμένα δέντρα, στα οποία οι ντόπιοι Παλαιστίνιοι δεν είχαν πρόσβαση επειδή ο ισραηλινός στρατός παρείχε προστασία στους εποίκους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινοί έποικοι δρουν με τέτοιο τρόπο σε γεωργικές εκτάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αντίθετα κάτι τέτοιο έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

17:30 Οι IDF αναχαίτισαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τα λιβανέζικα θαλάσσια ύδατα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος πάνω από τα λιβανέζικα θαλάσσια ύδατα, το οποίο δεν έφτασε στο έδαφος του Ισραήλ.

Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις IDF, ωστόσο το ανακοίνωσαν σήμερα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

17:20 Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι οι άνδρες στο κέντρο ασθενοφόρων υποβλήθηκαν σε «βασανιστήρια» στην Τζαμπάλια

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ενημέρωσε ότι οκτώ μέλη της οργάνωσής της παραμένουν υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις στο κέντρο ασθενοφόρων στη βόρεια Γάζα.

Η οργάνωση δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «κατέστρεψαν το κεντρικό σύστημα ασύρματης επικοινωνίας των ασθενοφόρων και όλα τα οχήματα ασθενοφόρων στο υποκατάστημα» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να απελευθερώσει το προσωπικό της.

«Οι στρατιώτες κατοχής ανάγκασαν όλους τους άνδρες που βρίσκονταν στο κέντρο, συνολικά 47 άτομα, να βγουν έξω, να γδυθούν και στη συνέχεια τους κράτησαν και τους οδήγησαν σε ένα σπίτι, όπου τους χτύπησαν και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η PRCS ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είπαν στους κατοίκους της περιοχής να καταφύγουν στο κέντρο ασθενοφόρων της, μόνο και μόνο για να τους συλλάβουν αργότερα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:05 Το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για περισσότερη βοήθεια στη Γάζα αμβλύνθηκε καθώς οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα το υποστηρίξουν

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αναστολή των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα έχει αμβλυνθεί, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το κείμενο και όπως αναφέρει το CNN, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν έτοιμες να το υποστηρίξουν.

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να ψηφίσει την Παρασκευή επί του ψηφίσματος, με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Η διατύπωση που καλεί σε «επείγοντα βήματα» για να τεθούν οι βάσεις «για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αυξάνοντας τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ζητώντας παράλληλα την παύση των εχθροπραξιών.

Η διατύπωση του κειμένου αντικαταστάθηκε με τη φράση «επείγοντα βήματα για να επιτραπεί άμεσα η ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, καθώς και για τη δημιουργία των συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», σύμφωνα με την πηγή.

Διπλωματική πηγή είχε δηλώσει προηγουμένως στο CNN ότι τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο περιλάμβαναν τη διατύπωση σχετικά με την «παύση των εχθροπραξιών» και την έκκληση προς τον ΟΗΕ να «δημιουργήσει έναν μηχανισμό επίβλεψης στη Λωρίδα της Γάζας με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Οι διπλωμάτες εργάζονταν κεκλεισμένων των θυρών για να οριστικοποιήσουν το ψήφισμα που συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις δήλωσε ότι το σχέδιο είχε ξεκινήσει με την έκκληση για «επείγουσα παύση» των εχθροπραξιών. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το Ισραήλ υποστηρίζουν επί του παρόντος μια κατάπαυση του πυρός, οπότε οι ΗΠΑ αντέτειναν «μια πιο παθητική διατύπωση», είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντας τη διατύπωση που κατέληξε να υπάρχει στο ψήφισμα.

«Το Ισραήλ μπορεί να ζήσει με αυτό»

«Το Ισραήλ είναι ενήμερο και μπορεί να ζήσει με αυτό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν η διατύπωση για την παύση των εχθροπραξιών που προκάλεσε τις καθυστερήσεις, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με τον μηχανισμό παρακολούθησης.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το ψήφισμα, αφού προηγουμένως είχαν ψηφίσει τέσσερις φορές για να καθυστερήσει η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος.

16:55 Δύο κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες επιβάλλουν προσαυξήσεις μετά την αναστολή των δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Maersk και η CMA CGM θα επιβάλουν πρόσθετες χρεώσεις αφού αποφάσισαν να αλλάξουν δρομολόγια πλοίων λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούuι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι εταιρείες κατευθύνουν τα πλοία τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, προσθέτοντας περίπου 10 ημέρες σε ένα ταξίδι που κανονικά θα διαρκούσε περίπου 27 από την Κίνα στη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ.

Επικαλούμενη «σοβαρή λειτουργική διαταραχή», η Maersk δήλωσε ότι οι πρόσθετες πληρωμές περιλαμβάνουν μια άμεση προσαύξηση λόγω της διακοπής της διέλευσης για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών που σχετίζονται με το μεγαλύτερο ταξίδι, καθώς και μια προσαύξηση της περιόδου αιχμής από την 1η Ιανουαρίου.

Το γράφημα του Al Jazeera για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και το στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ:

16:45 «Αφήστε τους να κάνουν τα χειρότερα», λέει ο Μπαντράν της Χαμάς

Το ερώτημα αν η Χαμάς θα ήταν πρόθυμη να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ για να επιτύχει τον στόχο της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη είναι «χωρίς νόημα αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Χουσάμ Μπαντράν.

«Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι γιατί οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να προκαλούν δολοφονίες μεταξύ του λαού μας και την καταστροφή μεταξύ όλων των περιουσιών μας – ακόμη και τζαμιά και χώροι λατρείας, σχολικά κτίρια δεν γλίτωσαν – αρνούμενοι το νερό και τα τρόφιμα», δήλωσε ο Μπαντράν στο Al Jazeera.

«Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, όχι σε εμάς», τόνισε.

«Πάνω απ’ όλα, ο παλαιστινιακός λαός, μέχρι σήμερα, δεν έχει το ανεξάρτητο κράτος του για να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Είμαστε ένας κατεχόμενος λαός και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλάξουμε το λαό και τα εδάφη μας από την κατοχή», εξήγησε.

Εν μέσω αναφορών ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στη Χαν Γιουνίς, ο Μπαντράν δήλωσε ότι ακόμη και οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν ανησυχούν για τις «απειλές» του Ισραήλ.

«Αφήστε τους να κάνουν τα χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά.

16:40 Σίσι στον Μακρόν: «Οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσουν»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο συμφώνησαν ότι «είναι απαραίτητο να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης και να εργαστούμε για την προώθηση του παλαιστινιακού ζητήματος μέσω της λύσης των δύο κρατών».

Ο Αλ Σίσι τόνισε ότι «οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσουν και να εισαχθεί ανθρωπιστική βοήθεια στις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών των κατοίκων της Γάζας».

16:31 Banksy: Το νέο του έργο για τον πόλεμο στη Γάζα – Το έκλεψαν μέσα σε μια ώρα

Το νέο έργο τέχνης του Banksy, που εμφανίστηκε στο νότιο Λονδίνο την Παρασκευή κλάπηκε, μία ώρα αφότου ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε τη δημιουργία του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το νέο έργο του Banksy.

16:22 Τεράστια συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Υεμένη – «Δεν μας φοβίζει η συμμαχία που συγκεντρώθηκε για να υπερασπιστεί τα ισραηλινά πλοία»

Μαζική συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης έγινε στην Υεμένη.

«Δεν μας φοβίζει η συμμαχία που συγκεντρώθηκε για να υπερασπιστεί τα ισραηλινά πλοία», λένε οι Χούθι.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Khaled Abdullah

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Khaled Abdullah

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Khaled Abdullah

16:12 Χαμάς: «Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστες»

Εν μέσω αναφορών ότι η Χαμάς διαπραγματεύεται με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις για το μέλλον της Γάζας, ο Χουσάμ Μπουντράν είπε ότι έχουν μιλήσει με τις παρατάξεις για τα παλαιστινιακά εδάφη στο σύνολό τους.

«Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας. Αυτά είναι αναπόσπαστα, αναπόσπαστα μέρη των παλαιστινιακών εδαφών και πρέπει να διατηρήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα. εμείς στη Χαμάς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, ακόμη και με την κοινωνία και τις ΜΚΟ», δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς στο Al Jazeera.

«Σκοπός μας είναι να απευθυνθούμε στον έξω κόσμο ως παλαιστινιακός λαός, όχι ως μία ή δύο φατρίες. Επιδιώκουμε μια ενιαία παλαιστινιακή στάση», πρόσθεσε.

Ο Μπαντράν σημείωσε ότι η Χαμάς πιστεύει ότι σε αυτή τη «δεινή στιγμή» πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας και τη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής στάσης, για την οποία οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούν αργότερα να ψηφίσουν.

15:55 Συναγερμός στον νότιο Λίβανο

«Το Ισραήλ επιτίθεται με πυροβόλα όπλα σε πολλά χωριά του νότιου Λιβάνου», μεταδίδει το κανάλι «Al-Manar».

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται στα χωριά Al-Jabin, Tir Harfa, A-Nakura και Miss al-Jabal.

15:46 Χαμάς: «Οι όμηροι δεν είναι η βασική αιτία αυτού του πολέμου»

«Οι αιχμάλωτοι στη Γάζα δεν είναι η βασική αιτία αυτού του πολέμου», τόνισε μιλώντας στο Al Jazeera ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και επανέλαβε ότι μια συμφωνία ανταλλαγής με το Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει χωρίς κατάπαυση του πυρός.

«Η συμφωνία ανταλλαγής μπορεί να επιτευχθεί, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό αυτού του πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Όλα τα θέματα υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις και μπορούν να τεθούν στο τραπέζι. Το έχουμε επαναλάβει αυτό μέσω όλων των διαμεσολαβητών. Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία ανταλλαγής όλων εναντίον όλων».

15:35 Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι μονάδες της Χαμάς στο βορρά έχουν «διαλυθεί»

Ο Ομάρ Ασούρ, καθηγητής στο Institute for Graduate Studies της Ντόχα, λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κινηθεί προς τη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα επειδή πιστεύουν ότι οι μονάδες της Χαμάς στο βορρά έχουν «διαλυθεί».

«Αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να αναπτύσσουν μερικά από τα επίλεκτα στρατεύματά τους, την αιχμή του δόρατος αν θέλετε, τα επίλεκτα στρατεύματα στη Χαν Γιουνίς», εξήγησε ο καθηγητής στο Al Jazeera.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα συνεχίσουν σε όλη τη διαδρομή προς τα νότια, οπότε επόμενος στόχος τους θα είναι η Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και μετά η Ράφα. Αυτό που κάνουν από την αρχή της επιχείρησης, είναι ότι προσπαθούν να απομονώσουν περιοχές».

Ο Ασούρ ανέφερε επίσης ότι ο λόγος πίσω από αυτή την τακτική είναι ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να είναι «προσεκτικός, αφού δεν μπορεί να καταλάβει τον θύλακα με τη μία και πρέπει να περιορίσει τις απώλειές του».

15:21 Τουλάχιστον 784 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίες

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τουλάχιστον 784 αξιωματικοί και στρατιώτες του έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στο εσωτερικό της Γάζας.

Ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 471, σύμφωνα με τους IDF.

15:10 Μαχητές κατασκευάζουν βόμβα κατά των IDF

Πλάνα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις IDF δείχνουν ενόπλους να κατασκευάζουν μία βόμβα στην άκρη του δρόμου, που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο από κάμερα σώματος μαχητή, η οποία βρέθηκε στα χέρια των IDF μετά από μάχη στη βόρεια Γάζα, όπου στρατιώτες αντιμετώπισαν ενόπλους που κρυβόταν στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου.

Οι IDF λένε ότι οι ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες από το κτίριο προς τα στρατεύματα, τα οποία τους αντιμετώπισαν μέσα στο κτίριο και χρησιμοποίησαν άρματα μάχης για να βομβαρδίσουν τον τελευταίο όροφο, όπου είχαν κρυφτεί.

Αφού «σάρωσαν» το κτίριο, οι στρατιώτες βρήκαν την κάμερα στο σώμα ενός από τους ενόπλους και τα πλάνα έδειχναν ότι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στην περιοχή.

14:59 Νεκρός 73χρονος όμηρος της Χαμάς

Ένας 73χρονος όμηρος, που είχε απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, πέθανε, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ομάδα, που υπερασπίζεται τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους και τις οικογένειές τους.

Ο Gadi Haggai και η σύζυγός του, Judi, κατάφεραν να ειδοποιήσουν τους φίλους τους ότι δέχτηκαν πυρά και ότι ο 73ρονος ήταν σοβαρά τραυματισμένος μετά την εισβολή στο κιμπούτς, σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης «The Hostages and Missing Persons Families Forum».

Και προστίθεται: «Η Judi εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτη από τη Χαμάς, όπως και η σορός του Gadi».

Ο Gadi Haggai και η σύζυγός του, Judi

14:48 Αποκαθίστανται οι τηλεπικοινωνίες στη νότια Γάζα

Οι υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στη νότια και κεντρική Γάζα αποκαθίστανται σταδιακά, δήλωσε σήμερα στο Χ η Paltel, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι διακοπές αποτελούν τακτικό πρόβλημα για τους κατοίκους της Λωρίδας, καθώς μαίνονται οι μάχες της Χαμάς με τον ισραηλινό στρατό.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που βρίσκονται στον θύλακα, έχουν προειδοποιήσει ότι οι διακοπές ρεύματος δυσχεραίνουν τις ομάδες τους να επικοινωνούν μεταξύ τους, να αποστέλλουν ασθενοφόρα και να λειτουργούν με ασφάλεια.

Oι IDF επιχειρούν στην Beit Hanoun

14:39 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Η ανταλλαγή πυρών στο βόρειο Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αυτήν την ώρα σειρήνς προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ηχούν στο κιμπούτ Μανάρα.

14:30 Ο Πούτιν δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη Γάζα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να παρέχει αγαθά στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο Πούτιν τόνισε «τη σημασία του γρήγορου τερματισμού της αιματοχυσίας και της επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας».

14:22 Χεζμπολάχ: 121 μέλη της έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιθέσεων στο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι 121 μέλη της έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε τις επιθέσεις της στο βόρειο Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Το Ισραήλ ανταλλάσσει πυρά με ενόπλους και διεξάγει πλήγματα κατά στόχων στο Λίβανο, καθώς οι επιθέσεις σε κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις συνεχίζονται.

14:12 Ισραηλινή βομβιστική επίθεση σκότωσε δύο άτομα ανατολικά της Χαν Γιουνίς

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε ως στόχο μια ομάδα κατοίκων στην πόλη Abasan Al Kabira, ανατολικά του Khan Younis στη νότια Γάζα.

