«Μια χορηγία κόντρα στο… κλίμα»
«Το Βρετανικό Μουσείο αντιμετωπίζει νέο σκάνδαλο για συμφωνία με εταιρεία ορυκτών καυσίμων», γράφουν στην Αργεντινή και οι ακτιβιστές συμφωνούν
Μπορεί μια χορηγία να αποτελεί πρόβλημα; Φυσικά. Ειδικά αν ο χορηγός έχει στο φόντο την κλιματική αλλαγή και ο χορηγούμενος δεν έχει και το καλύτερο παρελθόν.
To τηλεγράφημα του αργεντίνικου πρακτορείου ειδήσεων Telam αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα του 18ου αιώνα και εκθέτει έργα από διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως οι ζωφόροι του Παρθενώνα που η κατοχή τους αμφισβητείται, προσθέτει στη λίστα του μια νέα διαμάχη αφού έγινε γνωστό το σχέδιο για οικονομική βοήθεια από την εταιρεία ορυκτών καυσίμων BP με ποσό 50 εκατομμυρίων λιρών στερλίνων (περίπου 64 εκατομμύρια ευρώ) για την αναδιαμόρφωση του ιδρύματος.
Η οικονομική συνεισφορά στο μουσείο θεωρείται «εκπληκτικά άστοχη» και «εντελώς αβάσιμη» από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές όπως ο Chris Garrard, συνδιευθυντής της εκστρατείας Culture Unstained, που επικρίνουν την οικονομική συνεισφορά με βάση την παγκόσμια κλιματική κρίση. Παράλληλα κατηγορεί την εταιρεία ενέργειας ότι προσπαθεί να «πλύνει» τη φήμη της, σύμφωνα με τον Guardian.
«Κανένας πολιτιστικός φορέας που έχει την ευθύνη να εκπαιδεύει και να ενημερώνει δεν πρέπει να επιτρέπει σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων να τις πληρώνουν για να καθαρίσουν την εικόνα τους, λιγότερο από όλα το Βρετανικό Μουσείο, που έχει περάσει από αυτό στο παρελθόν. Δεν έχουν μάθει τίποτα;» είπε ο Doug Parr, διευθυντής πολιτικής της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, «καλλιτεχνικοί οργανισμοί όπως η National Portrait Gallery, η Tate και η Royal Opera House έχουν σταματήσει να υπολογίζουν στην BP ως χορηγό».
Συμβόλαιο 50 εκατ. λιρών με την BP
Η απάντηση των ακτιβιστών έρχεται μετά την ανακοίνωση του μουσείου για ένα 10ετές συμβόλαιο 50 εκατομμυρίων λιρών με την BP για τη χρηματοδότηση «μιας από τις μεγαλύτερες ανακαινίσεις στην ιστορία του ιδρύματος» που άνοιξε τις πόρτες του το 1759, αναφέρει ο Guardian.
Το φιλόδοξο έργο ανάπλασης ή «masterplan» έχει εκτιμώμενο κόστος 1 δισεκατομμυρίου λιρών και η ενεργειακή εταιρεία θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του 50%.
Το κτιριακό έργο επιδιώκει να προσαρμόσει το μεγάλο κτίριο του Bloomsbury, στο κεντρικό Λονδίνο, και «να εγγυηθεί την εξαιρετική συλλογή του σε κτίρια και γκαλερί προσαρμοσμένα στον 21ο αιώνα» για να εμφανίσει «όλη τη συλλογή ξανά», αναφέρει το δελτίο τύπου του μουσείου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, «η κλίμακα, η πολυπλοκότητα και η σημασία του Masterplan το καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά έργα πολιτιστικής ανάπλασης που έχουν αναληφθεί ποτέ».
Από την άλλη πλευρά, το μουσείο δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσυγχρονισμού θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα δέκα χρόνια που έκλεισε το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ για την αναδιαμόρφωσή του με κόστος 375 εκατ. ευρώ ή την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων το οποίο μετά από τρία χρόνια άνοιξε ξανά τις πόρτες του, αναφέρουν τα ΜΜΕ.
Το ποσό που συνεισέφερε ο ενεργειακός γίγαντας που γεννήθηκε από την εξερεύνηση πετρελαίου στο Ιράν στις αρχές του περασμένου αιώνα θα χρησιμοποιηθεί για την αρχιτεκτονική ανακαίνιση των γκαλερί στο δυτικό τομέα που φιλοξενούν συλλογές αντικειμένων από την αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη.
Ωστόσο, για την The Art Newspaper η έκθεση θα μειωθεί, ειδικά σε αυτές τις γκαλερί που φιλοξενούν τις αρχαιότητες, οι οποίες με τα 7.500 m2 αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας του μουσείου και «περιλαμβάνουν τη μεγάλη αίθουσα που στεγάζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» για τα οποία υπάρχει αίτημα για αποζημίωση από την ελληνική κυβέρνηση, ή η πέτρα της Ροζέτας που διεκδικεί η Αίγυπτος και βρίσκεται κοντά σε αυτή.
Για την πρώτη φάση της ανακαίνισης, θα προκηρύξουν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τον Απρίλιο που θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή «στην εμπειρία στην αειφορία, τόσο περιβαλλοντική όσο και οικονομική», αναφέρει η The Art Newspaper, αν και οι προθεσμίες εκτέλεσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «ατομική» δωρεά στον πολιτιστικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με το μουσείο, έχοντας ως φόντο τα 20 εκατομμύρια λίρες που συνεισέφερε το Ίδρυμα Garfield Weston, που δημιουργήθηκε από Καναδό επιχειρηματία, αναφέρουν τα ΜΜΕ.
Η υπογραφή της συμφωνίας με την BP -η οποία είναι χορηγός του μουσείου από το 1996- εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου υπό την προεδρία του πρώην συντηρητικού καγκελάριου Τζορτζ Όσμπορν.
Μέρος του έργου περιλαμβάνει ένα νέο Ενεργειακό Κέντρο που θα αντικαταστήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων με τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εξοικονομώντας 1.700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και κάνοντας το μουσείο πιο βιώσιμο.
Το Βρετανικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1753, όχι μόνο δέχθηκε διαμαρτυρίες από ακτιβιστές για το κλίμα, αλλά πρόσφατα έγινε γνωστή η σκανδαλώδης κλοπή περίπου 2.000 τεμαχίων, ειδικά εκείνων που δεν είχαν καταχωρισθεί ως πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα από την Ελλάδα και τη Ρώμη», καταλήγει το δημοσίευμα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.