Μακελειό στην Πράγα: Ημέρα πένθους το Σάββατο στην Τσεχία
Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική δολοφονία που έχει σημειωθεί στην Τσεχία από το 1993
Η Τσεχική Δημοκρατία κήρυξε ημέρα πένθους μετά το μακελειό, στο πανεπιστήμιο της Πράγας, όπου ο 24χρονος φοιτητής Ντέιβιντ Κόζακ, άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 25, ενώ νωρίτερα είχε δολοφονήσει τον πατέρα του.
Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλη τη χώρα
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Πετρ Πάβελ δήλωσε ότι η 23η Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα πένθους στην Τσεχία, με τις σημαίες στα επίσημα κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες και οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.
Η «χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία» από το 1993
Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική δολοφονία που έχει σημειωθεί στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος.
Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.
Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία.
Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ.
Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»