13:48 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι νεκροί στη Γάζα ξεπέρασαν τους 20.000, μακάβριο ρεκόρ της αιματηρής ιστορίας της Παλαιστίνης
  • Τις δύο τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν 400 άτομα ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις πολεμικές του επιχειρήσεις στην κεντρική Γάζα
  • Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ αναβάλλεται επί πέντε ημέρες, με το ψήφισμα να έχει «κουτσουρευτεί» προκειμένου να υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία και πιθανόν και άλλα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ αντιδρούν στην νέα εκδοχή και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει η ψηφοφορία.
  • Δημοσιεύματα στο CNN και τους NYT αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε εκατοντάδες καταστροφικές βόμβες ενός τόνου στη Γάζα, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Μάλιστα αυτά τα πυρομαχικά – που προμηθεύτηκε σε μεγάλες ποσότητες από τις ΗΠΑ μετά τις 7 Οκτώβρη – τα χρησιμοποίησε συστηματικά στη νότια Γάζα αφού την είχε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη για τους αμάχους του βορρά.
  • Συγκρούσεις στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους να προσευχηθούν στο Αλ Άκσα
  • Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα
  • Τουλάχιστον 16 άτομα από την οικογένεια al-Bursh έχουν σκοτωθεί μετά τη στοχοποίηση του σπιτιού τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Jabalia, μετέδωσε το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων Shehab
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε μια σειρά από στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνέλαβε τουλάχιστον 11 άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

13:41 Η ΕΕ εγκρίνει σχέδιο βοήθειας ύψους 130 εκατ. δολαρίων για την Παλαιστινιακή Αρχή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η βοήθεια θα συμβάλει στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, των κοινωνικών επιδομάτων για ευάλωτες οικογένειες και στην πληρωμή ιατρικών παραπομπών σε νοσοκομεία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

13:30 Ισραηλινοί στρατιώτες αναρτούν βίντεο που ειρωνεύονται τους νεκρούς της Γάζας

Ισραηλινοί στρατιώτες ανεβάζουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ειρωνεύονται τους θανάτους στη Γάζα.

Ένα από αυτά δημοσιεύει το Palestine online που προέρχεται από τα social media του στρατιώτη.

Ο ίδιος χτυπά μία πόρτα και αναρωτιέται: «Γιατί δεν μας ανοίγουν;». Στη συνέχεια το πλάνο ανοίγει και φαίνεται ότι το μόνο που έχει μείνει από το σπίτι και ολόκληρη τη γειτονιά είναι μόνο η πόρτα καθώς όλα τα υπόλοιπα έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

13:25 Το Κιμπούτς Νιρ Οζ ανακοινώνει το θάνατο του Γκαντί Χαγκάι, 73χρονου Ισραηλινού που θεωρούνταν όμηρος στη Γάζα

13:16 Νέες επιθέσεις στην κεντρική Γάζα και τη Ράφα

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Νωρίτερα οι IDF διέταξαν άμεσε εκκένωση της περιοχής προς τα νότια και είπαν ότι θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να «διευκολύνουν» την έξοδο των αμάχων. Η κατάπαυση πυρός θα διαρκούσε έως τις 14:00.

Ωστόσο ακόμα κι αν προσπαθούσαν οι Παλαιστίνιοι να φύγουν η πραγματικότητα είναι ότι οι επιθέσεις γίνονται και εντείνονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε νωρίτερα ότι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ενός αυτοκινήτου πολιτών στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Η Ράφα έχει δεχτεί έναν τεράστιο όγκο εσωτερικά εκτοπισμένων με τον κόσμο να μένει όπου βρίσκει χώρο όπως σε δρόμους. Πλέον φαίνεται πως η Ράφα έχει 12.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

13:05 «Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το Ισραήλ» και περισσότερες επιθέσεις σε αμάχους

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Antony Loewenstein λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα «πραγματικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα», το οποίο εξηγεί γιατί αύξησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς.

«Φυσικά, υπάρχει μια πραγματική διάσταση μεταξύ αυτών που ο  Νετανιάχου λέει στο ισραηλινό κοινό και αυτών που πραγματικά συμβαίνουν, και η αποστολή από την αρχή ήταν πάντα να καταστραφεί εντελώς η Χαμάς, στρατιωτικά, πολιτικά, και είναι όλο και πιο σαφές ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί», δήλωσε στο Al Jazeera ο Loewenstein, υπεύθυνος του The Palestine Laboratory.

«Έτσι, νομίζω ότι αυτή η ιδέα της τοποθέτησης περισσότερων στρατευμάτων στη Γάζα δείχνει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να σκοτώνουν αδιακρίτως»

12:48 Συγκρούσεις στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ

Η Sara Khairat του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι «ηχητικές βόμβες» ακούστηκαν κοντά στο τέμενος Al-Aqsa πριν από λίγα λεπτά, λίγο πριν από την έναρξη της προσευχής της Παρασκευής.

«Υπήρξαν πολλές συγκρούσεις και, για πρώτη φορά, όχι μόνο σε μια περιοχή, αλλά έξω από πολλές πύλες που οδηγούν στην Παλιά Πόλη», πρόσθεσε.

Ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ισραηλινούς στρατιώτες πάνω σε άλογα να διώχνουν πιστούς από την Πύλη των Λεόντων, μία από τις επτά πύλες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Άλλα βίντεο δείχνουν ισραηλινές δυνάμεις να επιτίθενται με δακρυγόνα σε Παλαιστίνιους που προσπαθούν να φτάσουν στο τέμενος.

12:30 Haaretz: Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ρητορικής της κυβέρνησης και της πραγματικότητας στη Γάζα

Σύμφωνα με ανάλυση του Amos Harel στην ισραηλινή Haaretz υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ρητορικής Νετανιάχου που υπόσχεται ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον πόλεμο κατά της Χαμάς, δηλαδή για πάντα, και της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το άρθρο ήδη ο στρατός ετοιμάζεται για το τρίτο στάδιο του πολέμου στη Γάζα που θα περιλαμβάνει νεκρές ζώνες και πιο στοχευμένες επιχειρήσεις αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο.

«Το χρονοδιάγραμμα με το οποίο προετοιμάζονται οι IDF παραμένει «ευέλικτο»», αναφέρει και προσθέτει ότι αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές εκτιμήσεις του Νετανιάχου αλλά και με τον αργό ρυθμό που προχωρούν οι μάχες».

«Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε μια επιχείρηση για την κατάληψη του ελέγχου της περιοχής Daraj-Tuffah στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας σε δύο άλλα καυτά σημεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας – τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya και τη συνοικία Shujaiyeh της πόλης της Γάζας – ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, οι IDF ήταν επιφυλακτικοί στο να δηλώσουν την κατάκτησή τους, αρκούμενοι σε μια ανακοίνωση ότι ο στρατός απέκτησε τον έλεγχο των περιοχών.

Με την ίδια προσέγγιση, ο στρατός μιλάει σχεδόν από την αρχή του πολέμου για τον στόχο του να διαλύσει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και δεν υποτίθεται ότι υπόσχεται την καταστροφή της οργάνωσης. Τα επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά, όπως επίσης και η αποφασιστικότητα των στρατιωτών. Αλλά το πρόβλημα, και πάλι, είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των ρητορικών ακροβασιών του λόγου και της κατάστασης στο έδαφος, η οποία δεν προχωρά με το ρυθμό των υποσχέσεων των πολιτικών», αναφέρει.

12:14 Το Ισραήλ διευρύνει την επίθεση στη Γάζα ενόψει της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παροχή βοήθειας

Οι ισραηλινές δυνάμεις διευρύνουν την επίγεια επίθεσή τους με μια νέα ώθηση στο κέντρο της Γάζας την Παρασκευή, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να αποφασίσει για το ψήφισμα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η απειλή λιμού.

Καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη συνομιλίες στην Αίγυπτο με στόχο να συμφωνήσουν το Ισραήλ και η Χαμάς σε μια νέα εκεχειρία, αναφέρθηκαν αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί πυροβολικού και μάχες σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την Παρασκευή τους κατοίκους του Αλ-Μπουρέιτζ, στην κεντρική Γάζα, να μετακινηθούν αμέσως προς τα νότια, υποδηλώνοντας μια νέα εστία της χερσαίας επίθεσης που έχει ήδη καταστρέψει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εισβολές στο νότο, μετέδωσε το Reuters.

12:06 CNN και ΝΥΤ «καρφώνουν» το Ισραήλ – Πάνω από 200 βόμβες ενός τόνου στη Νότια Γάζα, περισσότερες από 500 στη βόρεια

«Η καταστροφή που έχουμε δει για τις κοινότητες στη Γάζα, δυστυχώς, συνυπογράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ειδικός στο CNN. «Η καταστροφή προέρχεται από βόμβες που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Marc Garlasco, πρώην αναλυτής των αμερικανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην ερευνητής εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η πυκνότητα των βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά τον πρώτο μήνα στη Γάζα είχε «να φανεί από το Βιετνάμ».

CNN και NYT αποκαλύπτουν τη συστηματική χρήση βομβών ενός τόνου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

11:48 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιτέθηκε σε μια σειρά στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών που ανήκουν στην ένοπλη ομάδα.

Οι αεροπορικές επιθέσεις έρχονται μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι ένα μπαράζ 24 ρουκετών εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο προς το νότιο Ισραήλ.

Ενώ οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων, το Ισραήλ αύξησε πρόσφατα την ένταση, το εύρος και τον ρυθμό των επιθέσεων κατά της σιιτικής ένοπλης ομάδας.

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων δημοσιογράφων, και περισσότεροι από 110 μαχητές της Χεζμπολάχ.

11:30 Συνεχίζεται η εκστρατεία μαζικών συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνέλαβε τουλάχιστον 11 άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Μπέιτ Ρίμα και στη Ντούρα.

Οι Παλαιστίνιοι σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη έχουν δει μια αύξηση των επιδρομών και των μαζικών συλλήψεων των ισραηλινών δυνάμεων με περισσότερους από 4.600 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Από τότε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 258 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με πραγματικά πυρά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

11:13 Ιστορικό αιματηρό ρεκόρ θανάτων στη Γάζα – Περισσότεροι από τη Νάκμπα το 1948

Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σε οποιαδήποτε σύγκρουση στη Γάζα στην πρόσφατη ιστορία. Και είναι υψηλότερος από τους 15. 000 Παλαιστίνιους που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στη βία που ακολούθησε τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία. Οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν αυτόν τον μαζικό εκτοπισμό «Νάκμπα» ή «καταστροφή».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τις 20.000 φτάνοντας μέχρι στιγμής επίσημα τους 20.057. Ανάμεσά τους είναι τουλάχιστον 8.000 παιδιά.

Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 53.320 ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι.

Πηγή: AJ

11:07 Σε… ύφαλο το διεθνές εμπόριο λόγω Χούθι – Πώς αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης

Τις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διακόψει παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων της AP Møller-Maersk της Δανίας και της Hapag-Lloyd της Γερμανίας- λόγω των κινδύνων επιθέσεων από την αντάρτικη ομάδα Χούθι της Υεμένης.

Η αναδρομολόγηση των μεταφορών έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες να προειδοποιούν για ελλείψεις και καθυστερήσεις, καθώς αναζητούν εναλλακτικές εμπορικές διαδρομές – κάτι που δεν θα επηρεάσει μόνο τα προϊόντα αλλά και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

10:25 Νέες οδηγίες εκκένωσης από τους IDF

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε οδηγίες στους κατοίκους διαφόρων περιοχών στα βόρεια και στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας να «μετακινηθούν αμέσως σε καταφύγια στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ».

Είπε επίσης ότι «μια τακτική και προσωρινή αναστολή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων για ανθρωπιστικούς σκοπούς» θα τεθεί σε ισχύ για τέσσερις ώρες από τις 10 π.μ.

Δεν θα είναι δυνατή η διέλευση μέσω της οδού Salah al-Din, αλλά μέσω της οδού Al-Rashid (Al-Bahr), πρόσθεσε.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα εκδώσει παρόμοιες οδηγίες, εκτεταμένες αναφορές από το έδαφος δείχνουν ότι στο στόχαστρο έχουν μπει μέρη ή διαδρομές που ο στρατός υπέδειξε ως ασφαλείς.

10:00 Περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια τις τελευταίες 24 ώρες

Αναφερθήκαμε νωρίτερα στις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού που σκότωσαν αμάχους σε κατοικίες στη Ράφα. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε τώρα ότι οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Ράφα.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν άλλους έξι πολίτες στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρων ανέσυραν εννέα πτώματα στην πόλη Τζαμπάλια, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και οι πέντε κόρες της, μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Τζαμπάλια και στον προσφυγικό καταυλισμό της, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ανέφερε το Wafa.

09:28 Κατά χιλιάδες συρρέουν στη Ράφα – Απάνθρωπες συνθήκες

Η εισροή εσωτερικά εκτοπισμένων στην επαρχία Ράφα συνεχίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου. Καθώς τα καταφύγια στην πόλη της Ράφα ξεπέρασαν σημαντικά τη χωρητικότητά τους, οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες  εγκαταστάθηκαν στους δρόμους και σε άδειους χώρους σε όλη την πόλη.

Η διοικητική περιφέρεια της Ράφα έχει γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας, με εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους να στριμώχνονται σε εξαιρετικά υπερπλήρεις χώρους και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η πυκνότητα του πληθυσμού εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον τα 12.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τετραπλάσιος αριθμός πριν από την κλιμάκωση.

Χιλιάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές μπροστά στα κέντρα διανομής βοήθειας έχοντας ανάγκη από τρόφιμα, νερό, στέγη και προστασία, εν μέσω της απουσίας αποχωρητηρίων και επαρκών εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης σε άτυπους χώρους εκτοπισμού και αυτοσχέδια καταφύγια.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το κρύο του χειμώνα και τις βροχές της τελευταίας εβδομάδας, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει σκηνές και άλλα πρόχειρα καταφύγια.

Παιδιά σχηματίζουν ουρά για φαγητό

09:13 Οι Ισραηλινές δυνάμεις κρατούν υγειονομικούς – «Τους ξυλοκόπησαν, τους βασάνισαν»

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν έναν αριθμό παραϊατρικών, εθελοντών και γυναικών που συνελήφθησαν χθες το βράδυ στο κέντρο ασθενοφόρων της Τζαμπάλια.

Ορισμένοι από αυτούς «ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν», ανέφερε στο Χ, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν οκτώ μέλη του ιατρικού προσωπικού.

«Οι στρατιώτες κατοχής κατέστρεψαν την κεντρική συσκευή ραδιοεπικοινωνίας και κατέστρεψαν όλα τα ασθενοφόρα που υπήρχαν στο υποκατάστημα», δήλωσε η PCRS.

08:58 Η εικόνα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ τη νύχτα της Πέμπτης στη Γάζα

Το βόρειο τμήμα της Ράφα χτυπήθηκε με σφοδρούς, ανελέητους βομβαρδισμούς, όπου περισσότερες κατοικίες έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σε αυτές τις δύο κατοικίες σκοτώθηκαν. Υπάρχει φόβος ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα ερείπια, γι’ αυτό και αναμένουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Τόσο το ανατολικά όσο και το κεντρικό Χαν Γιουνίς γίνονται τόπος μεγάλων βομβαρδισμών από το πυροβολικό. Χθες το βράδυ υπήρξαν συνεχείς βομβαρδισμοί σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας – al-Bureij, al-Maghazi καθώς και Nuseirat.

Το βόρειο τμήμα της Γάζας – η πόλη Τζαμπάλια και ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια, καθώς και η βόρεια συνοικία της πόλης της Γάζας – έγιναν στόχος και καταστράφηκαν.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Munir al-Barsh βρισκόταν στο σπίτι της αδελφής του, το οποίο έγινε στόχος. Ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά, μέλη της οικογένειάς του τραυματίστηκαν επίσης, αλλά η κόρη του σκοτώθηκε κατά την επίθεση στις κατοικίες.

08:41 NYT: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε «μία από τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές βόμβες του» στη νότια Γάζα

Μια έρευνα των New York Times δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ χρησιμοποίησε «μία από τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές βόμβες του» σε περιοχές στο νότιο τμήμα της λωρίδας, τις οποίες ο στρατός είχε υποδείξει ως ασφαλείς για τους αμάχους.

«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι βόμβες των 2.000 λιβρών αποτελούσαν μια διάχυτη απειλή για τους αμάχους που αναζητούσαν ασφάλεια σε όλη τη νότια Γάζα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Προστίθεται ότι βόμβες αυτού του μεγέθους «σχεδόν ποτέ πια δεν ρίχνονται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα πυρομαχικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση των βομβών στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στους Times ότι προτεραιότητα του Ισραήλ είναι η καταστροφή της Χαμάς και ότι «ερωτήσεις αυτού του είδους θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο», ανέφερε η εφημερίδα σε εκπρόσωπό της.

08:23 Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί στη Γάζα

Συνολικά 20.057 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 53.320 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού εδάφους.

08:17 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν έλεγχο της γειτονιάς Rimal της πόλης της Γάζας

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι η Ταξιαρχία 401 απέκτησε τον επιχειρησιακό έλεγχο της γειτονιάς Rimal της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήραγγες που χρησιμοποιούν τα ανώτερα μέλη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντεφ αποκαλύφθηκαν στην περιοχή από την ομάδα μάχης της ταξιαρχίας, μαζί με τις επίλεκτες μονάδες Shaldag και Shayetet 13.

08:14 Ακόμα μία Παρασκευή που οι Παλαιστίνιοι εμποδίζονται να προσευχηθούν στο Αλ Άκσα

Η προσευχή της Παρασκευής θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες και, όπως κάθε φορά από την έναρξη του πολέμου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα εμποδιστούν να εισέλθουν στο τέμενος Αλ Άκσα, λέει η Sara Khairat του Al Jazeera.

«Κάθε εβδομάδα υπάρχουν δακρυγόνα και ο λόγος είναι ότι εμποδίζουν την πλειοψηφία των πιστών να παρακολουθήσουν την ιερή προσευχή, χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι έχει επιβληθεί  κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Khairat, σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από τις 7 Οκτωβρίου, έχει σημειωθεί δραματική μείωση του αριθμού των πιστών που επιτρέπονται εντός του ιερού συγκροτήματος: από έως και 70.000 σε μόλις 4.000, δήλωσε η Khairat.

«Αυτό είναι μέρος του περιορισμού της μετακίνησης των Παλαιστινίων, όχι μόνο για την προσευχή της Παρασκευής, αλλά για ολόκληρη την παλιά πόλη», πρόσθεσε.

08:07 Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη σε κινητοποίηση των συνδικάτων που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

08:01 Σχεδόν 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι 390 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 734 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ οι επικοινωνίες είχαν διακοπεί.

07:50 Δύο τραυματίες κατά τη διάρκεια επιδρομών στη Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών των ισραηλινών δυνάμεων τα ξημερώματα στην πόλη Halhul, βόρεια της Χεβρώνας.

Επικαλούμενο πηγές από την Ερυθρά Ημισέληνο, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι δύο άνδρες τραυματίστηκαν αφού οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρομαχικά εναντίον μιας ομάδας νεαρών Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέσχεσαν επίσης 31 οχήματα από τους Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες τους στην πόλη Σουρίφ, βορειοδυτικά της Χεβρώνας, σύμφωνα με το Wafa.

07:47 Διασώστες και κάτοικοι προσπαθούν να ανασύρουν σορούς και τραυματίες – Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί

Εργαζόμενοι της πολιτικής άμυνας και εθελοντές πολίτες εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να ανασύρουν πτώματα και να αναζητήσουν επιζώντες μετά από ισραηλινό χτύπημα στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας στο Facebook, η οποία επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, το Ισραήλ βομβάρδισε κτίρια κατοικιών βορειοδυτικά της Ράφα και στον προσφυγικό καταυλισμό της Γιάμπνα.

Αρκετοί τραυματίες διασώθηκαν από το σπίτι που δέχθηκε επίθεση στη Γιάμπνα, αν και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις επιθέσεις δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

07:33 H Washington Post καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Σε δημοσίευμα της Washington Post την Πέμπτη αναφέρεται ότι τα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο al-Shifa στη Λωρίδα της Γάζας ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου είναι ασαφή.

Η εφημερίδα ανέλυσε οπτικό υλικό, δορυφορικές εικόνες και όλα το δημοσιευμένο υλικό των IDF. Αντιμετωπίζοντας τον κύριο ισχυρισμό που προέβαλε το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση του νοσοκομείου, η Post δημοσίευσε τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Τα δωμάτια που συνδέονται με το δίκτυο σηράγγων που «ανακάλυψε» ο IDF δεν έδειξαν κανένα στοιχείο χρήσης από τη Χαμάς
  • Κανένας από τα πέντε κτίρια του νοσοκομείου δεν φαίνεται να συνδέεται με το δίκτυο σηράγγων
  • Οι σήραγγες δεν είναι προσβάσιμες από τους θαλάμους του νοσοκομείου.

07:19 Οι μαχητές στη Γάζα διατηρούν την «ικανότητα να εκτοξεύουν πυραύλους»

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν την Πέμπτη «μια ομοβροντία πυραύλων προς το Τελ Αβίβ», μια κίνηση που καταδεικνύει ότι ένοπλες ομάδες που μάχονται τις ισραηλινές δυνάμεις στο παλαιστινιακό έδαφος «έχουν διατηρήσει κάποιες δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων… παρά τις ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα την Ουάσιγκτον και το Critical Threat Project (CTP) ανέφεραν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν και κατέστρεψαν έναν εκτοξευτή πυραύλων στο νότιο Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο οποίος ήταν έτοιμος να εκτοξεύσει πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος.

Έξι επιπλέον επιθέσεις από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά στόχων στο Ισραήλ την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων όλμου που εκτοξεύθηκαν στην περιοχή Σούφα του νότιου Ισραήλ, ανέφερε το ISW/CTP στην τελευταία του ενημέρωση για τον πόλεμο στη Γάζα.

07:13 Δύο ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 21χρονου υπολοχαγού της ειδικής τακτικής μονάδας διάσωσης (669), ο οποίος σκοτώθηκε στη βόρεια Γάζα, και ενός 31χρονου υποστράτηγου του 7071 Τάγματος Μηχανικού, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε μάχες στα νότια της παλαιστινιακής επικράτειας.

Τρεις άλλοι Ισραηλινοί τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά, σύμφωνα με τον στρατό, εκ των οποίων δύο σε μάχες στα νότια της Γάζας και ένας σε μάχες στα βόρεια.

Ο ΟΗΕ, επικαλούμενος επίσημα ισραηλινά στοιχεία, αναφέρει ότι τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 138 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και περισσότερους από 770 τραυματίες από την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Δεν έγινε γνωστό αν οι τρεις τελευταίοι θάνατοι που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ήταν μεταξύ των 138 συνολικά που ανέφερε ο ΟΗΕ.

06:57 Τι ζήτησαν και τι πήραν οι ΗΠΑ από τον ΟΗΕ – Γιατί καθυστερεί η ψηφοφορία

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι παρουσιάστηκε ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να υποστηρίξει χωρίς να διευκρινίσει εάν θα το υπερψηφίσει ή εάν θα απέχει.

Οι ΗΠΑ επέμεναν ότι για να μην ασκήσουν βέτο θα πρέπει να αποσυρθεί η φράση για επείγουσα και μόνιμη εκεχειρία και να μην δημιουρηγθεί ανεξάρτητος μηχανισμός από τον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ψηφοφορία ωστόσο καθυστέρησε ξανά καθώς η Ρωσία, χώρα που επίσης έχει δικαίωμα βέτο, και κάποια άλλα κράτη μέλη του ΣΑ διαμαρτυρήθηκαν για τις υποχωρήσεις προκειμένου να κατευναστούν οι ΗΠΑ.

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.

Το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος απαιτούσε από το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιτρέψουν και να διευκολύνουν «τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων οδών προς και σε ολόκληρη τη Γάζα» για τις παραδόσεις βοήθειας. Αυτό άλλαξε σε «όλες τις διαθέσιμες διαδρομές», κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, επιτρέπει στο Ισραήλ να διατηρεί τον έλεγχο της πρόσβασης.

06:45 Άλλαξε χρώμα η Γάζα από το Διάστημα

Ο Corey Scher, ειδικός σε θέματα χαρτογράφησης στο CUNY Graduate Center, έκανε τη δυσοίωνη παρατήρηση αφού ανέλυσε δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-1 μαζί με τον Jamon Van Den Hoek του Oregon State University, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Διαπίστωσαν ότι πάνω από τα δύο τρίτα όλων των κατασκευών στη βόρεια Γάζα έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ στη νότια περιοχή Χαν Γιουνίς, το ένα τέταρτο όλων των κτιρίων έχει καταστραφεί την ίδια περίοδο.

«Η Γάζα έχει πλέον διαφορετικό χρώμα από το διάστημα», δήλωσε ο Scher στο AP. «Είναι διαφορετική υφή».

06:30 Αναζητώντας τη χρυσή τομή στις διατυπώσεις στον ΟΗΕ

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έδειξαν διάθεση να στηρίξουν ένα ψήφισμα στον ΟΗΕ για διευκόλυνση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε ακόμα μία φορά καθώς επί τέσσερις ημέρες συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθούν οι διατυπώσεις ώστε να αποφευχθεί ακόμα ένα βέτο.

Η καταστροφή στη Γάζα συνεχίζεται με σφοδρούς βομβαρδισμούς και μάχες σώμα με σώμα.

Δείτε τι προηγήθηκε εδώ 

Sports in

Και Βεζένκοφ και… «μπαμ» για τον Ολυμπιακό

Μετά τη «βόμβα» με Βεζένκοφ, στην κορυφή της λίστας του Ολυμπιακού βρίσκεται πλέον ο Εβάν Φουρνιέ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024